URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Mai 2024, 10:40

Protest sub geamul lui Bolojan: orădeni din Podgoria au acuzat, din nou, că Inelul de Nord va trece prin cartier. Șeful CJ Bihor le-a repetat: Traseul nu e stabilit (FOTO/VIDEO)

Un grup de circa 30 de persoane care locuiesc în cartierul orădean Podgoria, dar și în Paleu, s-a adunat la prima oră a zilei de marți în Parcul Traian pentru a protesta față de proiectul Consiliului Județean Bihor privind Inelul Metropolitan de Nord, acuzând din nou, la fel cum au făcut în ultimele trei săptămâni, că acesta le va trece printre case.

Oamenii au susținut că au și dovezi, vorbind de o hartă de la firma care întocmește studiul de fezabilitate, însă Ilie Bolojan le-a explicat că SF-ul nu a fost încheiat, firma lucrând la mai multe variante, iar când vor fi propuse cel puțin două, în final va fi organizată o dezbatere publică.

„Mută Inelul în zona nelocuită!”

Oamenii s-au strâns în Parcul Traian la ora 8, purtând pancarte pe care scria: „CAO, ABA Crișuri, Poliția Rutieră, CNAIR, Ministerul Transporturilor, opriți centura de sub geam. Nu fiți parteneri la abuz”, „Respectați traseul din PUMD! E singurul legal, fezabil, corect. Stop tirurilor prin(tre) case și copii!”, „Apa care nu curge face o mlaștină, mintea care nu gândește face un inel în intravilan”, „Mută Inelul Metropolitan Nord în zona nelocuită la jumătate din costuri”, „Nu ucide plămânul verde cu un inel abuziv. Recomandarea legii poate fi respectată. În extravilan la jumătate din costuri”, „Construiți Inelul Metropolitan Nord în extravilan!”, „Ograda mea nu e drum public!”.

Așa cum au mai făcut în ultimele trei săptămâni, când au organizat proteste spontane atât în cartier, cât și la o adunare electorală a PNL desfășurată în Paleu, podgorenii au susținut că CJ Bihor ar fi decis deja ca viitorul drum să treacă printre case, drept dovadă invocând o hartă întocmită de firma căreia administrația județeană i-a comandat studiul de fezabilitate, SC Term SRL, și care arată că traseul va fi prin cartier, ceea ce le va distruge liniștea.

În schimb, ei au cerut ca Inelul de Nord, care va lega DN 1 Oradea - Cluj de zona dealurilor Oradiei și de DN 19 către Satu Mare, să ocolească orice zonă locuită a orașului, adică să înceapă din Ineu.

„Simt că nu ne mai reprezentați”

În momentul în care președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a ajuns în fața lor, la câteva minute după ce s-au adunat, oamenii i-au reproșat că administrația comite un abuz optând pentru un traseu care ar traversa cartierul.

„V-am votat, dar simt că nu ne mai reprezentați”, i-a spus lui Bolojan unul dintre protestatari, Iosif Ficuț.

O orădeancă a amintit că în urmă cu 12 ani, când a participat la o întâlnire electorală cu Bolojan, pe atunci primar al Oradiei, și i-au cerut asfaltarea străzii Gheorghe Doja, acesta le-a răspuns că strada nu va putea fi asfaltată decât după ce vor fi extinse în zonă rețelele de apă și canalizare, o parte a străzii fiind și acum neasfaltată.

„Cum am stat 12 ani fără asfalt, se mai poate sta, dar să nu vină centura asta pe aici. Nu se poate prin cartier!”, a spus femeia, arătând că preferă în continuare un drum din pământ decât unul pe care să treacă multe mașini, inclusiv TIR-uri.

Ideea a fost repetată și de alte două locuitoare din Podgoria, care au afirmat că, în condițiile în care Inelul de Nord s-ar face prin cartier, ar trebui deviate rețele de apă, astfel că de fapt ar fi mai ieftină o variantă care să înceapă din Ineu.

A fost sau n-a fost?

Toate criticile oamenilor s-au bazat pe convingerea lor că firma căreia CJ Bihor i-a comandat studiul de fezabilitate l-a și încheiat, iar traseul a și fost stabilit. Ei au repetat acest lucru inclusiv când reporterul l-a întrebat pe unul dintre ei despre sensul contrar al unei declarații făcute chiar BIHOREANULUI de directorul general al SC Term SRL, Beko Andas, care a afirmat că SF-ul nu a fost finalizat și că în prezent specialiștii lucrează la opt variante.

„Există un studiu de fezabilitate pe varianta asta (n.r. – prin cartier). Știm din declarațiile lor (n.r. – ale reprezentanților firmei). Noi, când l-am întrebat (n.r. – pe directorul Term SRL), a spus că există o singură variantă, pentru care există studiu”, a spus Iosif Ficuț.

Bărbatul a afirmat că una spune directorul firmei oamenilor, și alta ar fi realitatea: „Se contrazic singuri. Întotdeauna minciuna are picioare scurte. Nu poți să minți atâția oameni când spui o dată un lucru, iar după ce dl președinte Bolojan l-a luat la întrebări a spus că vor mai fi câteva variante. Dar noi, când ne-am întâlnit cu domnia sa (n.r. – cu directorul firmei), ne-a zis că există doar o singură variantă”, a afirmat Ficuț.

Bolojan: Va fi o dezbatere

În ceea ce-l privește, președintele CJ Bihor a repetat, așa cum a mai făcut și el în ultimele săptămâni, că nu a fost fixat niciun traseu al viitorului Inel Metropolitan de Nord: „Nu există nicio variantă stabilită, proiectanții lucrează în momentul de față la mai multe variante, estimez că într-o lună-două, maximum trei, vor avea cel puțin două variante”, a spus Bolojan.

Întrebat de BIHOREANUL de ce, totuși, oamenii acuză contrariul pe baza unei presupuse hărți chiar de la Term SRL, președintele CJ Bihor a explicat că pentru fiecare variantă de lucru firma trebuie să aibă certitudinea că este și fezabilă, discutând cu instituțiile avizatoare.

„E posibil să fi primit de undeva, dintr-o instituție, o soluție care a fost propusă pentru pre-consultare (n.r. – cu instituțiile). (...) Ei (n.r. – proiectanții) trebuie să aibă discuții prealabile cu avizatorii de mediu, cu cei de la Compania de Apă, de la Apele Române, așa încât atunci când prezintă o variantă să știe că e posibil să fie avizată, și abia apoi va apărea o variantă pe care într-adevăr o putem pune într-o dezbatere publică. Altfel, până atunci putem să tot discutăm de tot felul de schițe”, a spus Bolojan.

După ce i-a ascultat pe oameni, acesta le-a spus în final că „va fi o consultare publică înainte de a intra la comisiile avizatoare ale Companiei de Drumuri” și a repetat că „acest proiect nu urmărește să ducă traficul greu pe lângă casele oamenilor, urmărește să creeze în nordul municipiului o zonă de circulație care să preia traficul din zonă”.

Pentru o centură completă

Inițiativa unui Inel Metropolitan de Nord, care să-l completeze pe cel de Sud (din Oșorhei, ocolind Sânmartinul și Nojoridul, legând DN 1 Oradea - Cluj, DN 76 Oradea – Deva și DN 79 Oradea - Arad), a fost propusă de președintele CJ Bihor, iar în august 2023 a fost votată în unanimitate de aleșii din CJ Bihor, fără a se fi stabilit vreun traseu concret, ci doar să se efectueze un studiu de fezabilitate în urma căruia acesta să fie ales din mai multe variante.

Proiectul Inelului de Nord vizează, concret, construirea unui nou drum de aproximativ 13 km care să lege DN 1 Oradea – Cluj de DN 19 Oradea – Satu Mare prin zona dealurilor orașului.

La începutul acestei luni, acuzând că SF-ul a fost finalizat și s-a stabilit traseul prin cartier, un grup de orădeni din Podgoria au desfășurat două proteste cu sprijinul USR Bihor, Bolojan repetându-le și atunci că SF-ul nu a fost încheiat și traseul nu a fost stabilit, promițând că abia când vor exista propuneri de traseu va fi organizată o dezbatere publică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Eroare cu CENTURA doar în acte pentru - uNU și mic la percepție
Sa intelegem clar ca Nu e "centura" decat in acte SCRIA „ unu ” pe aici - Este un ABUZ, deoarece acea centură nu va fi doar în acte, ea va fi folosită, de vehicule și vor deranja locuitorii din acea zonă prin neajunsurile provocate de un astfel de drum. Definiția unei centuri rutiere și nu doar definiția, ci chiar rolul ei este, de a ocoli anumite zone urbane locuite pentru a nu le afecta CALITATEA VIEȚII cetățenilor (legile URBANISMULUI 350/2002, Ordinul 2.701/2010). La care vor trebui executate anumite bretele de legătură care să ajungă chiar la poarta garajului sau a curților cetățenilor - Aceasta înseamnă CALITATEA VIEȚII. Ori acest odios așa zis PNL-sit. Nu are absolut nici o legătură cu doctrina liberală, doctrină care RECUNOAȘTE proprietatea privată, mai degrabă cu doctrina PUTINISTĂ - dictatorială. Ori acest dictator, care acum minte cu NERUȘINARE privind INTENȚIA lui de a se EXECUTA acea centură printre casele celor din PODGORIA, la fel ca și a cetățenilor din ALEȘD. Dacă veți trece pe centura Oradea, în dreptul cartierului EUROPA, o să observați, o distanță considerabilă între centură și casele din cartier, de aproximativ 10 m, mai există un canal colector, care are și rolul de a ATENUA vibrațiile produse de traficul centurii. În + mai sunt montate și acele panouri FONOABSORBANTE, pentru a atenua zgomotul. Unde se pot face aceste lucrări de protejare pentru diminuarea efectelor unei centuri (trepidații, zgomote), pe un drum între casele celor din Podgoria, unde poate chiar vor trebui efectuate EXPROPIERI pentru realizarea ILEGALĂ a acelei centuri. Ori acest dictator așa zis PNL-ist, dorește să facă 2 în 1 (unu) ca și balsamul. Adică și centură și bretele de legătură la locuințe. Și asta în așa zisul interes al cetățenilor. Alaltăieri le-a făcut-o celor din zona Ștefan cel Mare (cu Mc Drive), Ieri le-a făcut-o celor din Aleșd cu așa zisa centură, azi celor de pe MEȘTEȘUGARILOR, mâine celor din Podgoria și poimâine va fi rândul tău, indiferent de unde ești. Doar nu crezi că dacă vor fi din nou votați, nu se vor tăia copacii dintre blocuri în Nufărul (fiind încă pe rol soluția), sau alte și alte ILEGALITĂȚI. Să nu uităm de Exproprierea caselor, pentru a face loc la parcări, deoarece avea nevoie de terenul unde erau parcările, pentru a implementa un alt proiect. Cum ar fi tu cetățean să te trezeșți că se va vota cu o majoritate confortabilă pe care și-o dorește, ca pe lângă blocul în care stai să apară un pasaj suspendat ca și pe meșteșugarilor (așa i se pune lui pe chelie), pe lângă geamul tău. Și asta fără să informeze persoanele afectate cum prevăd legile Urbanismului. Și asta evident în INTERESUL CETĂȚEANULUI. Sunt aproape ferm convins, că pe cei din Podgoria, nu i-au interesat foarte tare de protestul celor din Aleșd la acel moment, sau de nemulțumirea celor de pe Meșteșugarilor, sau a protestelor cu Mc drive de pe Ștefan cel mare. Iar acesta își impunea voința și în numele lor. Așa cum o va face în numele altora pentru a putea implementa lucrarea care îi va afecta pe ei. Adică nu e în stare să facă lărgirea drumului spre Episcopia, deoarece nu se poate lupta cu CFR în instanțe în afara ariei de influență locală. Iar politic la nivel național nu este în stare. Așa că vrea să ABUZEZE și pe acolo niște cetățeni. Așa că aveți posibilitatea să schimbați aceasta luna viitoare.
Postat 22 Mai 2024, 15:46 de Impaciuitorul
si gata ca mi-am terminat vorbele si timpul
ivanoave, vorbeste-mi mai dulce, chiar daca dezbatem pe pozitii diferite. Uite ce frumos merge discutia cu altii. Nu pot nici eu fi cu propaganda chiar pe toate subiectele, si pe blocuri, si pe sluga chelului, si pe pasaje, si ecologie, si incinerarea gunoaielor, si paduri, si altele. De multe ori ma plang de cate un detaliu din implementare care e trecut cu vederea, in urma cu 3 luni zicea cineva ca sunt din opozitie. Acum tu ma faci de la putere, si desi prefer eu pe dreapta, daca chiar as fi la partid, atunci ce am de comentat nu ar fi lipsit. Sanatate si respect oameni buni!
Postat 21 Mai 2024, 19:36 de unu
Din păcate USR și PSD prostesc oamenii
Bolojan și Birta fac pt cetățeni, incredibil cum se lasă unii prostiți chair dacă nu este un traseu stabilit, este un traseu făcut de USR ca să bage oamenii în sperieți.
Postat 21 Mai 2024, 19:30 de Sandu2100
dezvoltarea haotica e ghetto de america latina, asa ca trebuie organizata
https://www.ebihoreanul.ro/modules/news/files/plan_Term_15052024.jpg in poza de la articolul asta cu traseul propus care nu ar fi traseu adevarat, se vad serpentinele la urcarea abrupta a dealului. Dar desigur ca va si si un pod peste cris. Ivanoave, de-acord ca s-a dezvoltat, nu ai cum sa negi asa ceva, dar eu cred ca e mai degraba meritul mediului educational, puterea UBB si UTCN, si a domnului Tise de la consiliul judetean Cluj care a renovat toate drumurile judetene, care detine toate Tetaromurile, care a renovat aeroportul clujean.
Postat 21 Mai 2024, 19:13 de unu
@unu sluga chelului
@unu, da Boc nu face nimic , in Cluj nu se face nimic, doar ca s-a dezvoltat de 10 ori cat Oradea, acolo vor toti tinerii sa se mute si isi cauta oc de munca si locuita. Interesant ca nici naiba nu se muta in Oradea, poate 1 se muta si 10 pleaca. Da mai nici Clujul si nici alte orase si primari nu fac nimic doar ca se dezvoltat adevarat, cu salarii cu calitatea vietii, cu sport, cultura, educatie. Pe aeroport se vede bine ce bine se dezvolta Oradea. Bine unu tu esti trompeta ce vrea blocuri peste tot, pasaje, trenuri printre blocuri, beton, si tot ce iese din gura dezvoltatorului, pardon demolatorului.
Postat 21 Mai 2024, 18:05 de sanduivanov
Minciuni
Mincinos si mai parsiv om ca Bolojan nu exista. Ura lui fata de oameni e ceva stiut, ura fata de orice.
Postat 21 Mai 2024, 18:02 de sanduivanov
#unu ... ce serpentine vezi tu la orizont.
După capul "cârmaciului" se va trece razant cu acoperișurile caselor, cu viaducte exact ca la tronsonul Betfia, de peste 15-20 m înălțime față de sol.
Postat 21 Mai 2024, 17:07 de KP
Nu vă lăsați păcăliți, orădenilor.
Bolojan este un păcălici profesionist. Și mie mi-a promis în urmă cu niște ani, că operarea unor servicii publice se va face conform legislației europene pentru proiecte pe fonduri publice ... și m-a mințit, pentru că după nici doi ani a făcut atâtea tâmpenii administrative, încât local s-au pierdut în total peste 400.000.000 Euro care stăteau să vină pentru Oradea și Bihor. Păcăliciul minte cu o seninătate desăvârșită.
Postat 21 Mai 2024, 17:03 de KP
chiar daca stii cu 10 ani inainte ca urmeaza, si tot naspa ramane exproprierea...
dar drumurile trebuie sa fie in zonele aglomerate, la poarta garajului, nu dincolo de padure. Diferenta dintre opozanti si sustinatori principala e ca eu vad un drum simplu precum Gh Doja, Adevarului, Piatra Craiului, DC37, DJD767J, Piersicilor, iar protestatarii prevad "centura de sud a orasului" sau Ovidiu Densusianu. Pana la urma, terenuri cu utilitati, cu drum, cu astfalt sunt mai valoroase desi sunt mai mici. E la fel cum patroni isi listeaza firma la bursa si vand 15% din ea, ca sa creasca valoarea companiei, decat 100% dintr-o firma e 200.000 euro, mai bine sa ai 85% dintr-o firma de 1 milion. Schimbarea tot trebuie, sa fie previzibila doar.
Postat 21 Mai 2024, 15:56 de unu
e bine ca Bolojan nu e Boc
Boc nu face exproprieri, nu face drumuri, face doar untold si poze cum danseaza. Dar oamenii isi vad de viata lor, cumpara un lot, construiesc o casa, fara sa verifice cu urbanism si arhitect toate detaliile si implicatii pe termen lung, peste 10 ani. Apoi oamenii incep sa ceara de la primarie, cand e deja tarziu si ii doare. Recomand niste AirBnB in Cluj, iar pe la 7-8 dimineata sa plece pana inspre zona urbana (nu neaparat buricul targului fix in centru, dar inspre oras totusi), pe strazi pe dealuri, pe str Oasului, Donath, Campului (ca primarul nu e in stare sa o lege de drumul Sf. Ion), pe Borhanciului, strazi care nu au conexiuni cu alte strazi paralele, care colecteaza de pe tot dealul si merg decat inspre oras. Sa vedeti acolo cozi si stat in trafic 45 minute pentru 2 km. O "centura ptr tiruri in extravilan" este deja la Apahida-Valcele DN1N, sau una care sa ocoleasca toata Zona Metropolitana au deja la tronsonul Gilau-Turda din A3. Oradea nu vrea sa repete greselile lor, nu de asa ceva are nevoie orasul, ci de conectarea cartierelor si strazilor de pe dealuri intre ele. Sa intelegem clar ca Nu e "centura" decat in acte cat sa argumentezi ca vrei finantare de la minister si fonduri UE, sa nu o faci pe bugetul local al primariei. E naspa sa fii expropriat! E mai bine cand stii cu 5-10 ani inainte, ai traseul finalizat, si macar in perioada asta nu iti construiesti bucataria acolo.
Postat 21 Mai 2024, 15:48 de unu
Marş!
Ţӑrӑnuşul minte, vede cum i se topesc procentele si-i e teama ca votul populimii l-ar putea matura de la putere. Ii stie si pe cei din preajma, niste pupincuristi care l-ar vinde pt a scapa ei.
Postat 21 Mai 2024, 14:14 de pinonel
Beko Andras directorul SC Term SRL, urmarit de DNA.A se citi articolul
https://www.graiul.ro/2015/11/14/grup-infractional-organizat-spalare-de-bani-si-trafic-de-influenta/
Postat 21 Mai 2024, 13:58 de bogdan1
Specialii.
Am impresia, ca toti locuitorii din Podgoria sunt cu "nevoi speciale".
Postat 21 Mai 2024, 13:16 de Citizen
Protestatari, soluția este votul
Protestatari, degeaba încercați să vorbiți cu dictatorul al căror concepții nu pot fi contrazise. Dacă nu au reușit conțăranii lui din zona Aleșd să îi schimbe ideile crețe, ei crescând cu el, știindu-l de când era mic. Nu au reușit decât să îl enerveze și să se răzbune pe ei. De exemplu acum, cei care vin în Oradea din acea zonă, deși intersecția megagirației, era de puteri egale, adică un sens giratoriu, în care toți cetățenii din orice parte veneau, aveau drepturi egale, a făcut acel pasaj, astfel încât contestatarii lui din zona ALEȘD să cedeze mereu prioritatea la acel pasaj. Adică putea să facă acel pasaj mai scurt, deci mai ieftin. Să îl construiască printre liceul Gojdu și malul crișului și să aibă astfel cei care vin din zona Aleșd prioritate, măcar când vor să o ia spre centru. Dar nu, a făcut pasajul în așa fel încât pe oriunde vor venii foști lui conțărani care l-au contestat, să piardă prioritatea și să fie nevoiți să cedeze trecerea celorlalți. Favorizându-i doar pe cei din Nufărul. Acum fiind nevoie și de mai mulți agenți de circulație la alte intersecții, pentru a putea decongestiona zona. Și toate astea pentru a le arăta Bolojan lor cine e șeful. Așa că nu mai protestați, că doar îl înfuriați. Oricum nu își va modifica percepția despre traseul considerat de el, cel mai OPTIM și mai ieftin de realizat și pe care dorește să îl realizeze. Indiferent cine și de ce protestează și indiferent ce EXPROPRIERI va face. Doar nu vreți să treacă drumul pe terenul deținut de Consiliul Județean sau de UAT-urile adiacente. Acel teren va trebui vândut la licitație, pe un preț foarte mare, deoarece îi va crește valoarea. Iar terenul EXPROPRIAT, va fi ieftin. Așa că Soluția este să aveți grijă cum votați. Dacă nu mai este la butoane, nu mai poate să facă ILEGALITĂȚI. Oricum el nu respectă legile, doar are judecătorii locali, prin rude ale acestora angajate de către instituțiile aflate în subordinea UAT Oradea și a C.J. sau chiar a acestor instituții. Deci el nu se bazează pe juriștii angajați, ci pe favoritismul judecătorilor locali. Din această cauză, acum el nu recunoaște absolut nimic și minte cu nerușinare, că nu a fost hotărât nimic. Așa că soluția este pe 09.06.2024. E timpul pentru o schimbare. Este de prea mult timp la putere, fiindu-i deformată percepția REALITĂȚII.
Postat 21 Mai 2024, 13:13 de Impaciuitorul
“acest proiect nu urmărește să ducă traficul greu pe lângă casele oamenilor, urmărește să creeze în nordul municipiului o zonă de circulație care să preia traficul din zonă”
Nu prevad ca ar vrea tirurile sa mearga pe serpentine sa urce dealul, ci il vad ca un drum nou, ca si Ecaterina Teodoroiu, care sa conecteze strazile principale de pe dealuri si aceste cartiere intre ele. Sper sa se tina de cuvant administratia si sa vina cu 3 variante desenate si analiza comparata, de ce au cazut anumite optiuni, care ar fi cele mai rezonabile, si apoi ce costuri sau utilitate implica variantele realizabile. Daca pui o harta cu situl natura si cu barajul (obstacole unde nu te poti baga), cu nr de locuinte/locuitori sa arati ca nu vrei sa construiesti A3 la 10km de oras, nu o centura de tiruri, ci conentarea cartierelor (practic arati ca asta e obiectivul, sa fie aproape de locuitorii din zona, pentru ei), apoi dezbati public variantele care raman cu costurile implicate, poate ai convinge lumea? Idea generala a autoritatilor e buna, nu poti dezvolta zona doar cu drumuri radiale de pe deal spre oras, ai nevoie de drumuri care sa interconecteze suburbiile de locuinte din zona de nord. Dar ptr transparenta, ptr ca si primaria poate gresi, iar 100 de oameni care sa comenteze 2-3 pot aduce idei noi si bune, iar daca studiul e de calitate va dovedi ca e cel mai bun traseu. Chiar daca 80% din traseu ramane acelasi si se modifica o curba, e un compromis facut. Dar daca se modifica orice si 1% in proiectul final, inseamna ca studiul de fezabilitate ne e perfect :) Sunt si multi cum zicea unu la stirea cu protestul din prima zi, ca si el sta in Podgoria si vrea drumul, dar nu e in presa si in strada… Eu inteleg ingrijorarea autoritatilor care vor sa stabileasca traseul cat mai rapid, astfel blochezi traseul sa nu se construiasca case care apoi sa fie daramate, eviti exproprieri si nemultumiri mai multe daca nu faci lucrurile bine din timp. desi finantare nu exista, si nu se construieste drumul intr-un an, cu traseu stabilit stii unde sa iti pui casa pe parcela, si in ce parte sa fie garajul, e predictibilitate. Sa ne imaginam ca nu se face drumul de interconectare, si se construiesc 1000 case pe an pe dealuri: iti poti imagina cozi ca si in Cluj, lungi de 10 km care sa coboare toti pe strazile radiale care dau in oras, fara alternativa. Apoi sa vrea o ambulanta sau pompieri sa ajunga pe drumurile alea ca nasti in salvare. Oricum, un lucru e clar: Nu poti face drumurile de legatura doar in extravilan, chiar cerea cu o saptamana in urma un alt comentator sa facem si noi ca Baia mare zeci de hectare de padure in intravilan. Dar cui ii convine ca sa isi duca prunci la scoala si sa ocoleasca 7 km doar asa? Intravilan inseamna si ca primaria intentioneaza sa fie utilitati, asa ca si daca ar fi padure in centru orasului, ai putea pune parcela ca fiind extravilan. Fasiile de padure ar fi interesant sa foe radiale, sa se apropie inspre centru. Altfel, punem panselute si pe bvd Dacia si Decebal si circulam doar pe centura in extravilan. La fel si pe Doja si Adevarului, Piatra Craiului, plantam iarba ca nu trebuie conectat cartierul de oras, daca drumurile se fac “doar in extravilan”.
Postat 21 Mai 2024, 12:14 de unu
Desi eu sunt pentru centura de nord, toata stima si respectul ptr acesti cetateni
Si-au adaptat protestul, ca nu mai ai nimic de comentat impotriva acestor cetateni, nu il fac un protest politic, nu au cereri nerezonabile. Inteleg ca au anumite frici, exproprierea nu e ceva de visat!!!
Postat 21 Mai 2024, 11:41 de unu
No vedeți Podgorenilor
Ați fost prostiți de USR , și alții sunt prostiți de PSD, dar se pare ca va place sa fiți prostiți.
Postat 21 Mai 2024, 11:10 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON