URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Mai 2024, 20:40

Încă un articol al BIHOREANULUI premiat la Superscrieri: dezvăluirile Adrianei Totorean despre pontoanele VIP-urilor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă un articol al BIHOREANULUI a cules aprecieri la ediția a 13-a a Premiilor Superscrieri, eveniment ce aduce în prim-plan cele mai bune materiale jurnalistice din România pentru anul 2023, al cărei Gală a avut loc luni seară la București. Dezvăluirile Adrianei Totorean despre pontoanele amenajate ilegal de unii potentați din Oradea pe malul Crișului Repede a obținut un premiu la categoria celor mai bune articole din presa locală apărute anul trecut.

Potrivit comunicatului dat publicității marți de Fundația Friends for Friends, organizatoarea Superscrieri, Premiul III la secțiunea Presă Locală a fost acordat articolului „VIP-uri la apă: În Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate”, semnat de Adriana Totorean.

Ancheta dezvăluia, în premieră, cum într-una dintre zonele selecte din Oradea, malul râului care strâbate orașul a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate. În zona de protecție a Crișului au „crescut”, sub nasul autorităților și fără avize, mai multe pontoane private, cel mai impozant fiind cel folosit de fosta judecătoare Adina Cioflan și de soțul ei, șef în Poliția Bihor, amenajare despre care ex-magistratul pretindea, cu tupeu, că... a găsit-o acolo. În urma articolului BIHOREANUL, autoritățile responsabile au fost nevoite să ia măsuri de intrare în legalitate.

Articolul BIHOREANULUI a avut „concurenți” în această categorie a presei locale seria de dezvăluiri a Info Sud-Est, Context despre cum dispare singura pădure de pe litoral, de la Comorova, respectiv articolul Buletin de București, despre afacerea cu jilțuri bisericești de la Catedrala din Voluntari.

BIHOREANUL a cules premii și la ediția a 11 a Galei Superscrieri, din anul 2022: redactorul-şef al publicaţiei, Florin Ciucaş, a primit premiul onorific "Editorul anului în presa locală", iar redactorului-şef adjunct, Adrian Criş, juriul i-a acordat premiul III la categoria reportaj pentru materialul "O zi la ATI Covid". Tot atunci, Adriana Totorean a fost nominalizată cu materialul "Drumul nimănui". 

Marea câștigătoare a Galei Superscrieri 13 a fost seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toți știau”, realizată de Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigații Media și Bianca Albu, jurnalistă la Buletin de București (foto jos), care a câștigat trei premii: „Superscrierea anului”, „Superscrierea cititorilor” (fiind cel mai votat material dintr-un total de peste 5.000 de voturi) și primul loc în categoria „Investigație”.


foto: Adi Bulboacă

La această „finală” a Superscrieri au fost selectate un total de 47 de materiale jurnalistice, de un juriu format din 26 de specialiști din media pentru cele 9 categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigație, Opinie, Reportaj, Presă Locală, TV&VIDEO-jurnalism, Fotografia anului în media, Civic Influencers.

Membrii juriului au fost: Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Codruța Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Dan Radu, Dragoș Pătraru, Daniel Condurache, Emilia Șercan, Irina Păcurariu, Iulia Roșu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz, Tudor Mușat.

„Cei 12 ani de când există Superscrieri sunt ani în care acești jurnaliști au încercat să ofere informații, onestitate, transparență, jurnalism bine făcut. Nu este vorba doar despre presă independentă, ci mai ales despre practici pe care oamenii aceștia au încercat să le aducă în piață. Celebrăm cel mai bun jurnalism, nu doar pe jurnaliștii care câștigă premii pentru materiale care sunt foarte bune”, a declarat Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri, jurnalist Dela0, Să fie lumină, Judecata de Acum.


foto: Adi Bulboacă

Premiile Superscrieri, ediția XIII-a

AUDIO/PODCAST

Locul 1: Podcastul Palianytsia – Iulia Mihaela Verbancu (War Street Journal)

Locul 2: Pe urmele abandonului – Oana Drăgulinescu, Ana Maria Ciobanu, Ion Țurcanu, Iulia Țurcanu, Mihnea Ciulei (Muzeul abandonului)

Locul 3: Viață irosită în cazinouri – Viorica Ștefan (Radio Europa FM – Lumea Europa FM)

 

OPINIE

Locul 1: Ministrul sănătății nu se poate mira laolaltă cu publicul când, pe trotuarul din fața unui spital, o femeie naște un copil – Alexandra Nistoroiu (Libertatea)

Locul 2: Drogurile din școlile și liceele Capitalei: problema „care nu există” și populismul ciclic al politicienilor – Adina Căpîlnean (Buletin de București)

Locul 3: Politicianul român față cu social media – Victor Morozov (Films in Frame)

 

DEBUT JURNALISTIC

Locul 1: Andra Mureșan, Femei care au omorât pentru viața lor (HotNews)

Locul 2: Matthew Garvey, co-autor: Sănătatea care ne arde – material publicat împreună cu Diana Livesay, Iulia Stănoiu, Mihaela Tănase (Context)

Locul 3: Delia Dascălu, Gabriel Mateescu, Cum am cumpărat licențe la Medicină și Drept de pe site-uri de „copertare și consultanță” (Info Sud-Est)

 

PRESĂ LOCALĂ

Locul 1: Latifundiarii din Comorova: Cum dispare singura pădure de pe litoral/ Dosarul DNA pe retrocedări și vânzări, clasat pe prescripție – Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est, Context)

Locul 2: Afacerea cu jilțuri bisericești de la Catedrala din Voluntari – Florin Râșteiu (Buletin de București)

Locul 3: VIP-uri la apă: În Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate – Adriana Totorean (Bihoreanul)


Alexandra Cantor - directoare executivă FFFF și Tudor Mușat - prezentatorul Galei

 

REPORTAJ

Locul 1: Andrei nu se mai întoarce în Transnistria – Polina Cupcea (Oameni și Kilometri)

Locul 2: Femei care au omorât pentru viața lor – Andra Mureșan (HotNews)

Locul 3: Lumea unei mame la 16 ani: „Lapte, plânsete, pamperși”. Ce (nu) face statul român pentru copiii cu copii – Oana Moisil (Europa Liberă România)

 

TV&VIDEO-JURNALISM

Locul 1:  Puterea din umbră – Andreea Pocotilă, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)

Locul 2:  Adio, arme! Armata României în fața celui mai mare val de demisii – Andrei Udișteanu (Recorder)

Locul 3: „Toate sunteți ale mele!”. Arhidiaconul și elevele de la Seminar – Alina Păduraru, Isabela Pop (Recorder)

 

INVESTIGAȚIE

Locul 1:  Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toți știau” – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București)

Locul 2: Pe aici nu se trece fără șpagă – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

Locul 3: Lecțiile profesorului Puiu Șerban – Ioana Moldoveanu, Luiza Vasiliu – editor (RISE Project)

Dumnezeul achizițiilor se întoarce – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

 

FOTOGRAFIA ANULUI ÎN MEDIA

Locul 1: Mândrie și beton – după 10 ani – Petruț Călinescu (CdFD – Centrul de Fotografie Documentară)

Locul 2: Fragmente – Andrei Pungovschi (Liberation)

Locul 3: Frații Tate în fața sediului DIICOT – Sabin Cîrstoveanu (Inquam Photos)

 

CIVIC INFLUENCERS

Locul întâi a fost obținut de două proiecte:

Newsletterul lunar „Foaia de observație” – Sorana Stănescu

Fără reclame la jocurile de noroc – Silviu Istrate / Faiăr și Ana Racheleanu / Declic (Faiăr Silviu LIVE / Youtube)

Locul 2: Harta Abandonului – un efort de recuperare a memoriei instituțiilor de ocrotire în care au trăit sute de mii de copii din România – Anca Niță, Iris Șerban, Ana Maria Ciobanu, Mirela Petrică, Ina Alecxă (Muzeul Abandonului)

Locul 3: Pe înțelesul rOmului – Florin-Alexandru-Paul Stan (TikTok / Alex Stan)

 

PREMII SPECIALE

SUPERSCRIEREA ANULUI

Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toți știau” – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București)

PREMIUL JURIULUI

Cătunul care și-a dorit o școală – Andreea Archip (Școala9)

SUPERSCRIEREA CITITORILOR

Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toți știau” – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București)

PREMIUL SPECIAL „Animal Welfare în România”
Căsuța Pisicească. Cum au murit zeci de pisici la cel mai cunoscut adăpost din Iași, sub ochii autorităților și pe banii iubitorilor de animale — Teodora Munteanu (PressOne)

 

PREMII ONORIFICE

Redacția Anului – GEN, știri

Editorul Anului – Attila Biro (Context)

Best Use of Digital/New Media – Recorder

Carte de non-ficțiune – Mihnea Măruță, „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”

Feature Writing / Articole longform – „Complicata istorie a utopiei întemeiate de un artist român în Israel” – Andrei Popoviciu (Scena9)

Premiul onorific pentru întreaga activitate: VICE România

Premiul onorific pentru corespondențe de război – Radu Hossu, Jurnal de Front

Premiul onorific „Hold the Line” – pentru jurnaliștii concediați abuziv, din fostele echipe Libertatea & GSP

 

BURSE

Bursa BIRN – Balkan Investigative Reporting Network – Andra Mureșan

Bursa Superscrieri Ion Rațiu pentru jurnalism de investigație – Bianca Albu


Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă lansată în 2011 de Fundația Friends for Friends si peste posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere Bitdefender, Kaufland România, BRD - Groupe Société Générale, FAN Courier, împreună cu susținerea sponsorilor de categorie: Ethical Media Alliance, PPC, Povestela, Humane Society International – Europe, DiFine PR, Media Trade Services, Blitz Production.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Felicitari felicitari!
Jurnalismul de calitate in redactia Bihoreanul
Postat 22 Mai 2024, 13:47 de unu
Felicitari!!
felicitari pe deplin meritate!!
Postat 22 Mai 2024, 13:24 de TanarSiNelinistit
Fă KP
Cum adică fără " Tipic românește, fără finalitate " tu nu vezi bă, că toate lucrarile lui Bolojan și Birta sunt finalizate, defapt ei sunt singurii edili din România care finalizează lucrările iar tu ești nefinalizata.
Postat 22 Mai 2024, 11:11 de Sandu2100
Tipic românește.
Se constată că într-un loc a făcut caca cineva. Publicul critică și atată cu degetul. Apoi vine altcineva și răscolește cu bățul produsul terminal. Se împrăștie putoarea iar vinovatul caută să se justifice. Mai departe ce se întâmplă? Nimic ... iar caca vu pricina, gata împrăștiat, se usucă iar publicul uită de miros. Tipic românește, fără finalitate și fără rezolvare de viitor.
Postat 22 Mai 2024, 09:07 de KP
Felicitari, stimata doamna Totorean!
Felicitari, doamna Totorean, si multe premii mai departe! faceti cinste breslei jurnalistilor si ne face placere sa citim articolele scrise de dvs, dar si de ceilalti colegi din redactie! Va doresc ca profesionalismul vostru sa reuseasca sa trezeasca din mocirla mitei si indiferentei politicienii si institutiile locale! Ne dati speranta ca mai exista oameni care ne reprezinta cu buna credinta si curaj, si care sunt interesati de adevar, corectitudine, moralitate si bun simt in tara celor 3 Crisuri!
Postat 21 Mai 2024, 22:59 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON