URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Mai 2024, 17:23

Vicepreședintele PNL Bihor și al CJ Bihor, Mircea Mălan: „Împreună cu bihorenii am făcut ca județul să parcurgă o etapă de dezvoltare accelerată”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a doua oară de la începerea campaniei pentru alegerile locale din 9 iunie, liberalii bihoreni și-au prezentat rezultatele activității pe care au avut-o în baza voturilor primite de la cetățeni în urmă cu patru ani, vicepreședintele organizației județene a PNL și al CJ Bihor, Mircea Mălan, afirmând că din 2020 „am încercat să rezolvăm cele mai mari probleme ale bihorenilor”.

Mălan a spus că toate proiectele puse în aplicare „au pornit de la probleme concrete”, dând ca exemple necesitatea comunităților de a avea rețele de gaze, locuri de muncă în apropiere, atracții turistice puse în valoare, dar și de a-și conserva tradițiile și obiceiurile.

„O viziune integrată”

„În 2020 noi, liberalii, am propus o viziune integrată pentru dezvoltarea județului nostru. Am fost conștienți că votul covârșitor care ne-a fost dat de bihoreni înseamnă și o mare responsabilitate, și am încercat în acești ani să rezolvăm problemele bihorenilor împreună cu bihorenii”, a spus Mircea Mălan, într-o conferință de presă susținută împreună cu președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, dar și cu eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Parlamentului European și candidat pentru un nou mandat la alegerile din 9 iunie.

Mălan a amintit despre accentul pus pe proiectele de infrastructură de transport, prezentate de Bolojan cu o săptămână în urmă, subliniind că acestea au avut ca scop „rezolvarea aglomerației” în special în Zona Metropolitane Oradea, dar a adăugat că liberalii au abordat și proiecte privind toate celelalte „probleme concrete ale bihorenilor ce se cereau rezolvate”.

De la rețele de gaz la locuri de muncă

Vicepreședintele CJ Bihor și al PNL Bihor a arătat, astfel, că una dintre prioritățile liberalilor din 2020 încoace a fost realizarea de rețele de gaz în cât mai multe orașe și comune, dat fiind pe de o parte faptul că România are mari resurse de gaze naturale, iar pe de altă parte că „lemnele de foc sunt din ce în ce mai scumpe și mai greu de procurat, și nici nu este firesc să ne tăiem pădurile ca să le punem pe foc”.

Mălan a amintit despre faptul că CJ Bihor are un program multianual de sprijinire cu expertiză, dar și cu fonduri, a tuturor unităților administrativ-teritoriale interesate să-și extindă sau înființeze rețele de gaz (dând în acest sens exemplul comunelor Sânnicolau Român, Cefa, Cociuba Mare, Abram și altele), precum și a celor care s-au asociat și, pe baza proiectelor întocmite cu ajutorul CJ Bihor, au câștigat fonduri europene în același scop (cum ar fi comunele din jurul orașului Aleșd sau cele reunite în jurul comunei Rieni).

De asemenea, vicele CJ a scos în evidență că dacă până acum fiecare comună încerca să-și rezolve pe cont propriu rețeaua de gaz, CJ Bihor ajută UAT-urile în sensul finanțării unor conducte de diametre mai mari, așa încât la noile rețele să se poată racorda ulterior cât mai multe comune, ceea ce este „o gândire integrată”.

Mălan a arătat că liberalii s-au străduit, totodată, ca în condițiile în care mulți bihoreni fac navetă „și două ore pe zi”, să ducă locurile de muncă în zonele mai depărtate de Oradea, în acest sens fiind deja începută construirea parcurilor industriale din Beiuș, Ștei, Marghita și Aleșd, ceea ce va ajuta și la oprirea depopulării zonelor din jurul acestor orașe.

Turism de calitate și un județ curat

Pe de altă parte, Mircea Mălan a arătat că liberalii au acționat și pentru dezvoltarea turismului, pentru ca potențialul turistic al județului să fie pus în valoare cât mai bine, în acest scop dezvoltând în parteneriat cu ANANP și primăriile mai multor comune – ca de pildă Șinteu, Vadu Crișului, Aușeu, Șuncuiuș, Bratca, Drăgești și Dobrești – proiecte menite să dezvolte circuitele turistice, pentru realizarea unei tabere de turism ecologic, pentru amenajarea unui circuit de motocros în afara ariilor naturale protejate, pentru amenajarea de campinguri și a unor infrastructuri de vizitare a peșterilor.

Pentru că „un turism dezvoltate nu poate fi conceput fără curățenie”, a adăugat vicepreședintele CJ Bihor, administrația a pus în funcțiune cel mai bun sistem de management integrat al deșeurilor din țară (așa încât „de luna viitoare Bihorul este singurul județ unde deșeurile se colectează pe 5 fracții în mediul rural și pe 6 fracții în mediul urban), iar până acum a realizat și 16 din cele 32 centre de aport voluntar al deșeurilor voluminoase, unde bihorenii pot să-și lase gratuit astfel de deșeuri așa încât să nu le mai arunce pe margini de drumuri ori în natură, locuri care, de asemenea, au fost salubrizate prin campanii periodice și acțiuni permanente pentru tunderea vegetației și culegerea gunoaielor.

Dezvoltarea, tot integrată și pe viitor

„Știm că omul nu e doar trup, ci și spirit”, a mai spus Mălan, arătând că pe lângă proiectele care au vizat îmbunătățirea infrastructurii de transport, economice, turistice și de salubrizare, CJ Bihor a urmărit și stimularea păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor populare, dând ca exemple încurajarea în fiecare an a unor manifestări precum „Bihorul colindă” ori „Lumină din lumină”, sprijinite în fiecare an.

El a spus, însă, că administrația județeană vrea și să sprijine conservarea patrimoniului construit în acele comunități unde au fost păstrate construcții specific bihorene, așa încât și acest lucru să contribuie la păstrarea patrimoniului spiritual și la promovarea turismului.

„Ne propunem ca în mandatul următor să intervenim în anumite zone care și-au păstrat specificul local cu proiecte de amenajare urbanistică astfel încât în parteneriat cu primăriile să dăm un regim special acelor zone, să încurajăm locuitorii să refacă clădirile în farmecul pe care aceste construcții îl au, să încurajăm dezvoltarea produselor locale tradiționale, a specificului local tradițional, și să punem în valoare acest specific local așa cum funcționează foarte bine și în altă parte”, a spus Mălan, dând exemplul zonelor vechi conservate din Maramureș, unde toate pensiunile sunt ocupate tocmai pentru că au fost păstrate vechile case și vechile tradiții.

Nu în ultimul rând, Mălan a amintit că CJ Bihor a finalizat Drumul Apusenilor, proiect pornit în mandatul anterior, iar acum derulează proiectul pentru construirea încă unui drum turistic, între Padiș și Ic Ponor, care va lega zone turistice din Bihor cu altele din județele Alba și Cluj.

„În esență, noi credem că am încercat să ne facem datoria față de oameni și că împreună cu bihorenii  am făcut ca județul nostru să parcurgă o etapă de dezvoltare accelerată, suntem interesați de toate direcțiile de dezvoltare și vrem să continuăm împreună pe acest drum”, a concluzionat Mircea Mălan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sandu ciurucu
Numai in Oradea a crescut nr de masini? La ce preturi au masinile acum toate ciurucurile isi permit o rabla de masina. Nr de masini a crescut la fel in toata tara, ciurucule. Se vand pe naiba ca painea calda, majoritatea sunt inchiriate . Asta nu spui ca in Cluj, Brasov, Timisoarea, Iasi se vand si se construiesc de zece ori atatea blocuri, si se vede cand mergi in orase cat s-a construit acolo si cat la noi. Noi suntem nimic pe langa ei, dar tu minti si minti de parca altii nu umbla si vad ce e acolo. Intelegi ciurucule?
Postat 22 Mai 2024, 21:46 de sanduivanov
KP
Tu și propaganda nu vedeți, sau nu vreți sa vedeți, în rest la Oradea apartamentele noi se vând ca pita caldă :::::))))) va plângeți ca e trafic dar nu recunoașteți ca numărul mașinilor a crescut ceea ce rezulta în bogatie, se fac pasaje tunele dar apoi comentați ca nu trebuie făcute. Marș la de aici.
Postat 22 Mai 2024, 11:15 de Sandu2100
În sfârșit, Mălan a pus degetul pe rană.
Precum cel care, cu piciorul doar pe accelerație nu are capacitatea să sesizeze când trebuie să ciupescă frâna ca să nu iasă în decor. Dezvoltarea accelerată, zis și dinamică de către unii, este cu totul altceva și limitează rezultatele dezvoltării durabile. Dezboltarea, de oricare ar ti aceasta, are rolul de creștere a prosperității colective și a bunăstării individuale. Cea din urmâ contribuie la creșterea calității vieții, ca scop determinant al oricărei administrații publice locale. La Oradea și parțial în Bihor nu se vede nicio modificare semnificativă a acelei cantități care duce implicit la o altă calitate. Din contră, coșul zilnic și serviciile publice, sănătatea și educația, infrastructurile și mobilitatea, etc și etc, sunt tot mai slabe calitativ.
Postat 22 Mai 2024, 09:24 de KP
sanduivanov aka vasi13
Ce treabă are e cu salariile???
Postat 21 Mai 2024, 19:26 de Sandu2100
Cum sa nu, cel mai dezvoltat din univers
Ciudat ca in calitatea vietii si la buzunar nu se simte nimic, saracia e tot mai mare. Nu se simte in nimic, centurile alea????
Postat 21 Mai 2024, 17:54 de sanduivanov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON