URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2021, 20:54

Vaccina-m-aș și n-am cui...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremuri, direcţia obştii o dădeau felcerul, preotul şi dascălul din sat. Sigur că şi acum au rămas profesii de reper în societate. Şi, din fericire, chiar sunt excepţii rarisime preoţii cu apucături atee şi pedagogii cu erotism demagogic, cum e proaspăt descoperitul "prof online".

Iată, însă, că nu toţi medicii par siguri pe ei când e vorba de obiectul muncii lor, ceea ce chiar are darul de a contraria şi mai mult societatea. Sigur că omul fără pregătire medicală îşi caută pe unde poate propriile argumente contra sau pro-vaccin. Dar de la medici te-ai aştepta să-şi poată explica opţiunea personală. Asta, dacă au fost atenţi în facultate la cursurile de microbiologie şi virusologie.

Până acum, din partea corpului medical vin doar argumentele pro-vaccin. Pe când medicii care nu-şi fac vaccinul se împart în două categorii. Fie că au trecut deja prin experienţa Covid, şi e de înţeles că nu mai vor să consume degeaba dozele. Fie că n-au avut Covid încă, dar oferă cu jumătate de gură argumentul "prefer să mai aştept".

Ce poţi să înţelegi din asta? Că preferă să aştepte din poziţia oarecum privilegiată a medicului care ştie că la o adică oricum va beneficia de tratament preferenţial? Sau că poate să aştepte liniştit până când se convinge pe pielea altora că vaccinul nu are efecte secundare grave şi doar apoi să se vaccineze? E dreptul lor, dar tare bună părere ar avea Hipocrat despre asta...

Totuşi, există o posibilă explicaţie ştiinţifică a reţinerii unor medici faţă de noul vaccin.

Până la Covid, absolut toate vaccinurile nu aveau nimic medicamentos, chimic, ci erau pur BIO. Că e vorba de gripă sezonieră, de poliomielită, TBC, rujeolă şi alte cele. Adică fiecare vaccin era pe baza unui virus bio, slăbit sau omorât. Iar riscul maxim la un vaccin bio era ca virusul să nu fi fost slăbit destul de tare şi să contractezi boala respectivă. Dar nicio vorbă de posibile efecte secundare, ca la medicaţiile obţinute sintetic.

Ei, dacă şi vaccinul anti-Covid ar fi fost pur bio, am traduce că riscul maxim ar fi fost să facă medicul o formă de Covid din cauza vaccinului. Ceea ce nu-i de speriat când mergi zilnic la spital şi poţi lua virusul într-o clipită.

Doar că, în premieră mondială, vaccinul anti-Covid nu e chiar bio, ci e făcut dintr-o secvenţă genetică artificială care copiază ARN-ul virusului. Şi fiind o noutate globală, iată că diferenţa asta poate provoca ceva nesiguranţă psihologică la o parte dintre medici.

Apare însă alt risc, dacă medicii nu se vor mobiliza să dea un semnal clar pentru societate. Şi anume să o lălăim atâta cu vaccinarea încât să-i dăm răgaz virusului să apară în noi tulpini, chiar mai perverse decât cele din Kent sau Capetown.

Iar selecţia naturală nu va ţine cont dacă porţi halat alb pe merit sau nu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON