URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2020, 08:50

„Vă rugăm din suflet!”. Poliția Bihor îi îndeamnă pe cei care au suferit de Covid-19 să doneze plasmă! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii din Bihor îi îndeamnă pe cei care au suferit de Covid-19 să doneze plasmă. 

Iniţiativa are loc în cadrul Campaniei de informare şi conştientizare a populaţiei "Donează plasmă", desfăşurată de Ministerul Afacerilor Interne în contextul evoluţiei epidemiologice de pe teritoriul României.

"Ne adresăm vouă, tuturor celor care aţi suferit, aţi luptat şi aţi învins în lupta cu Covid-19. Ne adresăm vouă, tuturor celor care aţi trecut prin momente cumplite şi aţi simţit pe propria piele ce înseamnă acest virus groaznic. Ne adresăm vouă şi vă rugăm să-i ajutaţi şi pe cei care duc în aceste zile crunta bătălie de a rămâne în viaţă. Plasma le-ar fi de mare ajutor şi doar voi, cei care v-aţi făcut bine, puteţi dona. Vă rugăm din suflet, contactaţi cel mai apropiat centru de transfuzie sanguină şi donaţi plasmă", se arată în mesajul transmis redacţiilor de comisarul şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor. 

Apelul vine într-o perioadă în care, cu toate că numărul infecţiilor cu noul coronavirus este tot mai mare în România, iar presiunea în secţiile de Terapie Intensivă este tot mai mare inclusiv în Bihor, numărul donatorilor de plasmă cu anticorpi rămâne scăzut. Asta, cu toate că medicii au făcut apel în repetate rânduri la cei care s-au vindecat să doneze pentru a salva vieţile celor care fac forme grave ale bolii. 

Tratamentul cu plasmă este folosit cu succes în câteva spitale din România, dar cererea este mai mare decât cantităţile de plasmă disponibile, notează presa centrală. 

Cei care doresc să facă acest gest trebuie să apeleze la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, de pe strada Louis Pasteur nr. 30, de lunea până vinerea, între orele 7.30 şi 11.30.

Potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a Centrului, donarea de plasmă "convalescentă" este anonimă, nu se face "direcționat”, așa cum se întâmplă în cazul donărilor de sânge de pildă.

„Punga de plasmă donată se identifică doar prin cod de bare, iar eşantioane din sângele donat sunt supuse unui şir lung de teste, parte efectuate la centrul de transfuzie judeţean, iar dacă rezultatele testelor sunt în limite admise, alte eşantioane sunt trimise la Laboratorul Institutului Naţional Bucureşti, pentru efectuarea unui alt şir de analize specifice, iar la final, dacă şi acestea au rezultate în limite admise, cu titrul de anticorpi protectori, va fi într-un final "validată" pentru transfuzie", arată mesajul.

În funcţie de cererile locale şi naţionale, unităţile sunt distribuite de centrele de transfuzie, spitalelor.

Cei care au trecut prin Covid sunt aşteptaţi să doneze după cel puţin 14 zile de la ieşirea din perioada de autoizolare.

Alte detalii pot fi obţinute fie la numărul de telefon 0259 434 752, fie la adresa de mail contact@proviataoradea.ro.

Vezi mai jos mesajul MAI!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pt. Pettergore
Curios! Am fost si eu acolo. Am donat sange pentru plasma, ca si fost infectat cu Covid si nu a trebuit sa platesc nimic. Dimpotriva, am primit un pahar de ceai☺️ si 7 bonuri valorice la final. Analizele ti se fac in mod gratuit si le primesti doar la cerere, prin mesaj trimis pe contul lor de Facebook(-asta intradevar mi se pare dubios!) Tu esti convins ca ai fost la Centrul de Transfuzii din Oradea sau doar iti dai cu parerea?
Postat 08 Octombrie 2020, 17:05 de Doru2019
@mitru
Bănuiesc că și tu ai donat de știi. Mie asta mi s-a întâmplat. Dacă nu, nu te hazarda.
Postat 08 Octombrie 2020, 15:48 de pettergore
@pettegore
Faci o afirmatie pe cat de mincinoasa, pe atat de periculoasa! Donatorilor nu li se cere decat sange/plasma din sange si timpul/rabdarea necesara, nimic altceva!
Postat 08 Octombrie 2020, 14:52 de mitru
ipocrizie
Ce nu spune nicio instituție ce solicită donarea de plasmă e că pentru a fi acceptat în centrul de transfuzie îți trebuie un set de analize care să confirme că ești eligibil. Adică că ai avut boala și te-ai vindecat. Care analize costă minim 300 de lei și trebuie plătite de donator. Așadar...
Postat 08 Octombrie 2020, 12:23 de pettergore
Nici vorba!
Preotul italian Giuseppe Berardelli (72 de ani) a murit din cauza infectării cu noul coronavirus. El a dat propriul aparat de respirat unui pacient mai tânăr, cu șanse mai mari de supraviețuire. Petru/Sidorovici, (cunoscut si ca pimen), a primit tratament de vip, inclusiv plasma/remdesivir/etc, etc, in ciuda varstei de 92 de ani. Nicio clipa nu s-a gandit ca acel tratament putea fi aplicat unui tanar. Pana la urma Al de Sus, scarbit de ce a vazut, l-a chemat la judecata. Asa a fost si este mereu: pulenii sa doneze pt. a trai jmekerii!
Postat 08 Octombrie 2020, 11:31 de ili3
donati
Pacat ca multi nu realizeaza ca prin gestul lor ar putea salva viata unui parinte sau bunic, care la fel de bine ar fi putut fi parintele sau bunicul lor.
Postat 08 Octombrie 2020, 10:59 de marius_ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON