URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2018, 17:26

Universitatea face planuri cu autorităţile locale: parc ştiinţific cu Consiliul Judeţean şi campus integrat cu Primăria

Universitatea face planuri cu autorităţile locale: parc ştiinţific cu Consiliul Judeţean şi campus integrat cu Primăria foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 10 sau 15 ani, campusul Universităţii din Oradea va arăta altfel. Universitarii colaborează cu autorităţile locale pentru reconfigurarea zonei, în două proiecte distincte.

Un campus pentru toţi

Unul din acestea vizează crearea unui masterplan urbanistic pentru campusul universitar. La comanda Primăriei, o firmă de arhitectură din Bucureşti pregăteşte acum un plan de dezvoltare care să dicteze ce anume se va construi şi cum în campusul Universităţii, care ar urma să ocupe întreg perimetrul limitat de malul Peţei, cimitirul municipal şi cartierul Europa.

Totodată, masterplanul ar urma să stabilească cele mai bune variante pentru mutarea în campus a tuturor facultăţilor sau specializărilor care, în prezent, funcţionează în clădiri din oraş, cum e cazul facultăţilor de Medicină, Drept ori Arhitectură. Aşa cum se ştie, în 2016 primarul Ilie Bolojan a anunţat că îşi doreşte ca Universitatea să folosească toate spaţiile şi clădirile aflate între Peţa şi cimitir, inclusiv cele ocupate în prezent de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, care ar urma să se mute într-o clădire nouă, pusă la dispoziţie de Primărie.

"Ideea este de a concentra într-un campus toate activităţile Universităţii. Este un lucru benefic, dacă se va întâmpla, din mai multe puncte de vedere. Dar nu este un plan de doi, trei ani, nici de cinci. Vorbim de 10, 15, poate 20 de ani", a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Masterplanul ar urma să fie finalizat până la sfârşitul lunii mai, când va fi prezentat atât Consiliului Local, cât şi Senatului Universităţii.

Potrivit rectorului Bungău, masterplanul va cuprinde şi dotări noi. De pildă, se doreşte construcţia unui bazin de înot în campus, care să deservească studenţii în activitatea educaţională, dar şi a unei sere.

Parc de ştiinţă şi tehnologie

În acelaşi timp, Universitatea colaborează cu Consiliul Judeţean şi cu societatea Parcuri Industriale Bihor pentru un alt proiect care vizează campusul: realizarea unui parc tehnologic şi ştiinţific, pe un teren al CJ Bihor aflat între Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi cartierul Ceyrat. În acest parc, studenţii şi companiile deopotrivă vor avea acces la echipamente moderne, pentru activităţi de cercetare.

Proiectul în valoare de 7 milioane de euro ar urma să fie finanţat cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional.

"Ne-am întâlnit de peste 20 de ori, din punctul nostru de vedere totul este în regulă, am clarificat obiective, rolul fiecărei părţi, încă se aşteaptă de la CJ aprobări", a declarat rectorul Constantin Bungău, în aceeaşi conferinţă de presă. Concret, Consiliul Judeţean trebuie să voteze, în şedinţă, cofinanţarea de 50% a proiectului, dar şi dezmembrarea unor terenuri pe care se va amenaja parcul. "Sper ca în luna aprilie, atât în Senatul Universitar, cât şi în Consiliul Judeţean, să fie aprobat contractul de parteneriat", a mai spus Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON