URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2010, 12:56

Universitatea din Oradea, amendată cu 2.000 de lei pentru tăierea şi toaletarea unor pomi fără aviz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că rădăcinile unui platan din campusul Universităţii erau uscate şi exista riscul ca pomul să cadă peste pavilionul C, conducerea Universităţii din Oradea a apelat la firma de salubritate RER Ecologic pentru a-l tăia. De asemenea, operatorului i s-a cerut să toaleteze alţi doi platani din campus, ale căror vârfuri afectau acoperişul aceluiaşi pavilion.

Totuşi, pentru aceste activităţi, era necesar un aviz de mediu al Primăriei, aşa cum prevede Hotărârea de Consiliu Local 429 din 28 mai 2009, aviz pe care conducerea Universităţii nu l-a avut.

"Universitatea din Oradea a chemat operatorul tocmai pentru a îndruma asupra modalităţii. Faptul că noi nu am ştiut de acea hotărâre nu ne absolvă de vină. Dar nici operatorul nu trebuia să efectueze lucrările dacă a văzut că nu avem aviz", a explicat pentru BIHOREANUL Olimpia Popoviciu, purtătoarea de cuvânt a Universităţii.

De asemenea, şi prorectorul Iacob Hanţiu spune că vina este împărţită între Serviciul Administrativ al Universităţii şi RER. "Nu trebuia nici să se ordone lucrarea, nici să se apuce de muncă, până când nu aveam aviz. Acum îl avem, a venit de la Primărie", a precizat Hanţiu pentru BIHOREANUL. Acesta a mai spus că aceste situaţii nu se vor mai întâmpla, deoarece conducerea Universităţii a stabilit formarea unei comisii care să se ocupe de parcul deondrologic.

Avizarea la două zile după tăierea crengilor nu a absolvit Universitatea de vină, însă. Un echipaj al Poliţiei Comunitare s-a deplasat la faţa locului joi înainte de prânz şi a amendat instituţia cu 2.000 de lei.

Pe de altă parte, tăierea copacilor i-a stârnit şi pe ecologiştii orădeni. "Considerăm impardonabil faptul că a fost defrişat un arbore din specia platan în vârstă de aproximativ 90 de ani, iar alţi doi copaci din aceeaşi specie au fost sluţiţi, aproape de defrişare, în curtea Universităţii Oradea. Este trist că acest lucru s-a întâmplat într-un loc unde ar fi trebuit să fie mai abitir ocrotiţi, iar modul în care s-a făcut "execuţia" ne îngrijorează. Înfierăm, totodată, acest mod barbar de acţiune, sperând că va rămâne un caz izolat", se arată într-un comunicat remis de Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni".

Prorectorul Hanţiu spune însă că pe primul loc stă siguranţa studenţilor. "Dacă nu tăiem şi se întâmplă, Doamne fereşte, o nenorocire, suntem de vină. Dacă tăiem, iar suntem de vină...", a comentat Hanţiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
buni de plata
Sa plateasca amenda Bula/ Hantiu si molatecul Antal. Niste incompetenti!
Postat 01 Aprilie 2010, 21:46 de asistent
cine
sper ca amnda va fi platita in solidar de sefi. care numai prostii fac. Plus Olimpia popoviciu.
Postat 01 Aprilie 2010, 14:09 de marina sova
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON