URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2018, 16:55

Ungaria primeşte o lovitură grea în Parlamentul European: Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot

Ungaria primeşte o lovitură grea în Parlamentul European: Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot Foto: Guliver/GettyImages
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură grea, pentru Ungaria, în Parlamentul European. Europarlamentarii au aprobat, miercuri, o rezoluţie prin care se demarează procedura pentru declanşarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei. Este vorba despre aşa-numita "opţiune nucleară", iar la finalul procedurii, Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot. Ungaria este a doua ţară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia, pentru încălcări ale statului de drept, după cum arată Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, rezoluţia a fost votată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă şi 48 de abţineri. Este un vot foarte important, pentru că este pentru prima oară când declanşarea procedurii de sancţionare a unei ţări pentru derapajele în privinţa statului de drept se decide în Parlamentul European, unde erau necesare două treimi din voturi.

Rezoluţia votată menţionează articolul 7.1 din Tratatul european, care se referă la o acţiune de prevenţie, cu alte cuvinte, procedura este declanşată împotriva Ungariei pentru a preveni o înrăutăţire a situaţiei statului de drept.

Digi24 arată că procedura este îndelungată şi laborioasă, dar este un semnal politic important, pentru că rezultatul votului din Parlamentul European arată că inclusiv popularii europeni, adică cei care sunt din acelaşi partid european cu Fidesz-ul lui Viktor Orban, au votat în favoarea rezoluţiei.

Reprezentanţii Guvernului de la Budapesta vor avea dreptul să se apere în faţa Consiliului Uniunii Europene, să vină cu justificările lor şi să-şi argumenteze acţiunile.

Votul de miercuri din Parlamentul European vine după dezbaterea din ajun din forul legislativ pe această temă, dezbatere la care a participat şi premierul Viktor Orban. Acesta a contracarat şi a spus că raportul Salvini este un abuz şi o insultă la adresa ţării sale.

„Șantaj și acuzații false”

Combativ și vehement, Viktor Orban a avertizat că țara sa nu va ceda în fața "șantajului". "Nu voi accepta ca forțele pro-imigrație să ne amenințe, folosind șantajul și calomniind Ungaria pe baza unor acuzații false", a spus liderul ultraconservator, în fața parlamentarilor. Pentru a-și argumenta afirmațiile, guvernul său a postat online o "fișă de informare" de peste 100 de pagini, ca răspuns la criticile Parlamentului, invocând cel puţin de 37 de acuzaţii mincinoase. "Credeţi că ştiţi mai bine decât maghiarii înșiși ceea ce are nevoie Ungaria", a mai spus Orban.

Parlamentul European a dezbătut marţi oportunitatea de a declanşa sau nu o procedură rar folosită (articolul 7 din Tratatul UE) care vizează sancţionarea Ungariei pentru că ar exista un risc clar de încălcare gravă a valorilor pe care s-a fondat Uniunea.

În esență, premierului ungar i se reproşează nerespectarea statului de drept şi a libertăţii ONG-urilor, dar şi rele tratamente aplicate imigranţilor. Raportul eurodeputatei Judith Sargentini (Verzi) stabilește în lunga listă de "preocupări" şi pe cele legate de încălcarea libertăților și valorilor UE în presă, în universități, împotriva minorităților, dar și în materie de corupție și justiție. 

Viktor Orban se află la putere din 2010, propulsat de o gravă eroare a socialiştilor aflaţi până atunci la guvernare: aceştia au minţit voit în legătură cu situaţia economiei, de teamă să nu piardă alegerile, iar discuţiile lor din spatele uşilor închise s-au scurs către presă şi le-au fost fatale. Abia ajuns la putere, Orban a declanşat o vastă reformă constituţională în care a introdus valorile "creştinismului" şi ale "familiei tradiţionale".

În cazul Poloniei, această procedura a fost declanşată de Comisia Europeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nenorocitu'
Ce nenorocit de om, e pentru crestinism, familia traditionala si nu respecta ordinele sefilor UE, nici macar nu vrea sa-si umple tara de migranti.
Postat 17 Septembrie 2018, 00:50 de User anonimizat
m...da
sansele ca sa se si activeze sanctiunile din articolul 7 sunt nule, e suficient ca un singur sef de stat din UE sa fefuze si nu se mai aplica. deja au anuntat Polonia, Cehia, Slovacia si Croatia ca nu vor vota asa ceva...sunt tare curios , cand va veni randul Romaniei cati o sa tina cu noi ?
Postat 13 Septembrie 2018, 13:34 de User anonimizat
imigranţii
trebuiesc primiţi din China sau Vietnam,că tot suntem nişte popoare aproape pierdute,chinezii sau vietnamezii sunt mult mai harnici
Postat 12 Septembrie 2018, 20:08 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON