URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2021, 09:44

Unde ieşim săptămâna asta: Seară de seară, evenimente în grădina MA Hub din Oradea

Unde ieşim săptămâna asta: Seară de seară, evenimente în grădina MA Hub din Oradea foto: Silviu Filip / Facebook MA hub
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 20-26 SEPTEMBRIE 2021

EVENIMENTE

Colosseum Tournament - ediția 27, se înfruntă Alexandru Lungu, Sorin Caliniuc, Adrian Maxim, Anghel Cardos, Eduard Gafencu și sportivi tineri, luni, ora 19, Sala Sporturilor

Evenimente Comuniteca – Atelier de teatru în limba română, vârste 8-14 ani, luni, ora 18; Atelier Stropi își face prieteni noi, pentru grupuri, vineri, ora 9, Crișul Shopping Center

Muzeul jucăriilor: păpuși, jucării de pluș sau cauciuc, jocuri de carton, instrumente muzicale, fluiere, roboți, mașinuțe, motociclete, trenuri și tramvaie, machete, jucării tradiționale românești (din lut, metal sau lemn), cărți, penare vechi, colecții de poze vechi, plastilină „Pescăruș”, obiecte din perioada comunismului, cupola ERA Park (până în 10 octombrie)

Evenimente MA Hub: luni Yoga session cu Maya, ora 18.30, marți Ma garden, ora 17, Yoga session cu Claudia, ora 18.30, cineMA ZFR „Medalia de onoare” – ora 21, miercuri MA garden, ora 17, Yoga session cu Maya, ora 18.30, CineMA „A Rifle and a Bag” - ora 20.30, joi Yoga session cu Claudia, ora 8, MA Garden, ora 17, MA open stage Hip-hop Charity, ora 20.30, vineri Hip-hop Charity – ora 20.30, sâmbătă Ma Volunteers Thank you Party – ora 20, duminică Ma garden, ora 12

Out by Intense, vineri Adrian Eftimie, ora 20, Cetatea Oradea

Activități pentru copii – jocuri, ateliere, excursii, tabere, ecologie aplicată, sport, în fiecare sâmbătă, orele 10-14, Club 13 (Sucevei 51)


FILARMONICA DE STAT

Concert simfonic Haydn - Dvorak. Program: J. Haydn - Concert nr. 4 pentru violoncel și orchestră în Re major, A. Dvorak - Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88. Dirijor Ciprian Marinescu, solist Răzvan Suma, joi, ora 19


TEATRUL REGINA MARIA

Trupa Iosif Vulcan

Tartuffe, de Moliere, adaptarea și regia Vlad Trifaș, luni, ora 19, Sala Mare

Moștenirea norocului, de Thanasis Papathanasiou și Mihalis Reppas, regia Radu Nichifor, marți, ora 19, Sala Mare

Trei femei înalte, de Edward Albee, regia Diana Păcurar, vineri, ora 19, Sala Arcadia


TEATRUL SZIGLIGETI

Istoria Magelonei, de Dio Zoltan, luni, ora 10, Scena Arcadia

Barosul satului, marți, ora 11, miercuri, ora 9.30, Scena Arcadia

Puiul și bobocul, de Szabo Attila, duminică, ora 17, Scena Arcadia


EXPOZIŢII

CASA DARVAS LA ROCHE – MUZEU ART NOUVEAU

- expoziții dedicate interioarelor de case, decoraţii şi obiecte din „La Belle Époque”, video mapping, panou interactiv, expoziţia Muzeului Parfumului din Bucureşti

MUZEUL ISTORIEI EVREILOR, SINAGOGA ORTODOXĂ AACHVAS REIN

- istoria comunității evreiești din Oradea, documente, fotografii, pietre de litografie ale familiei Sonnenfeld, obiecte şi cărţi de cult, ororile Holocaustului

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR ORADEA - COMPLEX MUZEAL 

- Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor

expoziția „Artiști plastici orădeni între 1860-1940”

- expoziția permanentă de Științele Naturii

- expoziția permanentă de Arheologie și Istorie

- Lapidariul

- Vivariul

MUZEUL MEMORIAL „AUREL LAZĂR”

- expoziția Bihorul... la spargerea lumii (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919)”

MUZEELE MEMORIALE „ADY ENDRE” ȘI  „IOSIF VULCAN”

- expoziții permanente

CETATEA ORADEA

Expoziții temporare

- expoziția „Oradea văzută de artiști fotografi de dincolo de granițe”, 50 de fotografii realizate de artiști din Arabia Saudită, China, Japonia, Moldova, SUA, Ungaria, care au vizitat Oradea (până în 9 octombrie)

- expoziția „Cronica prevenirii incendiilor și a accidentelor de muncă, în imagini” - 85 de ani de la crearea primei structuri militarizate de pompieri în Bihor, „Detașamentul 1 de Pompieri Oradea”: tablouri, afișe, grafică satirică, tablouri în relief, timbre și fotografii ce surprind aspecte din modul de desfășurare a activității de prevenire a incendiilor și a accidentelor de muncă în județul Bihor, începând din anul 1953, până în prezent (până în 30 septembrie)

- expoziția personală „O mică operă de viață” a artistului fotograf Máthé András AFIAP din Debrecen, Galeria „Euro Foto Art” (până în 3 octombrie)

„Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci - apă, vânt și foc"

„50 de ani de grafică românească – 1970-2020”, expoziţie de artă contemporană românească

Expoziţii permanente

- Discoteca anilor ’70-’80; expoziţia închinată Primului Război Mondial şi lui Traian Moşoiu; Evoluţia oraşului Oradea în regimul comunist (1945-1989); Istoria fotografiei orădene; Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar; expoziţiile cultelor religioase; Sala cu Grifoni; Lapidarium; Renaștere prin restaurare

GALERII DE ARTĂ - REPERAJ, CETATEA ORADEA

- expoziția personală de pictură ,,Amalgam Vizual”  a artistului plastic Dan Hora (până joi)


CINEMA PALACE

RECOMANDĂRI

România SălbaticăRomânia sălbatică

La confluența dintre Carpați, Dunăre și Marea Neagră, se află unul dintre locurile cu cea mai mare biodiversitate din Europa.

Mărturie stau imaginile surprinse timp de mai bine de 7 ani de către Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cel mai amplu documentar dedicat naturii din țara noastră.

Filmul te va purta timp de 2 ore în cele mai sălbatice zone din România, vei vedea unele dintre cele mai interesante animale, pentru a descoperi cele mai frumoase povești. Țara ta, așa cum nu ai văzut-o până acum!

Regia: Dan Dinu, Cosmin Dumitrache

Cu: Adrian Titieni

The Boss Baby: Family Business

Tim și fratele său Boss Baby Ted au devenit adulți. Ted este CEO al unui fond financiar.

Tim și soția sa locuiesc în suburbii cu fiica lor super-inteligentă Tabitha și adorabila bebelușă Tina.

Tabitha e prima în clasă la prestigiosul centru Acorn Center. Când bebelușa Tina dezvăluie că este agent secret pentru BabyCorp, pornită în misiunea de a descoperi secretele întunecate care se ascund în culisele școlii, frații Templeton se vor reuni cu un țel comun.

Regia: Tom McGrath

Cu: Alec Baldwin, James Marsden, Amy Sedaris, Ariana Greenblatt


PROGRAM 20-23 septembrie

România sălbatică premieră, luni-joi 15.45, 18.35, 21

The Boss Baby: Family Business premieră, luni-joi 14.50, 17, 18.20 (dublat română); luni-joi 16.05 (dublat maghiară)

Zăpadă, ceai și dragoste luni-joi 17, 19.25, 21.50

Pup-o, mă 2: Mireasa nebună luni-joi 19.45

After We Fell luni- joi 14.55, 16.30, 18.10, 20.15, 21.30; 17.40 (dublat maghiară)

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings luni-joi 14.40, 17.10, 19.40, 22.10; luni-joi 18.40 (dublat maghiară)

Malignant luni-joi 15.20, 22

Candyman luni-joi 22.20

Paw Patrol: The Movie luni-joi 15 (dublat română)

Free Guy luni-joi 19.10

Wrath of Man luni-joi 21.10

Luca luni-joi 14.40, 16.45

Fast and Furious 9 luni-joi 20.35

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON