URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2010, 10:59

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 26 IULIE - 1 AUGUST

EXPOZIŢII

CENTRUL POSTICUM: expoziţia "Who's Afraid of Angels?" a artistului plastic Marc Kopil

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia "Varadinum ad Infinitum" a arhitectului Cristian Puşcaş, proiecte de restaurare şi reabilitare ale unor clădiri de patrimoniu, arhitectură ecleziastică, edificii publice, private şi de cult din Oradea şi Bihor

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia "Oamenii deltei" a artistului fotograf Sorin Onişor

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia de grup "Dialog..." a artistelor fotografe Tunde Benyovszki şi Nicoleta Gabor

GALERIA KONSTANT: expoziţia "The Pros and Cons of History Hiking" a artistului plastic Remus Ilisie

MUZEUL "IOSIF VULCAN": colecţia Revistei Familia; colecţia de piese memoriale "Iosif Vulcan"; colecţia de reviste literare şi istorice Luceafărul, Revista Fundaţiilor Regale, Foaie pentru inimă, minte şi literatură, Cele trei Crişuri

MUZEUL "ADY ENDRE": colecţia de volume, documente, manuscrise, periodice şi fotografii din opera şi viaţa scriitorului

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia permanentă "Primăvara reîntregirii"; mărturii ale contribuţiei la pregătirea şi desăvârşirea Marii Uniri; salonul reconstituit al casei Lazăr, cu mobilier şi opere de artă autentice

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia itinerantă de fotografie "Pe urmele timpului. Muzee şi colecţii săteşti din România", 14 colecţii particulare cu obiective etnografice din diverse zone ale ţării şi piese din colecţiile lui Aurel Flutur şi Keri Gaspar (showroom ProEnerg); expoziţia "Neue Gruppe - Itinerarii" a fundaţiei Haus der Kunst (Munchen); epoziţia Hommage Bauhaus '90, lucrările celei de-a treia generaţii de artişti plastici maghiari constructivişti, Palatul Baroc

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia "Debut" a absolvenţilor cursului foto seria C/2010


CLUBURI

BLUE MONDAY (Pasaj Vulturul Negru): joi Karaoke&Retro Dancing, ora 22; vineri şi sâmbătă concert A-live (DJ LX), ora 22

BALI CLUB: vineri Boogie Night, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CLUB HEAT: vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CITY CLUB CAFE, ESCAPE, CLUB DARK, MONDO: vineri Party Night, ora 21

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Willy de la Oradea şi Formaţia de Aur, ora 22

SEVEN CLUB: joi Student Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party Weekend Time cu DJ Nandy, ora 22

CLUB CASIMO: vineri Latino Party, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

CLUB DARK: miercuri-duminică Party, ora 22


CINEMA LOTUS

RECOMANDĂRI

knight day.jpgÎntâlnire explozivă (Knight and Day)

"Întâlnire explozivă" este un film de acţiune centrat pe un cuplu de fugari porniţi într-o aventură în care nimic şi nimeni, inclusiv ei, nu sunt ceea ce par a fi. Provinciala June este ghinionistă în dragoste, motiv pentru care atunci când îl cunoaşte pe atrăgătorul şi misteriosul Miller, crede că l-a întâlnit pe bărbatul visurilor ei. Numai că Miller este un agent secret a cărui misiune este aceea de a proteja o baterie ce alimentează o nouă sursă de energie capabilă să suplinească toate necesităţile de energie ale umanităţii.

Deşi trebuie să ajungă la nunta surorii sale, care a rugat-o să o conducă la altar în locul tatălui lor decedat, June este ademenită de către Miller într-o aventură incitantă şi uneori mortală. Momentele comice nu vor lipsi, printre urmăriri spectaculoase şi răsturnări de situaţie, ameninţaţi  de trădare şi vânaţi de agenţi secreţi, ei pornesc într-o cursă în jurul globului, iar supravieţuirea le atârnă de alegerea pe care o vor face între încredere şi adevăr.

Regia: James Mangold

Distribuţia: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Viola Davis, Marc Blucas


nanny mcphee.jpgNanny McPhee: Marea Înfruntare (Nanny McPhee and the Big Bang)

Dacă "Nanny McPhee", filmul de acum 5 ani, era descris de realizatori ca fiind "războiul dintre părinţi şi cei mai obraznici copii din lume", "Nanny McPhee: Marea înfruntare" este războiul dintre copii. Iar singura persoană care le poate face faţă este bona cu puteri magice! Dna Green este la capătul puterilor. Are trei copii care se ceartă şi se bat tot timpul, de soţul ei, plecat la război, nu mai ştie nimic de luni de zile, cumnatul o bate la cap să-i vândă lui partea din averea familiei care îi revine soţului ei.

Ca şi cum nu era de ajuns, se trezeşte pe cap cu nepoata şi nepotul ei, doi copii extrem de răsfăţaţi. E prea mult pentru dna Green! Dar ce nu ştie ea încă, dar va afla în curănd, este că are mare nevoie de bona McPhee şi puterile ei magice! Odată ajunsă la ferma familiei Green, bona McPhee trece imediat la fapte. Când răsfăţaţii familiei refuză să împartă paturile cu verii lor, spunând că mai degrabă s-ar culca cu purceii în pat, ei bine, bona le împlineşte pe loc dorinţa: în paturile lor apar purceii cu pricina, iar copiii aşa vor dormi! Căci bona McPhee nu glumeşte cu copiii obraznici!

Regia: Susanna White

Distribuţia: Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Ralph Fiennes, Maggie Smith, Ewan McGregor


PROGRAM 26-29 iulie

Întâlnire explozivă premieră, luni-joi 14.30, 17, 19.15, 21.30

Nany McPhee: Marea înfruntare premieră, luni-joi 15, 17.30, 19.45

Shrek pentru totdeauna 3D, luni-joi 14 (dublat), 16, 18, 20, 22

The losers luni-joi 15.30, 20.30, 22.30

Predators luni-joi 14.15, 16.30, 18.45, 21

Coşmar pe Elm Street luni-joi 22.15

Echipa de şoc luni-joi 18.15


CINEMA LIBERTATEA

Albastru închis aproape negru (dramă, Spania, 2006) luni-joi 17, 20


CARTE

O mie de cocori
de Yasunari Kawabata

Kikuji este invitat la o ceremonie a ceaiului unde urmează să-şi vadă viitoarea soţie. Ar trebui să fie fata care poartă un batic cu o mie de cocori. De aici începe iniţierea lui. În ceremonia ceaiului, a dragostei, a morţii, a vieţii. Iar tânărul Kikuji a ajuns tocmai în acel moment al ceremoniei când în lume nu mai există decât femei îndrăgostite.

"Un roman de o măiestrie nemaipomenită, foarte sugestiv, uman, intens şi emoţionant." (New York Herald Tribune)

"Kawabata este poetul celor mai subtile nuanţe, al evanescentului, al imperceptibilului." (Commonweal)

Yasunari Kawabata s-a născut la Osaka, în 1899. În 1924 a absolvit Universitatea Imperială din Tokio. A debutat în 1925, şi doi ani mai târziu a devenit cunoscut prin nuvela "Dansatoarea din Izu", iar în 1948 şi-a câştigat definitiv notorietatea cu romanul "Ţara zăpezilor". Este primul scriitor japonez care primeşte Premiul Nobel, în 1968, motivaţia juriului fiind "măiestria lui literară, care exprimă cu mare sensibilitate esenţa spiritului japonez". Romanul "Vechiul oraş imperial" este considerat capodopera lui Yasunari Kawabata, o frescă impresionantă a legendarei capitale nipone, fiind unul dintre cele trei romane menţionate de juriu la decernarea Premiului Nobel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON