URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2021, 17:27

Una zic şi alta fac: Şcolile şi grădiniţele private, “sărite” din hotărârea care prevede închiderea unităţilor de învăţământ timp de două săptămâni

Una zic şi alta fac: Şcolile şi grădiniţele private, “sărite” din hotărârea care prevede închiderea unităţilor de învăţământ timp de două săptămâni sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Măsura închiderii unităţilor de învăţământ, pentru prevenirea infectărilor cu Covid-19 în rândul elevilor, se aplică doar în grădiniţele şi şcolile publice, dintr-o bâlbă a autorităţilor.

În Hotărârea de Guvern care aprobă restricţiile valabile începând din 25 octombrie, articolul care prevedea că şi unităţile de învăţământ private vor fi în vacanţă forţată n-a fost inclus. Drept urmare, vacanţa este obligatorie doar în şcolile şi grădiniţele de stat.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a confirmat că prevederea nu se regăseşte, deşi era inclusă în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza căreia s-a făcut HG-ul. Lipsa prevederii în hotărârea Executivului a creat confuzie în ţară, iar profesorii din şcolile şi grădiniţele private au început să-i cheme pe copii în clase.

„Art 8.1 din hotărârea CNSU spune că se suspendă prezenţa fizică în toate grădiniţele şi şcolile private, inclusiv în cele 21 care funcţionează după curriculum-ul altor state. Acest lucru nu poate fi reglementat de Ministerul Educaţiei la nivel de structură a anului şcolar. Acest lucru ar fi trebuit să fie reglementat prin Hotărâre de Guvern. (...) Din păcate, demersul nu a fost dus până la capăt”, a declarat, duminică, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.

Întrebat, concret, dacă instituţiile private de educaţie pot primi elevi începând de luni, ministrul a precizat: „Conform articolului 8.1, ca să fim clari, din decizia CNSU, se suspendă prezenţa fizică din şcolile şi grădiniţele private. Se suspendă prezenţa fizică înseamnă că şcolile private pot organiza sau vacanţă sau cursuri online. Din păcate, art 8.1 nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educaţiei a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”.

Singura soluţie, în acest moment, ar fi rectificarea Hotărârii de Guvern, Cîmpeanu precizând însă că nu este în măsură să decidă asta. „Nu sunt în măsură să decid eu rectificarea Hotărârii de Guvern, pentru că sunt doar un ministru. Dar ar fi o soluție. Din păcate, timpul nu lucrează în favoarea noastră, pentru că mâine este luni dimineață”, a mai spus Cîmpeanu, într-o altă intervenție la B1 TV.

Ministrul a subliniat şi că această vacanţă de două săptămâni a fost gândită să prevină îmbolnăvirea elevilor, aşa că normal ar fi să se aplice unitar, nu doar pentru şcolile publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON