URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2019, 00:45

Un vis frumos: Solstiţiul de vară a fost sărbătorit pe malul Crişului Repede cu un concert al Filarmonicii, într-o atmosferă fermecătoare (FOTO / VIDEO) 

Filarmonica de Stat din Oradea a sărbătorit, vineri seara, solstiţiul de vară într-un mod inedit, oferindu-le orădenilor un concert în aer liber, susţinut pe malul Crişului Repede în apropierea Parcului Libertăţii, unde a fost instalată o scenă şi mai multe lumini care au colorat copacii şi malul opus, creând o imagine feerică, în ton cu tema concertului, adică "Visul unei nopţi de vară". 

Concert de basm

Evenimentul a "prins", iar în jurul scenei şi pe aleea parcului s-au adunat circa 1.000 de orădeni, de la copii la bunici, care au savurat programul pregătit de muzicienii Filarmonicii, unii stând chiar pe iarbă, în ciuda faptului că furtuna care se abătuse asupra Oradiei cu câteva ore mai devreme o îmbibase bine. 

În jurul orei 21.30, le-a urat bun venit spectatorilor directorul Filarmonicii de Stat din Oradea, Meleg Vilmos, care a spus că este "o mare bucurie" pentru reprezentanţii instituţiei de cultură că au putut diversifica oferta culturală destinată orădenilor printr-un concert în aer liber. 

"În alegerea datei şi locului de desfăşurare am preluat ideea maestrului florar Marius Sabău, ca în seara solstiţiului de vară să transformăm malul Crişului Repede în spaţiu de concert, fiind sprijiniţi în acest demers de Consiliul Judeţean Bihor şi Visit Oradea (n.r. – Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune din subordinea Primăriei), cea care a asigurat suportul tehnic (n.r. – scenotehnica, luminile)", a spus în deschiderea evenimentului directorul Filarmonicii. 

Visul unei nopţi de vară

Pentru început, orchestra condusă de maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii din Oradea, a interpretat două uverturi celebre din "Nunta lui Figaro", de Wolfgang Amadeus Mozart şi din "Bărbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini. 

Concertul a continuat cu trei lucrări semnate de celebrii compozitori Johann Straus – tatăl şi Johann Strauss – fiul: valsul "Povestiri din pădurea vieneză", polca "Tunete şi fulgere" şi valsul lent "Podul cu lanţuri". În lucrarea din urmă, partea solistică a fost interpretată la vioară de Nagy Kalman, concert-maestrul orchestrei. 

În ultima parte a evenimentului, muzicienii orădeni, conduşi de Romeo Rîmbu, au prezentat o nouă lucrare de anvergură, şi anume suita "Visul unei nopţi de vară" de Felix Mendelssohn, care reprezintă un extras din muzica de scenă realizată pentru piesa cu acelaşi titlu scrisă de William Shakespeare. 

"Potrivit credinţelor populare, în nopţile de vară, în preajma sărbătorii Sânzienelor, prind viaţă zâne, spiriduşi, creaturi ale lumii de vis, care coboară pe pământ să se amuze pe seama oamenilor, precum în comedia lui Shakespeare", a "setat" Meleg Vilmos atmosfera înainte de interpretarea suitei, compuse din patru părţi: Uvertura, Scherzo, Noctura şi celebrul Marş Nupţial. 

Ovaţii pentru muzicieni

Deşi n-a fost anunţat în program, concertul s-a încheiat cu un moment deosebit. Cum orădenii i-au aclamat pe muzicieni, aceştia au cântat la "bis" celebra lucrare "Marşul lui Radetzky", compusă de Johann Straus (tatăl) şi cântată de regulă în încheierea tradiţionalului concert de Anul Nou din Viena. 

Muzicienii au fost răsplătiţi din nou cu ovaţii, iar orădenii au plecat spre case impresionaţi de ineditul concert care s-a desfăşurat parcă în "visul unei nopţi de vară".

Directorul Filarmonicii, Meleg Vilmos, a declarat pentru BIHOREANUL că în cadrul stagiunii următoare va încerca să includă mai multe astfel de evenimente pentru a bucura publicul dar şi în speranţa că, astfel, orădenii vor deveni mai interesaţi de activitatea Filarmonicii. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sunetul muzicii
Manifestarea muzicală in sine a încăntat auzul celor care au venit cu urechile pregătite. Păcat ca o buna parte din auditoriu era mai preocupată să filmeze cu telefoanele mobile decât sa "savureze" sunetul muzicii. De apreciat faptul că s-a optat pentru o prezentare bilingvă, dar jenant faptul că un director de filarmonica nu reușește sa se exprime decent in limba romană , din trei cuvinte doua erau “schiloade”. La fiecare intervenție ni s-a atras atenția care “firma de casă” a asigurat luminile și sonorizarea, “pe sistem, ca să se știe”. Cât despre manifestările de “retardați” din public de genul , prefer sa nu comentez...păcat totuși ca nu putem sa ne bucurăm împreuna de exprimare muzicală a artiștilor de pe scena fără să fim deranjați de “inteligența” unora care nu reușesc să se controleze. Consider că a fost o reușită deosebită într-un cadru mai putin convențional de care s-au bucurat mulți orădeni și turiști. Așteptăm cu interes următoarele ieșiri in aer liber.
Postat 23 Iunie 2019, 18:21 de darius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON