URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2016, 12:01

Un târg cu parlamentari

Un târg cu parlamentari (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când un Consiliu Local decide dacă alocă sau nu bani pentru susţinerea unei ONG, alesul care face parte din asociaţie nu are voie să voteze, pentru a nu fi în conflict de interese. Când îşi fixează lefurile, când îşi aprobă delegaţii în ţări exotice cu care nu avem nicio legătură ori în state avansate de unde revin necontaminaţi de civilizaţie, parlamentarii nu au nicio restricţie, fiindcă totul e în "pixul" lor.

La fel, dacă un primar fuge la alt partid, legea îl lasă fără mandat, dar dacă un parlamentar schimbă două-trei partide scapă de sancţiuni, invocând că mandatul său este reprezentativ, nu imperativ.

Votarea pensiilor speciale pe care parlamentarii le vor primi după retragere este o monstruozitate. După ce preşedintele Senatului, Tăriceanu, a fentat o coadă la Permise, foştii senatori şi deputaţi fac coadă la Parlament pentru a se înscrie la ele. Cât e de morală legea votată în decembrie, când românii erau atenţi doar la sarmale, şi intrată în vigoare acum, când sunt în concedii, judecă fiecare.

Juridic, este o aberaţie. O dată pentru că Parlamentul, ca plătitor de pensii, devine o Casă de Pensii specială (cam la fel cum e, în alt domeniu, OPSNAJ - Casa Asigurărilor de Sănătate a Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti). A doua oară, pentru că pensiile speciale încalcă principiul elementar al contributivităţii, conform căruia cuantumul pensiei nu trebuie să reflecte ocupaţia trecută a beneficiarului, ci strict contribuţia lui la fondul de pensii.

Nu am fost niciodată între populiştii scandalizaţi că aleşii au anumite avantaje, ci am pretins mereu ca parlamentarii, ca şi guvernanţii, să le merite, primii făcând legi juste, ceilalţi aplicându-le nediscriminatoriu.

Pensiile speciale ale parlamentarilor le consider însă revoltătoare, şi nu doar din pricinile sus pomenite, ci şi fiindcă vor îmbuiba o castă care s-a remarcat mai ales prin hoţie şi prostie. E suficient, în acest sens, să amintesc că mulţi s-au "privatizat" peste întreprinderile de stat, că au inventat legi care ne-au făcut mai nevoiaşi decât toţi vecinii, că s-au distins, majoritatea, prin ticăloşie, aroganţă şi agramatism.

După ce parlamentarii s-au adăugat pensionarilor speciali din magistratură, diplomaţie, servicii, ne amintim din nou că pe fondul scăderii demografice deficitul bugetului de pensii creşte continuu, până când, într-o zi de care nu vom scăpa, o să crape cu totul, provocând un şoc economic şi social greu de controlat.

Dacă s-au săturat cu adevărat, aşa cum pretind, să fie batjocoriţi, românii ar trebui să profite că vine toamna electorală, pentru a le cere expres şi punctual candidaţilor la viitorul Parlament abrogarea pensiilor speciale ale "foştilor". Să nu mai bombăne prin petiţii online pe care le ignoră toţi, ci să le pună celor ce le cer voturile condiţia: ţi-l dau dacă anulezi privilegiile! Ar fi un "deal" cinstit?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON