URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2022, 18:58

Un tânăr a murit în Oradea, după ce s-a înecat în Crişul Repede. Avea doar 30 de ani (VIDEO)

Un tânăr a murit în Oradea, după ce s-a înecat în Crişul Repede. Avea doar 30 de ani (VIDEO) captură video / Dan Bureția

O persoană a fost resuscitată - din păcate fără succes - de echipaje medicale, joi după amiază, în Oradea, zona Silvaş, după ce a fost scoasă din apele Crişului Repede în stare de inconştienţă.

Incidentul a fost sesizat la numărul unic de urgenţă 112 la ora 17.50, de un cetăţean care a transmis salvatorilor că a scos din apă o persoană.

"La faţa locului au fost mobilizate de urgenţă un echipaj de pompieri militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea cu ambulanţa SMURD a subunităţii, o autospecială de descarcerare pentru instalarea paravanului de protecţie vizuală a victimei şi un echipaj de terapie intensivă", a declarat pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, maiorul Camelia Roşca.

La ora publicării acestei ştiri victima, un bărbat, era în continuare resuscitată de medici.

La faţa locului se aflau şi echipaje de poliţişti care urmează să ancheteze împrejurările întâmplării.

UPDATE, ora 19.00: Victima a decedat!

Potrivit maiorului Camelia Roşca, victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

"Din păcate, a fost declarat decedat", a transmis purtătorul de cuvânt al ISU.

UPDATE, ora 19.20: Tânărul se scălda în Criș și nu a ieșit la suprafață

O informare transmisă de purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, comisarul șef Alina Fărcuța, a precizat că victima este un tânăr de 30 de ani din Roșiori.

Potrivit informării, bărbatul „se scălda în apele râului Crișul Repede, în zona Silvaș din municipiul Oradea”. Tânărul „a intrat în apă și nu a mai ieșit, fiind scos din apă de persoanele prezente în zonă, care au observat incidentul”.

Pe lângă salvatori, la fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică, polițiști de investigații criminale de la Poliția Municipiului Oradea și de la Serviciul Criminalistic. 

„Victima a fost identificată ca fiind un bărbat de 30 de ani, din localitatea bihoreană Roșiori. Cauza exactă a decesului urmează să fie stabilită în urma efectuării necropsiei”, a mai transmis Alina Fărcuța.

Polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, a încheiat purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

Video: Dan Bureția


ATENȚIE LA SCALDĂ! Sfaturile pompierilor

În contextul temperaturilor ridicate din ultima perioadă, care îmbie la scaldă, pompierii militari au transmis zilele trecute câteva sfaturi pentru persoanele care vor să se răcorească, subliniind faptul că această activitate trebuie făcută într-un loc special amenajat.

Sfaturile pompierilor ISU:

- Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;

- Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;

- Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;

- Nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii, aceste acte de teribilism putând avea consecinţe grave;

- Urmăriţi continuu comportarea copiilor în apă, întrucât cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu înota;

- Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;

- Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;

- Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;

- Intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON