URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2018, 14:52

Un nou proiect muzical în Oradea: Călin Pop şi Raul Silaghi, pe scena Festivalului de Folk din Cetate

Un nou proiect muzical în Oradea: Călin Pop şi Raul Silaghi, pe scena Festivalului de Folk din Cetate (foto: Adrian Torjoc)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebrul rocker orădean Călin Pop are un nou proiect muzical, unul de suflet, alături de concitadinul său folkistul Raul Silaghi. Orădenii sunt aşteptaţi să le descopere creaţiile, în stilul folk-pop, cu influenţe rock, pe 1 iulie, la Festivalul Naţional de Folk din Cetate.

Întoarcerea la acustic

Bazele colaborării muzicale dintre Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, una dintre cele mai cunoscute şi longevive trupe rock din ţară, şi folkistul Raul Silaghi au fost puse în urmă cu un an şi jumătate.

De atunci, cei doi muzicieni au avut câteva apariţii şi recitaluri şi au lucrat la compoziţii proprii. "Este un alt proiect de suflet, un proiect acustic, bazat pe creaţii proprii acustice. Sunt două chitări şi două voci. Alături de vocea mea, cel puţin în proporţie de 50% se poate auzi vocea lui Raul Silaghi", povesteşte Călin.

Acesta spune că în muzica acustică nu poţi minţi. "Cu acest proiect am vrut să mă întorc la adevăratele origini de la care am pornit, la chitara acustică. E o chestie de naturaleţe. Cu aşa ceva nu ai cum să păcăleşti lumea, te exprimi clar şi natural", se destăinuie muzicianul.

Romantici şi optimişti

Piesele pe care Călin Pop şi Raul Silaghi le-au pregătit sunt romantice şi optimiste. "Nu mergem pe social, aşa cum am făcut-o în alte proiecte", spune Călin, referindu-se şi la "Fără filtru", cel mai recent album solo al său.

Folkist de tânăr, Raul Silaghi a lăsat o bună perioadă muzica deoparte, revenind la ea în ultimii doi ani. De atunci, a cântat alături de Florian Chelu Madeva, a avut o apariţie la concertul comemorativ "Give peace a chance" şi, în formula de duet alături de Călin Pop, a cântat la Zilele Beiuşului. Recitalul lor a fost descris de participanţi ca un concert "unplugged high level", prezentat cu virtuozitate.

"Călin mi-a întins o mână. E altceva decât face cu trupa sau cu fiul lui, cu Marius. E o muzică lentă, cu lirismul aferent, împreunată cu nişte pasaje virtuozitate mare la chitară", descrie Raul noul proiect muzical.

Folk în fortăreaţă

Călin Pop şi Raul Silaghi au lucrat împreună la compoziţii noi, muzică şi versuri, şi au modificat unele piese pe care le aveau deja în repertoriu. Între noile creaţii ale celor doi se numără cântecele "Te privesc" şi "Ghiduşii".

Cei care vor să le descopere muzica, una romantică şi naturală, o pot face pe 1 iulie, în a doua seară a Festivalului Naţional de Folk de la Oradea, în amfiteatrul Cetăţii. În aceeaşi seară, începând cu ora 19, pe scenă vor mai urca artişti precum Adina Hodişan, Alexandrina şi Florian Chelu, Liliana Ioniţă Budău, Cătălin Condurache şi Emeric Imre.

Noul duo pop-folk-rock pregăteşte şi un concert care ar urma să se ţină la toamnă tot la Oradea. "Evoluţia de la Festivalul Folk va fi de 30 de minute, dar avem creaţii pentru a susţine singuri un concert întreg", spune Călin Pop. Aşadar, muzica nu se opreşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
prostia la putere
@Neutryno: Și a cui este responsabilitatea? Evident a lui IGB! Prin oamenii puși acolo, adică AL! Ideea se desprinde singură! Cetatea este: 1. zona culturală 2. zona de alimentație publică... Ori IGB, ori COLO, ori city manager-ul să ia DECIZIA!
Postat 01 Iulie 2018, 21:09 de pisicarosievargata
Din pacate dezastru... ar trebui sa completati articolul
Acum am venit din Cetate, nemaiputand suporta bubuiturile de la party-ul organizat de restaurantul care se pare ca face legea in cetate. Evenimentul de care vorbiti NU a fost organizat in amfiteatrul cetatii, ci intr-o zona laterala, improprie pt cat de multa lume a venit la folk, sau a venit si a plecat dezamagita. Ca am vazut o gramada venind si plecand cu frustrarea pe chip. Intr-o parte era loc de joaca de copii unde era liber la urlat, in spate sfaraiau gratarele, cam asa arata zona unde se canta,urla si manca deodata. Dar cum acel restaurant s-a instapanit pe Cetatea Oradea, cea cu foarte multi bani europeni si nu numai renovata, respectivii si-au permis ca o zona intinsa din piata centrala a cetatii sa o inchida cu un soi de garduri/gradene. Amfiteatrul a fost liber, dar nefunctional datorita acelui party cu basul dat mult peste masura. Pacat pentru sutele de oameni(poate si mai multi) care au sperat ca vor asista la o dupa-amiaza si o seara frumoasa.
Postat 01 Iulie 2018, 20:56 de Neutryno
;-)
pisicarosievarga+cainerau+TDS=Sandu1201
Postat 01 Iulie 2018, 19:39 de User anonimizat
pisicarosievarga=cainerau=TDS
Nu tu ești de vină. Natura e de vină
Postat 01 Iulie 2018, 15:55 de Sandu1201
!!!
...scuze... chelu..
Postat 01 Iulie 2018, 15:05 de pisicarosievargata
"vedete"
Evident știu cine sunt Călin Pop, Cătălin Condurache, hai și Chelie! Ba hai ca aș bănui cine este Liliana Ioniță! Dar de Hodisan sau Silaghi nu am auzit în viața mea!
Postat 01 Iulie 2018, 15:04 de pisicarosievargata
bacalaureat 2018
Stimată SMC! Pluralul pentru chitară este chitare! Așa scrie în DEX! Probabil voi fi din nou apostrofat cum că...VÂNEZ! Nu vânez dar nici nu accept ca un ziarist să o comită de așa manieră! Azi a fost proba de limba română la Bac! PS: facem mișto de Dăncilă ? Păi atunci să facem de toți! Vorbim că unul și altul a plagiat? OK! Dar și inegalabila d-nă Lascu a făcut-o! 4% e și dumneaei HOAȚA ! Zic să aplicăm aceleași criterii!
Postat 25 Iunie 2018, 15:44 de cainerau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON