URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2019, 14:01

Un nou colegiu în Oradea: Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" devine Colegiu Naţional

În toamnă, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" îşi va schimba numele. Mai precis, va deveni Colegiu Naţional, aşa cum profesorii şcolii au cerut.

Modificarea a fost aprobată de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, printr-un ordin semnat pe 5 iulie şi transmis directorului Iulius Timar vineri. "Începând cu anul şcolar 2019-2020, unitatea de învăţământ menţionată se va numi Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu" din municipiul Oradea, judeţul Bihor", se arată în ordinul ministrului.

Potrivit metodologiei în vigoare, titlul de colegiu naţional se acordă unităţilor de învăţământ liceal "ca urmare a îndelungatei activităţi educaţionale şi a performanţelor profesionale". Printre criteriile care trebuie îndeplinite se numără contribuţia deosebită pentru dezvoltarea învăţământului, performanţele obţinute de elevii unităţii şi istoria de minim 75 de ani ca liceu.

Un studiu făcut de profesorii şcolii arată că în zona Seleuş, cartierul Nufărul de azi, a fost construită o şcoală de băieţi în secolul XVIII, dar cele mai vechi documente păstrate la Arhivele Naţionale care se referă la şcoala din Seleuş, dioceza Oradea Mare, provin din anul şcolar 1815-1816.

În arhiva actualului Liceu Teoretic "Onisifor Ghibu" există un document şcolar care datează din 1895. Se numeşte "Felveteli Naploja" sau, în limbajul contemporan, un registru matricol, de la şcoala elementară romano-catolică de băieţi. "Documentul, foarte perisabil şi casant din cauza vechimii lui, cuprinde diverse nume maghiare ale unor elevi de la sfârşitul sec al XIX-lea care locuiau în comuna Seleuş şi au absolvit şcoala romano-catolică", se arată în studiul dascălilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON