URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2019, 18:03

Un genetician de talie mondială a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comunitatea universitară orădeană s-a îmbogăţit cu o prestigioasă personalitate internaţională a lumii medicale.

Profesorul Eberhard Passarge, un cunoscut genetician pe plan mondial şi, totodată, unul dintre fondatorii geneticii româneşti, a fost laureat luni cu cea mai înaltă distincţie academică. La propunerea Facultăţii de Medicină, profesorul Passarge a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.

Ceremonia condusă de preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a avut loc în aula FMF, în prezenţa câtorva zeci de profesori şi studenţi medicinişti. Cariera de şase decenii a laureatului a fost prezentată de Curilă, care a precizat că profesorul, şef şi fondator al Departamentului de Genetică Umană din cadrul Universităţii din Essen, Germania, între anii 1976 şi 2001 (când, conform legislaţiei universitare federale, s-a pensionat), după ce anterior a condus un compartiment similar la Universitatea din Hamburg, a avut ca preocupare de bază cercetarea ştiinţifică a bolilor ereditare şi congenitale.

Passarge a semnat peste 240 de articole ştiinţifice în domeniul geneticii, majoritatea publicate în reviste internaţionale de prestigiu, şi este totodată autorul cărţii "Atlas color de genetică", ajunsă la a 5-a ediţie şi tradusă în 14 limbi de pe întreg globul.

Marius Bembea, doctor genetician OradeaÎn cadrul aceleiaşi ceremonii, profesorul orădean Marius Bembea (foto) a explicat de ce Passarge este apropiat de FMF: în 1996, când în România specialiştii în genetică puteau fi număraţi pe degete, profesorul german a acceptat să vină la Oradea, la un curs de profil. "Întâlnirea a avut loc pe 6-7 septembrie 1996. Spre surprinderea noastră, profesorul Passarge a venit cu o cavalerie de doctori din Germania şi Ungaria, oferind un adevărat regal ştiinţific de genetică", a spus Bembea.

Între timp, cursul a ajuns la a zecea ediţie, care se desfăşoară chiar în aceste zile la FMF Oradea. Bembea a subliniat că profesorul Passarge a ajutat la dezvoltarea geneticii româneşti voluntar, ţinând cursurile de la Oradea fără a aştepta ceva la schimb. În plus, specialistul a ajutat nu doar prin formarea medicilor români, ci şi la rezolvarea de cazuri medicale.

După ce laureatul a primit diploma de Doctor Honoris Causa, iar corul Facultăţii de Arte a susţinut un recital, studenţii care au mai avut răbdare să rămână în sală l-au putut asculta pe profesorul Passarge vorbind. Cu umor, acesta a spus că află, cu prilejul acestui eveniment, că nu doar anumite boli sunt asociate vârstei înaintate, ci şi diplomele de Doctor Honoris Causa, făcând, desigur, o ironie chiar la adresa sa, care în acest an va împlini 84 de ani.

Apoi, acesta a vorbit despre viaţa sa, despre cât de uşor a optat pentru latura ştiinţifică a medicinei, nu spre cea practică, şi, desigur, despre genetică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON