URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2023, 16:40

Un documentar dedicat lui Iuliu Maniu și celor care au îndrăznit să-l comemoreze în comunism, proiectat la Oradea (VIDEO)

Un documentar dedicat lui Iuliu Maniu și celor care au îndrăznit să-l comemoreze în comunism, proiectat la Oradea (VIDEO) Celula în care a murit Iuliu Maniu. Captură din documentarul „Remember Iuliu Maniu - 1986”

Pentru a marca Ziua Foştilor Deţinuţi Politic (9 martie), Muzeul Ţării Crişurilor aduce în premieră la Oradea documentarul „Remember Iuliu Maniu - 1986”, dedicat unuia dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României.

Proiecţia va avea loc joi, 9 martie, de la ora 17:00, la sediul MŢC din strada Armatei Române nr.1 / A, în sala de conferinţe ce numără 150 de locuri.

Documentarul de aproape 50 de minute a fost realizat în 2021 de profesoara universitară Cristina Puşcaş şi masteranda Ana Maria Borz, în cadrul Şcolii de vară Astra, organizate de Festivalul de Film şi Istorii Râşnov.

„Remember Iuliu Maniu - 1986” prezintă povestea a treisprezece tineri care, în martie 1986, în plin regim comunist, au mers în cimitirul din satul Bădăcin pentru a-l comemora pe Iuliu Maniu. 

„Filmul vorbeşte despre curajul unor tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu. În 1986 un grup de tineri din Bădăcin, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani, organizaţi de Ioan Pop (zis Poetul) şi studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Ţarinei din Bădăcin, unde au depus o coroană de flori pe care au scris «Remember Iuliu Maniu», au cântat «Imnul lui Iuliu Maniu», compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au aşezat în forma iniţialelor I.M. şi au vorbit despre personalitatea marelui om politic. A doua zi toţi au fost duşi la sediul securităţii din Zalău unde au fost anchetaţi”, a fost descris documentarul în comunicatul transmis de reprezentanţii MŢC.

Documentarul a mai fost prezentat anul trecut la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov. „Remember Iuliu Maniu - 1986” este adus în premieră într-o proiecție publică la Oradea. 

Proiecţie film dedicat lui Iuliu Maniu

Cu o carieră politică de 56 de ani, Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 în Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, fiind unul dintre prestigioşii oameni politici din istoria României. „S-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite", scrie pe site-ul dedicat lui Maniu.

Totodată, Iuliu Maniu a ocupat, printre altele, funcţiile de preşedintele al Partidului Naţional Român, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, ministru de Interne în Consiliul Dirigent al Transilvaniei, preşedinte al Consiliului de Miniştri, ministrul Finanţelor sau ministru de Război.

Pe 5 februarie 1953, Iuliu Maniu a încetat din viaţă în penitenciarul de la Sighet, la vârsta de 80 de ani, fiind închis pe viaţă în 1947 sub acuzarea de trădare naţională, tentativă de surpare a ordinii constituţionale, răzvrătire, insurecţie armată, instigare la trădare prin necredinţă şi instigare la trecerea frauduloasă a frontierei.

Proiecția documentarului la Oradea este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov şi Casa Memorială "Iuliu Maniu" din Bădăcin.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Documentarul a fost publicat şi pe canalul de Youtube Casa Memorială Iuliu Maniu Bădăcin:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON