URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Martie 2023, 16:40

Un documentar dedicat lui Iuliu Maniu și celor care au îndrăznit să-l comemoreze în comunism, proiectat la Oradea (VIDEO)

Un documentar dedicat lui Iuliu Maniu și celor care au îndrăznit să-l comemoreze în comunism, proiectat la Oradea (VIDEO) Celula în care a murit Iuliu Maniu. Captură din documentarul „Remember Iuliu Maniu - 1986”

Pentru a marca Ziua Foştilor Deţinuţi Politic (9 martie), Muzeul Ţării Crişurilor aduce în premieră la Oradea documentarul „Remember Iuliu Maniu - 1986”, dedicat unuia dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României.

Proiecţia va avea loc joi, 9 martie, de la ora 17:00, la sediul MŢC din strada Armatei Române nr.1 / A, în sala de conferinţe ce numără 150 de locuri.

Documentarul de aproape 50 de minute a fost realizat în 2021 de profesoara universitară Cristina Puşcaş şi masteranda Ana Maria Borz, în cadrul Şcolii de vară Astra, organizate de Festivalul de Film şi Istorii Râşnov.

„Remember Iuliu Maniu - 1986” prezintă povestea a treisprezece tineri care, în martie 1986, în plin regim comunist, au mers în cimitirul din satul Bădăcin pentru a-l comemora pe Iuliu Maniu. 

„Filmul vorbeşte despre curajul unor tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu. În 1986 un grup de tineri din Bădăcin, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani, organizaţi de Ioan Pop (zis Poetul) şi studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Ţarinei din Bădăcin, unde au depus o coroană de flori pe care au scris «Remember Iuliu Maniu», au cântat «Imnul lui Iuliu Maniu», compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au aşezat în forma iniţialelor I.M. şi au vorbit despre personalitatea marelui om politic. A doua zi toţi au fost duşi la sediul securităţii din Zalău unde au fost anchetaţi”, a fost descris documentarul în comunicatul transmis de reprezentanţii MŢC.

Documentarul a mai fost prezentat anul trecut la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov. „Remember Iuliu Maniu - 1986” este adus în premieră într-o proiecție publică la Oradea. 

Proiecţie film dedicat lui Iuliu Maniu

Cu o carieră politică de 56 de ani, Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 în Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, fiind unul dintre prestigioşii oameni politici din istoria României. „S-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite", scrie pe site-ul dedicat lui Maniu.

Totodată, Iuliu Maniu a ocupat, printre altele, funcţiile de preşedintele al Partidului Naţional Român, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, ministru de Interne în Consiliul Dirigent al Transilvaniei, preşedinte al Consiliului de Miniştri, ministrul Finanţelor sau ministru de Război.

Pe 5 februarie 1953, Iuliu Maniu a încetat din viaţă în penitenciarul de la Sighet, la vârsta de 80 de ani, fiind închis pe viaţă în 1947 sub acuzarea de trădare naţională, tentativă de surpare a ordinii constituţionale, răzvrătire, insurecţie armată, instigare la trădare prin necredinţă şi instigare la trecerea frauduloasă a frontierei.

Proiecția documentarului la Oradea este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov şi Casa Memorială "Iuliu Maniu" din Bădăcin.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Documentarul a fost publicat şi pe canalul de Youtube Casa Memorială Iuliu Maniu Bădăcin:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5603 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON