URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2019, 12:59

Un deţinut de 24 de ani din Penitenciarul Oradea s-a spânzurat cu... ață cerată! Era închis pentru viol

Un deţinut de 24 de ani din Penitenciarul Oradea s-a spânzurat cu... ață cerată! Era închis pentru viol (foto: generic, Penitenciarul Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Închis din 2014 în Penitenciarul Oradea pentru viol, un tânăr în vârstă de 24 de ani s-a spânzurat cu aţă cerată de o ţeavă a instalaţiei de încălzire. Incidentul s-a petrecut pe 9 martie, însă nu a fost făcut public de reprezentanţii Penitenciarului Oradea.

La solicitarea BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, Adina Bîrda, a precizat, joi, că este vorba despre un deţinut din judeţul Sălaj, încarcerat din 2014 în Penitenciarul Oradea pentru a executa o pedeapsă de 14 ani şi jumătate de închisoare pentru viol.

Tânărul era considerat un deţinut docil şi serios, el fiind şeful unui punct de lucru de confecţii pantofi. Sâmbăta trecută, el a părăsit încăperea în care lucra alături de colegi pentru a aduce nişte materiale dintr-un mic depozit.

"După 15 minute, agentul a constatat că deţinutul nu se mai întoarce şi a mers să vadă ce s-a întâmplat. L-a găsit spânzurat cu aţă cerată, care era folosită la pantofi, şi a chemat imediat asistenul medical, care i-a aplicat manevrele de resuscitare, fiind apelat în acelaşi timp şi serviciul unic 112", a precizat Adina Bîrda pentru BIHOREANUL.

Echipajele sosite la faţa locului au reuşit resuscitarea şi au transportat sinucigaşul la spital. A doua zi, mai precis duminică după amiaza, tânărul a fost declarat, însă, în moarte cerebrală.

Tânărul nu avea abateri disciplinare în dosar şi nici tentative de suicid în trecut. La Penitenciar s-a demarat o anchetă internă pentru stabilirea împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului.

Potrivit coordonatorului Programului de Transplant în Bihor, dr. Carmen Pantiş, tânărul ar fi fost eligibil pentru prelevarea de organe în vederea transplantării acestora, bunica deţinutului dându-şi acordul pentru transplant. Totuşi, prelevarea nu s-a putut face din cauza legislaţiei în vigoare. Mai precis, Ordinul 429/2012 al Ministerului Justiţiei prevede că deţinuţii nu pot dona sânge sau organe decât rudelor până la gradul IV. 

Doctoriţa Carmen Pantiş spune că legislaţia ar trebui modificată, având în vedere că şi în cazul de faţă tânărul ar fi putut salva alte vieţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON