URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2023, 20:46

Un artist român, premiat de guvernul francez, va expune pentru prima dată într-un muzeu din România, la Oradea  

Un artist român, premiat de guvernul francez, va expune pentru prima dată într-un muzeu din România, la Oradea   (Sursa foto stânga: galerieminsky.com, sursa foto dreapta: Facebook - Samy Briss)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea va găzdui săptămâna viitoare, miercuri, 22 martie, de la ora 18, vernisajul expoziţiei de pictură, sculptură şi desen a artistului român Samy Briss. După ce a expus de-a lungul timpului la galerii importante din Singapore, Japonia, Elveţia ori Olanda, artistul își va prezenta lucrările în premieră într-un muzeu din România.

Potrivit unui comunicat transmis de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, artistul originar din Iaşi se va întoarce în România după 12 ani și va veni pentru prima oară în Oradea.

Expoziţia prezentată la muzeul de aici se numeşte "Mémoires" şi este alcătuită din 110 de lucrări de pictură, sculptură şi desen (adică va fi un solo-show, după cum au transmis organizatorii), din toate etapele de viaţă ale artistului. 

Iniţiatoarea şi curatorul expoziției este preşedinta Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase, Adina Renţea, cu peste 30 de ani de experienţă muzeală.

"Mémoires" va putea fi vizitată la Oradea până în 30 aprilie.

La vernisaj intrarea va fi liberă, iar apoi prețul unui bilet pentru un adult va fi 25 de lei, fiind valabil și pentru vizitarea celorlalte secții din instituție. 

Samy Briss s-a născut în 18 mai 1930 la Iaşi şi are o poveste de viaţă tumultoasă.

"Între 1955 şi 1957, participă la primele expoziţii de pictură şi grafică. Realizează decoruri şi costume de teatru şi lucrează ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru Bucureşti, în preajma unor viitori mari regizori. În 1957, expune pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveţia, unde reprezintă România. În 1958, Samy Briss, ca mulţi intelectuali români, devine una dintre victimele valului de "realism socialist", arta oficială impusă de regimul comunist. Prima sa expoziţie de pictură la Bucureşti este interzisă. Părăseşte România împreună cu familia, la sfârşitul anului 1959. După o lungă călătorie prin Europa, trecând prin muzee şi galerii de artă din Viena şi Napoli, realizând nenumărate schiţe ale vremurilor trăite, ajunge cu vaporul la Haifa, în Israel", se arată în comunicatul transmis de MŢC.

Câţiva ani mai târziu a fost invitat să expună într-una dintre cele mai importante galerii din Paris, Romanet, unde i s-a propus şi un contract de exclusivitate pe cinci ani, motiv pentru care atunci s-a mutat în capitala Franţei.

"Odată acceptat contractul, urmează, din 1972, primele sale expoziţii în Franţa, Statele Unite şi în întreaga lume. Contactul direct cu experienţe din arealul stilistic al lui Picasso, Paul Klee, Victor Brauner sau din repertoriul lui Braque, ori al pictorului din Vitebsk, M. Chagall, i-au reconfigurat patrimoniul de imagini din spaţiul românesc, israelian, francez şi nu numai. Ca o recunoaştere a artei şi aprecierii la nivel internaţional de care se bucură opera sa, în 2019, Samy Briss a fost numit Chevalier des Arts et des Lettres de către guvernul francez, la propunerea marelui om teatru şi bunului său prieten, Georges Banu", se mai arată în comunicat.

Artistul şi-a expus nenumărate lucrări şi în galerii din Japonia, Singapore, Germania, Olanda, Ţările de Jos sau Elveţia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON