URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2023, 15:40

Un ansamblu folcloric din Bihor a cucerit trofeul festivalului internațional „Mugurel” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ansamblul folcloric „Dor şuncuian” din Şuncuiuş a câştigat premiul I şi trofeul festivalului la cea de-a XVII-a ediţie a festivalului-concurs internaţional de muzică populară Mugurel”, organizat la Dorohoi, în judeţul Botoşani.

Evenimentul a avut loc weekendul trecut şi a adunat pe scena din parcul Brazi din Dorohoi mai multe ansambluri, printre care unele venite din Ucraina, Muntenegru, Slovacia sau Republica Moldova, precum şi din judeţele Maramureş, Olt, Suceava, Cluj sau Iaşi.

Invitaţii speciali ai acestei ediţii au fost interpretul de muzică populară Alexandru Brădăţan şi ansamblul de dansuri Mărgineanca din Botoşani.

„Acestea (n.r. câştigarea premiului I şi a trofeului festivalului) sunt marile performanţe ale ansamblului "Dor şuncuian". Şi spunem performanţe, în condiţiile în care la acest festival au participat formaţii şi ansambluri folclorice din 11 judeţe şi 4 ţări", se arată într-o postare pe Facebook a Liceului Tehnologic Şuncuiuş.

În cadrul festivalului, echipa din Bihor a prezentat un "Luncan" şi "Sălăjan", o suită de jocuri populare de pe Valea Crişului Repede, „Burzucanul", „Ţura fetelor”, jocuri de fete reprezentative şi originare de pe Valea Crişului Repede, respectiv Valea Barcăului, "Ardeleana" din Câmpia Bihorului şi "Mănânţăl" de pe Valea Crişului Repede, iar coregrafia a fost semnată de Cristian Seghedi. 

Micuţa Anastasia Ianc (foto jos), elevă la Palatul copiilor din Oradea, la clasa profesoarei Anamaria Turc Gal, a interpretat alături de ansamblul din Şuncuiuş o doină, dar a concurat şi separat la categoria de vârstă 7-10 ani, unde a obţinut premiul I pentru un cântec de joc. De asemenea, o altă elevei a profesoarei Anamaria Gal, Sofia Tomuța, a primit locul II la categoria 11-12 ani.

Ansamblul sprijinit de Primăria Şuncuiuş şi de Consiliul Local şi coordonat de Livia Ianc a participat în trecut la numeroase festivaluri şi concursuri. Recent a reprezentat România la prima ediţie a Festivalului Internaţional "Dansul Vetrelor Nistrene", din comuna Coşniţa, raionul Dubăsari din Republica Moldova. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON