URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2019, 12:20

Prezidenţiale 2019: vezi lista candidaţilor şi care sunt regulile votului

Prezidenţiale 2019: vezi lista candidaţilor şi care sunt regulile votului (foto: Autoritatea Electorală Permanentă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat oficial sâmbătă dimineaţa la ora 7. Dacă în diaspora se votează încă de vineri, românii de acasă îşi vor exprima opţiunile duminică, între orele 7 şi 21.

În diaspora, până sâmbătă, la ora 12, au votat 110.00 de persoane, plus circa 25.000 de români care şi-au exprimat votul prin corespondenţă. 

14 candidaţi 

În cursă sunt înscrişi 14 candidaţi. Dacă în primul tur niciunu dintre ei nu va obţine majoritatea voturilor alegătorilor înscrişi pe listele electorale, pe 24 noiembrie se va organiza un al doilea tur de scrutin.

Biroul Electoral Central a validat participarea în competiţie pentru 14 candidaţi: Klaus Iohannis (preşedinte în exerciţiu, candidează din partea PNL), Viorica Dăncilă (candidatul PSD), Dan Barna (candidatul Alianţei USR-PLUS), Mircea Diaconu (candidat independent susţinut de ALDE şi Pro România), Theodor Paleologu (PMP), Kelemen Hunor (UDMR), Ramona Ioana Bruynssels (candidatul din partea Partidului Puterii Umaniste), Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională), Alexandru Cumpănaşu (candidat independent), Viorel Cataramă (candidatul din partea Dreptei Liberale), Bogdan Stanoevici (independent), John Ion Banu (Partidul Naţiunea Română), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) şi Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie).

Campania electorală pentru s-a încheiat sâmbătă, 9 noiembrie, la ora 7. Continuarea propagandei electorale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Sunt interzise difuzarea de mesaje audio, video sau mixte, dar şi prezentarea de sondaje.

Cum şi când se poate vota 

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente este de 18.217.156, în timp ce numărul total al persoanelor cărora le este interzis votul (debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale) este de 19.215. 

În Bihor, sunt 501.387 de persoane pe listele electorale permanente, din care în Oradea 185.969 persoane. 

Numărul total de cetăţeni români care locuiesc în străinătate şi figurează cu drept de vot este de 715.752. 

Votarea începe duminică la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Prin excepţie, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot îşi pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59 (art. 46 din Legea 370/2004).

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cei care nu cunosc numărul secției la care sunt arondați pot afla informația de pe pagina web www.registrulelectoral.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON