URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2018, 08:01

Traficantul ghinionist: Suspectat de contrabandă cu ţigări, un tânăr din Oradea a fost prins cu 33 kg de... cannabis

Traficantul ghinionist: Suspectat de contrabandă cu ţigări, un tânăr din Oradea a fost prins cu 33 kg de... cannabis GRĂDINAR ISCUSIT. Procurorii DIICOT susţin că plantele cultivate de Sergiu Tăut erau extrem de bine întreţinute, semn că acesta s-a documentat şi s-a pregătit temeinic pentru afacerea sa. În încăperile în care bărbatul creştea haşişul au fost găsite instalaţii pentru irigat şi de iluminat legate la generatoare programate să pornească şi să se oprească automat, ventilatoare şi chiar aparat de măsurat Ph-ul apei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2017 s-a terminat prost pentru Sergiu Claudiu Tăut, un samsar de maşini second hand în vârstă de 31 ani, din Oradea.

Bărbatul a fost trimis în judecată pe 19 decembrie de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri de risc după ce a fost găsit cu peste 33 kilograme de haşiş pe care l-a cultivat chiar el şi urma să îl vândă pe bani buni, în Olanda. Din rechizitoriul întocmit de procurori,  BIHOREANUL a aflat că "recolta" a "căzut" în braţele procurorilor Antidrog din pură întâmplare, în timpul unei anchete în care bărbatul era bănuit de contrabandă cu... ţigări!

Ţigări, maşini şi droguri

Percheziţiile au fost realizate pe 22 iunie 2017, într-un dosar care viza contrabanda cu ţigări de provenienţă ucrainiană. Operaţiunea, coordonată de procurorii Biroului Teritorial Satu Mare al DIICOT, a fost una de amploare. Echipaje mixte au descins, atunci, la 31 de adrese din judeţele Bihor, Satu Mare şi Arad, iar în urma scotocirilor au fost ridicate peste 330.000 de ţigări netimbrate, două autoturisme adaptate cu compartimente speciale pentru transportul ilegal al ţigărilor, telefoane mobile şi staţii de recepţie emisie, dar şi 2,7 kilograme de cannabis.

Haşişul a fost găsit în casa lui Tăut din Paleu, o parte într-o pungă de plastic iar restul în borcane de sticlă ascunse lângă centrala de încălzire. Întrebat de unde le are, iniţial bărbatul a uzat de dreptul la tăcere. Dus la sediul DIICOT, Tăut a revenit la gânduri mai bune, recunoscând că le-a cultivat personal, la propunerea unui olandez care s-a oferit să-i cumpere recolta, cu 4000 euro/kilogram şi care i-a pus la dispoziţie gratuit tot ceea ce avea nevoie - seminţe, ghivece, saci cu pământ, lămpi, tubulatură pentru aerisire, un ventilator şi fertilizator.

Cultură în vecini...

În depoziţie, Tăut a pretins că plantaţia a înfiinţat-o într-o casă vecină, nelocuită, despre care ştia că este obiectul unui proces şi, ca atare, nu exista riscul ca cineva să intre în ea. Cu ajutorul unui prelungitor, a tras curent electric şi, mai apoi, a pus la germinat seminţele, iar când au apărut rădăcinile, le-a mutat în ghivece. Din cele 120 de seminţe, le-a explicat el procurorilor, au supravieţuit 92 plante din care, după patru luni, au ieşit 2,7 kilograme de muguri de cannabis găsite în timpul percheziţiilor, care urmau să fie predate olandezului după ce mugurii s-ar fi uscat suficient.

Tăut i-a condus pe anchetatori la casa părăsită, le-a arătat unde a aruncat pământul rămas după recoltarea plantelor şi unde a ars tulpinile rămase. Tuburile de aerisire, ventilatoarele şi celelalte instalaţii pe care le folosise nu mai erau. "La un moment dat, cetăţeanul olandez s-a prezentat şi a preluat toate obiectele, deoarece nu am mai vrut să înfiinţez alte culturi", s-a jurat bărbatul.

... şi cu chirie

Reaudiat o zi mai târziu, pe 23 iunie, Tăut a venit cu o nouă variantă: şi anume că plantele au fost cultivate nu în Paleu, ci într-o casă închiriată în cartierul Ioşia. Iar cultura n-a fost prima,  căci în cursul anului 2016 a mai încercat să crească cannabis, chiar în două rânduri, însă fără succes, pentru că plantele s-au uscat înainte de a da rod.

Mai mult, bărbatul le-a dezvăluit procurorilor că "recolta" pe care au găsit-o în Paleu e doar o mică parte, căci în casa din Ioşia mai are plante în ghivece. Şi, ca să arate că spune adevărul, Tăut i-a condus pe anchetatori la "sera" improvizată, de unde poliţiştii Antidrog ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea legii au strâns, pe lângă cele 2,7 kilograme de muguri deja ridicate, alte 29,52 kilograme de plante verzi.

Sinceritatea bruscă a lui Tăut nu era una dezinteresată: pentru că s-a autodenunţat, el nu mai putea fi anchetat pentru cultivarea drogurilor. Aşa se face că, în decembrie, după finalizarea anchetei, el a fost trimis în judecată doar pentru trafic de droguri de risc, faptă pentru care riscă, oricum, între 3 şi 15 ani. Suficient cât să-i piară cheful de astfel de agricultură...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON