URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Aquapark-ul din Oradea este pe profit, în ciuda faptului că 90% dintre aceste stabilimente merg pe pierdere. Adică sunt un fel de Teatru ori Filarmonică, numai cu ceva mai multă apă. Pe lângă meritele incontestabile de gospodari ale celor de la ADP, trebuie să recunoaștem că succesul se datorează și conjuncturii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Înţeleg miza politică a scandalului cu Aeroportul fost internaţional Oradea şi cum bâjbâielile celor de la Consiliul Judeţean le dau apă la moară celor care conduc Primăria. Oamenii politici îşi vânează paşii greşiţi şi erorile profesionale pentru a-şi da la gioale în public, pentru a faulta cât mai grav prestigiul celuilalt. Cel mai adesea, vorbele lor rămân doar vorbe, simple declaraţii politice vitriolante, fără urmări practice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
06 Martie 2019, 08:07

Ţiriac, "vânătorul" de păduri: Magnatul Ion Ţiriac vrea să se înstăpânească pe domeniul de la Balc până în anul 2054

Ţiriac, 'vânătorul' de păduri: Magnatul Ion Ţiriac vrea să se înstăpânească pe domeniul de la Balc până în anul 2054 SUB CHEIE. Protejat de un gard electrificat şi păzit permanent, domeniul cinegetic de la Balc, întins pe 1036,1 hectare, îşi deschide porţile o singură dată pe an, cu ocazia celebrelor partide de vânătoare organizate de Ion Ţiriac exclusiv pentru amicii miliardari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cele mai faimoase fonduri de vânătoare ale lui Nicolae Ceauşescu înainte de 1989, iar în ultimii ani destinaţie pentru influenţi oameni de afaceri din Europa, domeniul de la Balc este, de peste trei ani, motiv de dispută între Direcţia Silvică Bihor şi miliardarul Ion Ţiriac.

Miza sunt cele 1036,1 hectare de pădure pe care Wild Boar Club, firma controlată de Ţiriac, le-a închiriat în 2005 de la Direcţia Silvică, în baza unui contract pe care silvicultorii îl consideră reziliat din 2015, dar despre care magnatul susţine că ar fi valabil până în 2054.

BIHOREANUL vă prezintă amănuntele unui război purtat de cel mai bogat român împotriva statului, dar şi cum Ţiriac a ajuns din reclamant pârât, pentru pagube de 1,7 milioane lei provocate de mistreţii săi!

Contract cu dichis

Ion Ţiriac s-a înstăpânit pe complexul din Balc în 2002. Iniţial, întregul domeniu i-a fost concesionat printr-un controversat contract semnat la acea vreme cu oficialii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Sălaj. Ulterior, clădirile au intrat definitiv în proprietatea sa, rămânând să achite taxe de concesiune doar pentru terenul de sub ele, de 8,8 hectare, la care s-au adăugat 1.157 hectare de fond forestier primite cu chirie de la Direcţia Silvică, în urma unei licitaţii din august 2005. Contractul de închiriere a fost semnat pe 30 august 2005 cu Wild Boar Club SRL, firmă deţinută de două offshore-uri controlate de Ţiriac, actul având o valabilitate de 10 ani, dar cu o clauză cu dichis, potrivit căreia, dacă locatarul nu solicita altfel, se prelungea automat până la 49 de ani.

Ulterior, în 2008, din pricina unor retrocedări, suprafaţa închiriată s-a diminuat la 1.036,1 hectare de pădure, dar contractul a continuat. Pe 11 iunie 2015, deci cu două luni înainte de expirarea celor 10 ani, Direcţia Silvică Bihor a comunicat societăţii Wild Boar Club că le vrea înapoi. Silvicultorii argumentau că reglementările legale din momentul încheierii actului s-au modificat. Potrivit Codului silvic intrat în vigoare în 2008, Romsilva nu mai putea concesiona fondul forestier din proprietatea statului, cu excepţia suprafeţelor aferente activelor vândute. Or, cele peste 1.000 hectare închiriate nu se încadrau în această situaţie.

De altfel, curând, pe 29 iulie 2015, Consiliul de administraţie al Romsilva lua hotărârea de a nu prelungi niciunul din cele patru contracte de închiriere a fondului forestier din proprietatea statului, aferente celor patru complexuri cinegetice din ţară.

Unii hăis, alţii cia!

Ţiriac voia însă continuarea contractului. Aşa că, pe 28 august 2015, Wild Boar Club a dat în judecată Romsilva şi Direcţia Silvică Bihor, cerând instanţei să le oblige să îşi "execute obligaţiile asumate", adică să se abţină "de la orice act care ar putea tulbura reclamantei liniştita folosinţă pe toată durata contractului", deci până la expirarea celor 49 de ani.

Potrivit avocaţilor firmei, "contractul prevede în mod neechivoc că numai societatea Wild Boar Club avea dreptul să decidă încetarea sa înainte de expirarea termenului de 49 ani, şi anume după 10 ani", iar modificările legislative invocate de Romsilva "nu sunt aplicabile contractului", deoarece acesta a fost încheiat înainte şi "oricum, legea nu poate fi aplicată retroactiv".

În procesul început la Tribunalul Bucureşti şi declinat apoi Tribunalului Bihor, Direcţia Silvică a formulat, la rându-i, o aşa numită cerere reconvenţională (procedură prin care pârâtul enunţă propriile pretenţii împotriva reclamantului), solicitând să se constate "încetarea de drept a contractului de închiriere", precum şi obligarea firmei să predea terenurile "în starea existentă anterior înfiinţării complexului".

Suspendat

Dezbaterile nu s-au încheiat nici azi, fiind suspendate în 2017. Motivul? Avocaţii lui Ţiriac au deschis un nou front de luptă, la Curtea de Apel Bucureşti, unde au cerut punctual anularea hotărârii Romsilva din 29 iulie 2015 privind cele patru complexuri din ţară.

Acest proces a fost pierdut de Ţiriac în aprilie 2017, când judecătorii au statuat că Romsilva acţionase corect, folosindu-şi "dreptul conferit de dispoziţiile legale în vigoare", atunci când a decis să nu prelungească închirierile. Soluţia, însă, a fost atacată de firma magnatului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ai cărei magistraţi nu s-au grăbit să soluţioneze dosarul înregistrat în iulie 2017, fixând termen de judecată abia pentru octombrie 2019. Ca atare, până la soluţionarea definitivă a diferendului, procesul de la Oradea rămâne suspendat.

"Vânătoare" de despăgubiri

Războiul nu s-a oprit aici. Pe 23 mai 2016, Wild Boar Club a dat din nou în judecată Romsilva şi Direcţia Silvică Bihor, pentru a treia oară, de astă dată cerând despăgubiri pentru cazul în care instanţa le va da dreptate silvicultorilor. Suma cerută este uriaşă, 17 milioane de lei, şi ar reprezenta profitul nerealizat pentru perioada 2015 - 2054, la care se adaugă 1,46 milioane euro, valoarea investiţiilor făcute de Ţiriac în complexul de vânătoare.  

Început la Curtea de Apel Bucureşti, procesul a fost trimis spre judecare tot la Tribunalul Bihor, unde în august 2018 reprezentanţii Direcţiei Silvice au replicat cu o acţiune similară, solicitând daune pentru ocuparea abuzivă a terenului şi pentru pagubele provocate de mistreţi.

"Terenurile în discuţie nu au fost predate subscrisei, din 1 septembrie 2015 pârâta exercitând abuziv folosinţa acestora", arată silvicultorii, care se plâng că numărul excesiv al mistreţilor a distrus seminţişul, iar ei nu au mai putut efectua lucrările de regenerare prevăzute în amenajamentul silvic în perioada 2016-2018. Valoarea pagubei: 1.763.521 lei.

În aşteptare

Şi acest proces, al cărui prim termen de judecată s-a consumat pe 22 ianuarie 2019, a fost suspendat, până la soluţionarea definitivă a dosarului aflat pe rolul Înaltei Curţi.

Contactat de BIHOREANUL pentru a-şi exprima poziţia privind despăgubirile cerute pentru pagubele provocate de mistreţi în pădurile statului, administratorul Wild Boar Club, Teodor Dorcescu, s-a rezumat să confirme doar existenţa proceselor: "Întrucât aceste aspecte fac obiectul unor litigii în curs, societatea nu poate face comentarii şi nu poate oferi detalii suplimentare. Societatea noastră rămâne în aşteptarea soluţionării situaţiei litigioase".

şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian JurcăuLa fel a procedat şi şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău (foto), completând însă că în perioada suspendării proceselor apar noi probleme. "Direcţia Silvică Bihor a avut o serie de litigii pe seama distrugerilor provocate de vânat şi înainte, pe perioada derulării contractului. Firma a şi fost obligată să plătească daune, apoi s-au stabilit obligaţii de ambele părţi pentru a proteja plantaţiile. Dar din 2015, când s-a stabilit că nu se mai prelungeşte închirierea şi au început noile litigii, nu s-a mai făcut nimic. Până nu se finalizează, nu putem face nimic, nici măcar să stopăm stricăciunile", spune Jurcău.

Cert e că, dacă instanţele de judecată vor da dreptate silvicultorilor, Ţiriac va fi obligat să-şi scoată gardul din jurul celor peste 1.000 hectare de pădure şi să-şi strângă vânatul exclusiv pe cele 8,8 hectare din jurul cabanei. Ori, poate, se va muta cu totul la Ersig, în judeţul Caraş-Severin, pe domeniul cinegetic de 700 hectare achiziţionat în 2016. Situaţie în care, pentru localnicii din Balc, celebrele partide la care au participat ca simpli gonaci pentru milionarii Europei vor rămâne... simple poveşti vânătoreşti.


TRADIŢIE
Un weekend pe an

Partidele de vânătoare organizate în fiecare an începând din 2005 pe domeniul de la Balc au stârnit numeroase proteste ale ecologiştilor care acuză măcelărirea a sute de exemplare de mistreţi la fiecare "ediţie", dar şi interesul mass-media, dat fiind faptul că printre invitaţii magnatului român s-au numărat vedete precum Wolfgang Porsche, proprietarul companiei cu acelaşi nume, designerul Stefano Ricci, bancherul Volker Schmidt (din grupul Allianz), cel mai bogat ungur, Sandor Csanyi, preşedintele OTP Bank, germanul Klaus Mangold, fost preşedinte al Chrysler-Daimler, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, şi alţii. Singurul an în care vânătoarea nu s-a organizat în Bihor a fost 2017, când Ţiriac a decis să mute evenimentul pe domeniul din Ersig.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
 • Puzderie de lume în centrul Oradiei, de Ziua Maghiarilor. Îmbrăcat în huszár, Szabó Ödön a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi (FOTO/VIDEO)
 • #șîeu... NU: Angajaţii lui Ştefan Mandachi de la Oradea, împiedicaţi să protesteze în faţa propriului restaurant printr-un ordin al... „doamnei de la Lotus” (FOTO/VIDEO)
 • #Șîeu: Bihorenii au protestat pentru autostrăzi. Vezi cine și cum a manifestat! (FOTO / VIDEO)
 • Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)
 • Protestul #şieu în Oradea: O firmă şi-a oprit complet activitatea, pentru întreaga zi! (FOTO / VIDEO)
 • #şîeu: BIHOREANUL a făcut un inventar al proiectelor de infrastructură promise în judeţul Bihor şi neonorate (FOTO)
 • Incendiu la blocul Cicero din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Cupa Satelor: O primă ediţie reușită în fotbalul bihorean (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2031 RON
 • 1 EUR = 4.7569 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON