URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2019, 08:03

Ţeapă pe Facebook: Un tânăr orădean este judecat pentru escrocherii comise în numele emisiunii „Acces Direct” şi al călugărului Calistrat

Ţeapă pe Facebook: Un tânăr orădean este judecat pentru escrocherii comise în numele emisiunii „Acces Direct” şi al călugărului Calistrat DE NEOPRIT. Florin Marcel Manciu (foto) se ţinea de escrocherii din anii de liceu, după cum spun procurorii, şi nu s-a oprit nici până azi, chit că iarna trecută a ajuns în arestul Poliţiei Iaşi, după ce a fost prins în flagrant în timp ce încasa bani pretinşi pe internet, chipurile pentru refacerea unei mănăstiri arse
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr orădean a fost trimis în judecată săptămâna trecută pentru înşelăciune în formă continuată după ce, folosindu-se de pagini Facebook create pe numele emisiunii "Acces Direct" sau pe ale unor persoane cu pretinse probleme sociale, a strâns sponsorizări pe care le-a băgat în propriul buzunar.

Florin Marcel Manciu, în vârstă de 22 ani, nici măcar nu e la prima ispravă, fiind judecat şi la Judecătoria Iaşi pentru o "ţeapă" similară: a creat o pagină pe numele părintelui Calistrat, celebru în toată ţara pentru predicile non-conformiste pe care le promovează si pe internet, iar în numele lui a cerut donaţii de la enoriaşi, dar banii să-i fie viraţi lui, "părintele Manciu"...

Directorul Antenelor

Manciu şi-a început escrocheriile din 2014, pe când avea doar 17 ani şi era licean la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, după cum spune rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Tânărul a înfiinţat o pagină falsă de Facebook sub numele cunoscutei emisiuni "Acces Direct", unde posta sub numele de Mara Bănică, Simona Gherghe, reporter şi prezentatoare a emisiunii, ori ca avocat, director al emisiunii sau chiar al trustului, solicitând donaţii pentru diverse cazuri sociale care ar fi sprijinite de Fundaţia "Mereu Aproape".

În unele situaţii s-a dat tată al unor copii cu probleme, dar a avut tupeul să ceară bani chiar şi pentru vindecarea unei boli inventate de care ar fi suferit Mara Bănică. "A postat fotografia Marei Bănică, într-un cărucior la spital, spunând că este într-o stare foarte gravă, îi face transplant de rinichi şi nu se mai descurcă financiar, cerând ajutor bănesc, donaţiile fiind aşteptate pe numele de Manciu, pentru că el este directorul de trust al Antenei", se arată într-una din reclamaţii.

În total, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, cei care au efectuat ancheta sub coordonarea procurorilor orădeni, au contabilizat pe numele tânărului 29 de escrocherii comise în decursul anilor 2014-2016, care au produs o pagubă de 4.512 lei şi 87 euro în dauna victimelor ce i-au trimis bani în cont. "Suma, inculpatul şi-a însuşit-o în scop personal şi nu pentru ajutorarea oamenilor cu probleme", scriu anchetatorii.

Călugărul Manciu

părintele Calistrat de la Mănăstirea VlădiceniOrădeanul are un proces similar şi la Judecătoria Iaşi, după ce a fost dat pe mâna procurorilor moldoveni de părintele Calistrat (foto) de la Mănăstirea Vlădiceni, călugăr cunoscut în toată ţara pentru predicile non-conformiste pe care le promovează pe propriul blog, pe Youtube şi pe Facebook. Călugărul a fost alertat anul trecut de enoriaşi că profilul său de Facebook a fost falsificat şi că pe pagina respectivă se solicitau diverse sume enoriaşilor în numele său, care să fie transferate însă în conturile "părintelui" Manciu Florin Marcel din Oradea.

Revoltat, Calistrat a postat pe pagina sa reală mai multe mesaje prin care avertiza oamenii să nu mai vireze bani în cele două conturi, la unele ataşând şi fotografia tânărului orădean, demascând şi câteva din escrocheriile lui Manciu, printre care şi postarea în care acesta cere bani pentru o biserică în construcţie. "Este un fals", a scris călugărul.

"Părinte" în arest

Ulterior, Manciu a încercat să-l înşele chiar pe călugăr. L-a sunat, recomandându-se drept procuror din Buzău care s-ar ocupa de cazul privind falsificarea contului de Facebook, şi i-a cerut să vireze o sumă de bani în unul dintre cele două conturi menţionate pe profilul fals.

În acel moment, părintele a sunat la Poliţie, iar pe 16 noiembrie anul trecut orădeanul a fost "capcanat" într-o acţiune la care au participat poliţişti din Iaşi şi Oradea, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

"Strângea bani ba că ar fi ars Mănăstirea Vlădiceni, ba că nu ştiu ce... Prostii inventate! Eu nu am nicio pretenţie de la el, mie nu mi-a luat nimic, dar păcălea oamenii din străinătate, care îi trimiteau bani. El vorbea în numele meu, se dădea drept părintele Calistrat, deci sunt parte vătămată doar ca prejudiciere a imaginii", a declarat presei călugărul.

Cert este că, imediat după flagrant, Manciu a fost reţinut, apoi arestat de Judecătoria Iaşi, măsură înlocuită de Tribunal, câteva zile mai târziu, pe 22 noiembrie, cu controlul judiciar. Şi la Iaşi tânărul a fost trimis în judecată, pe 9 ianuarie în acest an, pentru înşelăciune în formă continuată, la fel ca la Oradea. Procesul a fost unul scurt, căci văzându-se în faţa instanţei şi în pericol să fie condamnat, Manciu a decis să-şi împace victimele şi să le plătească paguba, procedură permisă în cauzele ce privesc înşelăciunile. Ca atare, vinerea trecută, printr-o sentinţă care nu e definitivă, judecătorul a dispus încetarea procesului penal împotriva escrocului, obligându-l, însă, la plata cheltuielilor judiciare în valoare de 3.200 lei. Obiceiurile rele mor greu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari parintelui Calistrat pentru atitudine dreapta!
Felicitari parintelui Calistrat pentru atitudine dreapta. Se stia foarte bine ca pacatosul nu va sfarsi bine. Adevarul si sinceritarea si marturisirea pacatelor ies ivingatoare vesnic. Stiu si eu de escrocheriile baiatului. Am avut cont de Facebook si se putea observa clar ca e minciuna. Asa este si cu dotanii pe Youtube, Twitch, Facebook si in alte site-uri pe internet - asa ceva e escrocherie 100% ! Daca nu le dai bani ( aka: donatii ). Atentie mare la cei care cer donatii pe steaming ( Live ) pentru diverse lucruri. Nu trebuie sa donati nimic.
Postat 19 Iulie 2019, 12:50 de RomaniaRomanilor
Fraierul
Greseala lui a fost ca a incercat sa dea tzepe unui popa, fara sa stie, bietul de el, ca popii sunt profesori de smecherie. A cazut ca un ageamiu.
Postat 18 Iulie 2019, 10:37 de rowald
Tot mai multi ca asta
Plin e Facebook-ul de astfel de escroci.Femei sau barbati, fara pic de suflet si empatie fata de cazurile sociale pe care le promoveaza isi insusesc banii din donatii pentru viciile personale.Mai primesc si tot felul de laude si aprecieri la adresa campaniei de solidaritate.
Postat 18 Iulie 2019, 08:47 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON