A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/08 Ciachir (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Sentinta mortala
URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
12 Martie 2011, 13:39

Sentinţa mortală

Sentinţa mortală PROCES CA MOŞTENIRE. Elena Ciachir (foto) a rămas pe patul de moarte în grija unor vecini omenoşi, printre care şi Dan Băjenaru (stânga), care au vegheat-o până în ultima clipă. În semn de recunoştinţă, bătrânica a lăsat moştenire familiei Băjenaru tot ce i-a mai rămas: un proces şi speranţa că-şi va recăpăta, măcar după moarte, dreptatea...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Femeia ninsă de vreme şi-a deşertat întreaga durere în scrisoare. "Subsemnata Elena Ciachir, vă rog să mă iertaţi că vă reţin atenţia, dar doresc să vă scriu câteva cuvinte despre drama pe care o trăiesc. Să vă ajute bunul Dumnezeu să fiţi dreaptă"...

Povestea, aşternută pe două pagini cu un scris tremurat, dar curat, a ajuns în toamna anului trecut sub ochii unei judecătoare, chemate să se pronunţe în procesul deschis de bătrână pentru anularea unui contract de întreţinere încheiat cu o nepoată, Teodora Fotache. Elena Ciachir îi donase fetei apartamentul şi i-a cerut în schimb să o ajute la greu. Lucru care nu s-a întâmplat, însă, iar bătrâna, asemeni altor sute de vârstnici înşelaţi de întreţinători, a ajuns la mila vecinilor.

Magistrata i-a respins cererea, fără ca nepoata să se fi achitat de datoria pe care şi-a asumat-o. Care au fost motivele, nu se ştie, căci, deşi a trecut mai bine de o lună de la emiterea sentinţei, ea nu a fost motivată. Şi nici nu mai contează. Săptămâna trecută, bătrânica a murit...

Nepotul preferat

Povestea tristă a Elenei Ciachir a început în urmă cu nouă ani când, la rugăminţile nepotului ei, Ovidiu Fotache, a lăsat Capitala şi s-a mutat la Oradea. Văduvă de ceva vreme şi fără copii, bătrânica a rămas singură, iar Ovidiu i-a promis că-i va fi mai bine cu rudele aproape. "E fiul fratelui meu şi aveam încredere în el. Mi-am vândut apartamentul din Bucureşti, mi-am încărcat mobila într-un camion şi am venit aici. I-am dat lui toţi banii şi a luat un apartament aici, în acelaşi bloc în care locuia şi el. De restul banilor a zis că zugrăveşte, schimbă geamuri şi uşi. N-a făcut nimic, şi nici banii nu i-a mai dat înapoi", a povestit Elena Ciachir BIHOREANULUI.

În scurt timp, în ianuarie 2003, bărbatul a convins-o să semneze un contract de donaţie cu sarcină de întreţinere cu fiica lui, Teodora, la acea vreme în vârstă de 20 ani. Afacerea era simplă. Femeia trecea apartamentul pe numele nepoatei, iar aceasta, în schimb, se obliga s-o îngrijească până la sfârşitul vieţii. "Întreţinere completă cu toate cele necesare traiului, alimente, îmbrăcăminte, cheltuieli pentru încălzire, în caz de boală asistenţă medicală şi medicamente", după cum se specifica în actul semnat în faţa notarului.

Ameninţată cu azilul

O vreme, lucrurile au fost simple. Bătrânica era în putere şi se putea îngriji singură, ba chiar îşi ospăta rudele cu mâncăruri şi prăjiturele la fiecare sfârşit de săptămână. Nici cu banii nu stătea rău. Fiind originară de peste Prut, de unde se refugiase în vremea războiului, pensia era onorabilă şi nu avea probleme financiare care s-o transforme într-o povară pentru rude.

Câteva luni mai târziu, însă, Teodora s-a apucat de facultate, a rămas însărcinată şi s-a mutat, iar vizitele ei s-au rărit, pentru ca apoi să uite aproape complet de mătuşă. Cum însă nu voiau să piardă apartamentul, părinţii ei au convins-o pe bătrână să accepte în locul îngrijirilor o rentă lunară de 200 lei, care ar fi trebuit să-i acopere cheltuielile cu întreţinerea şi medicamentele de care avea nevoie.

Elena a mai rezistat o perioadă singură, dar după doi ani rudele au oprit şi plata rentei. Simţindu-se abandonată, i-a căutat să lămurească problema. "Ovidiu a făcut scandal când i-am spus că nu mai sunt de acord să le las casa dacă nu mă ajută. Mi-a spus să mă pregătesc, că mă bagă la azil. M-am speriat, m-am dus la vecini ca să scap de el şi am chemat Poliţia, că mi-a fost frică", a explicat femeia, care a decis să ceară rezilierea contractului.

Răzbunarea rudelor nu s-a lăsat aşteptată. "Au venit, mi-au smuls telefonul, mi-au luat un prăjitor de pâine şi capacul de pe WC. Chiar şi chitanţa cu care au cumpărat locul de veci. Au zis că o să mă lase neîngropată", a spus tristă bătrâna care, după scandal, a decis să rupă orice legătură cu nepotul şi familia acestuia.

La mila tuturor

Judecătorii au fost, însă, de altă părere, mai ales că Teodora Fotache a adus o serie de martori care să confirme că şi-ar fi îndeplinit obligaţiile, iar bătrâna ar fi senilă şi pusă pe scandal. "Au fost o mulţime de mincinoşi, niciodată nu i-am văzut, dar ei declarau că au fost la mine în casă cu Teodora", a explicat Elena Ciachir.

Cert e că, în final, în mai 2009, bătrâna a pierdut procesul cu dreptatea în mână. Judecătorii au considerat că, prin faptul că a beneficiat doi ani de banii nepoatei sale, a acceptat tacit schimbarea condiţiilor stabilite în contractul iniţial, deci n-avea de ce să se plângă. Ca atare, a fost obligată, peste voia ei, să rămână în întreţinerea nepoatei sale, dar şi să-i plătească acesteia cheltuieli de judecată de peste 4.500 lei pentru deranjul făcut cu procesul.

Femeia nu s-a lăsat, însă. Câteva luni mai târziu a deschis un nou proces. "Am fost bolnavă de nenumărate ori în ultimii ani, un pahar de apă nu mi-a dat. Am fost la mila vecinilor care au chemat-o pe Teodora când mi-a fost rău, să-i spună să mă ducă la spital sau să-mi aducă asistentă, că am nevoie de injecţii. Iar ea a minţit că nu ştie pe nimeni şi a plecat, deşi sora mamei sale e asistentă medicală. Voia să mor, ăsta e adevărul, ca să-i rămână apartamentul mai repede. Mi-a propus să-mi dea din nou bani, dar i-am spus că nu-mi trebuie, că eu aveam nevoie de ajutor. De aceea am început un nou proces. Am vrut să schimb contractul, să caut o persoană de bună-credinţă", a povestit femeia BIHOREANULUI.

Audiată la pat

Între timp, problemele de sănătate i s-au agravat, iar în august anul trecut a căzut la pat. Cum nu s-a mai putut prezenta la proces, judecătoarea Loreley Mirea, cea care îi analiza dosarul, a venit personal s-o audieze. Dar în final i-a respins şi ea plângerea, lăsând-o tot la mâna nepoatei. Mai mult, deşi a văzut cu ochii ei situaţia grea în care se afla, ţintuită la pat şi la mila vecinilor, fiindu-i imposibil să se îngrijească singură, magistrata a acceptat solicitarea Teodorei Fotache şi a înlocuit obligaţiile asumate de ea în contractul de întreţinere cu o alta: plata unei noi rente lunare. De parcă banii i-ar mai fi folosit la ceva...

08-Gheorghe-Letea.jpg"Ca şi când i-ar fi luat unui orb ochelari de soare", a reacţionat avocatul Elenei, Gheorghe Letea (foto), revoltat de decizia judecătoarei. "Se mai întâmplă ca în noianul de hotărâri judecătoreşti să mai scape câte una nedreaptă. Tragedia este atunci când o persoană, cum este şi doamna Ciachir, devine victimă a două hotărâri consecutive, la fel de nedrepte, abuzive, nelegale. Pe asta din urmă o consider chiar cinică!".

Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi explica sentinţa, a cărei motivare a amânat-o mai bine de o lună, judecătoarea nu a fost de găsit. Dar, de-acum, nici nu mai contează. Miercurea trecută, la câteva ore după ce şi-a spus povestea BIHOREANULUI, Elena Ciachir a murit, renunţând la lupta cu rudele care au înşelat-o şi cu judecătorii care ar fi trebuit să-i facă dreptate...


INDIFERENŢĂ
Nepoata nu discută

Reporterul BIHOREANULUI a găsit-o, sâmbătă, pe Teodora Fotache, în apartamentul mamei sale de la etajul cinci al blocului în care locuia până în urmă cu câteva zile şi Elena Ciachir. Tânăra a refuzat să discute despre procesul cu mătuşa sa, pe motiv că "este o poveste lungă", pe care nu are timp să o dezbată cu străinii, iar când a fost întrebată dacă ştie ceva despre cea pe care trebuia s-o îngrijească a replicat, dezinvoltă, că "e bine". Când reporterul a înştiinţat-o că, din păcate, bătrâna a murit, Teodora Fotache a refuzat să creadă, fiindcă "ea ştie cel mai bine". Se vede...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON