URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 FEBRUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ordonanţa 114 pare a fi cu dedicaţie. Împotriva băncilor lacome şi implicit a Băncii Naţionale. În plus, e vizat trustul RDS&RCS, care are o televiziune ce deranjează puterea. Altfel nu se explică de ce în telecomunicaţii se bagă un impozit pe cifra de afaceri de 3% şi la jocuri de noroc, de exemplu, de 2%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Elnők úr, însă, nu numai că a uitat de amărâtele alea de piste pentru biciclişti, dar a izbutit să evacueze şi pista abia modernizată a Aeroportului Oradea. Asta după ce, asemeni unui baron de Dâmboviţa, şi-a lăfăit numele pe bannere cu "Deschidem spre Europa!". Rezultatul? Curând vom zbura doar pe autostrada către Debreţin, să luăm de-acolo "deschiderea" spre Europa.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E incredibil ce monştri nemuritori a creat comunismul! Securitatea este unul dintre cei mai perfizi şi mai întunecaţi, probabil chiar mai întunecat astăzi, odată cu trecerea timpului. Cred asta pentru că modul în care era percepută Securitatea înainte de 1989, şi anume ca duşman al omului de bună credinţă, se perpetuează şi azi în mentalul colectiv.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Printr-o decizie din 29 ianuarie 2019, Curtea Constituţională a stabilit că procesele verbale încheiate de ANAF la solicitarea procurorilor, care erau utilizate pe scară largă în dosarele de evaziune fiscală, nu mai pot constitui probe în procesele penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pleureziile sunt acumulări de lichid în spaţiul pleural (pleurele reprezintă 2 membrane care învelesc fiecare plămân şi care se află una în prelungirea celeilalte formând un "sac" închis). După natura lichidului pleureziile pot fi exudative (lichidul conţine o cantitate mai mare de proteine) sau transudative (lichid cu conţinut proteic mai mic). 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Narcisiştii tind să mintă des. Fie în mod direct, fie înflorind părţi ale adevărului, fie prin omisiune. Îşi vor nega neajunsurile şi vor căuta să fie înconjuraţi de oameni care sunt mereu de acord cu ei. Este important pentru narcisişti ca cineva să le valideze opiniile, statutul, prezenţa. Deoarece au o stimă de sine fragilă, vor manipula oamenii în aşa fel încât respectivii să ajungă să-i laude. Asta, în schimb, le menţine stima de sine la un nivel acceptabil, chiar dacă e clădită pe minciuni.
12 Martie 2011, 13:39

Sentinţa mortală

Sentinţa mortală PROCES CA MOŞTENIRE. Elena Ciachir (foto) a rămas pe patul de moarte în grija unor vecini omenoşi, printre care şi Dan Băjenaru (stânga), care au vegheat-o până în ultima clipă. În semn de recunoştinţă, bătrânica a lăsat moştenire familiei Băjenaru tot ce i-a mai rămas: un proces şi speranţa că-şi va recăpăta, măcar după moarte, dreptatea...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Femeia ninsă de vreme şi-a deşertat întreaga durere în scrisoare. "Subsemnata Elena Ciachir, vă rog să mă iertaţi că vă reţin atenţia, dar doresc să vă scriu câteva cuvinte despre drama pe care o trăiesc. Să vă ajute bunul Dumnezeu să fiţi dreaptă"...

Povestea, aşternută pe două pagini cu un scris tremurat, dar curat, a ajuns în toamna anului trecut sub ochii unei judecătoare, chemate să se pronunţe în procesul deschis de bătrână pentru anularea unui contract de întreţinere încheiat cu o nepoată, Teodora Fotache. Elena Ciachir îi donase fetei apartamentul şi i-a cerut în schimb să o ajute la greu. Lucru care nu s-a întâmplat, însă, iar bătrâna, asemeni altor sute de vârstnici înşelaţi de întreţinători, a ajuns la mila vecinilor.

Magistrata i-a respins cererea, fără ca nepoata să se fi achitat de datoria pe care şi-a asumat-o. Care au fost motivele, nu se ştie, căci, deşi a trecut mai bine de o lună de la emiterea sentinţei, ea nu a fost motivată. Şi nici nu mai contează. Săptămâna trecută, bătrânica a murit...

Nepotul preferat

Povestea tristă a Elenei Ciachir a început în urmă cu nouă ani când, la rugăminţile nepotului ei, Ovidiu Fotache, a lăsat Capitala şi s-a mutat la Oradea. Văduvă de ceva vreme şi fără copii, bătrânica a rămas singură, iar Ovidiu i-a promis că-i va fi mai bine cu rudele aproape. "E fiul fratelui meu şi aveam încredere în el. Mi-am vândut apartamentul din Bucureşti, mi-am încărcat mobila într-un camion şi am venit aici. I-am dat lui toţi banii şi a luat un apartament aici, în acelaşi bloc în care locuia şi el. De restul banilor a zis că zugrăveşte, schimbă geamuri şi uşi. N-a făcut nimic, şi nici banii nu i-a mai dat înapoi", a povestit Elena Ciachir BIHOREANULUI.

În scurt timp, în ianuarie 2003, bărbatul a convins-o să semneze un contract de donaţie cu sarcină de întreţinere cu fiica lui, Teodora, la acea vreme în vârstă de 20 ani. Afacerea era simplă. Femeia trecea apartamentul pe numele nepoatei, iar aceasta, în schimb, se obliga s-o îngrijească până la sfârşitul vieţii. "Întreţinere completă cu toate cele necesare traiului, alimente, îmbrăcăminte, cheltuieli pentru încălzire, în caz de boală asistenţă medicală şi medicamente", după cum se specifica în actul semnat în faţa notarului.

Ameninţată cu azilul

O vreme, lucrurile au fost simple. Bătrânica era în putere şi se putea îngriji singură, ba chiar îşi ospăta rudele cu mâncăruri şi prăjiturele la fiecare sfârşit de săptămână. Nici cu banii nu stătea rău. Fiind originară de peste Prut, de unde se refugiase în vremea războiului, pensia era onorabilă şi nu avea probleme financiare care s-o transforme într-o povară pentru rude.

Câteva luni mai târziu, însă, Teodora s-a apucat de facultate, a rămas însărcinată şi s-a mutat, iar vizitele ei s-au rărit, pentru ca apoi să uite aproape complet de mătuşă. Cum însă nu voiau să piardă apartamentul, părinţii ei au convins-o pe bătrână să accepte în locul îngrijirilor o rentă lunară de 200 lei, care ar fi trebuit să-i acopere cheltuielile cu întreţinerea şi medicamentele de care avea nevoie.

Elena a mai rezistat o perioadă singură, dar după doi ani rudele au oprit şi plata rentei. Simţindu-se abandonată, i-a căutat să lămurească problema. "Ovidiu a făcut scandal când i-am spus că nu mai sunt de acord să le las casa dacă nu mă ajută. Mi-a spus să mă pregătesc, că mă bagă la azil. M-am speriat, m-am dus la vecini ca să scap de el şi am chemat Poliţia, că mi-a fost frică", a explicat femeia, care a decis să ceară rezilierea contractului.

Răzbunarea rudelor nu s-a lăsat aşteptată. "Au venit, mi-au smuls telefonul, mi-au luat un prăjitor de pâine şi capacul de pe WC. Chiar şi chitanţa cu care au cumpărat locul de veci. Au zis că o să mă lase neîngropată", a spus tristă bătrâna care, după scandal, a decis să rupă orice legătură cu nepotul şi familia acestuia.

La mila tuturor

Judecătorii au fost, însă, de altă părere, mai ales că Teodora Fotache a adus o serie de martori care să confirme că şi-ar fi îndeplinit obligaţiile, iar bătrâna ar fi senilă şi pusă pe scandal. "Au fost o mulţime de mincinoşi, niciodată nu i-am văzut, dar ei declarau că au fost la mine în casă cu Teodora", a explicat Elena Ciachir.

Cert e că, în final, în mai 2009, bătrâna a pierdut procesul cu dreptatea în mână. Judecătorii au considerat că, prin faptul că a beneficiat doi ani de banii nepoatei sale, a acceptat tacit schimbarea condiţiilor stabilite în contractul iniţial, deci n-avea de ce să se plângă. Ca atare, a fost obligată, peste voia ei, să rămână în întreţinerea nepoatei sale, dar şi să-i plătească acesteia cheltuieli de judecată de peste 4.500 lei pentru deranjul făcut cu procesul.

Femeia nu s-a lăsat, însă. Câteva luni mai târziu a deschis un nou proces. "Am fost bolnavă de nenumărate ori în ultimii ani, un pahar de apă nu mi-a dat. Am fost la mila vecinilor care au chemat-o pe Teodora când mi-a fost rău, să-i spună să mă ducă la spital sau să-mi aducă asistentă, că am nevoie de injecţii. Iar ea a minţit că nu ştie pe nimeni şi a plecat, deşi sora mamei sale e asistentă medicală. Voia să mor, ăsta e adevărul, ca să-i rămână apartamentul mai repede. Mi-a propus să-mi dea din nou bani, dar i-am spus că nu-mi trebuie, că eu aveam nevoie de ajutor. De aceea am început un nou proces. Am vrut să schimb contractul, să caut o persoană de bună-credinţă", a povestit femeia BIHOREANULUI.

Audiată la pat

Între timp, problemele de sănătate i s-au agravat, iar în august anul trecut a căzut la pat. Cum nu s-a mai putut prezenta la proces, judecătoarea Loreley Mirea, cea care îi analiza dosarul, a venit personal s-o audieze. Dar în final i-a respins şi ea plângerea, lăsând-o tot la mâna nepoatei. Mai mult, deşi a văzut cu ochii ei situaţia grea în care se afla, ţintuită la pat şi la mila vecinilor, fiindu-i imposibil să se îngrijească singură, magistrata a acceptat solicitarea Teodorei Fotache şi a înlocuit obligaţiile asumate de ea în contractul de întreţinere cu o alta: plata unei noi rente lunare. De parcă banii i-ar mai fi folosit la ceva...

08-Gheorghe-Letea.jpg"Ca şi când i-ar fi luat unui orb ochelari de soare", a reacţionat avocatul Elenei, Gheorghe Letea (foto), revoltat de decizia judecătoarei. "Se mai întâmplă ca în noianul de hotărâri judecătoreşti să mai scape câte una nedreaptă. Tragedia este atunci când o persoană, cum este şi doamna Ciachir, devine victimă a două hotărâri consecutive, la fel de nedrepte, abuzive, nelegale. Pe asta din urmă o consider chiar cinică!".

Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi explica sentinţa, a cărei motivare a amânat-o mai bine de o lună, judecătoarea nu a fost de găsit. Dar, de-acum, nici nu mai contează. Miercurea trecută, la câteva ore după ce şi-a spus povestea BIHOREANULUI, Elena Ciachir a murit, renunţând la lupta cu rudele care au înşelat-o şi cu judecătorii care ar fi trebuit să-i facă dreptate...


INDIFERENŢĂ
Nepoata nu discută

Reporterul BIHOREANULUI a găsit-o, sâmbătă, pe Teodora Fotache, în apartamentul mamei sale de la etajul cinci al blocului în care locuia până în urmă cu câteva zile şi Elena Ciachir. Tânăra a refuzat să discute despre procesul cu mătuşa sa, pe motiv că "este o poveste lungă", pe care nu are timp să o dezbată cu străinii, iar când a fost întrebată dacă ştie ceva despre cea pe care trebuia s-o îngrijească a replicat, dezinvoltă, că "e bine". Când reporterul a înştiinţat-o că, din păcate, bătrâna a murit, Teodora Fotache a refuzat să creadă, fiindcă "ea ştie cel mai bine". Se vede...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Lăzăriștii au avut o zi dulce: Carnavalul prăjiturilor, scenete și spectacole cu ocazia zilei școlii (FOTO)
 • Musicalul Mamma Mia în Oradea: Aproximativ 1000 de persoane au cântat împreună, cucerite de povestea de dragoste dintre Loredana și Cornel Ilie (FOTO / VIDEO)
 • Protest inedit la sediul PSD Bihor: Învăţământul este subfinanţat, dar partidele devin milionare pe banii noştri! (FOTO / VIDEO)
 • Primare, vrem parcare! Un loc la trei mașini: Criza locurilor de parcare din centrul Oradiei, fără soluţii până anul viitor (FOTO)
 • Incendiu la Baroul Bihor! Mai multe documente au luat foc în biroul unor avocați (FOTO / VIDEO)
 • La mulţi ani cu delicii! Janette Cakes, business-ul pornit de o tânără orădeancă de 23 de ani, aniversează un an de la înfiinţare (FOTO)
 • E praf! Un alt drum judeţean, cel dintre Salonta şi Tinca, este plin de gropi (FOTO)
 • Incendiu în centrul Oradiei: O casă a luat foc, pe strada Ady Endre (FOTO)
 • Voluntarii Caritas Catolica au împărţit 150 de porţii de gulaş nevoiaşilor şi navetiştilor lângă Gară (FOTO)
 • Nu ne abandonaţi! Zeci de persoane cu dizabilităţi și asistenții lor din Oradea au protestat împotriva bugetului de stat (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON