URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când am văzut floarea taximetriei orădene comasată pe Centură m-am gândit că au făcut-o ca să se desolidarizeze de colegii lor giboni din Brăila, care au călcat în picioare un client pe principiul „mulți, dar proști”. Dar nu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Deşi marginalizat pe lista PSD pentru Parlamentul European 2019-2024, orădeanul Emilian Pavel rămâne un soldăţel cuminte al Partidului, calitate în care a comis două noi trăsnăi. Una comică - pretenţia ca Guvernul Dăncilă (he-he!) să ţină încă 6 luni „preşedenţia” Consiliului UE, pe care Finlanda cică nu va fi în stare s-o preia, alta toxică - o laudă pe Facebook cum că „ne asigurăm că drepturile angajaților români din străinătate, și ale copiilor lor mai ales, nu sunt afectate de diverse politici populiste”.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am o mică plăcere perversă, nemărturisită până acum: îmi place să urmăresc mitingurile electorale. Acele întâlniri dintre "ne prefacem că ne pasă" şi "ne prefacem că vă credem că vă pasă" sunt o combinaţie irezistibilă ce te face să întorci capul, în timp ce, paradoxal, te atrage să priveşti mai departe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 19 martie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 76/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit că legea aplicabilă dreptului la repararea pagubei de către stat ca urmare a unei hotărâri de achitare ulterioare unei hotărâri definitive de condamnare este cea în vigoare la momentul rămânerii definitive a hotărârii de achitare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se deosebesc clinic între ele.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
07 Ianuarie 2019, 13:33

Semne (g)rele anul are! În 2019, orădenii se vor lupta cu scumpiri în lanţ şi cu peste 100 de şantiere

Semne (g)rele anul are! În 2019, orădenii se vor lupta cu scumpiri în lanţ şi cu peste 100 de şantiere BLOCAJ TOTAL! Din primăvară, şantierele vor îngreuna circulaţia pe zeci de artere. "Anul acesta şi în 2020 traficul va fi perturbat de lucrări începând din Bulevardul Magheru până pe şoseaua de centură", avertizează primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine are bicicletă s-o ungă, cine nu, să-şi cumpere. Doar pedalatul îi mai poate scuti pe orădeni să-şi toace nervii într-un an care se anunţă marcat nu doar de scumpiri, ci şi de ambuteiaje. "Anul 2019 va fi unul al şantierelor. Lucrările vor genera disconfort, dar la final acestea vor schimba faţa oraşului", spune primarul Ilie Bolojan.

Scad veniturile!

 directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaGata cu creşterea! Pentru prima dată după ani de zile, veniturile oraşului pe 2019 se anunţă în scădere. "Modificările legislative vor face ca veniturile să fie mai mici decât în 2018", afirmă directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto). Guvernul vrea să contrabalanseze majorarea de la 43% la 50% a procentului din impozitul pe venit ce revine bugetului local cu eliminarea altor alocări de la bugetul central. "Eliminarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale anunţată de Ministerul Finanţelor va diminua veniturile oraşului cu circa 25 milioane lei", explică directorul.

Gaura bugetară va fi greu de acoperit. "Problema e că nu putem reduce nici din cheltuielile de funcţionare, marcate de creşteri ale cheltuielilor de personal, nici din cele de investiţii, dat fiind numărul mare de lucrări contractate", spune Florea. Astfel, oraşul se va baza pe creditul de 100 milioane lei contractat pentru cofinanţarea investiţiilor cu fonduri UE şi pe eventualele venituri suplimentare din taxele şi tarife majorate la finele anului trecut.

Scumpiri în lanţ

La an nou, preţuri noi! Luna aceasta orădenii vor primi prima factură în care preţul gigacaloriei a fost majorat de la 255 lei la 276 lei. Costurile cu încălzirea unui apartament cu 2 camere vor creşte de la 278 lei în ianuarie 2018 la 300 lei luna aceasta.

La fel, au fost majorate cu 15,38% tarifele pentru plata parcării cu telefonul mobil, de la 2,60 lei la 3 lei pentru o oră, şi cu 25% pentru staţionarea în parcările supraetajate, de la 2 lei la 2,50 lei pe oră. Abonamentul pentru parcarea la sol a crescut de la 85 lei/lună la 90 lei, iar cel pentru parcarea de domiciliu de la 100 lei la 120 lei/an.

Scumpirile au afectat şi preţul biletelor la aquaparkul Nymphaea, care au crescut de la 25 lei la 30 lei pentru 3 ore şi de la 50 lei la 60 lei pentru o zi. Nu a scăpat de majorări nici taxa de acces la Grădina Zoologică şi la ştrandul Ioşia, care a crescut de la 15 la 18 lei.

În plus, proprietarii a 400 de clădiri neîngrijite, din care circa 100 sunt situri industriale, datorează de anul acesta un impozit majorat cu 500%. Bani care vor merge tot pe reabilitarea faţadelor.

Revin ambuteiajele!

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) vrea să reabiliteze până în 2020 toate clădirile din centrul oraşului. "Anul acesta vom vedea schele pe zeci de clădiri, inclusiv pe cea a Primăriei, iar reabilitarea sălii fostului cinematograf Transilvania va trebui finalizată", spune edilul.

Orădenii nu ştiu ce îi aşteaptă. "În trei ani vom derula lucrări în valoare de 300 milioane euro", zice Bolojan. Comparativ cu bugetul anual al oraşului, de 70 milioane euro, suma este enormă!

Şantierele vor da peste cap traficul încă din primăvară. Cel mai mare deranj îl va provoca amenajarea pasajului pe sub Bulevardul Magheru şi lărgirea Podului Dacia la şase benzi. "Iniţial lucrările se vor derula cu restricţionarea traficului, dar din vacanţa de vară bulevardul Magheru va fi închis de tot", avertizează Bolojan.

Ocoliţi!

Deranjul va fi dublat de restricţionarea circulaţiei prin Piaţa Ferdinand, care va intra în reabilitare, şi pe străzile Libertăţii, Nicolae Grigorescu şi Aurel Lazăr, care vor fi transformate în artere pietonale. Tot în centru va începe extinderea Pieţei Unirii în jurul catedralei Sfântul Nicolae, amenajarea unei străpungeri pietonale între străzile Vasile Alecsandri şi Piaţa Independenţei, reabilitarea Parcului 1 Decembrie şi construirea parcărilor supraetajate de la magazinul Crişul şi stadionul Voinţa. "Până la sfârşitul anului va trebui finalizată şi parcarea subterană din Piaţa Independenţei", spune Bolojan.

Pentru al doilea semestru, municipalitatea a programat demararea construcţiei parcării subterane din jurul catedralei episcopale ortodoxe şi contractarea antreprenorului pentru pasajele subterane din centrul civic şi pentru modernizarea Bulevardului Nufărul.

Un deranj serios vor mai provoca lucrările de extindere a liniei de tramvai din Calea Aradului până în Cantemir de-a lungul pârâului Peţa şi cele pentru înlocuirea reţelelor de termoficare în vederea încălzirii cartierului Nufărul cu apă geotermală.

Peste o sută de lucrări

Traficul va fi gâtuit şi pe rutele ocolitoare. Pe şoseaua de centură va începe construirea pasajului suprateran din dreptul noii Pieţe 100, pe Şoseaua Borşului amenajarea pasajului suprateran peste Calea Borşului pentru a asigura accesul la viitorul terminal intermodal de mărfuri din Episcopia Bihor, iar în Podgoria executarea noului drum spre Oşorhei. "Anul acesta vom finaliza şi prelungirea drumului rapid până la giraţia de la fostul Real II şi reabilitarea străzii Calea Bihorului", spune Bolojan.

Pe lista de lucrări a Primăriei se mai numără amenajarea centrelor de cartier din Rogerius, din Nufărul şi din Ioşia, amenajarea a 2.000 de noi locuri de parcare şi asfaltarea străzilor din zona Gutenberg şi din zona gării CFR Ioşia. "Direcţia Tehnică a Primăriei va derula cam o sută de lucrări în condiţiile în care până acum, cel mai mult, a gestionat cam 60 simultan", spune primarul.

Pe drumul Apusenilor

purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian SimonŞantiere vor exista şi prin judeţ. Consiliul Judeţean va demara amenajarea a două tronsoane din Drumul Apusenilor, şi anume Beiuş – Coada Lacului (43,3 kilometri) şi Remeţi – Valea Drăganului (12,9 kilometri), cu termen de predare în 2023 şi 2022. "Licitaţia va fi adjudecată în ianuarie. Dacă nu vor apărea contestaţii, lucrările vor începe în martie", spune purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon (foto).

Tot în primăvară ar urma să înceapă şi construirea bazinelor de înot de la Săcueni şi Nucet, cu termen de predare la începutul anului 2020, şi licitarea a încă trei, în Valea lui Mihai, Marghita şi Ştei.

Printre lucrările anunţate de CJ Bihor se mai numără amenajarea parcului industrial din Tileagd şi mobilarea Muzeului Ţării Crişurilor. Până la primăvară, ar trebui finalizată şi construirea celui de-al doilea terminal al Aeroportului, al cărui termen de predare a fost depăşit de astă-toamnă.

Anul constructorilor

Constructorii se pregătesc pentru un an bun. Dezvoltatorii imobiliari vor continua să ridice apartamente în zonele Ceyrat, Oneştilor şi Traian Blajovici, Lotus Center va începe lucrările la hotelul de lângă aquapark, iar Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea va demara construirea grădiniţei şi centrului de servicii în Parcul Industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului.

directorul Selina, Călin RomanDacă din 1 ianuarie Guvernul a majorat salariul minim brut pe ţară la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare, în cazul constructorilor şi a furnizorilor de materiale de construcţii acesta va fi de 3.000 lei. "Sperăm ca banii oferiţi în plus angajaţilor să oprească exodul muncitorilor", spune directorul Selina, Călin Roman (foto).

Facilităţile oferite şantieriştilor şi cele 2.000 de apartamente în construcţie vor stabiliza piaţa imobiliară. "Preţurile imobiliarelor nu vor scădea, pentru că dezvoltatorii şi-au cumpărat terenurile scump, dar nici nu vor creşte", estimează managerul agenţiei Gaminvest, Mirko Giuffrida.

Vine inflaţia!

preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian DanAlte preţuri, însă, o să crească, pentru că scumpirile sunt inevitabile. "Creşterea artificială a salariilor, care în trei luni va fi absorbită de inflaţie, scumpirea costurilor cu forţa de muncă şi majorarea taxelor vor duce la creşterea preţurilor la îmbrăcăminte, încălţăminte şi alimente", avertizează preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan.

Firmele care au mizat pe forţa de muncă ieftină vor risca falimentul. "Firmele de textile şi încălţăminte, cu rate mici de profit, vor intra din vară în insolvenţă", crede consultantul.

Până atunci este de aşteptat, în primul rând, o creştere a preţurilor alimentelor. Nu de alta, dar măsurile fiscale adoptate de Guvern în ultimele zile ale anului trecut "asigură" scumpirea carburanţilor şi energiei, de care depind toate celelalte. Aşa că, din această perspectivă, nicio scăpare...


ANUL PROVOCĂRILOR
Restrângerea economiei

Potrivit unui barometru realizat de compania de consultanţă Frames prin chestionarea a 450 de firme din diverse domenii de activitate, 2019 va fi un an al "provocărilor", investitorii temându-se de contracţia economiei. 71% dintre oamenii de afaceri români se aşteaptă la accentuarea blocajelor financiare şi înăsprirea condiţiilor de creditare, 51% la creşterea fiscalităţii şi 52% la deprecierea leului.

În ce priveşte cursul de schimb, văzut ca un indiciu al stării economiei, 54% dintre investitori şi-au făcut calcule pentru un curs de 4,7 lei pe euro, 32% se aşteaptă la un curs între 4,7 şi 4,75 lei şi doar 14% estimează că moneda europeană va rămâne sub pragul de 4,7 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Scade Oradea și crește AVE ... ceea ce înseamnă că balonul mai are puțin și face poc !?!
Știați că la Cluj spre exemplu, nivelul general al impozitelor și taxelor locale pe proprietăți este, față de Oradea, cu 300% mai redus ?!?
Postat 07 Ianuarie 2019, 18:25 de CrisDumi
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Pasionați de mașini și de... fapte bune: 160 de persoane au primit cadouri de la Asociația West Alpine Off Road (FOTO)
 • Expoziţie dedicată episcopului martir Valeriu Frenţiu în cripta Catedralei Sfântul Nicolae (FOTO / VIDEO)
 • Studenții de la Medicină au 'jucării' noi. Clubul Rotaract a donat aparatură în valoare de 4.000 euro (FOTO)
 • Ziua Veteranilor de Război, marcată mai devreme şi în Oradea (FOTO)
 • S-au turnat cei 92 de piloţi care vor susţine viaductul drumului rapid de la ieșirea din Oradea spre Biharia (FOTO / VIDEO)
 • Biciclete în aer, în fața Primăriei Oradea: Sute de bicliști au participat la „Critical Mass” (FOTO / VIDEO)
 • Accident grav pe DN 76, în Beiuș. O persoană a decedat, iar alta a fost preluată de elicopterul SMURD. Trafic blocat pe ambele sensuri de mers! (FOTO)
 • Bihorenii participă la atelierul de încondeiat ouă al Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Elevii de la Liceul Nicolae Bolcaş Beiuş, experienţă IT la malul Oceanului Atlantic (FOTO)
 • Accident în Oradea: Un taxi a ajuns cu roţile-n sus pe Republicii. Şoferul şi pasagera au fost transportaţi la spital (FOTO / VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2739 RON
 • 1 EUR = 4.7581 RON
 • 1 HUF = 0.0148 RON