URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
07 Ianuarie 2019, 13:33

Semne (g)rele anul are! În 2019, orădenii se vor lupta cu scumpiri în lanţ şi cu peste 100 de şantiere

Semne (g)rele anul are! În 2019, orădenii se vor lupta cu scumpiri în lanţ şi cu peste 100 de şantiere BLOCAJ TOTAL! Din primăvară, şantierele vor îngreuna circulaţia pe zeci de artere. "Anul acesta şi în 2020 traficul va fi perturbat de lucrări începând din Bulevardul Magheru până pe şoseaua de centură", avertizează primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine are bicicletă s-o ungă, cine nu, să-şi cumpere. Doar pedalatul îi mai poate scuti pe orădeni să-şi toace nervii într-un an care se anunţă marcat nu doar de scumpiri, ci şi de ambuteiaje. "Anul 2019 va fi unul al şantierelor. Lucrările vor genera disconfort, dar la final acestea vor schimba faţa oraşului", spune primarul Ilie Bolojan.

Scad veniturile!

 directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaGata cu creşterea! Pentru prima dată după ani de zile, veniturile oraşului pe 2019 se anunţă în scădere. "Modificările legislative vor face ca veniturile să fie mai mici decât în 2018", afirmă directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto). Guvernul vrea să contrabalanseze majorarea de la 43% la 50% a procentului din impozitul pe venit ce revine bugetului local cu eliminarea altor alocări de la bugetul central. "Eliminarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale anunţată de Ministerul Finanţelor va diminua veniturile oraşului cu circa 25 milioane lei", explică directorul.

Gaura bugetară va fi greu de acoperit. "Problema e că nu putem reduce nici din cheltuielile de funcţionare, marcate de creşteri ale cheltuielilor de personal, nici din cele de investiţii, dat fiind numărul mare de lucrări contractate", spune Florea. Astfel, oraşul se va baza pe creditul de 100 milioane lei contractat pentru cofinanţarea investiţiilor cu fonduri UE şi pe eventualele venituri suplimentare din taxele şi tarife majorate la finele anului trecut.

Scumpiri în lanţ

La an nou, preţuri noi! Luna aceasta orădenii vor primi prima factură în care preţul gigacaloriei a fost majorat de la 255 lei la 276 lei. Costurile cu încălzirea unui apartament cu 2 camere vor creşte de la 278 lei în ianuarie 2018 la 300 lei luna aceasta.

La fel, au fost majorate cu 15,38% tarifele pentru plata parcării cu telefonul mobil, de la 2,60 lei la 3 lei pentru o oră, şi cu 25% pentru staţionarea în parcările supraetajate, de la 2 lei la 2,50 lei pe oră. Abonamentul pentru parcarea la sol a crescut de la 85 lei/lună la 90 lei, iar cel pentru parcarea de domiciliu de la 100 lei la 120 lei/an.

Scumpirile au afectat şi preţul biletelor la aquaparkul Nymphaea, care au crescut de la 25 lei la 30 lei pentru 3 ore şi de la 50 lei la 60 lei pentru o zi. Nu a scăpat de majorări nici taxa de acces la Grădina Zoologică şi la ştrandul Ioşia, care a crescut de la 15 la 18 lei.

În plus, proprietarii a 400 de clădiri neîngrijite, din care circa 100 sunt situri industriale, datorează de anul acesta un impozit majorat cu 500%. Bani care vor merge tot pe reabilitarea faţadelor.

Revin ambuteiajele!

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) vrea să reabiliteze până în 2020 toate clădirile din centrul oraşului. "Anul acesta vom vedea schele pe zeci de clădiri, inclusiv pe cea a Primăriei, iar reabilitarea sălii fostului cinematograf Transilvania va trebui finalizată", spune edilul.

Orădenii nu ştiu ce îi aşteaptă. "În trei ani vom derula lucrări în valoare de 300 milioane euro", zice Bolojan. Comparativ cu bugetul anual al oraşului, de 70 milioane euro, suma este enormă!

Şantierele vor da peste cap traficul încă din primăvară. Cel mai mare deranj îl va provoca amenajarea pasajului pe sub Bulevardul Magheru şi lărgirea Podului Dacia la şase benzi. "Iniţial lucrările se vor derula cu restricţionarea traficului, dar din vacanţa de vară bulevardul Magheru va fi închis de tot", avertizează Bolojan.

Ocoliţi!

Deranjul va fi dublat de restricţionarea circulaţiei prin Piaţa Ferdinand, care va intra în reabilitare, şi pe străzile Libertăţii, Nicolae Grigorescu şi Aurel Lazăr, care vor fi transformate în artere pietonale. Tot în centru va începe extinderea Pieţei Unirii în jurul catedralei Sfântul Nicolae, amenajarea unei străpungeri pietonale între străzile Vasile Alecsandri şi Piaţa Independenţei, reabilitarea Parcului 1 Decembrie şi construirea parcărilor supraetajate de la magazinul Crişul şi stadionul Voinţa. "Până la sfârşitul anului va trebui finalizată şi parcarea subterană din Piaţa Independenţei", spune Bolojan.

Pentru al doilea semestru, municipalitatea a programat demararea construcţiei parcării subterane din jurul catedralei episcopale ortodoxe şi contractarea antreprenorului pentru pasajele subterane din centrul civic şi pentru modernizarea Bulevardului Nufărul.

Un deranj serios vor mai provoca lucrările de extindere a liniei de tramvai din Calea Aradului până în Cantemir de-a lungul pârâului Peţa şi cele pentru înlocuirea reţelelor de termoficare în vederea încălzirii cartierului Nufărul cu apă geotermală.

Peste o sută de lucrări

Traficul va fi gâtuit şi pe rutele ocolitoare. Pe şoseaua de centură va începe construirea pasajului suprateran din dreptul noii Pieţe 100, pe Şoseaua Borşului amenajarea pasajului suprateran peste Calea Borşului pentru a asigura accesul la viitorul terminal intermodal de mărfuri din Episcopia Bihor, iar în Podgoria executarea noului drum spre Oşorhei. "Anul acesta vom finaliza şi prelungirea drumului rapid până la giraţia de la fostul Real II şi reabilitarea străzii Calea Bihorului", spune Bolojan.

Pe lista de lucrări a Primăriei se mai numără amenajarea centrelor de cartier din Rogerius, din Nufărul şi din Ioşia, amenajarea a 2.000 de noi locuri de parcare şi asfaltarea străzilor din zona Gutenberg şi din zona gării CFR Ioşia. "Direcţia Tehnică a Primăriei va derula cam o sută de lucrări în condiţiile în care până acum, cel mai mult, a gestionat cam 60 simultan", spune primarul.

Pe drumul Apusenilor

purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian SimonŞantiere vor exista şi prin judeţ. Consiliul Judeţean va demara amenajarea a două tronsoane din Drumul Apusenilor, şi anume Beiuş – Coada Lacului (43,3 kilometri) şi Remeţi – Valea Drăganului (12,9 kilometri), cu termen de predare în 2023 şi 2022. "Licitaţia va fi adjudecată în ianuarie. Dacă nu vor apărea contestaţii, lucrările vor începe în martie", spune purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon (foto).

Tot în primăvară ar urma să înceapă şi construirea bazinelor de înot de la Săcueni şi Nucet, cu termen de predare la începutul anului 2020, şi licitarea a încă trei, în Valea lui Mihai, Marghita şi Ştei.

Printre lucrările anunţate de CJ Bihor se mai numără amenajarea parcului industrial din Tileagd şi mobilarea Muzeului Ţării Crişurilor. Până la primăvară, ar trebui finalizată şi construirea celui de-al doilea terminal al Aeroportului, al cărui termen de predare a fost depăşit de astă-toamnă.

Anul constructorilor

Constructorii se pregătesc pentru un an bun. Dezvoltatorii imobiliari vor continua să ridice apartamente în zonele Ceyrat, Oneştilor şi Traian Blajovici, Lotus Center va începe lucrările la hotelul de lângă aquapark, iar Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea va demara construirea grădiniţei şi centrului de servicii în Parcul Industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului.

directorul Selina, Călin RomanDacă din 1 ianuarie Guvernul a majorat salariul minim brut pe ţară la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare, în cazul constructorilor şi a furnizorilor de materiale de construcţii acesta va fi de 3.000 lei. "Sperăm ca banii oferiţi în plus angajaţilor să oprească exodul muncitorilor", spune directorul Selina, Călin Roman (foto).

Facilităţile oferite şantieriştilor şi cele 2.000 de apartamente în construcţie vor stabiliza piaţa imobiliară. "Preţurile imobiliarelor nu vor scădea, pentru că dezvoltatorii şi-au cumpărat terenurile scump, dar nici nu vor creşte", estimează managerul agenţiei Gaminvest, Mirko Giuffrida.

Vine inflaţia!

preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian DanAlte preţuri, însă, o să crească, pentru că scumpirile sunt inevitabile. "Creşterea artificială a salariilor, care în trei luni va fi absorbită de inflaţie, scumpirea costurilor cu forţa de muncă şi majorarea taxelor vor duce la creşterea preţurilor la îmbrăcăminte, încălţăminte şi alimente", avertizează preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan.

Firmele care au mizat pe forţa de muncă ieftină vor risca falimentul. "Firmele de textile şi încălţăminte, cu rate mici de profit, vor intra din vară în insolvenţă", crede consultantul.

Până atunci este de aşteptat, în primul rând, o creştere a preţurilor alimentelor. Nu de alta, dar măsurile fiscale adoptate de Guvern în ultimele zile ale anului trecut "asigură" scumpirea carburanţilor şi energiei, de care depind toate celelalte. Aşa că, din această perspectivă, nicio scăpare...


ANUL PROVOCĂRILOR
Restrângerea economiei

Potrivit unui barometru realizat de compania de consultanţă Frames prin chestionarea a 450 de firme din diverse domenii de activitate, 2019 va fi un an al "provocărilor", investitorii temându-se de contracţia economiei. 71% dintre oamenii de afaceri români se aşteaptă la accentuarea blocajelor financiare şi înăsprirea condiţiilor de creditare, 51% la creşterea fiscalităţii şi 52% la deprecierea leului.

În ce priveşte cursul de schimb, văzut ca un indiciu al stării economiei, 54% dintre investitori şi-au făcut calcule pentru un curs de 4,7 lei pe euro, 32% se aşteaptă la un curs între 4,7 şi 4,75 lei şi doar 14% estimează că moneda europeană va rămâne sub pragul de 4,7 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Scade Oradea și crește AVE ... ceea ce înseamnă că balonul mai are puțin și face poc !?!
Știați că la Cluj spre exemplu, nivelul general al impozitelor și taxelor locale pe proprietăți este, față de Oradea, cu 300% mai redus ?!?
Postat 07 Ianuarie 2019, 18:25 de CrisDumi
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON