A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/11 Tirle cu Kiss (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Sabotajul lui Kiss
URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
06 Iulie 2010, 14:30

Sabotajul lui Kiss

Sabotajul lui Kiss ÎNCASATORUL ŞI SFORARUL. Deşi s-a opus repetat prelungirii creditului pentru plata lucrărilor de la Muzeu, astfel ca preşedintele Radu Ţîrle (stânga) să fie învinuit că, după ce a pus beţe-n roate firmei Selina, o mai şi lasă neplătită, vicele Alexandru Kiss (dreapta) s-a răzgândit subit vinerea trecută. "Nu ştiu dacă e o decizie proastă sau deşteaptă, dar susţinem prelungirea contractului", a anunţat Kiss cu aerul că face un hatâr. Ca şi cum nu el era cu musca pe căciulă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Transparenţa şi apărarea interesului public sunt lozinci pe care politicienii nici gând nu au să le transforme în faptă odată ajunşi în fruntea bucatelor. O dovedeşte şi ultima şedinţă a Consiliului Judeţean.

Chemaţi pentru a treia oară să se pronunţe asupra unei chestiuni de care depinde cea mai scumpă investiţie derulată de CJ în ultimii doi ani, consilierii s-au învârtit în jurul cozii pentru ca, în final, să aprobe proiectul în unanimitate. Asta după ce tot ei l-au trântit de două ori şi l-au culpabilizat pe preşedintele Radu Ţîrle, deşi ştiau că nu acesta, ci vicele Alexandru Kiss încurcase lucrurile.

Credit pentru investiţii

Consilierii s-au reunit vinerea trecută pentru a discuta, pentru a treia oară, o solicitare a preşedintelui Radu Ţîrle pe care la 11 iunie au respins-o prin vot, iar pe 30 iunie au refuzat chiar şi s-o ia în discuţie: prelungirea liniei de finanţare deschise de BCR în baza unui credit contractat în 2007 de fostul preşedinte Alexandru Kiss. Banii erau destinaţi modernizării drumurilor judeţene Marghita-Buduslău-Otomani, Beiuş-Roşia, Bratca-Damiş şi Ciumeghiu-Ghiorac, precum şi amenajării fostei clădiri a Garnizoanei ca sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Contractul prevedea că CJ putea trage din credit orice sumă, până la limita de 814 miliarde, iar rambursarea urma să se facă în ziua când expira linia de finanţare, prin emiterea unor obligaţiuni care să fie tranzacţionate la Bursa de Valori şi răscumpărate de CJ în 20 de ani.

Cu ruga după consilieri

Ţîrle a cerut prelungirea cu trei luni a liniei de finanţare, arătând că ea expira la 4 iulie, iar CJ mai avea de tras încă 310 miliarde, pentru lucrările neterminate la Muzeu de firma Selina. Consilierii însă s-au opus, motivând fie că nu înţeleg, fie că nu au garanţia că prelungirea se face fără mărirea dobânzilor.

BIHOREANUL a aflat însă că nu interesul public a primat, ci grija de a nu-l supăra pe vicepreşedintele Kiss, sforarul tuturor alianţelor locale, şi, implicit, nici pe firma Selina, apropiată acestuia şi beneficiară a banilor împrumutaţi. Practic, Ţîrle era pus la zid de liderul UDMR cu complicitatea PNL şi spre bucuria PDL.

„Fără banii de la BCR, Ţîrle nu mai poate plăti lucrările, putând fi acuzat că vina îi aparţine, fiindcă a blocat firma timp de trei luni, cât i-a luat să schimbe dirigintele de şantier care controla lucrările. Oamenii vor crede că războiul lui Ţîrle cu Selina face rău judeţului, iar preşedintele, decredibilizat, va fi mai puţin al dracului cu firma", a explicat BIHOREANULUI scenariul un consilier judeţean.

Deşi pe 30 iunie nici măcar nu au dezbătut chestiunea, consilierii au încheiat totuşi fără scandal şedinţa. Explicaţia n-a spus-o niciunul, dar toţi sperau că lucrurile se vor rezolva de la sine, fiindcă Ţîrle era în şah. Pe 25 iunie Selina prezentase o factură de 112 miliarde, iar pe 30 iunie o alta, de 84 de miliarde, şi toţi credeau că, speriat, preşedintele le va achita urgent, fără a mai verifica dacă sunt corecte, doar pentru a nu pierde banii de la BCR. Dar şi dacă ar fi făcut-o tot rău ieşea, întrucât facturile cuprindeau şi echipamente ce abia urmau să fie achiziţionate de Selina, iar legea interzice instituţiilor publice plăţile în avans.

Contre pe faţă...

Convocând a treia şedinţă, Ţîrle a cerut din nou prelungirea creditului, ceea ce însemna că, în ciuda aşteptărilor, nu achitase facturile aduse de Selina în al 12-lea ceas. Deşi aflate de obicei în consens, de data asta PNL şi UDMR au vorbit pe voci diferite. Astfel, dacă liberalul Traian Bulzan opina că Ţîrle „apără interesele judeţului, nu ale unei firme" şi voia trecerea la vot, Alexandru Kiss l-a atacat deschis pe şeful CJ, spunând că acesta e vinovat.

Argumentul? Ţîrle a şicanat Selina până a pus-o în imposibilitatea de a finaliza lucrările la Muzeu în termenul din contractul de execuţie, pentru ca acum să mai creeze încă o problemă prin expirarea contractului de finanţare cu BCR. „Suntem obligaţi să prelungim şi contractul cu Selina, şi finanţarea cu BCR", a spus Kiss, condiţionând astfel creditul BCR de favorul pentru Selina.

Care era miza? Firma trebuia să termine lucrările la 30 aprilie, dar a fost păsuită o dată, până la 30 iunie, iar acum, dacă soarta ei era legată de banii de la BCR, putea scăpa fără penalizările de întârziere. „Aş cere domnului preşedinte să prelungim contractul cu Selina, că nu are rost să ne chinuim să luăm banii de la BCR dacă nu-i poate plăti la Selina", a zis-o Kiss pe şleau.

Secretul penal

În ciuda pretenţiei sale că astfel a oferit soluţia ideală şi că dădea semnalul ca toţi consilierii, indiferent de culoare, să voteze prelungirea cerută de Ţîrle (ceea ce s-a şi întâmplat), BIHOREANUL a aflat că tocmai Kiss generase „încurcătura" pe care i-o arunca acum în cârcă preşedintelui CJ.

Un funcţionar a dezvăluit, sub acoperirea anonimatului, că la 6 iunie 2008, deci imediat ce a aflat că nu va mai fi preşedinte, Kiss a încheiat cu BCR un act adiţional prin care a redus, cu fix trei luni, termenul de valabilitate al liniei de finanţare. De ce? De nervi, doar să lase „moştenire" o problemă care să-i încurce succesorul. „Dacă Kiss nu făcea actul adiţional, creditul se închidea nu la 4 iulie, ci la 9 septembrie, iar acum nu mai era nicio problemă", a explicat funcţionarul. Şi mai grav, însă, e că fostul preşedinte a semnat actul adiţional fără a avea vreo hotărâre de Consiliu Judeţean în acest sens! Altfel spus, un ditamai abuzul în serviciu, cu conotaţii penale.

Nu-mi amintesc!

Ulterior, alţi doi funcţionari au atestat veridicitatea informaţiei şi, indirect, a făcut-o inclusiv preşedintele Radu Ţîrle. „Nu vreau să comentez. Faceţi o cerere şi vă punem la dispoziţie actul", a spus Ţîrle, dornic să nici nu mintă, dar să nici nu-şi atragă mânia lui Kiss, care poate periclita şi aşa fragila alianţă a PNL cu UDMR.

Abordat şi el, Kiss susţine că nu-şi aminteşte dacă a semnat actul. „Nu-mi amintesc, dar nici nu are importanţă", a spus fostul şef al CJ. Chiar aşa, ce mai contează că la predarea funcţiei a amorsat o mică „bombiţă", menită să-l vulnerabilizeze pe Ţîrle în faţa unei firme căreia nu i-ar ajunge nici tot bugetul judeţului, plus banii luaţi de la bănci anume pentru lucrările ei?


11 Calin Roman_1.jpgRĂZBOI CONTINUU
Selina vs. Ţîrle

Oricât de bizar pare pentru cineva care face profit din lucrări publice, reprezentanţii firmei Selina nu ezită niciodată să-l critice pe preşedintele CJ. Directorul Călin Roman (foto) a făcut-o şi vinerea trecută, când Ţîrle a anunţat că nu va mai prelungi contractul pentru Muzeu (şi aşa prelungit o dată, în 30 aprilie, până la 30 iunie), astfel că după această dată firma va fi penalizată pentru nefinalizarea lucrărilor.

„Cum să fim penalizaţi dacă aţi oprit lucrările din cauza unei încâlceli cu altă firmă?", a întrebat directorul, amintind că Ţîrle a oprit lucrările la ultimul etaj al Muzeului până ce CIAC, firma care anterior reparase de mântuială acoperişul, l-a refăcut astfel ca în cazul unor intemperii spaţiile amenajate de Selina să nu trebuiască refăcute. „De ce să plătim penalităţi dacă ne-aţi lăsat trei luni fără dirigenţie de şantier?", a mai zis Roman, invocând alt episod, când şeful CJ, pe motiv că dirigintele de şantier nu verifica prestaţia Selinei, a organizat o licitaţie pentru desemnarea altui supervizor.

În replică, Ţîrle a arătat că firma e cea care exercită presiuni, deoarece prezintă facturi imense pentru care aşteaptă plata fără verificări. „Cum să aprobăm plăţi de 190 de miliarde într-o zi?", a ripostat el, precizând: „De fiecare dată când ne-aţi acuzat că nu vă plătim facturile am demonstrat că suntem cu plăţile la zi!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CINE E MAI MARE VANZATOR SI PUPATOR IN C... ???!!!
ASA CUM A VANDUT BOLOJAN ORADEA LA KIS-COMPANY NU A FACUT-O NIMENI IN ULTIMII 1000 DE ANI !!!!
Postat 07 Iulie 2010, 10:44 de UNGURUL BOLOJAN
Ozo seip narancs
Daca nu ii dadea PDL apa la moara, Kiss si UDMR nu ajungeau unde au ajuns si nu ar fi avut atata tupeu! Eu inca nu am uitat Luceafarul si tranteala imobiliara facuta acolo de Selina cu binecuvantarea lui Filip si Kiss! Acuma pot sa faca ei cata figuratie vor, doar prostii mai cred ca PDL "nu se are" cu ungurii. Pun pariu cu cine vrea, ca daca ar putea, Filip maine s-ar tzuca in c...fund cu kiss, numa sa se vad iar la hatzuri!
Postat 06 Iulie 2010, 23:12 de kaboom
seful ungurimii
nimic nou. asa alegatori, asa "leder"......
Postat 06 Iulie 2010, 19:35 de cadea
nemernicul !
oribil ! multe mizerii face umflatul asta si te mai miri ca lucrurile merg asa in Oradea.
Postat 06 Iulie 2010, 19:32 de oradean
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON