URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
06 Iulie 2010, 14:30

Sabotajul lui Kiss

Sabotajul lui Kiss ÎNCASATORUL ŞI SFORARUL. Deşi s-a opus repetat prelungirii creditului pentru plata lucrărilor de la Muzeu, astfel ca preşedintele Radu Ţîrle (stânga) să fie învinuit că, după ce a pus beţe-n roate firmei Selina, o mai şi lasă neplătită, vicele Alexandru Kiss (dreapta) s-a răzgândit subit vinerea trecută. "Nu ştiu dacă e o decizie proastă sau deşteaptă, dar susţinem prelungirea contractului", a anunţat Kiss cu aerul că face un hatâr. Ca şi cum nu el era cu musca pe căciulă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Transparenţa şi apărarea interesului public sunt lozinci pe care politicienii nici gând nu au să le transforme în faptă odată ajunşi în fruntea bucatelor. O dovedeşte şi ultima şedinţă a Consiliului Judeţean.

Chemaţi pentru a treia oară să se pronunţe asupra unei chestiuni de care depinde cea mai scumpă investiţie derulată de CJ în ultimii doi ani, consilierii s-au învârtit în jurul cozii pentru ca, în final, să aprobe proiectul în unanimitate. Asta după ce tot ei l-au trântit de două ori şi l-au culpabilizat pe preşedintele Radu Ţîrle, deşi ştiau că nu acesta, ci vicele Alexandru Kiss încurcase lucrurile.

Credit pentru investiţii

Consilierii s-au reunit vinerea trecută pentru a discuta, pentru a treia oară, o solicitare a preşedintelui Radu Ţîrle pe care la 11 iunie au respins-o prin vot, iar pe 30 iunie au refuzat chiar şi s-o ia în discuţie: prelungirea liniei de finanţare deschise de BCR în baza unui credit contractat în 2007 de fostul preşedinte Alexandru Kiss. Banii erau destinaţi modernizării drumurilor judeţene Marghita-Buduslău-Otomani, Beiuş-Roşia, Bratca-Damiş şi Ciumeghiu-Ghiorac, precum şi amenajării fostei clădiri a Garnizoanei ca sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Contractul prevedea că CJ putea trage din credit orice sumă, până la limita de 814 miliarde, iar rambursarea urma să se facă în ziua când expira linia de finanţare, prin emiterea unor obligaţiuni care să fie tranzacţionate la Bursa de Valori şi răscumpărate de CJ în 20 de ani.

Cu ruga după consilieri

Ţîrle a cerut prelungirea cu trei luni a liniei de finanţare, arătând că ea expira la 4 iulie, iar CJ mai avea de tras încă 310 miliarde, pentru lucrările neterminate la Muzeu de firma Selina. Consilierii însă s-au opus, motivând fie că nu înţeleg, fie că nu au garanţia că prelungirea se face fără mărirea dobânzilor.

BIHOREANUL a aflat însă că nu interesul public a primat, ci grija de a nu-l supăra pe vicepreşedintele Kiss, sforarul tuturor alianţelor locale, şi, implicit, nici pe firma Selina, apropiată acestuia şi beneficiară a banilor împrumutaţi. Practic, Ţîrle era pus la zid de liderul UDMR cu complicitatea PNL şi spre bucuria PDL.

„Fără banii de la BCR, Ţîrle nu mai poate plăti lucrările, putând fi acuzat că vina îi aparţine, fiindcă a blocat firma timp de trei luni, cât i-a luat să schimbe dirigintele de şantier care controla lucrările. Oamenii vor crede că războiul lui Ţîrle cu Selina face rău judeţului, iar preşedintele, decredibilizat, va fi mai puţin al dracului cu firma", a explicat BIHOREANULUI scenariul un consilier judeţean.

Deşi pe 30 iunie nici măcar nu au dezbătut chestiunea, consilierii au încheiat totuşi fără scandal şedinţa. Explicaţia n-a spus-o niciunul, dar toţi sperau că lucrurile se vor rezolva de la sine, fiindcă Ţîrle era în şah. Pe 25 iunie Selina prezentase o factură de 112 miliarde, iar pe 30 iunie o alta, de 84 de miliarde, şi toţi credeau că, speriat, preşedintele le va achita urgent, fără a mai verifica dacă sunt corecte, doar pentru a nu pierde banii de la BCR. Dar şi dacă ar fi făcut-o tot rău ieşea, întrucât facturile cuprindeau şi echipamente ce abia urmau să fie achiziţionate de Selina, iar legea interzice instituţiilor publice plăţile în avans.

Contre pe faţă...

Convocând a treia şedinţă, Ţîrle a cerut din nou prelungirea creditului, ceea ce însemna că, în ciuda aşteptărilor, nu achitase facturile aduse de Selina în al 12-lea ceas. Deşi aflate de obicei în consens, de data asta PNL şi UDMR au vorbit pe voci diferite. Astfel, dacă liberalul Traian Bulzan opina că Ţîrle „apără interesele judeţului, nu ale unei firme" şi voia trecerea la vot, Alexandru Kiss l-a atacat deschis pe şeful CJ, spunând că acesta e vinovat.

Argumentul? Ţîrle a şicanat Selina până a pus-o în imposibilitatea de a finaliza lucrările la Muzeu în termenul din contractul de execuţie, pentru ca acum să mai creeze încă o problemă prin expirarea contractului de finanţare cu BCR. „Suntem obligaţi să prelungim şi contractul cu Selina, şi finanţarea cu BCR", a spus Kiss, condiţionând astfel creditul BCR de favorul pentru Selina.

Care era miza? Firma trebuia să termine lucrările la 30 aprilie, dar a fost păsuită o dată, până la 30 iunie, iar acum, dacă soarta ei era legată de banii de la BCR, putea scăpa fără penalizările de întârziere. „Aş cere domnului preşedinte să prelungim contractul cu Selina, că nu are rost să ne chinuim să luăm banii de la BCR dacă nu-i poate plăti la Selina", a zis-o Kiss pe şleau.

Secretul penal

În ciuda pretenţiei sale că astfel a oferit soluţia ideală şi că dădea semnalul ca toţi consilierii, indiferent de culoare, să voteze prelungirea cerută de Ţîrle (ceea ce s-a şi întâmplat), BIHOREANUL a aflat că tocmai Kiss generase „încurcătura" pe care i-o arunca acum în cârcă preşedintelui CJ.

Un funcţionar a dezvăluit, sub acoperirea anonimatului, că la 6 iunie 2008, deci imediat ce a aflat că nu va mai fi preşedinte, Kiss a încheiat cu BCR un act adiţional prin care a redus, cu fix trei luni, termenul de valabilitate al liniei de finanţare. De ce? De nervi, doar să lase „moştenire" o problemă care să-i încurce succesorul. „Dacă Kiss nu făcea actul adiţional, creditul se închidea nu la 4 iulie, ci la 9 septembrie, iar acum nu mai era nicio problemă", a explicat funcţionarul. Şi mai grav, însă, e că fostul preşedinte a semnat actul adiţional fără a avea vreo hotărâre de Consiliu Judeţean în acest sens! Altfel spus, un ditamai abuzul în serviciu, cu conotaţii penale.

Nu-mi amintesc!

Ulterior, alţi doi funcţionari au atestat veridicitatea informaţiei şi, indirect, a făcut-o inclusiv preşedintele Radu Ţîrle. „Nu vreau să comentez. Faceţi o cerere şi vă punem la dispoziţie actul", a spus Ţîrle, dornic să nici nu mintă, dar să nici nu-şi atragă mânia lui Kiss, care poate periclita şi aşa fragila alianţă a PNL cu UDMR.

Abordat şi el, Kiss susţine că nu-şi aminteşte dacă a semnat actul. „Nu-mi amintesc, dar nici nu are importanţă", a spus fostul şef al CJ. Chiar aşa, ce mai contează că la predarea funcţiei a amorsat o mică „bombiţă", menită să-l vulnerabilizeze pe Ţîrle în faţa unei firme căreia nu i-ar ajunge nici tot bugetul judeţului, plus banii luaţi de la bănci anume pentru lucrările ei?


11 Calin Roman_1.jpgRĂZBOI CONTINUU
Selina vs. Ţîrle

Oricât de bizar pare pentru cineva care face profit din lucrări publice, reprezentanţii firmei Selina nu ezită niciodată să-l critice pe preşedintele CJ. Directorul Călin Roman (foto) a făcut-o şi vinerea trecută, când Ţîrle a anunţat că nu va mai prelungi contractul pentru Muzeu (şi aşa prelungit o dată, în 30 aprilie, până la 30 iunie), astfel că după această dată firma va fi penalizată pentru nefinalizarea lucrărilor.

„Cum să fim penalizaţi dacă aţi oprit lucrările din cauza unei încâlceli cu altă firmă?", a întrebat directorul, amintind că Ţîrle a oprit lucrările la ultimul etaj al Muzeului până ce CIAC, firma care anterior reparase de mântuială acoperişul, l-a refăcut astfel ca în cazul unor intemperii spaţiile amenajate de Selina să nu trebuiască refăcute. „De ce să plătim penalităţi dacă ne-aţi lăsat trei luni fără dirigenţie de şantier?", a mai zis Roman, invocând alt episod, când şeful CJ, pe motiv că dirigintele de şantier nu verifica prestaţia Selinei, a organizat o licitaţie pentru desemnarea altui supervizor.

În replică, Ţîrle a arătat că firma e cea care exercită presiuni, deoarece prezintă facturi imense pentru care aşteaptă plata fără verificări. „Cum să aprobăm plăţi de 190 de miliarde într-o zi?", a ripostat el, precizând: „De fiecare dată când ne-aţi acuzat că nu vă plătim facturile am demonstrat că suntem cu plăţile la zi!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CINE E MAI MARE VANZATOR SI PUPATOR IN C... ???!!!
ASA CUM A VANDUT BOLOJAN ORADEA LA KIS-COMPANY NU A FACUT-O NIMENI IN ULTIMII 1000 DE ANI !!!!
Postat 07 Iulie 2010, 10:44 de UNGURUL BOLOJAN
Ozo seip narancs
Daca nu ii dadea PDL apa la moara, Kiss si UDMR nu ajungeau unde au ajuns si nu ar fi avut atata tupeu! Eu inca nu am uitat Luceafarul si tranteala imobiliara facuta acolo de Selina cu binecuvantarea lui Filip si Kiss! Acuma pot sa faca ei cata figuratie vor, doar prostii mai cred ca PDL "nu se are" cu ungurii. Pun pariu cu cine vrea, ca daca ar putea, Filip maine s-ar tzuca in c...fund cu kiss, numa sa se vad iar la hatzuri!
Postat 06 Iulie 2010, 23:12 de kaboom
seful ungurimii
nimic nou. asa alegatori, asa "leder"......
Postat 06 Iulie 2010, 19:35 de cadea
nemernicul !
oribil ! multe mizerii face umflatul asta si te mai miri ca lucrurile merg asa in Oradea.
Postat 06 Iulie 2010, 19:32 de oradean
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON