URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
12 Noiembrie 2012, 10:37

Podul sau nimic! Firma Macio are de la Primărie trei săptămâni pentru urgentarea lucrărilor la podul din Dragoş Vodă

Podul sau nimic! Firma Macio are de la Primărie trei săptămâni pentru urgentarea lucrărilor la podul din Dragoş Vodă "ÎNVÂRTEALĂ" DEGEABA. Gândită să asigure accesul auto spre malul drept al Crişului, giraţia construită de Primărie în vară pe strada Dragoş Vodă s-a dovedit o investiţie inutilă. La un an de la expirarea termenului de predare, podul Macio este încă în şantier...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răbdarea edililor este pe terminate. Cu un an întârziere, podul Macio este încă departe de inaugurare, iar Primăria nu reuşeşte să dea de investitori pentru a afla când au de gând să termine lucrarea.

"Dacă până la sfârşitul lunii nu primim niciun semn din partea firmei, vom începe demersurile necesare pentru ca în decembrie să propunem Consiliului Local rezilierea contractului", ameninţă viceprimarul Mircea Mălan. Liberalul este cu atât mai supărat cu cât toate încercările sale de a da săptămâna trecută de patronul firmei, Massimo Burtet, s-au dovedit zadarnice...

Un an întârziere

06 Mircea Malan.jpgFirma Macio are la dispoziţie trei săptămâni să "boteze" într-un fel sau altul soarta podului din strada Dragoş Vodă. Construcţia, care trebuia să fie terminată în noiembrie 2011, este încă nefinalizată, iar Primăria nu are nicio veste din partea investitorului. "Înţeleg că firma întâmpină greutăţi, dar nu putem amâna la infinit. Până la urmă, în joc este interesul orădeanului...", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Primăria şi firma Macio au căzut de acord, în 2009, asupra unui schimb reciproc avantajos: "teren contra pod". Compania cu capital italian a cerut municipalităţii să îi concesioneze pe 15 ani 6.951 mp de teren pe strada Făcliei, ca să se poată extinde pe terenurile învecinate celor pe care deja le deţine cu construcţia unui centru de afaceri, a unui hotel cu 8 etaje şi a unei baze de tratament. Investiţia urma să fie finanţată prin două proiecte europene în valoare totală de peste 8 milioane euro.

În schimbul terenului, Macio s-a obligat să construiască un pod pe două benzi, de 7,8 metri fiecare, cu trotuare de 1,5 metri pe ambele părţi. Lucrarea, în valoare de 8,4 milioane lei, a fost adjudecată de firma Construcţii Bihor, Primăria urmând să investească alte 2 milioane de lei în amenajarea acceselor pe pod.

Ghinon cu ghinion

Proiectul a luat-o razna de la bun început. Întâi, lucrările au fost amânate de modificarea proiectului la cererea Apelor Române şi a Inspectoratului în Construcţii, apoi a venit iarna şi nu s-a putut lucra. În primăvară, altă surpriză: firma s-a trezit cu conturile blocate de Administraţia Imobiliară Oradea pentru recuperarea unei sume de circa 148.000 lei, reprezentând redevenţa neplătită pe terenul concesionat şi penalităţile aferente!

Marea problemă însă a pornit de la bani. Stabilit în urmă cu circa 10 ani în Oradea, Massimo Burtet e deţinătorul mai multor afaceri, unele dintre ele în parteneriat cu Lucian Bara, fiul fostului decan al Facultăţii de Protecţia Mediului. Patronul firmei Macio s-a îmbogăţit achiziţionând suprafeţe mari de teren pe care le-a parcelat şi vândut pe bucăţi. După ce ani de zile a fost un bun platnic, odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare, afaceristul s-a trezit cu banii blocaţi în imobile din Paleu, Săldăbagiu şi Episcopia Bihor. Iar acum riscă să piardă inclusiv terenurile pe care le deţine lângă pod...

BIHOREANUL a aflat că, după trei ani de procese, Macio a ajuns să fie executată silit chiar de firmele care au lucrat la scrierea proiectelor ce i-au adus finanţările europene. Creditorii au dat în judecată compania în contul unor datorii totale de sute de mii de euro şi au ajuns până la faza scoaterii la licitaţie a unor parcele de 5.000 mp de teren din strada Făcliei. "Prima licitaţie a avut loc la începutul săptămânii trecute dar nu s-a prezentat niciun cumpărător. Dacă firma nu-şi achită datoriile, următoarea procedură va avea loc în decembrie", spune executorul judecătoresc Gilda Popescu.

Decembrie, ultimul termen!

Vestea executării silite a firmei Macio nu este câtuşi de puţin pe placul primarului Ilie Bolojan. "Dacă Macio duce lucrările la bun sfârşit oraşul se alege cu o investiţie de 8 milioane de euro de pe care va lua impozite de 80.000 euro pe an, bani care mergeau la şcoli şi spitale. Dacă nu, s-ar putea să ne trezim în situaţia să trebuiască să terminăm podul din banii orădenilor", spune Bolojan.

Primarul e hotărât să păsuiască firma până la sfârşitul lunii noiembrie înainte de a lua o decizie. În cel mai rău caz, municipalitatea ar putea rupe contractul intrând, conform înţelegerii, în proprietatea podului, aşa cum e el. Peste iarnă, ar urma să organizeze licitaţia pentru desemnarea unui constructor care să finalizeze lucrările rămase de executat: montarea armăturii metalice, turnarea unui strat de beton şi apoi asfaltarea podului. Afacerea ar fi însă un coşmar birocratic şi ar însemna cheltuieli suplimentare pentru bugetul local. "A mai rămas de făcut doar 20% din lucrare. Ar fi păcat să le-o terminăm noi fiindcă n-au reuşit să atragă un partener puternic", spune Bolojan.

Până la urmă, interesul orădenilor coincide cu cel al italianului. Dacă Macio reuşeşte să îşi ducă proiectul la bun sfârşit, investiţia va fi doar în folosul oraşului. Dacă nu, chiar dacă pe moment se alege cu un pod, Oradea pierde pe termen lung...


PROIECT AMBIŢIOS
Pe hârtie, un SPA ca la nimenea!

Reprezentanţii municipalităţii au toate motivele să fie îngăduitori cu firma Macio. Investiţia companiei vine în completarea proiectului Nymphaea în cadrul căruia Primăria vrea să construiască un aquaparc pe amplasamentul ştrandului municipal. Consiliat de cei mai buni arhitecţi italieni, Massimo Burtet vrea să ridice aici un centru de afaceri regional, un hotel cu 8 etaje şi o zonă de agrement care va cuprinde de la centru SPA până la terenuri de sport şi plajă pe malul Crişului Repede. "Proiectul este foarte ambiţios. Zona se bucură de toate facilităţile pentru a putea deservi un centru de afaceri iar centrul SPA, aşa cum a fost gândit de firma Macio, nu va avea concurenţă în această parte a Europei", spune unul dintre specialiştii care a lucrat la proiect.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Bolojan
D-le Bolojan,ati scapat de Dracu (Luncan-fost arh.sef) si ati adus-o pe Mamasa(Lipoveanu),care la vremea respectiva gira(legaliza) toate magariile facute de Luncan-institutia arhitectului sef.;ba mai mult, ati bagat-o si in partidul Dvs. Nu mai inteleg nimic..!!!!!! si atunci EU CU CINE VOTEZ ?
Postat 19 Noiembrie 2012, 20:11 de mircea
pinonel
D-na Lipoveanu se nimeste \"tipa \" la care faceti referire,si pe cand lucra la inspectia in consrtctii Bihor,era obisnuita sa APORTEZE la comenzile unor personaje importante din Bihor - gen procurori,- pentru a favoriza sau a infunda pe unul sau pe altul,dupa cum o cerea situatia,fara nici un fel de scrupul,in bataia de joc a legii 50 (autorizarea in construtii).Atinci ce sa mai vorbim de competenta.
Postat 18 Noiembrie 2012, 23:49 de bombonel
oricum
Referitor la diferenta de nivel care exista intre pod si sensul girator, institutia \"Arhitectului sef\",patronata de D-na Lipoveanu- inginer constructor- nu are nimic de spus?;mai ales ca inainte ocupa pozitia de Dir.adj. la Inspestoratul de Stat in Constructii.Nu are ce sa spuna,pentru ca face parte din SISTEM,si ea nu actioneaza numai la comanda acestuia,asa cum a facut si la IST.Problema este daca alesii nostrii,care ne cer si de aceasta data voturile noastre LUCREAZA PENTRU SISTEM (procurori,magistrati,politisti,avocati)
Postat 18 Noiembrie 2012, 23:13 de adrian
proiect gresit
Oricum,proiectul si constructia e cam gresita.Nu-i vorba, ca podul este foarte necesar,dar s-au incurcat cu mafiotii de macaronari.Undea-i mai vazut macaronar serios?Interesu-i la cati bani poti obtine din afaceri necinstite.Ce proiect de aquaparc,hoteluri,etc.?Ca-i plin de hoteluri in zona si nu sta in ele nici dreaku.Dorinta noastra este sa- l faca macar piteonal, ca rutier mai greu!! Chiar nu vede nimeni diferenta de nivel de la sensul giratoriu la pod si virajul prea strans la urcarea pe ,,minunatul pod macio\\'\\'.Iarna vom urca pe pod numai cu lanturi.CONSTRUCTORI TREZITI-VA !!!!!!!!
Postat 14 Noiembrie 2012, 03:08 de oricum
bolojaf
Sa inteleg ca primaria a incheiat afacerea cu un speculant de terenuri, iar acum cand omul a disparut, noi asteptam ca individul sa castige la loto si sa vina cu banii? Ba mai mult, daca totusi apare, il rugam sa coonstruiasca si ceva cladiri pe spatiul verde din jurul strandului!
Postat 13 Noiembrie 2012, 13:11 de AB
@Alexandru
Ai mare dreptate ! Pitecantropul s-a inconjurat numai de pupincuristi/e si care sunt cei mai buni pt. aceste ,,roluri'' ? INCOMPETENTII ! De pilda la institutia arhitectului-sef al Oradiei postul de arhitect-sef este ocupat de o tipa care nu este arhitect si functia pe care o ocupa este de director, dar semneaza cu apostrof !!! Acum cred ca nu te mai miri de harta fircalita cu creioane colorate.... orice s-ar spune, d-na face dovada ca a absolvit gradinita !
Postat 13 Noiembrie 2012, 09:24 de pinonel
DIN BANII ORĂDENILOR?
De ce oare acest disperat de PRIMAR INCOMPETENT doreşte să finalizeze acest pod din banii orădenilor? Dacă a fost credul şi a încheiat o afacere păguboasă, acum să deschidă el punga dacă nu a ştiut să deschidă ochii. Pe noi orădenii nu ne-a întrebat dacă acest proiect, respectiv podul, este benefic pentru fluidizarea traficului. Mai mult unul dintre disperaţii din primărie s-a jucat cu creioanele colorate pe harta Oradiei şi încerca să ne convingă cum vor face o şosea paralelă cu calea ferată, pe partea dreaptă a acesteia înspre gara mare, de la strada Făcliei până la intersectia cu Gh.Doja. ABERAŢII aceleaşi ca şi în cazul dealului de la Ciuperca. Proiectul este atrăgător dar până la demararea lui Primăria s-a gândit să acorde o autorizaţie de construcţie pentru o casă CAZEMATĂ chiar pe coasta dealului. Poate aşa se consideră că peisajul va fi în concordanţă cu via pe care vor s-o înfiinţeze în cadrul proiectului. Deştepţii din Primărie s+or fi gândit vreodată la completarea (închiderea) şoselei de centură. Intrarea în Oradea dinspre Cluj Napoca pe la vechiul post de poliţie , uzina de apă, peste Criş, străpuns dealul către Săldăbagiu de Pădure, Paleu etc.
Postat 12 Noiembrie 2012, 19:30 de ALEXANDRU
Părerea mea
Bolopitecu a ca festelit-o cu podu asta, nu tot ce zboară e bun de papa mai nea spranceana!
Postat 12 Noiembrie 2012, 16:21 de Votatores
O posibila solutie !
Poate ca ar fi bine ca primaria sa ,,inhate'' podul de la macaronar si sa-l termine. Apoi gibonul va pune la fiecare capat cate un vice (tot nu fac nimic ! poate de la anul sa treaca la numarat oule lui Azorel, conf. celebrei hcl ) care sa incaseze o taxa de pod. Gibonul va trece din cand in cand sa arunce cate o privire, nu de alta da' sa nu ciuguleasca aia din cascaval ! Intr-un an, doi, pana in 2016 precis, se va amortiza terminarea podului. Ar fi un lucru facut de alesi cu adevarat in folosul oradenilor !
Postat 12 Noiembrie 2012, 14:16 de ortos
Italienische kraut
1. Italienii sunt guralivi cand e vorba de facem si dregem. Doar din gura...restul praf! 2. Maximo Burta asta nu are deloc profil de afacerist...din ce scrie in articol (care banuim ca e obiectiv) rezulta ca macaronaru' a facut specula cu terenuri previously.....si cam atata. Para rau, Bolojan primar bun, dar de data asta a ales ca adolescentii.....s-a uitat numai la fundul si tzatzele gagicii....
Postat 12 Noiembrie 2012, 12:22 de Un taliano nero
emobeleare
daca il mai asteapta pa italian,il asteapta dejaba,cu emobelearele s-a dus,va mai curje multa apa pa cris pana cand oradenii jmecher se vor imbogatii din parcele la paleu ,tinco pana ,velenta,iosia si alte zone de interes,nu ca centrul ar fi scutit,ba chiar acolo,acum e mai rau ca la marjine,punct
Postat 12 Noiembrie 2012, 12:15 de woodrea
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON