URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2018, 08:03

Oradea, somn uşor: Tinerii se plâng că viața de noapte este săracă în Oradea, cu un singur club și câteva pub-uri

Oradea, somn uşor: Tinerii se plâng că viața de noapte este săracă în Oradea, cu un singur club și câteva pub-uri BULUC LA INTENSE. Localurile de party din Oradea sunt concentrate în Palatul Vulturul Negru (stânga). Aproape toate sunt baruri și pub-uri, care în nopțile de weekend găzduiesc și petreceri cu muzică. Un singur club, Intense (dreapta), este deschis anume pentru desfăşurarea acestora și, cum oferta nu este prea mare, e mereu full
Oradea, somn uşor: Tinerii se plâng că viața de noapte este săracă în Oradea, cu un singur club și câteva pub-uri NOPȚI ÎN PASAJ. Pasajul Vulturul Negru (foto) este printre puținele locuri din Oradea unde tinerii se pot distra toată noaptea, clădirea găzduind și singurul club autentic din oraș, cu muzică electronică. Și aici, însă, localurile sunt mai puține ca altădată. Săptămâna aceasta, de pildă, uşile celebrului Lord’s se închid
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani de zile, orădenii se plâng că "în Oradea n-ai unde ieşi". Şi, în ce priveşte cluburile, au în mare măsură dreptate...

În timp ce concertele şi spectacolele de teatru sunt tot mai multe, iar restaurantele şi bistrourile se modernizează pe zi ce trece, ajungând chiar la nivel european, cluburile şi pub-urile în care se dau petreceri bat, cu mici excepţii, pasul pe loc. Motivele? Amatorii de cluburi, ceva mai puţini decât în anii trecuţi, vor petreceri moderne, deosebite...

Cluburi în declin

Nu cu mulţi ani în urmă, orădenii aveau de ales între cel puţin două cluburi de mari dimensiuni şi o mulţime de pub-uri când venea vorba de ieşiri la distracţie. Şi le cam umpleau pe toate. Prin 2013-2014, era plin atât în Bali (Piaţa 1 Decembrie), cât şi în The One (Vasile Alecsandri), ba chiar şi în Avenue, tot pe Alecsandri, stradă cunoscută înaintea începerii lucrărilor de pietonalizare ca "Doboranţi de Oradea".

Încet, încet, au dispărut toate. Ultimul club mare a tras obloanele după ce ajunsese cel mai popular din oraş: Bali. Localul a fost închis la începutul anului 2017, fără ca proprietarii să dezvăluie, până azi, motivele. Este un lucru ştiut, însă, că după tragedia de la Colectiv unii petrecăreţi au devenit reticenţi să se înghesuie în subsoluri, iar interzicerea fumatului, din martie 2016, a afectat mai mult cluburile aflate în "beciuri", clienţii având de parcurs trasee lungi şi întortocheate pentru a putea trage câte o ţigară. Aceeaşi lege a mai provocat un fenomen: scăderea consumaţiei, căci băutura fără ţigară nu mai avea aceeaşi savoare...

Petreceri intense

La final de 2018, peisajul vieţii de noapte din Oradea a ajuns de-a dreptul modest. "Nu prea ai unde să ieşi iarna. Nu mai există un club mare, cum a fost Bali, cu canapele şi decoruri mai deosebite...", se plânge Alex, un tânăr orădean.

Aproape toate locurile de petrecere în care se mai poate dansa sunt concentrate în Palatul Vulturul Negru, clădirea emblemă a oraşului, care pe lângă faptul că se află în buricul târgului, mai are un avantaj: fumătorii pot ieşi rapid din oricare bar la o ţigară în pasajul acoperit.

Opţiunile nu sunt prea multe: Edison Pub, la intrarea în pasaj din Piaţa Unirii, Steam Bar şi Green Pub, ceva mai încolo, iar înspre ieşirea pe Alecsandri cafeneaua Columbus, care găzduieşte petreceri de weekend, plus singurul club autentic din Oradea: Intense (foto).

Întins pe un spaţiu destul de restrâns, Intense poate găzdui, înghesuit, cel mult 300 de persoane. Cum proprietarii l-au gândit cu lumini speciale de club şi petreceri cu muzică house - nici underground, dar nici prea comercială - mixată de DJ locali şi mai ales de invitaţi, orădenii se înghesuie în fiecare vineri şi sâmbătă, contra unui bilet al cărui preţ variază între 20 lei, într-o seară obişnuită, şi 30 lei, dacă vin şi invitaţi.

Seri cu celebrităţi

În decembrie, Intense va împlini un an şi, cu excepţia verii, când a fost închis, petrecerile s-au dat mereu cu "casa plină", locul devenind "the place to be", adică preferatul clubberilor din oraş.

Proprietarii se îngrijesc să asigure şi atmosferă. "Aducem DJ de top din ţară şi nu numai. În decembrie îl vom aduce pe Mahmut Orhan (n.r. - DJ turc celebru, cel mai recent hit al său, "6 days", adunând pe Youtube 120 milioane de vizualizări). Vrem să demonstrăm că poate exista viaţă de noapte şi în Oradea", spune Cătălin Tripon (foto), co-acţionar la Intense.

Mai cunoscut sub numele DJ Chrom, acesta crede că în Oradea ar mai trebui să existe şi alte localuri de top. "Nu este bine că nu avem concurenţă. Ne-am dori să mai fie localuri de top în oraş, care să scoată lumea din casă", spune Cătălin, convins că doritori ar exista dacă şi oferta ar fi pe măsură: "Oradea nu se poate compara cu Clujul, Timişoara sau Iaşi, care au o populaţie mai mare şi mulţi tineri, dar ar putea să mai aibă cel puţin un club de dimensiuni medii".

Altă distracţie

În ciuda dezvoltării oraşului, multe dintre spaţiile din Pasajul Vulturul Negru rămân totuşi goale. Chiar şi localuri cunoscute şi-au închis, cel puţin temporar, porţile. Unul dintre ele este Black Eagle Pub, deţinut de fiul senatorului Cornel Popa, Călin Popa, care nu mai funcţionează de la începutul verii. Pub-ul a mai fost închis şi în februarie, atunci pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare.

Pe perioada estivală, echipa Black Eagle a lansat clubul Habit, în aer liber, la complexul Solay, în ideea că în toamnă va redeschide pub-ul din Pasaj. "Aşa a fost planul, dar considerăm că mai e nevoie de o perioadă de pauză. Ne-am interesat şi la ceilalţi şi situaţia nu este aşa roz cum pare, dacă pare roz...", spune administratorul Sebastian Lazăr, referindu-se la numărul de clienţi şi mai ales la consumaţia pe care aceştia o fac, insuficientă pentru o rentabilitate echilibrată: "Am vorbit cu distribuitorii de băuturi, le-au scăzut şi lor vânzările".

Lucrând în domeniu, Sebastian a observat că orădenii ies mai puţin în cluburi decât pe vremuri: "S-au schimbat preferinţele multora, oamenii ies în restaurante, care-s mai mereu pline, merg în excursii. Sunt mai singuratici, ei cu telefoanele lor, nu mai vor să socializeze ca înainte".

Fără Lord’s

Pe Alecsandri, fostul Famous Place, un local mic, dar care dădea petreceri populare, s-a transformat în urmă cu câţiva ani în The Pipe, deocamdată închis, în ciuda faptului că strada a fost transformată recent în arteră pietonală şi este tot mai populată cu cafenele şi bistrouri.

O veste proastă pentru orădenii puşi pe petreceri este aceea că, de săptămâna aceasta, cunoscutul Lord’s Pub, cel mai longegiv local din Oradea, şi-a închis şi el porţile! Oficial, închiderea se face pe o perioadă de 2-3 luni, pentru o renovare, dar lucrurile sunt mai complicate, iar destinul iubitului local incert. Firma care deţine Lord’s Pub a ajuns în insolvenţă, iar sursele BIHOREANULUI spun că au fost daţi afară toţi angajaţii, o mişcare ciudată dacă într-adevăr patronii ar dori redeschiderea rapidă. 

Din decembrie, se anunţă, în schimb, redeschiderea după renovare a Edison Club, aflat la subsol în încăperile fostului Downtown, care va fi cel mai mare club din oraş. "A mers bine şi anul trecut, dar era nevoie de o renovare", susţine Ciprian Ciotir, care deţine în vecinătate şi un pub cu acelaşi nume - Edison. În schimb, acesta adaugă că ar fi necesar şi un echipaj de Poliţie care să patruleze noaptea prin Pasajul Vulturul Negru. "Zilele trecute a fost un scandal, cred că 40 de oameni s-au bătut în Pasaj. Sunt unii cărora nu le convine să iasă în Pasaj când ştiu că pot da peste tot felul de beţivi şi scandaluri", spune Ciprian.

"Cluburi" de ocazie

În afara Palatului Vulturul Negru, se mai dau petreceri, ocazional, şi în alte locuri. Spre exemplu, de mai mulţi ani proiectul "Din Subsol" aduce în Oradea invitaţi din muzica underground, în spaţiile Casei de Cultură a Sindicatelor. În vară s-au ţinut party-uri şi pe un teren privat lângă fostul CET, unde numărul participanţilor depăşea 400 de persoane în serile de vârf.

De asemenea, sala de evenimente Ambasador din fostul Oradea Shopping City adună şi ea petrecăreţi "de fiţe", la aşa numitele "Exclusiv party by Ambasador", care au loc cam o dată la două săptămâni. Cea mai recentă, "Black Party", unde toată lumea a fost îmbrăcată în negru, a avut loc la începutul lunii noiembrie şi a strâns sute de participanţi. Ceea ce demonstrează că există destui orădeni care vor să iasă seara din case. Aşteaptă, însă, invitaţia potrivită...


VARA PETRECERILOR
Pe deal, la piscină, la Cetate...

Că mai sunt orădeni cu poftă de distracţie o demonstrează şi petrecerile de vară, care au avut succes şi în acest sezon. Amatorii s-au dus în serile de vineri la clubul Habit, ţinut lângă piscina complexului Solay, aflat la ieşire din Oradea spre Cheriu.

De asemenea, au avut mare trecere şi cele 6 party-uri "Out by Intense" organizate în aer liber de clubul din pasajul Vulturul Negru în diverse locaţii, precum Cetatea Oradea, Opera Garden şi chiar Dealul Ciuperca (foto). Clienţii au fost ademeniţi cu DJ renumiţi, locaţii inedite, luminiţe, cockailuri...

De succes s-au bucurat şi câteva petreceri organizate de The Pipe pe acoperişul hotelului Ramada. Pe lângă atmosfera deosebită, un alt atu al acestor petreceri este acela că fumătorii îşi pot consuma în voie viciul, fără să deranjeze pe nimeni şi fără să fie alungaţi de cineva.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@Roger
Așa-i, din păcate. Viața de noapte nu-i un indicator al dezvoltării unui oraș. Dimpotrivă, lipsa ei poate fi. Orice om normal lucrează ziua și se odihnește noaptea, cu excepția celor care lucrează în schimburi și care oricum n-au chef de cluburi. Cunosc o grămadă de tineri (20-30 de ani) care lucrează și-și doresc orice, mai puțin o viață de noapte și petreceri bezmetice. Și cum ziceai: sunt goale bibliotecile din oraș... Bibliotecile goale ar trebui să incite imaginația tinerilor... Na, am scris bibliotecile, nu altceva... :-)
Postat 22 Noiembrie 2018, 08:31 de Shogun
poftiti la biblioteca - este goala!
@shogun are mare dreptate! @tanar si nelinistit, tu chiar esti cu nivel zero intelectual, dovada preocuparile tale. // biblioteca judeteana si universitara este goala si ii invita pe tineri sa isi dezvolte neuronii, nu doar hormonii prin cluburi. cluburi?! n-avem cluburi?! nu-i nimic, avem sali de jocuri de noroc deschise non-stop, de pariuri sportive, oferta-i bogata. firmele de pe borsului se plang ca nu gasesc oameni pregatiti sa ii angajeze. e interesant ca tinerii se plang ca nu au cluburi unde sa iasa sa sparga sute de lei pe noapte, dar nu se plang ca nu-si gasesc de lucru ziua!
Postat 21 Noiembrie 2018, 22:43 de roger
Nu-i bai
Sunt restaurante in Oradea și zona metropolitana. Ne trebuie cluburi pt ce? Nu avem nevoie iar de șmecheri și scandaluri.
Postat 21 Noiembrie 2018, 21:42 de Sandu1206
nu contati!
benjamin, zefe, cleopard, blackcrow, oradea, excalibur, adevarat, unchiuvali, shogun... nu contati!
Postat 21 Noiembrie 2018, 18:18 de TanarSiNelinistit
Si cu cei ce nu au somn din cauza lor?
De ce nu s'a scris despre cate plangeri au fost facute de catre locatarii din Vulturul Negru cat si de cei din Piata Unirii, catre Politie (pe verificate la ei) si Primarie, pentru tulburarea linistii publice cauzata de cei de la Lord's si celelalte cluburi din zona? Functioneaza dupa un program haotic, are nu e respectat, incepand de joia seara nivelul decibelilor depaseste lejer dublu limitei admise de 30 decibeli dupa ora 22 (n constatari dinpartea DSP'ului), bass'ul face sa vibreze intreaga cladire si se simta pana la locatarii de pe strada Episcop Mihai Pavel. Primaria  e vinovata pentru eliberarea autorizatiile de functionare haotice si ca inchide ochii ai urechile la zecile si sutele de apeluri facute de locatari. Cine pe cine protejaza?
Postat 21 Noiembrie 2018, 14:31 de benjamin
N-aveam nevoie de cluburi...
...cel putin pentru moment. Oradenii si Oradea au N alte prioritati mai importante decat numarul de cluburi din oras. Si oricum, aici nu poti zice ca sunt mii si mii de studenti ca si in Timisoara, Iasi sau Cluj. Asa ca, efectiv nu au rost... .Plus ca, autoarea face (intentionat oare?) abstractie de localuri faine gen Moszkva sau Bodega, unde sansele sa dai peste cocalari, pitipoance si dorgy sunt oarecum mai reduse. Oricum, ideea de baza e ca sunt alte chestii importante in oras care ne afeceaza si nu lipsa cluburilor. Asta poate chiar e un avantaj cateodata.
Postat 21 Noiembrie 2018, 13:43 de Zefe
e mai slab ca pe timpu lu Ceasca
...in "nebunii" ani 80 era Casa Armatei, Arlus, URCC....etc, etc...toate cu sali pline de sute de oameni. Cred ca adevarata cauza este schimbarea de generatie, tineretul potential clubar preferand 'virtualul". Nu sunt fumator dar legea re fla fumat a dat lovitura de gratie maj cluburilor...peste tot in Ro.
Postat 21 Noiembrie 2018, 10:45 de Cleopard
Corecție
Orădeancă
Postat 21 Noiembrie 2018, 10:38 de BlackCrow
???
Mai sunt locuri unde te poți distra, care organizează concerte și evenimente (chiar frecvent!), jocuri, muzică cu DJ etc. Ce-i drept nu sunt din categoria agreată de obicei de "băiețașii și fetițele" de bani gata : Moszkva, Bodega, Gekkó. Autoarea nu e orădeană, sau de ce nu știe de acestea?
Postat 21 Noiembrie 2018, 10:37 de BlackCrow
ce oameni
ce va doare pe voi viata de noapte poi mergeti la munca mai sa vedeti apoi daca va mai arde de viata de noapte si de alte tampenii.
Postat 21 Noiembrie 2018, 09:17 de oradea
Supraimpozitarea e solutia
Primaria trebuie sa se implice in aceasta criza: impozit majorat 50-100% pentru toate subsolurile sau spatiile din zona centrala care ar putea gazdui un club.Pentru turistii care vor veni in viitorul apropiat cu avioanele,pentru consum,pentru taxe locale,pentru dezvoltare.Evident si orarul va trebui stabilit tot de CL.
Postat 21 Noiembrie 2018, 09:01 de excalibur
Distractie la maxim, invatatura la pamant
Majoritatea tinerilor din ziua de azi sunt preocupati de distractii, bautura, tutun, droguri si sex.Nu-i intereseaza cititul, invatatul, cercetarea.Fug de munca, ca si dracul de tamaie.Pe banii parintilor sau din escrocherii, aceste putori ale societatii "se distreaza".
Postat 21 Noiembrie 2018, 08:44 de adevarat
Ref. distractie
Dvs., autorul articolului, nu cred ca nu mai puteti de grija tinerilor care, vezi doamne, nu s-ar mai putea distra noaptea. Poate mai degraba de grija celor cu localuri ... Te poti distra foarte bine si ziua (poate chiar mai bine) si asta fara sa deranjezi pe cei care, in tara asta nemaipomenit de prospera, au cu adevarat grija zilei de maine si nu cer altceva decat sa le fie respectat noaptea dreptul la liniste. Asfel incat, a doua zi, sa poata merge la slujba in corespunzatoare stare. Sugerez Primariei sa amenajeze pe centura orasului baruri si localuri cu program non-stop, pentru acele persoane pentru care distractia adevarata n-o pot gasi decat in cluburile de noapte.
Postat 21 Noiembrie 2018, 08:36 de unchiuvali
...
Asta, da, problemă existențială... Viață de noapte mai puțină = infracționalitate scăzută și probleme mai puține. Mai puțini bețivi, mai puțini drogați, mai puține accidente rutiere, mai puține bătăi, mai puține sarcini nedorite și lista poate continua. Dar... fiecare cu a lui. Din partea mea, tinerii n-au decât șă-și facă viețile un calvar cu bună (ne)știință, dar s-o facă unde nu-i aud eu (și alții). Unii lucrăm toată ziua, iar noaptea ne-am odihni. De ce nu face primăria o zonă unde să fie numai cluburi și de unde să nu se audă gălăgia tembelilor? Acolo ar putea să stea și să dea din șunci (respectiv clise) până pică de pe picioare.
Postat 21 Noiembrie 2018, 08:35 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON