URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2019, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Detalii şocante din cazul doctoriţei suspectate că şi-a omorât bebeluşul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 9 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Ce subiecte descoperiţi în cea mai proaspătă ediţie a ziarului:

Doctor Horror

BIHOREANUL prezintă detalii şocante ale poveştii doctoriţei orădence Nadia Filip, suspectată că şi-a ucis şi îngropat copilul născut în secret acum 4 ani. Femeia pretinde că, după ce a reuşit să "mascheze" luni în şir sarcina, şi-a ţinut alte câteva săptămâni bebeluşul ascuns de familie şi de cunoscuţi, închis de unul singur în apartament, în timp ce ea mergea zilnic la serviciu, la Spitalul Judeţean, dar neagă că l-ar fi ucis pe copil, ci doar l-a îngropat pe ascuns, după ce acesta ar fi murit din cauza unor afecţiuni.

Cumplitul secret al Nadiei Filip a ieşit la iveală la finele lunii trecute, după ce femeia şi-a făcut cununia civilă şi s-a prezentat la Evidenţa Persoanelor ca să-şi schimbe actul de identitate. Când funcţionarii i-au cerut certificatul de naştere pentru copil, femeia a pretins că n-a fost niciodată mămică, minciună pentru care, în scurt timp, a fost dată pe mâna procurorilor...

Ucis pentru avere!

Procurorii din Oradea anchetează moartea în condiţii ciudate a unui cunoscut pensionar. Octogenarul Alexandru Lökösházy, reputat expert auto, a fost invitat să-şi petreacă o săptămână la munte, de un tânăr cu care negocia vânzarea unor terenuri, dar nu s-a mai întors acasă. Oamenii legii au descoperit, după mai bine de două săptămâni, că bătrânul a murit şi a fost incinerat!

Povestea a fost relatată de Digi 24 Oradea, care îl prezintă pe Lökösházy ca un pensionar de 87 de ani, care locuia într-un bloc din Oradea, fiind un respectat expert auto autorizat şi proprietarul mai multor terenuri în oraş şi împrejurimi.

20 de case rase!

Municipalitatea pregăteşte cel mai mare val de exproprieri de imobile de după căderea comunismului. Primarul Ilie Bolojan şi-a asumat demolarea a patru loturi de case din spatele blocurilor din strada Nufărului, multe modernizate şi cu mai multe niveluri, pentru a face loc unor parcări de domiciliu, spre disperarea proprietarilor care îşi văd distrusă munca de o viaţă. Aflaţi din BIHOREANUL ce zic toate părţile implicate în "conflict".

Doamna de 100 de ani

Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" a apărut acum 100 de ani ca liceu românesc de stat pentru fete. Înfiinţată după Marea Unire, ca o "soră" a Şcolii normale de băieţi "Emanuil Gojdu", colegiul naţional de azi, şcoala orădeană a depăşit toate vicisitudinile istoriei, un Război Mondial, refugiul, regimul comunist, rămânând o instituţie de referinţă a învăţământului orădean. În ziua deschiderii noului an şcolar, BIHOREANUL prezintă istoria acestei instituţii.

Spitalul bolnav

Părinţii copiilor trataţi la spitalul din Băile 1 Mai se plâng că sunt obligaţi să împingă cărucioarele pe un trotuar denivelat, fiindcă uşa dinspre parcare e permanent închisă.

Veche de circa 200 de ani, clădirea care adăposteşte secţia de copii a Spitalului Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix nu mai corespunde condiţiilor de exploatare, având pereţii crăpaţi, tencuiala căzută şi circuitele pacienţilor gândite parcă să le facă acestora viaţa mai grea.

Voinţă frântă

"Oradea Civică" îl acuză pe primarul Ilie Bolojan de abuz, după ce Primăria a anulat 30% din semnăturile adunate pentru un Parlament cu doar 300 de membri.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că municipalitatea a încălcat voinţa orădenilor atunci când a decis să anuleze 448 din cele 1.511 de semnături strânse, pe considerente de genul că semnatarii nu şi-au trecut numele complet, adresa exactă ori codul numeric personal corect.

ORADEA NOASTRĂ

"Rată" fără succes 

Pentru o mai bună mobilitate în Zona Metropolitană Oradea, primarul Ilie Bolojan a propus, la sfârşitul primăverii, înfiinţarea unui transport public unitar. OTL ar fi urmat, astfel, să preia navetiştii din comunele apropiate municipiului, oferindu-le abonamente de călătorie unice. Pe cât de eficientă pare, pe atât de greu este de pus în aplicare această idee. BIHOREANUL explică de ce...

Parc uitat

Unul dintre cele mai vechi parcuri orădene este şi cel mai ignorat. Orădenii care locuiesc în apropierea parcului Petőfi se plâng că, în loc să se relaxeze la umbra copacilor de aici, mai degrabă se enervează. Băncile sunt învechite şi murdare, aleile pline de denivelări, copacii neîngrijiţi, iar în parc nu este nici măcar o floare. Mai mult, toate peluzele sunt pline de frunze uscate, chit că Primăria a angajat o firmă a cărei sarcină este tocmai să îngrijească parcul...

Terapia cu natura

Niciun loc nu este mai potrivit pentru relaxare şi eliberarea stresului decât natura! Convinsă de acest lucru, psihologul orădean Corina Lupău urcă în fiecare vară cu copii orădeni la munte, în aşa-numite tabere "înţelepte". Timp de o săptămână, micuţii fac diferite activităţi în aer liber, care îi ajută să îşi dezvolte abilităţile socio-emoţionale. BIHOREANUL vă prezinză un psiholog dedicat şi un concept interesant.

TIMP LIBER

ORA de(a) Jazz 

Orădenii care iubesc jazz-ul aşteaptă cu nerăbdare finalul acestei luni. Între 20 şi 22 septembrie, Sinagoga Sion va găzdui cea de-a doua ediţie a ORA Jazz Festival, care are ca invitaţi muzicieni consacraţi şi stele în ascensiune ale jazzului internaţional. Marca acestei ediţii va fi diversitatea stilistică, programul cuprinzând jazz contemporan şi piese de jazz american reinterpretate în stil scandinav, improvizaţii meşteşugite având la bază teme din muzica tradiţională şi fuzionând cu muzica electronică, precum şi aranjamente jazz ale unor lucrări de muzică clasică.

ACTUALITATE LOCALĂ

Un decan cere ca universitarii condamnaţi pentru corupţie să fie păstraţi

Actualizarea Cartei universitare nu este un subiect de mare interes în Universitatea din Oradea. Prima dezbatere organizată de Senat pe această temă a adunat nici 50 din cei aproape 900 de profesori ai instituţiei de învăţământ. Cea mai controversată propunere a lansat-o însă decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Ioan Chereji, care a cerut ca articolul care prevede că universitarii condamnaţi pentru fapte de corupţie sau infracţiuni de patrimoniu sunt automat concediaţi, să fie eliminat.

Gheorghe Pasc nu mai este directorul Aeroportului Oradea

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Oradea, Bimbó Szuhai Tibor, a anunţat că, începând de luni, 2 septembrie, aerogara va fi condusă temporar de adjunctul Dan Bălăcel, după ce directorul Gheorghe Pasc şi-a dat demisia. Până la viitorul concurs, Aeroportul rămâne fără director "plin". 

Medicul Dan Stamatiu, cel care şi-a omorât amanta unguroaică, a fost predat autorităţilor maghiare 

Pneumologul orădean Dan Stamatiu, cel care în urmă cu trei ani a intrat în casa unei familii din Nyíregyháza-Oros, a împuşcat mortal o femeie, fosta lui amantă, şi l-a rănit grav pe soţul ei, în faţa gemenilor cuplului, de doar 7 ani, a fost predat autorităţilor maghiare. Pus pe răzbunare, pe 31 august 2016 orădeanul a mers în locuinţa unde domiciliau Valéria, 40 de ani, agent de vânzări la o firmă de farmaceutice, şi soţul ei, László, antreprenor în construcţii, trăgând asupra celor doi câte un foc de armă.

Povestea doctorului ucigaş, dar şi multe alte ştiri de actualitate, editoriale şi nelipisitele Premii ale lui Bihorel, în BIHOREANUL tipărit de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON