URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
21 Ianuarie 2020, 07:53

Neputincioşii Bihorului: Consiliul Judeţean strânge cureaua, după ce ani întregi a tot făcut angajări, nu şi investiţii

Neputincioşii Bihorului: Consiliul Judeţean strânge cureaua, după ce ani întregi a tot făcut angajări, nu şi investiţii ÎN CEAŢĂ. La fel ca în 2017 şi 2018, preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au refuzat şi în 2019 să finanţeze reabilitarea fostei Policlinici Mari (foto), motivând că vor cere bani Ministerului Culturii deoarece edificiul este monument istoric. Faptul că de trei ani stau cu bani de investiţii necheltuiţi demonstrează, mai degrabă, că e un monument al propriei incapacităţi de a folosi corect resursele financiare de care dispun
Neputincioşii Bihorului: Consiliul Judeţean strânge cureaua, după ce ani întregi a tot făcut angajări, nu şi investiţii HĂIS-CEA. În timp ce vicepreşedintele Ioan Mang acuză "Guvernul PNL deştept" că va da CJ Bihor mai puţini bani, iar preşedintele Pásztor Sándor se lamentează că nu ştie din ce cheltuieli să "taie", vicele Traian Bodea oferă singura soluţie fezabilă: din statele de personal ale instituţiei, îngroşate cu clientelă politică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La CJ Bihor şi instituţiile subordonate acestuia se îngroaşă gluma. Anul 2020 se anunţă auster, cu posibile reduceri de personal. Şefii instituţiei dau vina pe Guvern, acuzând că de la bugetul central vor fi alocaţi în 2020 cu 60 milioane lei mai puţin decât anul trecut, când, însă, au lăsat necheltuiţi 52 milioane lei, nerealizând investiţiile programate.

BIHOREANUL a făcut bilanţul obiectivelor ratate ale conducerii CJ, unele din incompetenţă, altele, efectiv, din rea-voinţă. Costurile le suportă, bineînţeles, bihorenii cărora li s-a promis bună gospodărire şi dezvoltare.

"Discuţii despre sărăcie"

Responsabil peste Direcţia Economică a CJ, vicepreşedintele Traian Bodea a dat miercurea trecută, într-o conferinţă de presă, două veşti proaste. Anul acesta, a spus el, Judeţul va primi mai puţini bani de la bugetul de stat decât anul trecut, exemplificând că din încasările TVA va primi pentru echilibrarea bugetelor locale doar 67 milioane lei, cu 102 milioane lei în minus faţă de 2019, iar în plus va primi 40 milioane lei pentru finanţarea DGASPC, a Filarmonicii şi Teatrelor Szigligeti şi Regina Maria.

"La cum arată bugetul, cred că vom avea un minus de 60 milioane lei", a spus Bodea, avertizând că diferenţa negativă va atârna cu atât mai greu cu cât în 2020 trebuie majorate din nou lefurile bugetarilor, doar la DGASPC cu încă 23 milioane lei. Singura soluţie, a subliniat vicele, este "să se facă ce spun de doi ani", şi anume o restructurare masivă, pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare şi de personal.

A doua zi, la prima şedinţă a CJ pe 2020, preşedintele Pásztor Sándor confirma că "anul acesta vom avea discuţii despre sărăcie". "De 8-10 zile se lucrează la proiectul de buget şi ieri căutam încă de unde să tăiem 20 milioane lei", a adăugat el.

Reportare pe 2020

Paradoxul e că CJ se reunise joi pentru a aproba "utilizarea excedentului bugetar rezultat la încheierea exerciţiului bugetar al anului 2019", adică a 51,97 milioane lei necheltuiţi ca urmare a nerealizării investiţiilor de anul trecut.

La propunerea conducerii, consilierii din toate partidele au votat unanim ca banii să fie folosiţi "ca sursă de finanţare a cheltuielilor acţiunii de dezvoltare" (deci pentru investiţiile reportate de anul trecut) şi pentru plata unor cheltuieli aprobate în buget în eventualitatea în care CJ nu încasează la timp veniturile în conturi în perioada următoare.

Cu toate că simpla existenţă a unui excedent de aproape 11 milioane euro putea fi un "cal de bătaie" ca opoziţia să critice incapacitatea conducerii CJ de a programa şi implementa investiţiile, consilierii PNL n-au avut nicio obiecţiune. Asta, deşi e al treilea an la rând în care CJ rămâne cu excedent masiv, în 2018 fiind necheltuiţi 97 milioane lei.

"Nu din investiţii"

BIHOREANUL i-a cerut vicepreşedintelui Ioan Mang, responsabil peste Direcţia Tehnică, cea care urmăreşte investiţiile, să explice sursa excedentului din 2019, adică lista obiectivelor nerealizate, dar acesta a răspuns sec că "excedentul nu provine din investiţii" şi a amânat un răspuns pe săptămâna viitoare.

În schimb, purtătorul de cuvânt Adrian Simon a lăudat, pur şi simplu, instituţia că a înjumătăţit excedentul faţă de cel din 2018, zicând că din cele 52 milioane lei necheltuiţi doar 18,7 erau destinaţi investiţiilor, iar nerealizarea acestora nu ar fi vina CJ, ci a instituţiilor subordonate. De pildă a Aeroportului, pentru că a rămas cu 3,3 milioane lei, a DGASPC, care n-a cheltuit 1,7 milioane lei pentru mutarea Centrului de la Cighid într-unul nou la Ciumeghiu, şi... a nu se ştie cui pentru necheltuirea a 3,09 milioane lei în modernizarea drumurilor judeţene.

Surse din Direcţia Economică contrazic, însă, afirmaţia că excedentul nu ar proveni, şi încă integral, din investiţiile nerealizate, din simplul motiv că toate celelelate tipuri de plăţi - pentru funcţionare, salarii şi achiziţii de bunuri - au fost achitate la timp. De altfel, vicepreşedintele Traian Bodea recunoştea realitatea la începutul anului trecut, când spunea că "mi-aş fi dorit să avem atât de multe proiecte încât să facem credite pentru a le implementa, nu să rămânem cu aproape 100 milioane lei necheltuiţi în 2018 pentru investiţii".

Simple, dar neterminate

Potrivit surselor BIHOREANULUI, la loc de "cinste" pe lista investiţiilor întârziate anul trecut figurează noul terminal de pasageri al Aeroportului, care trebuia finalizat încă în august 2018, lucrările de 21,79 milioane lei fiind amânate, aşadar, 17 luni.

Tot în top e şi nefinalizarea Parcului Industrial din Tileagd (4,52 milioane lei), unde lucrările au fost proiectate în 2017, începute în decembrie 2018 şi trebuiau terminate în 12 luni. Vor fi gata abia la primăvară, însă, şi asta în condiţiile în care proiectul a fost atât de subţire încât n-a prevăzut şi racordarea la magistrala de gaz, aflată la 700 metri depărtare, ceea ce înseamnă că aici nu se va face producţie industrială.

La fel, deşi proiectele au fost lansate încă din 2016 şi licitaţiile în 2017, nu a fost finalizat niciunul dintre bazinele didactice de înot promise în toate oraşele din judeţ, fiecare de câte 1,2 milioane euro, din care au fost începute cele de la Săcuieni, Nucet (care trebuiau finalizate în decembrie 2019), Marghita, Nucet, Ştei şi Valea lui Mihai.

Amânări la DJ, iuţeală la DC

Cele mai multe depăşiri sunt la modernizarea drumurilor judeţene. De doi ani, CJ îşi tot propune să înceapă sau, după caz, să continue asemenea investiţii, dar la toate a adunat întârzieri.

Modernizarea a 16,56 km din DJ 767 Dobreşti-Vârciorog (33,42 milioane lei) trebuie încheiată până în vară, dar volumul de lucrări executate este sub 75%. Pentru modernizarea a 20 km din acelaşi DJ 767 Sâmbăta - Dobreşti şi a DJ 767 C între Dobreşti - Luncasprie (57,52 milioane lei), CJ abia a semnat în martie 2019 contractul de execuţie. Pentru modernizarea a 33,65 km din DJ 764 Beiuş - Roşia - Aştileu - Aleşd, deşi procedura de achiziţie a lucrărilor a începută în primăvara anului trecut, până în decembrie n-a fost anunţat niciun câştigător. Pentru modernizarea a 23,32 km din DJ 795 Salonta - Tinca (73,32 milioane lei), până în noiembrie 2019 s-au depus ofertele, dar acestea vor fi evaluate abia în mai 2020.

Cel mai amplu proiect vizează modernizarea Drumului Apusenilor, mai precis a 12,89 km din DJ 108 K (în comuna Bulz) şi a 43,37 km din DJ 764A Budureasa - Stâna de Vale (în total 173,51 milioane lei), dar deşi a fost lansat în 2017, abia astă-vară a început proiectarea.

De ce trenează modernizarea DJ-urilor? Nu doar din cauza complexităţii proiectelor, ci şi a politicianismului celor doi şefi ai CJ, Pásztor Sándor şi Ioan Mang, care au impus anul trecut cheltuirea a 28,5 milioane lei pentru simpla aşternere de covoare asfaltice pe drumurile judeţene şi a 11,67 milioane lei pentru repararea unor drumuri comunale, în localităţi cu edili UDMR şi PSD. Cum să se mai concentreze, atunci, pe marile proiecte?...

Priorităţi subiective

Tot pentru a putea raporta câteva "realizări", cei doi au favorizat şi alte proiecte minore în detrimentul celor necesare. La Nucet, a spus-o chiar vicele Bodea, se face un bazin de înot pe care localnicii nu l-au cerut, dar nu se construieşte parcarea supraetajată de care au nevoie miile de turişti care folosesc pârtia de schi de la Vârtop, administrată tot de Primăria Nucet, deşi aceasta ar fi fost mai ieftină (circa 800.000 euro) şi, în plus, ar fi produs şi venituri.

La Oradea, aceeaşi poveste: Pásztor ţine morţiş ca CJ să cumpere Băile Rimanoczy, în avansată stare de degradare, dar a respins propunerea consilierilor PNL de a reabilita fosta Policlinică Mare, pentru a o transforma în sediu administrativ al judeţului, chiar dacă pentru numeroase structuri, precum Agenţia de Management al Destinaţiei ori Instituţia Arhitectului Şef al Judeţului, CJ plăteşte chirii de mii de euro lunar. Probabil, asta e mai important decât ce vor cu adevărat bihorenii...


GATA PETRECEREA!
Urmează concedieri

Dat fiind faptul că bugetul pe 2020 al CJ va fi mai mic, vicepreşedintele Traian Bodea a anunţat săptămâna trecută că trebuie făcute restructurări atât în aparatul propriu, cât şi în organigramele unor instituţii judeţene, ceea ce înseamnă, implicit, concedieri.

În ce priveşte CJ, Bodea a afirmat că se impune reducerea schemei de personal cu 20%, iar în privinţa instituţiilor subordonate că trebuie reduse posturile de conducere prin comasări. El a dat ca exemplu Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, care ar putea fi contopit cu Şcoala Populară de Arte, includerea celor două reviste de cultură, Familia şi Varad, în organigrama Bibliotecii Judeţene, unificarea Agenţiei de Management al Destinaţiei şi a Centrului Naţional pentru Informare şi Promovare a Turismului, precum şi desfiinţarea Fundaţiei Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar, toate entităţi în care în ultimii trei ani au fost angajaţi zeci de PSD-işti şi UDMR-işti.

Un proiect în acest sens, a precizat Traian Bodea, ar urma să fie pus în discuţia aleşilor bihorenilor în luna martie, dacă nu cumva, de teama efectelor electorale, va fi lăsat în seama viitoarei conduceri a CJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lingai PSD-isti
Vad ca la acest articol "mega" pozitiv despre incapabilii UDMr-isti si PSD-isit.. nu aud nici un postac psd-ist.. latrand
Postat 21 Ianuarie 2020, 13:17 de Vlad_B
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4 RON
  • 1 EUR = 4.7694 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON