URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2020, 07:53

Neputincioşii Bihorului: Consiliul Judeţean strânge cureaua, după ce ani întregi a tot făcut angajări, nu şi investiţii

Neputincioşii Bihorului: Consiliul Judeţean strânge cureaua, după ce ani întregi a tot făcut angajări, nu şi investiţii ÎN CEAŢĂ. La fel ca în 2017 şi 2018, preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au refuzat şi în 2019 să finanţeze reabilitarea fostei Policlinici Mari (foto), motivând că vor cere bani Ministerului Culturii deoarece edificiul este monument istoric. Faptul că de trei ani stau cu bani de investiţii necheltuiţi demonstrează, mai degrabă, că e un monument al propriei incapacităţi de a folosi corect resursele financiare de care dispun
Neputincioşii Bihorului: Consiliul Judeţean strânge cureaua, după ce ani întregi a tot făcut angajări, nu şi investiţii HĂIS-CEA. În timp ce vicepreşedintele Ioan Mang acuză "Guvernul PNL deştept" că va da CJ Bihor mai puţini bani, iar preşedintele Pásztor Sándor se lamentează că nu ştie din ce cheltuieli să "taie", vicele Traian Bodea oferă singura soluţie fezabilă: din statele de personal ale instituţiei, îngroşate cu clientelă politică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La CJ Bihor şi instituţiile subordonate acestuia se îngroaşă gluma. Anul 2020 se anunţă auster, cu posibile reduceri de personal. Şefii instituţiei dau vina pe Guvern, acuzând că de la bugetul central vor fi alocaţi în 2020 cu 60 milioane lei mai puţin decât anul trecut, când, însă, au lăsat necheltuiţi 52 milioane lei, nerealizând investiţiile programate.

BIHOREANUL a făcut bilanţul obiectivelor ratate ale conducerii CJ, unele din incompetenţă, altele, efectiv, din rea-voinţă. Costurile le suportă, bineînţeles, bihorenii cărora li s-a promis bună gospodărire şi dezvoltare.

"Discuţii despre sărăcie"

Responsabil peste Direcţia Economică a CJ, vicepreşedintele Traian Bodea a dat miercurea trecută, într-o conferinţă de presă, două veşti proaste. Anul acesta, a spus el, Judeţul va primi mai puţini bani de la bugetul de stat decât anul trecut, exemplificând că din încasările TVA va primi pentru echilibrarea bugetelor locale doar 67 milioane lei, cu 102 milioane lei în minus faţă de 2019, iar în plus va primi 40 milioane lei pentru finanţarea DGASPC, a Filarmonicii şi Teatrelor Szigligeti şi Regina Maria.

"La cum arată bugetul, cred că vom avea un minus de 60 milioane lei", a spus Bodea, avertizând că diferenţa negativă va atârna cu atât mai greu cu cât în 2020 trebuie majorate din nou lefurile bugetarilor, doar la DGASPC cu încă 23 milioane lei. Singura soluţie, a subliniat vicele, este "să se facă ce spun de doi ani", şi anume o restructurare masivă, pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare şi de personal.

A doua zi, la prima şedinţă a CJ pe 2020, preşedintele Pásztor Sándor confirma că "anul acesta vom avea discuţii despre sărăcie". "De 8-10 zile se lucrează la proiectul de buget şi ieri căutam încă de unde să tăiem 20 milioane lei", a adăugat el.

Reportare pe 2020

Paradoxul e că CJ se reunise joi pentru a aproba "utilizarea excedentului bugetar rezultat la încheierea exerciţiului bugetar al anului 2019", adică a 51,97 milioane lei necheltuiţi ca urmare a nerealizării investiţiilor de anul trecut.

La propunerea conducerii, consilierii din toate partidele au votat unanim ca banii să fie folosiţi "ca sursă de finanţare a cheltuielilor acţiunii de dezvoltare" (deci pentru investiţiile reportate de anul trecut) şi pentru plata unor cheltuieli aprobate în buget în eventualitatea în care CJ nu încasează la timp veniturile în conturi în perioada următoare.

Cu toate că simpla existenţă a unui excedent de aproape 11 milioane euro putea fi un "cal de bătaie" ca opoziţia să critice incapacitatea conducerii CJ de a programa şi implementa investiţiile, consilierii PNL n-au avut nicio obiecţiune. Asta, deşi e al treilea an la rând în care CJ rămâne cu excedent masiv, în 2018 fiind necheltuiţi 97 milioane lei.

"Nu din investiţii"

BIHOREANUL i-a cerut vicepreşedintelui Ioan Mang, responsabil peste Direcţia Tehnică, cea care urmăreşte investiţiile, să explice sursa excedentului din 2019, adică lista obiectivelor nerealizate, dar acesta a răspuns sec că "excedentul nu provine din investiţii" şi a amânat un răspuns pe săptămâna viitoare.

În schimb, purtătorul de cuvânt Adrian Simon a lăudat, pur şi simplu, instituţia că a înjumătăţit excedentul faţă de cel din 2018, zicând că din cele 52 milioane lei necheltuiţi doar 18,7 erau destinaţi investiţiilor, iar nerealizarea acestora nu ar fi vina CJ, ci a instituţiilor subordonate. De pildă a Aeroportului, pentru că a rămas cu 3,3 milioane lei, a DGASPC, care n-a cheltuit 1,7 milioane lei pentru mutarea Centrului de la Cighid într-unul nou la Ciumeghiu, şi... a nu se ştie cui pentru necheltuirea a 3,09 milioane lei în modernizarea drumurilor judeţene.

Surse din Direcţia Economică contrazic, însă, afirmaţia că excedentul nu ar proveni, şi încă integral, din investiţiile nerealizate, din simplul motiv că toate celelelate tipuri de plăţi - pentru funcţionare, salarii şi achiziţii de bunuri - au fost achitate la timp. De altfel, vicepreşedintele Traian Bodea recunoştea realitatea la începutul anului trecut, când spunea că "mi-aş fi dorit să avem atât de multe proiecte încât să facem credite pentru a le implementa, nu să rămânem cu aproape 100 milioane lei necheltuiţi în 2018 pentru investiţii".

Simple, dar neterminate

Potrivit surselor BIHOREANULUI, la loc de "cinste" pe lista investiţiilor întârziate anul trecut figurează noul terminal de pasageri al Aeroportului, care trebuia finalizat încă în august 2018, lucrările de 21,79 milioane lei fiind amânate, aşadar, 17 luni.

Tot în top e şi nefinalizarea Parcului Industrial din Tileagd (4,52 milioane lei), unde lucrările au fost proiectate în 2017, începute în decembrie 2018 şi trebuiau terminate în 12 luni. Vor fi gata abia la primăvară, însă, şi asta în condiţiile în care proiectul a fost atât de subţire încât n-a prevăzut şi racordarea la magistrala de gaz, aflată la 700 metri depărtare, ceea ce înseamnă că aici nu se va face producţie industrială.

La fel, deşi proiectele au fost lansate încă din 2016 şi licitaţiile în 2017, nu a fost finalizat niciunul dintre bazinele didactice de înot promise în toate oraşele din judeţ, fiecare de câte 1,2 milioane euro, din care au fost începute cele de la Săcuieni, Nucet (care trebuiau finalizate în decembrie 2019), Marghita, Nucet, Ştei şi Valea lui Mihai.

Amânări la DJ, iuţeală la DC

Cele mai multe depăşiri sunt la modernizarea drumurilor judeţene. De doi ani, CJ îşi tot propune să înceapă sau, după caz, să continue asemenea investiţii, dar la toate a adunat întârzieri.

Modernizarea a 16,56 km din DJ 767 Dobreşti-Vârciorog (33,42 milioane lei) trebuie încheiată până în vară, dar volumul de lucrări executate este sub 75%. Pentru modernizarea a 20 km din acelaşi DJ 767 Sâmbăta - Dobreşti şi a DJ 767 C între Dobreşti - Luncasprie (57,52 milioane lei), CJ abia a semnat în martie 2019 contractul de execuţie. Pentru modernizarea a 33,65 km din DJ 764 Beiuş - Roşia - Aştileu - Aleşd, deşi procedura de achiziţie a lucrărilor a începută în primăvara anului trecut, până în decembrie n-a fost anunţat niciun câştigător. Pentru modernizarea a 23,32 km din DJ 795 Salonta - Tinca (73,32 milioane lei), până în noiembrie 2019 s-au depus ofertele, dar acestea vor fi evaluate abia în mai 2020.

Cel mai amplu proiect vizează modernizarea Drumului Apusenilor, mai precis a 12,89 km din DJ 108 K (în comuna Bulz) şi a 43,37 km din DJ 764A Budureasa - Stâna de Vale (în total 173,51 milioane lei), dar deşi a fost lansat în 2017, abia astă-vară a început proiectarea.

De ce trenează modernizarea DJ-urilor? Nu doar din cauza complexităţii proiectelor, ci şi a politicianismului celor doi şefi ai CJ, Pásztor Sándor şi Ioan Mang, care au impus anul trecut cheltuirea a 28,5 milioane lei pentru simpla aşternere de covoare asfaltice pe drumurile judeţene şi a 11,67 milioane lei pentru repararea unor drumuri comunale, în localităţi cu edili UDMR şi PSD. Cum să se mai concentreze, atunci, pe marile proiecte?...

Priorităţi subiective

Tot pentru a putea raporta câteva "realizări", cei doi au favorizat şi alte proiecte minore în detrimentul celor necesare. La Nucet, a spus-o chiar vicele Bodea, se face un bazin de înot pe care localnicii nu l-au cerut, dar nu se construieşte parcarea supraetajată de care au nevoie miile de turişti care folosesc pârtia de schi de la Vârtop, administrată tot de Primăria Nucet, deşi aceasta ar fi fost mai ieftină (circa 800.000 euro) şi, în plus, ar fi produs şi venituri.

La Oradea, aceeaşi poveste: Pásztor ţine morţiş ca CJ să cumpere Băile Rimanoczy, în avansată stare de degradare, dar a respins propunerea consilierilor PNL de a reabilita fosta Policlinică Mare, pentru a o transforma în sediu administrativ al judeţului, chiar dacă pentru numeroase structuri, precum Agenţia de Management al Destinaţiei ori Instituţia Arhitectului Şef al Judeţului, CJ plăteşte chirii de mii de euro lunar. Probabil, asta e mai important decât ce vor cu adevărat bihorenii...


GATA PETRECEREA!
Urmează concedieri

Dat fiind faptul că bugetul pe 2020 al CJ va fi mai mic, vicepreşedintele Traian Bodea a anunţat săptămâna trecută că trebuie făcute restructurări atât în aparatul propriu, cât şi în organigramele unor instituţii judeţene, ceea ce înseamnă, implicit, concedieri.

În ce priveşte CJ, Bodea a afirmat că se impune reducerea schemei de personal cu 20%, iar în privinţa instituţiilor subordonate că trebuie reduse posturile de conducere prin comasări. El a dat ca exemplu Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, care ar putea fi contopit cu Şcoala Populară de Arte, includerea celor două reviste de cultură, Familia şi Varad, în organigrama Bibliotecii Judeţene, unificarea Agenţiei de Management al Destinaţiei şi a Centrului Naţional pentru Informare şi Promovare a Turismului, precum şi desfiinţarea Fundaţiei Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar, toate entităţi în care în ultimii trei ani au fost angajaţi zeci de PSD-işti şi UDMR-işti.

Un proiect în acest sens, a precizat Traian Bodea, ar urma să fie pus în discuţia aleşilor bihorenilor în luna martie, dacă nu cumva, de teama efectelor electorale, va fi lăsat în seama viitoarei conduceri a CJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lingai PSD-isti
Vad ca la acest articol "mega" pozitiv despre incapabilii UDMr-isti si PSD-isit.. nu aud nici un postac psd-ist.. latrand
Postat 21 Ianuarie 2020, 13:17 de Vlad_B
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON