URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 IANUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cele 100 proiecte aflate în derulare, primarul Bolojan vrea să mai implementeze încă 172, dacă tot a reuşit să rezolve accesarea banilor de la UE. Practic, în felul acesta, în 2020 Bihorul are pe rol 273 lucrări, pentru că vine şi Consiliul Judeţean cu o investiţie. Mă gândesc că au de gând să termine terminalul neterminat, care trebuia terminat cu doi ani în urmă.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu un deceniu, când îşi începea primul mandat, primarul Ilie Bolojan socotea corect că Oradea trebuie înnoită radical, atât prin refacerea sistemelor de apă-canalizare şi de termoficare, cât şi prin reabilitarea clădirilor din centrul istoric, aşa încât acestea să devină atractive inclusiv turistic. Apoi a declanşat cele mai vaste operaţiuni în ambele direcţii, în ciuda contestărilor formulate de adversari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
O mare parte din sudalmele pe care le încasează autorităţile ar fi evitabile dacă s-ar comunica sincer şi corect pe canalele oficiale. Dar, de cele mai multe ori, în România se preferă tăcerea. S-au făcut paşi mari înainte în domeniul comunicării în ultimii 30 de ani, dar încă suntem departe de lumea în care, atunci când apare o problemă, se organizează rapid o conferinţă de presă, preferabil în direct.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Așa cum am arătat anterior, legislația noastră prevede posibilitatea ca statul să acorde facilități persoanelor care nu pot să își permită cheltuielile pricinuite de desfășurarea unui proces civil. Din păcate, legislația în materie nu a mai fost corelată cu noile realități economice din România, nici măcar cu repetatele creșteri din ultimii ani ale cuantumului salariului minim pe economie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau fragmentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale şi stenozele ureterale (modificări ale calibrului ureteral) din tuberculoza renală. Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstacolele organice.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
04 Decembrie 2019, 08:01

Lasă-ne, Nelule! În premieră pentru PSD Bihor, un veteran i-a cerut lui Ioan Mang demisia în plină şedinţă

Lasă-ne, Nelule! În premieră pentru PSD Bihor, un veteran i-a cerut lui Ioan Mang demisia în plină şedinţă SCÂRBIT DE LINGĂI. Preşedinte de onoare al Organizaţiei de Pensionari din PSD Bihor, fostul prefect Aurel Tărău se declară „scârbit” că Ioan Mang s-a înconjurat de „lingăi”. Judecând după câţi i-au fost alături în duminica alegerilor, nu s-ar fi zis că-s mulţi, dar la şedinţa Biroului Permanent Judeţean s-au dovedit că-s toţi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar şi când partidul pierde, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, iese tot victorios. În 2010, când îi sufla lui Mihai Bar şefia organizaţiei judeţene, intrase sub pielea liderului de atunci al partidului, Mircea Geoană. Apoi a devenit cel mai mare fan al lui Victor Ponta, cu Liviu Dragnea se lăuda că este „prietenul meu”, iar după condamnarea acestuia s-a grăbit să-i pupe mâna, disciplinat, Vioricăi Dăncilă.

La el acasă, în Bihor, şi-a anihilat concurenţii înainte ca aceştia să apuce să-i ameninţe supremaţia, aşa că niciunul nu l-a atacat deschis în interiorul partidului. Până joia trecută, când s-a încumetat unul dintre veteranii filialei: fostul prefect Aurel Tărău i-a cerut demisia în plină şedinţă de analiză post-electorală, reproşându-i că-şi „abureşte” colegii din Biroul Permanent Judeţean. Cu voia lor, totuşi, de vreme ce toţi l-au lăsat singur în confruntarea cu şeful, neîndrăznind să i se asocieze...

Fără greş

Alegerile prezidenţiale 2019 s-au soldat pentru PSD cu cea mai categorică înfrângere din istoria partidului, Viorica Dăncilă obţinând doar 33,91% din voturile românilor în turul decisiv, cu doar 3.339.922 sufragii, pe când scorul lui Klaus Iohannis, cu 6.509.135 voturi, a fost de 66,09%. Mai mult, în premieră PSD şi-a păstrat întâietatea în doar 5 din cele 41 judeţe ale ţării.

Eşecul celui mai mare partid din România era clar pentru oricine încă din prima secundă după închiderea urnelor, dar nu şi pentru şeful PSD Bihor, Ioan Mang. În sediul filialei, unde i-au fost alături doar soţia, Erica Mang, şefă peste Organizaţia de Femei, şi mai puţin de zece tovarăşi de partid, a primit rezultatul cu aroganţă, susţinând că „noi n-am greşit nicăieri”, singura eroare fiind doar „că n-am câştigat”.

„Foarte bine”

La câteva zile după ce a participat la încă un CEx Naţional de sacrificare a liderului de partid, de data aceasta a lui Dăncilă, Mang a convocat conducerea PSD Bihor pentru propria „analiză”. Una la care, bineînţeles, concluzia trebuia să fie că prestaţia filialei a fost performantă. Atât doar că n-a cerut întrunirea CEx-ului Judeţean, forul lărgit de conducere, ci doar a Biroului Permanent, format din parlamentari, şefii organizaţiilor speciale (de femei, pensionari, tineret) şi primari, adică taman principalii responsabili de eşec.

Mai multe surse din partid care au participat la şedinţa derulată joia trecută afirmă că Mang a împachetat înfrângerea ca pe o izbândă de zile mari. „În Bihor, noi am pierdut alegerile sub media naţională: Iohannis a luat 66,11% şi Dăncilă 33,89%. Totuşi, Mang ne-a zis că am stat foarte bine, fiindcă în Ardeal am fost pe locul doi ca număr de voturi şi pe trei ca procent”, a povestit unul dintre membrii Biroului Judeţean.

„Ca o ciumă”

Tonul triumfalist l-a scos din sărite pe Aurel Tărău (foto), preşedinte de onoare al Organizaţiei de Pensionari şi fost prefect în perioada de glorie, sub guvernarea Năstase, atât de mult încât a devenit primul care l-a contestat pe Mang chiar în şedinţă, cerându-i demisia pe loc, de faţă cu colegii.

Înaintea sa, aşa ceva nu mai îndrăznise nimeni. În 2018, îl mai criticase Ana Maria Tiron, dar numai după ce a fost exclusă din partid, iar anul acesta un alt fost prefect, Claudiu Pop, însă după ce Mang l-a tras pe linie moartă, silindu-l să plece la Pro România lui Victor Ponta.

„I-am cerut demisia”, a declarat Tărău pentru BIHOREANUL. Reacţia colegilor? Stupoare. „În secunda doi, m-am trezit ca o ciumă, aşa se uitau la mine ceilalţi, n-a mai vorbit niciunul cu mine. Nu m-a susţinut nimeni, ba din contră, mi-au făcut reproşuri, cu Mang în frunte, că n-am făcut campanie pentru partid”, povesteşte fostul prefect. Tărău a explicat că a fost responsabil de două comune, Pocola şi Drăgăneşti, dar primarul din Drăgăneşti nici măcar n-a mai recunoscut că a fost acolo în campanie.

„Fiu’ ploii”

Aurel Tărău afirmă că în şedinţă, după tonul dat de Mang, colegii „aşa au discutat de parcă ar fi câştigat alegerile”. „M-am scârbit. Le-am spus că după 26 mai (n.r. - când a început declinul, la europarlamentare) n-au învăţat nimic. Nici atunci n-au făcut niciun fel de analiză, nici acum. Au zis că totu-i foarte bine, s-au bucurat că au luat rezultate mai bune decât PNL în 3 comune cu primari liberali, din 45, dar n-au zis că au pierdut în 15 din cele 24 cu primari PSD”.

Pus la colţ, Mang s-a repliat lejer. „A anunţat că-şi pune mandatul la vot, dar i-a fost uşor să şi-l depună, pentru că toţi din Biroul Judeţean sunt lingăii lui. L-a pus la vot deschis, nu secret, cu ridicare de mâini, şi atunci i-am zis că, dacă aşa se pune problema, şi eu îl votez. Şi l-am votat”, spune Tărău. L-a votat pe Mang în batjocură, dar colegii i-au interpretat gestul ca pe un abandon. „M-a scârbit atitudinea asta a lor şi a lui Mang. Totuşi, eu am 26 de ani în partidul ăsta, el a fost fiu’ ploii când a venit”.

„Şi aşa sunt multe probleme...”

Deşi Tărău consideră că votul deschis, prin ridicare de mâini, a fost un tertip pentru a se evita unul secret, la care Mang nu mai putea fi sigur de susţinere, apropiaţii acestuia zic că s-a procedat corect.

„Domnul Mang a anunţat că-şi pune demisia la vot, dar au sărit câţiva colegi că nici nu-i statutară demisia asta, că preşedintele e ales de Conferinţa Judeţeană. Domnul Mang a cerut vot secret, dar nimeni n-a vrut. Nimeni n-a fost de acord să-şi dea demisia. Până la urmă, chiar şi domnul Tărău a votat că nu mai solicită demisia”, spune deputatul Dumitru Gherman (foto).

„În unanimitate s-a considerat că nu e momentul, că şi aşa sunt destule probleme. Şi concluzia mea e că chiar nu era cel mai bun moment. Nu-i oportună o demisie. Dacă era o demisie, trebuia a întregului Birou Permanent Judeţean”, s-a justificat parlamentarul.

„Intraţi în rahaturi”

Culmea, când BIHOREANUL i-a cerut să povestească şi el cum a decurs şedinţa, şeful PSD Bihor a negat iniţial chiar şi faptul că i-ar fi cerut cineva demisia. „De unde aţi înţeles asta? Eu n-am înţeles aşa. Cred că a glumit (n.r.  sursa ziarului). Intraţi în nişte rahaturi care nu vă fac cinste”, a încercat Mang să asigure că în partid nu s-a întâmplat nimic.

Abia după ce reporterul i-a dezvăluit că a aflat lucrurile din mai multe surse, iar Tărău chiar îşi asumă dezvăluirea, politicianul a dat-o la întors, susţinând că, de fapt, el a cerut „un vot de încredere” şi că inclusiv contestatarul său „a votat pentru continuarea mandatului”. Cât despre fostul prefect, în buna tradiţie a PSD, l-a acuzat că a devenit un duşman al partidului, descriindu-l drept „întors cu cheiţa, nu ştiu de cine”.

„Părerea mea este că a fost o glumă proastă a domnului Tărău, dacă a votat şi el la final continuarea mandatului”, a susţinut Mang, adăugând că susţinerea de care se bucură în PSD Bihor se va vedea la următoarea Conferinţă Judeţeană de alegeri, programată la anul, în ianuarie sau februarie. Până atunci, probabil, nu-l va mai contesta nimeni, pentru că timpul şi uitarea lucrează în favoarea sa...


JUDEŢ DEZ-ROŞIT
Vot anti-PSD

În al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, 66,11% din bihorenii care s-au prezentat la vot l-au preferat pe candidatul PNL, Klaus Iohannis, şi doar 33,89% pe cel al PSD, Viorica Dăncilă. În Oradea, diferenţa a fost şi mai netă: 71,5% - Iohannis, 28,5% - Dăncilă. Candidatul PNL a câştigat în toate municipiile şi oraşele, indiferent că sunt conduse de primari liberali (Aleşd, Beiuş, Ştei, Vaşcău) sau UDMR (Salonta, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai), excepţie făcând Nucet (edil PSD).

Dăncilă a pierdut în jumătate din cele 29 comune cu edili PSD (de exemplu la Sânmartin, Nojorid, Ceica, Săcădat, Dobreşti, Gepiu, Holod, Brusturi, Ţeţchea, Drăgăneşti, Sârbi, Bulz) şi a câştigat în doar 3 din cele 45 comune cu edili PNL (Roşia, Câmpani şi Pietroasa).

Candidatul PNL a câştigat categoric (cu scoruri de până la 86%) în toate cele 23 comune cu primari UDMR (de pildă la Paleu, Borş, Cetariu, Abram, Cherechiu, Sălard, Tămăşeu), la Boianu Mare (primar ALDE) şi Şinteu (primar Uniunea Slovacilor şi Cehilor).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bravo neamule
Nea Nelu s-a laudat ca daca nu face 24% la Prezidentiale o sa-si depuna demisia de onoare!S-o fi referit la turul doi ?
Postat 05 Decembrie 2019, 08:49 de GORON
Adevarul intotdeauna supara!
Dl Tarau are dreptate,dar lingaii nu au avut demnitatea sa il sustina.De aceea e partidul pe plan local in starea jalnica in care se afla.V-ati lasat inconjuratii de inculti,oameni pe care sa ii manevrati dupa plac.Slab plac aveti!
Postat 04 Decembrie 2019, 20:19 de onuta
Se încruntă "ciobul" ...
... la "oala spartă" !?! A se reține că, politic cel puțin, Mang este "copilul" lui Tărău !?!
Postat 04 Decembrie 2019, 18:33 de CrisDumi
Nelu M, un marsav si ticalos!
ti-ai batut joc de oameni , pentru ca asa ai vrut tu! Dumnezeu are grija sa se faca dreptate si sa platesti pentru tot! Asa sa ai parte de sarbatori! AMIN!
Postat 04 Decembrie 2019, 14:44 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2831 RON
  • 1 EUR = 4.7795 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON