URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

În centrul şantierului: Lucrările din zona centrală a Oradiei i-au adus pe locuitori la disperare (FOTO)

În centrul şantierului: Lucrările din zona centrală a Oradiei i-au adus pe locuitori la disperare (FOTO) CONDIŢII DE ŞANTIER. Utilajele de mare tonaj care înfig în pământ pilonii pentru fundarea terasei Lotus de pe malul Crişului umplu apartamentele riveranilor de fum şi gălăgie. Vibraţiile au făcut ca trotuarul de la capătul Podului Ladislau să se şi surpe pe o porţiune de 2 metri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imaginaţi-vă un tirbuşon cât casa, greu de 40 de tone, sfredelind în piatră de râu. Scrâşnetul rocii sfărâmate e acompaniat de tunetul greu al braţului de fier care bate în pământ o torpilă din beton şi de trăncănitul betonierei. Cât e ziua de lungă!

"Nu mai pot trăi în casă! E o gălăgie insuportabilă şi un miros otrăvitor de gaze de eşapament. Am ajuns să mă trezesc la ora 6 ca să aerisesc, pentru ca pe 7, când muncitorii încep lucrul, să pot pleca", reclamă proprietarul unei locuinţe din strada Emilian Mircea Chitul sub geamul căruia se construieşte terasa Lotus. La fel se întâmplă pe toate şantierele din centrul oraşului...

Campania de vară

Inima Oradiei arată de parcă s-ar face o operaţie pe cord deschis! Şantierele au blocat străzi, au desfiinţat locuri de parcare, au tăiat din terase şi au îngustat trotuare. La începutul lunii aprilie s-au reluat săpăturile la reţeaua de apă din strada Mihai Eminescu, în mai cele pentru terasa Lotus Center de pe malul Crişului şi a fost decopertat asfaltul din Piaţa Ferdinand, care va fi reabilitată.

În plus, luna aceasta e programată începerea lucrărilor pentru transformarea în arteră pietonală a străzii Aurel Lazăr, iar pentru la vară cele de pe străzile Libertăţii şi Nicolae Grigorescu.

Atacul "mecanizatelor"

Primele victime au fost şoferii, traficul fiind îngreunat de la strada Mihai Eminescu până în Piaţa Ferdinand. Maşinile vin şi pleacă, însă riveranii rămân! "Imediat se face anul de când au început să spargă strada şi nici acum n-au terminat. Toată ziua se aud utilajele de parcă lucrează la tine în curte", se plânge un locuitor din zona străzii Eminescu.

Oamenii au nervii întinşi. "Utilajele sapă în Piaţa Ferdinand de parcă n-ar trăi nimeni în jur. Dacă acum, când nu ţin geamul deschis, e gălăgie în casă, mi-e şi groază ce va fi la vară", spune Valeriu Fersigan (foto), un orădean din strada Patrioţilor.

Bătrânul se teme că odată cu încălzirea vremii muncitorii îl vor scoate din casă. "Până acum am avut noroc că a tot plouat şi nu s-a ridicat praful. Dar dacă se încălzeşte şi trebuie să stăm cu geamul deschis, cred va trebui să ne luăm câmpii", zice omul.

Victime colaterale

Locuitorii zonei dinspre Podul Ladislau convieţuiesc cu şantierul din 6 mai. "Între 7 dimineaţa şi 8 seara e un zgomot infernal. E linişte doar când muncitorii mănâncă", zice unul.

"Sunt perioade când lucrează şi cinci utilaje deodată. Poţi ţine geamurile închise, poţi face orice, fumul de eşapament intră în casă. De când au început lucrările am făcut alergie. Când porneşte utilajul care bate pilonii din beton în pământ, casa vibrează aşa tare încât mă tem să nu crape pereţii", reclamă o femeie.

Oamenii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât în capătul dinspre şantier al Podului Ladislau asfaltul s-a surpat, iar constructorii l-au înconjurat cu o bandă de avertizare.

Restricţii "îndulcite" 

Viceprimarul Mircea Mălan (foto) spune că municipalitatea încearcă să limiteze deranjul: "În Piaţa Ferdinand ţinem cont de ce se întâmplă în şantier pentru a restricţiona traficul cât mai puţin. Am asigurat acces pentru maşina de valori a băncii, iar graficul de lucrări a fost refăcut ca să nu afecteze nunţile de la localuri şi să nu deranjeze după lăsarea serii".

Edilul promite măsuri similare şi pe străzi precum Aurel Lazăr, Calea Aradului, Mihai Eminescu sau Moscovei. "Suntem atenţi la plângeri şi, de câte ori putem, luăm măsuri pentru atenuarea efectelor negative produse de lucrări", susţine viceprimarul.

"Ne cerem scuze..."

În ce priveşte şantierul de pe malul Crişului, însă, Primăria are mâinile legate, fiindcă e "o lucrare privată, care are toate avizele". Aşa că edilii nu pot decât să îşi ceară scuze şi să apeleze la înţelegerea orădenilor.

Mălan evită să se pronunţe dacă surpările au fost provocate de vibraţiile din şantier. "ABA Crişuri şi Lotus vor asigura infrastructura pentru subtraversarea pe sub pod de la aleea pietonală până la treptele din strada Grigorescu, iar Primăria va amenaja suprastructura. Atunci se vor face şi consolidări, dacă se impun", spune el, sperând ca lucrările private să se termine înainte de sfârşitul anului.

Până atunci, cele ale oraşului se desfăşoară după regula de bază: nu staţi în raza de acţiune a utilajelor! Dacă puteţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Acești plângăcioși
După finalizarea lucrărilor, vor cere sume exorbitante pe proprietăți pt că e fain în fața casei
Postat 20 Mai 2019, 14:16 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON