URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2012, 07:49

Impozite "cu taxe": Primăria vrea să facă bani din taxe speciale

Impozite "cu taxe": Primăria vrea să facă bani din taxe speciale TAXE DIN FLORI. Primăria vrea să majoreze de anul viitor cu 150% taxa pentru comercializarea de flori pe domeniul public. Dacă proiectul va fi aprobat de aleşii locali, florăresele vor plăti nu 2, ci 5 lei pe zi pentru un metru pătrat de teren. Aşa că poate îşi vor "amortiza" paguba din scumpirea florilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestea bună e că nu cresc impozitele. Vestea proastă e că se majorează taxele. Ba chiar se înmulţesc.

Primăria va supune luna viitoare dezbaterii publice proiectul privind impozitele şi taxele locale pe anul 2013, conceput să aducă mai mulţi bani la bugetul local fără ca orădeanul de rând să o simtă direct la buzunar. La fel ca în anii anteriori, intenţia municipalităţii a fost să nu majoreze impozitele.

Majorare cu inflaţia

În 2013, orădenii vor plăti, teoretic, aceleaşi biruri ca anul acesta. Proiectul de taxe şi impozite postat pe portalul municipalităţii prevede în mare parte menţinerea impozitării la nivelul de anul trecut. "Ideea a fost să păstrăm nivelul actual al impozitelor, cu excepţia celor pe locuinţe, unde am propus indexarea cu rata inflaţiei, pentru a scuti orădenii în anii următori de şocul unei majorări în salturi", spune primarul Ilie Bolojan.

Municipalitatea a propus indexarea cu 4,2% a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice, ceea ce înseamnă că impozitul anual pe un apartament cu 2 camere va creşte cu 5 lei, de la 118 la 123 lei. În schimb, persoanele juridice vor plăti în continuare un impozit de 1% din valoarea clădirii actualizată în ultimii trei ani.

Atenţie, majorări!

Pentru a compensa stagnarea impozitelor, municipalitatea a regândit o parte din taxele pe firme, astfel încât să încaseze mai mult. De exemplu, dacă până acum autorizarea unei unităţi de alimentaţie publică costa 1.200 lei pentru o unitate cu o suprafaţă destinată servirii clienţilor sub 1.000 mp în zona centrală, pe viitor taxa ar putea creşte la 1.500 lei. La fel, pentru un local peste 1.000 mp, taxa se va majora de la 2.400 la 3.000 lei. La asta se mai adaugă viza anuală de 750 lei, respectiv 1.500 lei, fără de care localul nu poate funcţiona.

O altă găselniţă e majorarea taxei pentru închirierea sălii mari a Primăriei, care acum e de 250 lei pe oră, la 500 lei pe zi. Sala mică, pentru care acum se plătesc 120 lei pe oră, se va închiria la anul cu 250 lei pe zi. În schimb, Primăria asigură solicitanţilor sonorizare, videoproiector, laptop şi posibilităţi de traducere simultană.
Municipalitatea mai propune majorarea cu 150%, de la 2 la 5 lei pe metrul pătrat pe zi, a taxei de ocupare a domeniului public pentru vânzarea de flori, precum şi dublarea impozitului pe spectacole datorat de discoteci, de la 0,5 lei/metrul pătrat la 1 leu/mp. Iar exemplele pot continua...

22 Eduard Florea.jpgTaxe noi

Primăria nu s-a ferit nici să inventeze taxe pentru diferite servicii prestate. "Am taxat doar acele sectoare unde prestăm un serviciu concret, pentru ca omul să primească ceva în schimb", explică Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Astfel, începând de anul viitor, Comisia de circulaţie nu va mai lucra "gratis". Eliberarea unui aviz rutier va costa 50 lei pentru persoanele fizice, respectiv 100 lei pentru persoanele juridice.

La fel, notarii, executorii judecătoreşti şi băncile vor trebui să plătească 20 lei pentru a obţine informaţii despre o persoană din baza de date a Primăriei, sau un abonament de 4.000 lei pe an, dacă vor să aibă acces la un număr nelimitat de interogări.

De taxare suplimentară nu scapă nici orădenii uituci. Municipalitatea vrea să taxeze cu 50 lei eliberarea unui certificat de conformitate autentic cu originalul pentru solicitanţii care şi-au pierdut orginalul unor documente care se găsesc în evidenţele municipalităţii. Taxa a fost gândită pentru a degreva funcţionarii de căutarea unor acte atunci când acestea nu sunt neapărat necesare, dar şi pentru a încuraja orădenii să fie mai atenţi. În ideea că domnia şi prostia se plătesc...


DE 60 LEI MOARTE
Bani din maidanezi

Propunerile Primăriei vor fi supuse dezbaterii publice luna viitoare, după ce orădenii vor face observaţii. Dacă în cazul taxelor datorate de firme e de aşteptat ca opoziţia să fie minimă, cele privind serviciul de gestionare a câinilor comunitari vor fi, în mod cert, contestate. Administraţia Domeniului Public vrea să ceară 60 lei orădenilor care vor să-şi eutanasieze câinii, în condiţiile în care tot atât va costa lunar şi păstrarea în adăpostul Grivei a unui câine adoptat. Aplicarea unui crotal pe ureche va costa 4 lei, montarea unui microcip sub piele 15 lei, deparazitarea 30 lei, iar sterilizarea 80 lei. De asemenea, pentru că începând din acest an Ştrandul Municipal va fi închis, ADP vrea să scumpească de la 9 la 10 lei biletul de intrare în Ştrandul Ioşia pentru un adult, şi de la 4 la 5 lei pentru un elev sau student. În schimb, de la anul orădenii nu vor mai plăti intrarea la WC-urile publice. Fie şi măcar pentru a lăsa străzile curate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
RUSINE !!!!!!!!!!!
OPERATOR,CE FACI,DORMI ?
Postat 11 Decembrie 2012, 23:46 de bombonel
RUSINE !!!!!!!!!!!
D-le Eduard Florea,ca te-am sarit,.....slab sef esti.Asteptam un pic de respect .Eram acum doua saptamani pe culuarele primariei din Szolnoc,cu cineva care avea de rezolvat o treaba pe acolo,timp in care am ramas singur. Nu mica mia fost mirarea cand ,la fiecare trecere a unui angajat al acelei institutii pe langa mine,AM FOST SALUTAT CU RESPECT, desi eram un necunoscut,. Atunci am realizat , ca acestia si-au manifestat asfel respectul pentru CONCETATEANUL LOR CONTRIBUABIL, contribuabil care poate are o problema de rezolvat ,si ei NU SUNT INSENSIBILI LA ACEASTA. Ei ,cand se va intampla si la noi acest lucru.
Postat 11 Decembrie 2012, 23:00 de bombonel
Votati usl, votati-va calaii !
Sa vedeti ce ne vor baga mana in buzunar aia pt. care G A R A N T E A Z A gibonul, usl-istii ! Cum dreaqu baga astia sute de mii de euro in campanie si de unde, cand ,,legal", din indemnizatii castiga vreo 50.000 in 4(patru) ani ?!
Postat 23 Noiembrie 2012, 08:17 de Oradean
ERA DE STIUT
Asa cum era de asteptat Bolostanca si-a aratat coltii fara sa intrebe pe nimeni prin marirea de taxe inventate ami urmeaza proiectele cu fonduri europene DAR unde si primaria trebuie sa contribuie cu 55 milioane de euro. Si ma intreb atunci in anul ce vine ce TAXE mai inventeaza GIBONUL fara a ne intreba pe noi care l-am votat ?SI CA O paranteza la ce-mi foloseste mie o piata ROGERIUS gen Lotus ? doar pt a astupa gaurile din buzunarele partidelor din Bihor dupa alegeri ? Multumesc nu.
Postat 22 Noiembrie 2012, 15:13 de rogerius
nu stiti numai sa luati taxe !
taxele va trebuie pt a acoperii functionarii vostrii care iau teapa de la americani ?!
Postat 22 Noiembrie 2012, 12:24 de spoitorul
:/
Am inteles bine, biletele la Strandul Iosia se scumpesc doar pentru ca se inchide celalalt strand al orasului?
Postat 22 Noiembrie 2012, 11:30 de AB
felicitari
Felicitari USL MAJORATI TOT CE PRINDETI
Postat 22 Noiembrie 2012, 10:51 de victoria
impozritul pe cladiri persoen juridice parca trebuia sa scada...
la o garsoniera in valoare de 100.000 EUR o pesoana fizica achita - 70 RON iat una juridica 1.000 RON de 15 ori mai mult. cred ca de 5 ori mai mult ar fi suficient.
Postat 22 Noiembrie 2012, 10:19 de oradean
???
deja a inceput sa curga lapte si miere pt oradeni,promisiunile sint ca de obicei mari dar cum am mai scris aici vor fi facute pe banii nostri nu de la guvern,dottore,felix si cacarau au interesele lor personale si nu grija prostimii,nu-i intereseaza decit sa puna mina pe putere cu o majoritate absoluta si apoi sa vezi legi si ordonante de urgenta si pumni in gura celor ce contesta majoritatea,fiti mitici in continuare,fiti linistiti USL va asigura "bunastarea",furati linstiti USL va apara,marirea taxelor e doar inceputul,daca tine vor urma si alte bucurii pt oradeni
Postat 22 Noiembrie 2012, 09:58 de luky
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON