URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2017, 07:32

DIICOT, Cooperativa Munca în zadar. Dosarul reţelei de medici şi farmacişti care au plasat 13.000 de reţete false a fost returnat procurorilor

DIICOT, Cooperativa Munca în zadar. Dosarul reţelei de medici şi farmacişti care au plasat 13.000 de reţete false a fost returnat procurorilor SALVAŢI DE JUDE. Din cei 10 medici arestaţi în 15 august 2015 (foto) şi trimişi apoi în judecată pentru că au semnat reţete fictive, patru şi-au recunoscut faptele şi au returnat paguba imputată, în timp ce patronii Lavanda Farm, Adrian şi Laura Ciobotaru (foto), s-au apărat prin tăcere. Culmea, acum pot şi profita de problemele din rechizitoriu...
DIICOT, Cooperativa Munca în zadar. Dosarul reţelei de medici şi farmacişti care au plasat 13.000 de reţete false a fost returnat procurorilor AU RECUNOSCUT DEGEABA. Până să fie trimişi în judecată, Ramona Şovre, Lidia Ţuţu, Elvira Nemeth şi Liviu Stamatian, patru din cei zece medici de familie acuzaţi de fraudă împreună cu patronii Lavanda Farm, Laura şi Adrian Ciobotaru, şi-au recunoscut faptele şi au returnat paguba. Poate le era mai rentabil să fi aşteptat "cadoul" făcut de judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surpriză în procesul prejudicierii CAS Bihor de către patronii Lavanda Farm cu ajutorul a 10 medici de familie şi al unor escroci tocmiţi ca patroni de firme fantomă, trimişi în judecată luna trecută de procurorii DIICOT Oradea și acuzați de un prejudiciu de 2,7 milioane lei în dauna bugetului public.

Imensul dosar, cu 370 de volume, pentru investigarea căruia statul a cheltuit 1 milion de lei, a fost returnat de un judecător al Curţii de Apel pe motiv că procurorii au ignorat drepturile suspecţilor, dovezile strânse fără respectarea procedurilor legale fiind anulate. Aşa că acum trebuie să aleagă: ori merg la proces cu un dosar subţiat, ori reiau ancheta pentru a-şi repara greşelile...

"Reţeta" de fraudă

La 8 februarie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Oradea înaintau Tribunalului Bihor actul de acuzare întocmit împotriva patronilor Lavanda Farm, Laura şi Adrian Ciobotaru, a patru "patroni" de firme fantomă - Dixina Barbeş, Ioan Bota, Sergiu Guiaş şi Paul Bărburaş - şi a 10 medici de familie din judeţ - Lidia Ţuţu, Liviu Stamatian, Oana Vereş Pop, Ramona Şovre, Larisa Dumbravă, Elvira Nemeth, Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Peto Eniko şi Darvaş Ilona.

Conform rechizitoriului, între 2012-2014, soţii Ciobotaru i-au convins pe Ioan Bota şi Sergiu Guiaş să găsească societăţi sau persoane cu situaţie materială precară care să preia pe numele lor firme fantomă şi să emită facturi fictive privind aprovizionări cu medicamente. Aşa au apărut în schemă Dixina Barbeş şi Paul Bărburaş, "patroni" ai firmelor Farmacia Roza, Alisma Farm, Annet Farm, Azram Pharm şi Chamilla, care primeau liste cu medicamente pe care trebuia să le treacă în facturi, contravaloarea produselor fiind achitată în conturile acestora, de unde se întorceau apoi la şefii Lavanda Farm, minus un comision de 10% din valoarea facturilor emise.

Medicamentele intrate scriptic în depozitele farmaciilor Lavanda dispăreau în baza reţetelor fictive scrise de medicii de familie, iar CAS le deconta contravaloarea acestora.

Mega-anchetă, mega-cheltuială

Cercetările coordonate de procuroarele Daciana Vidrean, şefa DIICOT Oradea, şi Mihaela Bulzan, cu ajutorul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bihor au fost extrem de anevoioase şi costisitoare. Investigatorii s-au ambiţionat să audieze peste 8.000 de persoane din tot judeţul şi au verificat 41.782 reţete înregistrate de Lavanda Farm în ultimii ani. Unii martori au fost audiaţi în propriile locuinţe, alţii au fost transportaţi cu microbuze la sediile primăriilor, parchetelor sau posturilor de Poliţie şi înapoi în localităţile lor.

Verificările au scos la iveală că 13.444 reţete decontate de CAS farmaciilor Lavanda erau frauduloase, "pacienţii" (3.122 copii şi pensionari) fiind "îmbolnăviţi" scriptic de medicii cărora Laura Ciobotaru le plătea cash între 10-20 procente din contravaloarea medicamentelor sau 50% în produse.

Anchetatorii au stabilit că dr. Lidia Ţuţu a emis 255 reţete fictive (în valoare de 42.579 lei), Darvaş Ilona 401 reţete (de 21.860 lei), Larisa Dumbravă 477 reţete (73.789 lei), Ramona Şovre 631 reţete (201.094 lei), Liviu Stamatian 760 reţete (106.513 lei), Ioan Ghiurău 1.368 reţete (348.485 lei), Elvira Nemeth 1.624 reţete (336.091 lei), Peto Eniko 2.268 reţete (575.659 lei), Ioan Bugariu 2.724 reţete (338.048 lei), campioana fiind Oana Vereş Pop, cu 2.797 reţete (431.215 lei).

Pentru recuperarea pagubei şi a cheltuielilor judiciare de 1 milion lei, DIICOT a sechestrat bunurile inculpaţilor încă din 14 august 2015, când aceştia au fost reţinuţi, iar o zi mai târziu arestaţi preventiv, măsura fiind înlocuită ulterior cu arestul la domiciliu şi în final cu controlul judiciar.

Audieri în 7 locuri

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor, unde a ajuns la camera preliminară, filtru prealabil judecăţii propriu-zise, în care se rezolvă chestiunile de legalitate a probelor şi se stabileşte dacă procesul poate începe sau nu, în cazul în care se găsesc nereguli magistratul putând dispune retrimiterea la Parchet, pentru remedierea problemelor.

Iar avocaţii au reclamat zeci de abateri. "Audierile martorilor s-au făcut concomitent, în aceeaşi sală, lucru interzis. În Aleşd s-au audiat 46 persoane la Parchet, la Tileagd în sediul Primăriei, la Chişlaz în Căminul cultural. Am făcut corespondenţă cu zeci de primării şi posturi de Poliţie, dovedind că nu s-a respectat procedura, care presupune ca fiecare persoană să fie audiată separat", afirmă avocatul Bogdan Meşter, apărătorul farmaciştilor şi al doctoriţei Vereş. În plus, spune el, deşi a cerut să participe la audieri, procurorii au făcut aşa încât să nu poată: "Primeam SMS în zori că vor fi audieri în şapte locuri diferite, de la ora 8.30. E clar că a fost încălcat dreptul la apărare".

La fel au susţinut apărătorii tuturor inculpaţilor, dar degeaba. Pe 4 octombrie 2016, judecătorul Rareş Şerban le-a respins obiecţiunile, stabilind că probele au fost administrate legal şi dispunând începerea procesului.

E abuz!

Antik Levente, judecător OradeaAvocaţii au contestat soluţia la Curtea de Apel Oradea, unde judecătorul Antik Levente (foto) a avut cu totul altă părere, considerând că procurorii nu au explicat acuzaţiile suficient de amănunţit. "Acuzaţia trebuie să facă trimitere la fapte precise, fiind exclusă posibilitatea formulării unor acuzaţii vagi, întrucât persoana acuzată trebuie să ştie în concret şi să nu presupună anumite aspecte din cadrul activităţii infracţionale descrise în rechizitoriu", a arătat judecătorul.

Acesta consideră, de asemenea, că actul de acuzare suferă inclusiv în privinţa stabilirii cheltuielilor judiciare, procurorii neprecizând în ce au constat acestea şi nedefalcând valoarea pe care trebuie s-o achite fiecare inculpat. "Este adevărat că instanţa de judecată, cu ocazia deliberării cauzei, va stabili individual şi cuantumul cheltuielilor de urmărire penală, însă aceasta nu exonerează Ministerul Public să o individualizeze provizoriu pentru fiecare inculpat, în funcţie de măsura în care a fost provocat de către acesta".

"Lovitura de graţie" a constat, însă, în excluderea tuturor probelor strânse din 24 noiembrie 2014, adică din momentul în care procurorii au percheziţionat cabinetele şi locuinţele medicilor şi farmaciile Lavanda, până pe 14 august 2015, când i-au reţinut pe membrii grupării. Dispoziţia reprezintă o premieră şi înseamnă, practic, eliminarea din dosar a tuturor celor peste 8.000 de mărturii de la pacienţii "îmbolnăviţi" fictiv. Motivul? În opinia judecătorului, procurorii, care în perioada respectivă aveau deja date certe despre componenţa grupării, ar fi trebuit să le aducă la cunoştinţă acuzaţiile, nu să continue ancheta "in rem", ca şi când ar fi fost în căutarea unor autori necunoscuţi, fapt ce "a condus la o vătămare semnificativă şi substanţială a dreptului la un proces echitabil".

În aşteptare

Antik a eliminat din dosar şi declaraţiile martorilor reaudiaţi în 3 decembrie 2015, 17 decembrie 2016 şi 6 ianuarie 2016, când avocaţii nu au putut asista la audierile făcute simultan în 7 locuri diferite. "Contravine flagrant caracterului echitabil al procesului penal şi răstoarnă întreaga construcţie juridică a statului de drept democratic. Această limitare a dreptului la apărare nu este nici proporţională şi nici necesară, întrucât organele judiciare nu şi-au argumentat poziţia în sensul că martorii nu ar mai putea fi reaudiaţi în viitor din varii motive", a consemnat judecătorul.

Soluţia a fost comunicată DIICOT săptămâna trecută, procurorii primind termen de 5 zile ca să-şi repare greşelile şi să decidă dacă îşi menţin dispoziţia de trimitere în judecată a grupării şi sub ce formă: cu rechizitoriul iniţial sau fără probele eliminate ca strânse nelegal? Ce vor face anchetatorii, rămâne de văzut. Din câte a aflat BIHOREANUL, deşi nu se consideră vinovaţi, procurorii par decişi să accepte criticile şi să reaudieze toţi cei 3.000 de martori, de astă dată "ca la carte". Aşa că procesul Lavanda mai are cale lungă până să înceapă cu adevărat...


CARDURI LA ÎNTORS
DIICOT, încă o înfrângere

O soartă similară cu cea a dosarului Lavanda a avut anul acesta un alt dosar al DIICOT Oradea, împotriva unei grupări specializate în clonări de carduri. Coordonat de orădenii Ioan Bejuşcă şi Constantin Sîrbu, grupul de 14 persoane fusese trimis în judecată în februarie 2016, sub acuza că începând din 2012 a montat aparatură tip skimming pe ATM-uri din România, Cehia, Olanda şi Germania, obţinând astfel datele cardurilor unor cetăţeni pe care i-au "uşurat" de peste 300.000 euro.

În timp ce judecătorul de cameră preliminară de la Tribunal a decis la 5 octombrie 2016 începerea procesului, pe 1 martie 2017 rechizitoriul a fost considerat neconform de judecătorul Mihail Udroiu de la Curtea de Apel, care a reproşat procurorilor că în unele cazuri au făcut greşeli de începător, fără să comunice inculpaţilor toate acuzaţiile. Magistratul a invocat şi "carenţe structurale", procurorii nedescriind modul de constituire a grupului, momentul începerii şi încetării infracţiunilor, precum şi caracterul organizat al reţelei. În acest caz, anchetatorii şi-au menţinut decizia de a-i trimite în judecată pe inculpaţi, refăcând parţial rechizitoriul, care urmează să fie analizat la finele acestei luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
din ciclul: Tăcerea e de aur
sau........................Ban la Ban, Păduche la Păduche :)))
Postat 14 Martie 2017, 23:21 de ADINA
nu vor mai intra
persoane vip ca pe vremea lu Ceauşescu
Postat 14 Martie 2017, 14:39 de crisan
pppfuaaaai!
să-mi trag una!Mi-o zis cineva ce haos o fi-n ţara asta şi io nu l-am crezut!!!
Postat 14 Martie 2017, 14:30 de crisan
helen
se antampla si asa ,nu antodeauna au dreptate procurori ,si militieni ,daca au sta la puscacarie procurori si militieni cata mita au luat ar fi pline puscariile cu ei .
Postat 14 Martie 2017, 09:08 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON