URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
08 Iunie 2010, 09:15

Compensarea Bolojan

Compensarea Bolojan CU MINUS. Începând cu luna iunie bugetarii riscă să ridice de la bancomat bani mai puţini. Pe fondul crizei, Guvernul a anunţat diminuarea cu 25% a drepturilor salariale pentru angajaţii din sectorul public, ameninţaţi, în plus, şi cu noi concedieri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii doi ani, angajaţii municipalităţii orădene au trăit într-un thriller. Pentru a reduce cheltuielile, primarul Bolojan a concediat 240 de salariaţi, a tăiat sporurile şi indemnizaţiile, a desfiinţat cel de-al 13-lea salariu şi a ordonat să nu se mai plătească orele suplimentare.

Când funcţionarii au început să se împace cu ideea, a venit lovitura de graţie: Guvernul a anunţat diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%...

Muncă multă, bani puţini

03 Ilie Bolojan_1.jpgVestea reducerii salariilor bugetarilor l-a revoltat până şi pe primarul Ilie Bolojan, altminteri un fan al scăderii cheltuielilor bugetare. "Nu e normal să le mai tai salariile! Începând din 2008 am făcut patru valuri de disponibilizări, reuşind o economie la bugetul local de circa 1,5 milioane euro pe an. Acum, în Primărie lucrează 712 angajaţi în loc de 1.000, nu ştiu dacă la capacitate, dar oricum mai mult decât înainte", declară pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan (foto).

Şeful executivului local spune că de vreme ce tot al patrulea funcţionar a fost restructurat, Primăria a făcut deja reducerile de 25% dorite de Guvern. "Oricât ar fi de criză, este nedrept să-i dai omului de lucru tot mai mult dar să-l plăteşti tot mai puţin. Oamenii competenţi vor pleca, cu prima ocazie, iar noi vom rămâne cu cei slabi", zice Bolojan.

Primarul e împotriva diminuării salariilor din raţiuni cât se poate de pragmatice. "Când îi iei unui om un sfert din salariu, iar el are rate la bancă, s-ar putea să fie tentat să compenseze suma pierdută din alte surse. Avem colegi care semnează pentru investiţii de sute de mii de lei. Dacă oamenii aceştia închid ochii la recepţia unei lucrări sau la semnarea unui contract, Primăria pierde de zeci de ori mai mult decât dacă le-ar plăti salariile întregi".

"Vor pleca funcţionarii!"

03 Radu Tirle.jpgRadu Ţîrle (foto), preşedintele Consiliului Judeţean, este şi el împotriva diminuării salariilor subalternilor săi. "Dacă se reduc salariile, s-ar putea ca pentru angajaţii care prestează activităţi de genul celor care nu pot fi finalizate în doar 8 ore de lucru, precum sunt cei de la Direcţia Tehnică, să nu mai avem posibilitatea să le plătim munca", spune Ţîrle.

Şeful CJ susţine că pe fondul eliminării sporurilor instituţia a pierdut deja doi angajaţi, de la Direcţia Tehnică şi Direcţia Juridică, numai în acestă lună. "E vorba de oameni de valoare, care nu se pot recupera a doua zi", constată preşedintele, care se aşteaptă ca, atinşi la buzunar, tot mai mulţi funcţionari competenţi să-şi caute de lucru în sectorul privat.

Deşi se opune reducerii salariilor funcţionarilor, în condiţiile în care instituţia a eliminat sporurile şi a redus schema de personal de la 191 la 167 de angajaţi, Ţîrle zice că se va conforma, totuşi, legii. Chiar dacă sindicatul i-a înaintat o adresă prin care oferă soluţii pentru compensarea diminuării salariilor. În schimb, primarul Bolojan e ceva mai hotărât...

Cu "dreptul"

Bolojan s-a întâlnit săptămâna trecută cu sindicaliştii din Primărie şi le-a cerut să vină cu măsuri concrete pentru compensarea, fie şi în parte, a "penalizărilor" impuse de Guvern. "Vom cere compensarea cu 100% a sumelor diminuate, deşi suntem conştienţi că nu se va putea în totalitate", declară pentru BIHOREANUL Gheorghe Bejan, preşedintele sindicatului "Civica" din Primărie.

După toate probabilităţile, diminuarea salariilor mici, de până la 1.500 lei, va fi compensată integral. În schimb, angajaţii cu venituri peste 3.000 lei, cum ar fi secretarul Ionel Vila, directorul economic Eduard Florea sau chiar primarul Ilie Bolojan, vor trebui să se mulţumească cu mai puţin.

Conform planurilor sindicatului, compensările se vor acorda din capitolul "drepturi speciale pentru securitate şi sănătate", un cont separat destinat achiziţiei de echipamente pentru funcţionarii instituţiilor publice. "Acordarea acestor drepturi este stipulată în contractul colectiv de muncă semnat cu primarul Ilie Bolojan încă din primăvara acestui an. Contractul este o lege a părţilor, aşa că nu poate interveni nici domnul Boc, nici domnul Guvern pentru anularea lor", spune Bejan.

Variante de lucru

03 Eduard Florea.jpgLa un fond de salarii de 1,2 milioane lei pe lună, municipalitatea va trebui să acopere o diferenţă de 300.000 lei. Eduard Florea (foto) spune că există mai multe soluţii prin care această sumă să poată fi plătită funcţionarilor. Toate legale. Prima ar fi cea propusă de sindicat. "Am putea relua plata drepturilor speciale câştigate deja în relaţia cu Curtea de Conturi la controalele anterioare, tocmai pentru că au un caracter social, în sensul că angajaţii cu salarii mai mici primesc mai mulţi bani", spune directorul economic.

De asemenea, conducerea municipalităţii ar putea hotărî acordarea celui de-al 13-lea salariu în tranşe lunare, sumă din care s-ar putea acoperi diferenţa pentru circa patru luni, sau ar putea plăti stimulente din fondul special constituit din încasări de amenzi şi executări silite. Oricare din aceste măsuri ar putea fi aplicată prin dispoziţia primarului, fără să mai fie nevoie de o hotărâre a Consiliului Local, fiind stipulate în contractul colectiv de muncă.

"Putem majora salariile"

Printre variantele de lucru, Florea va propune primarului inclusiv trecerea la o grilă superioară de salarizare a angajaţilor. "Putem majora salariile şi prin modificarea grilei de salarizare a Primăriei, care este oricum printre cele mai mici din ţară. Aşa, angajaţii ar putea să-şi primească salariile majorate proporţional cu suma tăiată de Guvern".

Totuşi, dintre toate soluţiile, modificarea grilei de salarizare e cea mai puţin probabilă, pentru simplul fapt că aceasta ar trebui aprobată de Consiliul Local. Propunerea, chiar dacă ar întruni numărul de voturi necesar, va trebui să primească ulterior viza de legalitate din partea Prefecturii. Or, în condiţiile în care premierul Emil Boc a ordonat reprezentanţilor Guvernului să blocheze orice încercare a administraţiilor locale de a compensa reducerile salariale, e greu de crezut că prefectul Gavrilă Ghilea va putea să lase actul nesancţionat.

Atacarea în contencios a deciziei de majorare a salariilor ar echivala cu înmormântarea ei, pentru că un asemenea proces durează cu lunile. Iar criza nu aşteaptă după nimeni...


LA LIMITĂ
1.100

de lei este salariul mediu brut din Primăria Oradea


"OMUL GRAS" DIN PRIMĂRIE
Salarii la extreme

În ciuda legendelor, nu toţi bugetarii sunt nişte nababi. "Am făcut o situaţie în care am inclus cei 688 de angajaţi ai Primăriei, ai Administraţiei Imobiliare, Administraţiei Social Comunitare şi Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei. Circa 75% dintre salariaţi câştigă sub 1.000 de lei net pe lună", spune liderul sindical Gheorghe Bejan.
Cel mai bun exemplu e chiar sindicalistul. "În 1970, când valoarea banului era mult mai mare, primul meu salariu a fost de 1.300 de lei. Astăzi, la o vechime în muncă de 42 de ani, am 1.198 de lei", spune Bejan.

La cealaltă extremă, cele mai mari salarii revin şefilor. Secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, câştigă circa 4.000 de lei lunar, la fel ca primarul Ilie Bolojan, directorii economici Tănase Miculescu şi Eduard Florea circa 2.500 de lei, iar şefii de servicii aproximativ 1.800 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
incorect!
interesati-va la prefectura, sa vedeti acolo salarii! aia din primarie sunt muritori de foame fata de ce-i in prefectura. e incorect ca primarul sa castige jumatate din cat castiga prefectul. primarul cu munca, prefectul cu vorba. si incompatibilitatea, desigur.
Postat 08 Iunie 2010, 11:48 de mari
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON