URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2011, 08:19

Companie făcută poştă: La Poşta din Bihor, şefa de sindicat e şi directoare!

Companie făcută poştă: La Poşta din Bihor, şefa de sindicat e şi directoare! NO MONEY, NO TIME. La Poşta Bihor zicala americănească potrivit căreia timpul înseamnă bani e întoarsă pe dos. Directoarea adjunctă Angela Fejer (în foto, alături de managerul Claudiu Popa), concomitent şi preşedintă de sindicat, şi-a convocat "supuşii" la şedinţă taman într-una din zilele în care poştaşii fuseseră obligaţi să stea acasă fără salariu. Aşa că oamenii au rămas şi cu banii luaţi, şi cu timpul irosit...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când lumea şi pământul, în orice firmă, de stat sau privată, sindicatele şi administraţia au interese diferite. Conducerea vrea profituri mari cu cheltuieli mici, iar sindicatul salarii sporite la muncă mai puţină, prestată în condiţii cât mai bune.

La Poşta Bihor, însă, e ca-n comunism: conducerea sindicatului şi cea a Companiei e una şi aceeaşi. Şi nu pentru că la peste 800 de angajaţi nu s-ar putea face "separarea puterilor", ci fiindcă administraţia a "dresat" sindicatul punând-o directoare chiar pe lidera de sindicat, Angela Fejer. Care, la rându-i, îşi pune sau menţine apropiaţii în poziţii din care să facă tot felul de învârteli.

Decimare cu preaviz

Anul trecut, când Guvernul a tăiat cu 25% salariile din sectorul public, angajaţii celei mai mari companii din ţară, Poşta Română, ca de altfel ai tuturor celor din firmele de stat, au scăpat cu lefurile neatinse. Anul acesta, însă, s-a schimbat calimera. Din totalul de 34.000 de salariaţi ai companiei, au fost deja concediate 2.000 de persoane, iar în toamnă urmează alte 2.500.

În Bihor nu se ştie câţi dintre cei 832 de angajaţi ai Oficiului Judeţean de Poştă vor rămâne pe drumuri, dar toţi cei fără funcţii de conducere simt deja suflarea rece a şomajului. Primul pas a şi fost făcut în iunie când, pentru "economii", conducerea OJP a decis, ca peste tot în ţară, să trimită oamenii în câte două zile "libere", adică neplătite, în fiecare lună.

Capul face, talpa trage

Pentru angajaţii Poştei, spectrul şomajului e bomboana de pe colivă, căci în ultimii doi ani nu doar că salariile (între 1.000-1.200 lei pentru un factor poştal sau un oficiant de ghişeu) nu le-au fost actualizate, dar şi condiţiile de lucru li s-au înrăutăţit.

"Gunoierii au condiţii mai bune ca noi!", s-a plâns BIHOREANULUI unul dintre poştaşi. "Conducerea a comandat echipamente de lucru, dar toate uniformele care ne-au venit sunt numere mari, 54-56. Or, fiindcă toată ziua ne mişcăm, noi nu suntem aşa graşi. Am arăta în ele ca nişte bufoni, aşa că nu le-am luat. Le-am zis şefilor să le returneze, astfel că depozitul Direcţiei Regionale Cluj e ticsit cu uniformele refuzate de noi, dar plătite de companie". Urmarea? Poştaşii muncesc în hainele pe care şi le cumpără singuri şi care, evident, se uzează rapid.

Aceeaşi problemă e şi în cazul pantofilor şi ghetelor. "Am primit încălţări, dar din muşama de proastă calitate. Într-o oră îţi fierb picioarele în ele, şi sunt şi grele ca naiba. Pentru un poştaş ghetele sunt la fel de importante ca bocancii pentru infanterişti, dar conducerii nu-i pasă", spune omul.

O altă angajată afirmă că, deoarece administraţia nu asigură consumabilele pentru unităţile unde se lucrează cu publicul, funcţionarele au ajuns să cumpere toner şi hârtie din banii lor. "Poşta e condusă prost şi merge pe pierdere, dar de ce să plătim noi toate astea? Ce, pe noi ne întreabă cineva când se fac contracte păguboase?", se întreabă, retoric, femeia. La fel ca şi colegul ei, nu vrea să i se facă publică identitatea dintr-un motiv simplu. "Nu eşti sigur de locul de muncă decât dacă eşti disciplinat ca un robot, iar disciplina se confundă cu supunerea totală faţă de şefi. Dacă te iau la ochi, ai toate şansele să te zboare din serviciu".

Şedinţă obligatorie

Cea mai mare îngrijorare e legată de disponibilizările anunţate. Anunţate, vorba vine, căci nimeni n-a făcut o comunicare oficială. În această atmosferă de nesiguranţă, un grup de angajaţi nemulţumiţi au găsit de cuviinţă, săptămâna trecută, să "dea din casă", mai ales că ultima păţanie le-a întărit vechea impresie că şefilor nu le pasă de soarta lor, ba chiar îşi bat joc de ei.

Ce i-a adus la această convingere? Faptul că marţea trecută, pe când se aflau într-una din zilele "libere" pe care sunt obligaţi să şi le "ia" fără plată, lidera de sindicat, Angela Fejer, i-a convocat la o şedinţă într-un hotel din Băile Felix. "Asta-i bătaie de joc. Ne trimite acasă fără salariu, dar nu ne putem folosi de zilele libere ca să ne rezolvăm câte o problemă personală fiindcă trebuie să participăm la şedinţa de sindicat", acuză poştaşul care a vorbit cu BIHOREANUL. Omul e supărat pentru că şefa de sindicat a pus problema în termeni ameninţători, dând de înţeles că cine nu răspunde convocării poate rămâne fără loc de muncă la toamnă.

Cu fundu-n două luntri

Nemulţumiţii din OJP Bihor susţin că nu se face nimic pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de lucru deoarece lidera de sindicat Angela Fejer este de partea administraţiei, iar acum se foloseşte de poziţia sindicală pentru a-şi păstra şi mări influenţa în faţa conducerii Regionalei Cluj şi a Centralei de la Bucureşti.

"Doamna Fejer, şi acum doi ani, când a fost aleasă, a convocat şedinţa de sindicat într-o zi de sâmbătă, tot în Felix, fără să comunice ordinea de zi. Numai ne-am trezit că este aleasă. Anul trecut, profitând de relaţiile pe care şi le-a făcut în companie, a ajuns director operaţional. Or, cum să se îngrijească ea de problemele noastre dacă face parte din conducere?", se întreabă bărbatul. Asta nemaivorbind de faptul că, în acest fel, Fejer încalcă Legea sindicatelor şi se pune într-o evidentă situaţie de incompatibilitate şi de conflict de interese.

Pe lângă faptul că se foloseşte de funcţii pentru a se înşuruba şi mai adânc în fotolii, poştaşul afirmă că Fejer nu ezită să-şi planteze în alte poziţii-cheie propriile prietene. "Deşi Oficiul Judeţean are un manager, Claudiu Popa, numit pe linie politică, de la PDL, ea este cea care conduce cu adevărat instituţia. Şi-a creat o structură de conducere fidelă, prin care controlează tot ce mişcă, de la angajări pe bani până la comisioanele din ciubucurile făcute de factorii poştali", arată bărbatul.

Astfel de "pioni" ar fi Doina Târb, vicepreşedintă de sindicat, dar şi şefă a Oficiului Poştal 5 (de lângă Gară), cu nepoata sa, Amalia Man, ori Codruţa Ghiţiu, casiera sindicatului, dar şi diriginta OP 8. "Prin diriginte, poştaşii sunt efectiv obligaţi să "cotizeze" cu fiecare ocazie, de zilele şefelor, de 8 Martie, de Crăciun, de Paşti şi de câte ori mai e nevoie", spune poştaşul.

Compania lucrează, şefa încasează

Pe lângă "atenţiile" primite la angajări şi comisioanele din ciubucurile pe care le realizează factorii poştali pe teren, în Poşta Bihor se mai fac însă şi altfel de învârteli, chiar cu personalul şi logistica instituţiei.

Exemplul cel mai elocvent este chiar cea mai bună prietenă a directoarei-şefă de sindicat, Doina Târb, diriginta OP 5. "Compania a încheiat un contract cu firma de asigurări Astra, care prevede că la oficiile poştale din toată ţara şi prin factorii poştali se vând poliţe de asigurare pentru locuinţe şi pentru autovehicule. Dar, în Bihor, doamna Târb pune poştaşii să încheie asigurări pe numele ei, ea fiind în nume propriu, ca persoană fizică, agent colaborator al sucursalei Astra Bihor", spune poştaşul.

Urmarea? În loc să încaseze Poşta, ca instituţie, comisioanele oferite de firma de asigurări, banii merg la Doina Târb, vicepreşedinta de sindicat. "Se fac zeci de asigurări zilnic, iar la un comision de 5% încasează chiar şi 100 de euro pe zi în felul ăsta. Cum să meargă Poşta pe profit dacă profitul îl fac şefele?...", explică bărbatul.

"Treaba mea"

Înainte de a sta de vorbă cu cele două şefe incriminate, BIHOREANUL a verificat informaţia chiar la Sucursala Astra Bihor, şi nu mică a fost surpriza când aceasta a fost confirmată. "Doamna Târb este agent de asigurări Astra, fiind în reţeaua de agenţi condusă de doamna Veikon Angela", a declarat una dintre funcţionarele societăţii de asigurări.

Abordată de reporter, sindicalista-şefă a afirmat, însă, că nu e nimic necurat în activitatea ei "extraprofesională". "Nu sunt obligată să vă dau niciun fel de declaraţii. Singurele declaraţii pe care le depun sunt la Finanţe, că plătesc impozit pe câştigurile de la Astra", a spus Doina Târb, adăugând, ca pe un fel de circumstanţă atenuantă, că şi alţi salariaţi din subordinea sa procedează la fel, adică iau comisioane în nume personal pentru asigurările încheiate în baza contractului dintre Astra şi Poştă, în timpul programului de serviciu.

"Nu primim ciubucuri!"

La rândul ei, lidera de sindicat şi directoarea adjunctă a OJP Bihor nu se consideră vinovată de nimic, nici măcar de încălcarea legii care reglementează activitatea sindicală. "Statutul sindicatului nu interzice reprezentanţilor administraţiei să ocupe funcţii de conducere în sindicat", s-a apărat Angela Fejer, ignorând că statutul sindicatului nu poate fi deasupra legii, chiar dacă ar fi fost croit în mod special cu asemenea "goluri", pentru a permite încălecarea sindicatului de către administraţie. Nici măcar când BIHOREANUL a întrebat dacă îşi va da demisia dintr-una din cele două funcţii femeia nu s-a sinchisit prea tare. "Probabil o voi face, dar numai dacă va fi cazul", a spus ea, eliptic.

La fel, rugată să arate, cu acte, dacă a comunicat conducerii centrale problemele angajaţilor referitoare la condiţiile de muncă şi dacă a cerut soluţionarea lor, femeia a refuzat, pretextând că nu are timp de aşa ceva, decât eventual "săptămâna viitoare".

Cât despre reţeaua de "supuşi" care cotizează la şefele de unităţi ale Poştei cu "atenţii" şi procente din ciubucuri, directoarea a făcut-o şi mai tare pe neştiutoarea. "Eu nu ştiu despre aşa ceva, nu s-a plâns nimeni. Şi nici că primesc poştaşii ciubucuri n-am auzit. Aveţi vreo dovadă?", a replicat ea. Cum să demonstrezi ceea ce ştie, vorba aia, tot satul?...


"De anul trecut şi până în prezent, Poşta nu a încheiat mai mult de 30 de poliţe de asigurare pentru Astra"

Managerul OJP Bihor, Claudiu Popa, confirmă că grosul contractelor de asigurări e făcut de persoane din instituţie, pe numele şi în beneficiul lor


POŞTĂ DE PARTID
Compania pierde, şefii prosperă

Dacă în 2008 Compania Naţională Poşta Română era "pe plus", ce-i drept cu un profit net de doar 32.793 lei, politizarea conducerii a adus-o în nici trei ani pe marginea falimentului, în 2009 înregistrând pierderi de 181,52 milioane lei, iar anul trecut de 116,39 milioane lei. Ele se datorează în principal faptului că Poşta şi-a externalizat serviciile, plătind astfel sume uriaşe pentru servicii pe care până nu demult şi le asigura singură, ca de pildă transportul monetar ori mentenanţa şi curăţenia spaţiilor deţinute.

Că peştele de la cap se împute şi că abuzul e regula casei a dovedit-o un episod recent, din luna iunie, când administratorul CNPR, Ionuţ Gogu, numit la începutul anului, a fost silit să demisioneze după ce s-a descoperit că era acţionar la una din firmele soţiei ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, în condiţiile în care Ministerul Comunicaţiilor este acţionarul principal (cu 75%) al companiei, celălalt acţionar fiind Fondul Proprietatea (cu 25%).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
,, cate zile mai are ANGI ,,
angi draga ,cate zile mai ai? crezi ca si cu manager privat vei fi ,,sefuta ,, cu cele 10 clase ale tale ,sau cu cultura ta generala ,cu tipetele tale, iti vine randu si tie ,stai linistita mai bucurate cateva zile ,ar fi bime sa dormi la birou ca sa stai mai mult timp
Postat 11 Ianuarie 2012, 22:10 de cristina maria
,, HOTI DIN TOATE AGENTIILE UNITIVA !!!'
BRAVO ! ANGELA ; BRAVO ! DOINA ; BRAVO ! AMALIA , sunte-ti vedete. pacat ca a uitat ziaristu' sa aminteasca de doctoratele d-soarei feier ! (director cu 8 clase numai la Posta Romana putea fi !!! )
Postat 23 August 2011, 21:06 de sindicalistu SEF
:))))))))))))) mancatori de *
stima noastra si mandria.BIHOREANU si PROSTIA
Postat 20 August 2011, 23:05 de eu.simplu eu
nota 10 postasului istet
BRAVO POSTASULUI CURAJOS .TOT CE A FOST PUBLICAT ESTE ADEVARAT.BRAVOOOOOOOOOOOOOOO. AR FI BINE SA SE IA MASURI ,NU SA MOARA TOTUL. AR FI BINE CA BIHOREANUL SA URMAREASCA ,SA MAI REVINA CU NOUTATI .
Postat 18 August 2011, 23:01 de angela feier
jocuri noroc
pe linga asta sefii de oficii postale sint implicati in tot felul de smecherii si sint complici cu mafiotii in scheme legate de jocuri de noroc frauduloase prin care se fraieresc oamenii creduli sa trimita bani prin anumite metode nedetectabile, bineinteles cu complicitatea postasilor... Politia tace si nu face nimic, ceea ce da de banuit, sint implicati si politisti in afacerea asta care se deruleaza in toata tara...
Postat 18 August 2011, 21:06 de postasi ratati
OP 9, praf si pulbere!
op 9 e vraiste din toate punctele de vedere. check out!
Postat 18 August 2011, 16:02 de magnovaradinum
Posta si Astra
Posta BH si Astra BH se potrivesc de minune. Sunt conduse amandoua de persoane care/si urmaresc doar interesul personal, calca totul in picioare, nu au mama, nu au tata ! se stia asta de multa vreme. Veirifcati-le parcursul profesional si veti intelege
Postat 18 August 2011, 09:15 de cristi
Acum v-ati trezit ?!
Cand sefii numiti de psd si apoi de pnl au incheiat contractele care mai-mai ca au falimentat posta, unde erau postasii ?! Atunci trebuiau sa protesteze si sa faca taraboi ! Pt. ca atunci au tacut si astfel au fost complici la devalizarea postei, sa taca si acum !
Postat 18 August 2011, 08:26 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON