URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2015, 09:40

Bă(tăli)ile Felixului: BIHOREANUL vă explică de ce trebuie mers la referendumul din 14 iunie (FOTO)

Bă(tăli)ile Felixului: BIHOREANUL vă explică de ce trebuie mers la referendumul din 14 iunie (FOTO) LA PUNCT! Băile Felix s-ar putea primeni în doar câţiva ani de la unificarea Sînmartinului cu Oradea. "Comuna nu poate pune la punct Băile Felix pentru că, altfel, o făcea în ultimii 25 de ani. Oradea poate! Vom construi un aquaparc pentru a atrage mai mulţi turişti, vom transforma pădurea într-un mare parc de agrement, vom reabilita drumurile şi vom face curăţenie. Lucruri normale, nu inventăm apa caldă", spune Ilie Bolojan
Bă(tăli)ile Felixului: BIHOREANUL vă explică de ce trebuie mers la referendumul din 14 iunie (FOTO) JALE! Aspectul Felixului e azi deplorabil. Insuficienţa locurilor de parcare face ca staţiunea să fie înconjurată de un lanţ de maşini lipite pe marginea drumului, turiştii fiind obligaţi să facă slalom între ele. Clădirile au faţadele căzute, din crăpăturile trotuarelor cresc arbuşti sălbatici, iar bazarul aduce a bâlci rural
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unirea între Oradea şi Sînmartin, aflată duminica viitoare în ştampila de vot a orădenilor, are o miză cât se poate de concretă: preluarea la oraş a staţiunii Băile Felix.

Avantajele ar fi incontestabile. "În urmă cu 25 de ani, staţiunea Hajduszoboszlo era un sat de câmpie cu o singură stradă. Astăzi are un milion de turişti pe an, iar noi abia un sfert. Dacă facem ceea ce trebuie, în 5 ani îi putem depăşi. Avem aceleaşi ape termale şi nu are cum arăta mai bine câmpia Ungariei decât centrul Oradiei", spune primarul Ilie Bolojan.

"Mai cunoscute"

Dincolo de avantajele caracteristice unui oraş mai mare, miza specială a fuziunii între Oradea şi Sînmartin este preluarea la municipiu a staţiunii Băile Felix. Cu investiţii bine făcute, cu o promovare adecvată şi o strategie de relansare a celei mai mari staţiuni permanente din România, Oradea poate deveni o capitală a apelor geotermale. "Băile Felix sunt mai cunoscute decât Oradea. Trebuie doar să valorificăm acest potenţial turistic", consideră Ilie Bolojan (foto).

Relansarea staţiunii înseamnă investiţii de 25 milioane euro numai în infrastructură. Bolojan are în calcul construirea unui drum, paralel celui actual, care să lege Nufărul de Sînmartin de lângă Praktiker până în dreptul pensiunii Millesime din Felix. Noua arteră ar scoate traficul greu din centrul Sînmartinului şi ar uni oraşul de staţiune şi printr-o pistă pentru biciclişti. Un al doilea drum ar urma să lege şoseaua de centură de Cihei, ocolind Felixul prin spatele pădurii şi asigurând accesul auto şi velo la viitorul parc de agrement din pădure.

Staţiunea s-ar transforma rapid. Lista de investiţii enunţată de edilul Oradiei cuprinde construirea unui aquaparc pe păşunea dintre Băile Felix şi 1 Mai, deschis tot anul, a unei parcări supraterane la intrarea în Felix, care să elibereze locul pentru pietoni, amenajarea unui lac de agrement la ieşirea spre Cordău, construcţia de trotuare, extinderea de spaţii verzi ş.a.

Investiţiile, dublate de o promovare pe măsură, ar creşte în 5 ani de 4 ori numărul celor 270.000 de vizitatori pe an pe care îi au acum Oradea şi Sînmartin. "Cine vine pentru o săptămână în Felix, vine şi în Oradea să vadă centrul şi Cetatea", spune Bolojan. Iar asta ar însemna noi locuri de muncă şi încasări mai mari în comerţ şi servicii. Adică, venituri cu 3 milioane euro mai mari la bugetul local numai din impozitul pe salarii...

Paragina Felix

Astăzi, Băile Felix, la fel ca Băile 1 Mai, nu au nici măcar trotuare. Turiştii cazaţi la pensiunile din Sînmartin se înghesuie printre maşini, de cel puţin două ori pe zi, pentru a ajunge şi a se întoarce de la scaldă. Traficul pietonal e îngreunat de şirul maşinilor parcate în jurul staţiunii mai mult pe interzis decât legal. Puţinele alei asfaltate sunt atât de crăpate că din ele cresc arbuşti.

Staţiunea e plină de pensiuni construite fără nicio regulă, clădirile din centru au faţadele căzute, pasajul centrului comercial miroase a prăjeală şi urină, fostul cazino e părăsit, iar zona centrală s-a dughenizat amintind de kitschul de altădată din Piaţa Rogerius. Incendiat săptămâna trecută de necunoscuţi, în bazar se vindeau de la sutiene şi chiloţi la icoane cu Arsenie Boca şi tricouri supraelastice de culoare "gata-vechi".

Tabloul e completat de contrastul dintre şerpăria plină de mizerii şi eleganţa opulentă a viitorului complex balnear de 5 stele construit de SCT Felix. Cel mai mare operator turistic local a investit aici 20 milioane euro şi vrea să îl inaugureze în august, dar cu o floare nu se face primăvară, mai ales dacă e înconjurată de buruieni...

Cu doi stăpâni

În prezent, nimeni nu ştie cu exactitate cine ce face în staţiune. Primăria şi SCT Felix îşi dispută şi acum 17 hectare de teren delimitat de drumul din centru şi cel dinspre pădure. Aflată în proprietatea societăţii de turism în baza unui decret post-comunist care ar fi trebuit să se mărginească doar la amprenta la sol a hotelurilor şi la căile de acces aferente, terenul se întinde de la intrarea în staţiune până la Hotel Internaţional.

Comuna gospodăreşte doar suprafaţa rămasă, dar nici pe aceea toată. Parcarea de 2,2 hectare de la intrarea în Felix e în administrarea unei firme cu care Primăria se judecă încă din anii ’90. "Vrem să aranjăm staţiunea, dar pe ce nu este al nostru nu ne putem băga", spune primarul Lucian Popuş (foto). Primăria deţine o societate care întreţine puţinele locuri de parcare din proprietatea publică până la spaţiile verzi. Cei 30 de angajaţi sunt însă şi puţini, şi slab echipaţi. "Cele mai performante scule din dotare sunt câteva coase Stihl", spune un localnic.

Bazarul, la lichidare

Culmea, şi directorul SCT Felix, Florian Serac (foto), ar vrea să reabiliteze staţiunea. Dar tot degeaba. "Am încercat încă din 2007 să demolăm clădirile vechi şi să extindem zona de agrement, dar Ministerul Culturii ne-a interzis să ne atingem de ele. Ne judecăm şi, la sfârşit, vom cere despăgubiri", spune Serac.

SCT Felix vrea să demoleze clădirile pentru a-şi extinde ştrandurile. În plus, vrea să constuiască o sală de spectacole cu 600 de locuri şi una de jocuri, de la bowling la biliard, ca să le ofere turiştilor posibilităţi de distraţie. Pentru că ambele proiecte sunt blocate, deocamdată se mulţumeşte cu altele mai mici. "Bazarul nu a arătat prea bine în ultimul timp. Acolo au fost nişte căsuţe făcute după proiect, la care în timp s-au adăugat tot felul de terase şi terăsuţe. Acum, că a fost şi incendiat, am în plan să-l lichidez!", spune directorul SCT Felix.

Cum sezonul estival stă să înceapă, rămâne de văzut dacă şi când vor demara lucrările. Oricum, ar însemna doar o curăţenie târzie de primăvară, nu şi o investiţie aducătoare de venituri. Pentru dezvoltarea efectivă şi constantă, Băile Felix au nevoie de sprijinul oraşului. Spre câştigul reciproc atât al locuitorilor din Oradea, cât şi al celor din Sînmartin...


URBANIZARE DE URGENŢĂ
La STAS de Oradea

Odată votată de orădeni, unificarea cu Sînmartin ar duce în scurt timp la urbanizarea actualei comune. Pentru început, au fost demarate lucrările de racordare a întregii comune la apă şi canalizare prin proiectul Aparegio, dar treptat se vor extinde toate celelalte servicii specific urbane. Companiile orădene, având mai mulţi clienţi, vor fi mai productive, iar locuitorii din Sînmartin vor beneficia de servicii mai bune. Spre exemplu, odată cu fuziunea, Distrigaz va putea opera legal în fosta comună pentru a deservi cele 120 de apartamente din blocurile ANL, lăsate încă din proiect fără termoficare. Reţeaua de gaz s-ar putea extinde şi în cartierul de vile, unde operatorul nu va avea emoţii cu încasarea facturilor, precum şi în zona de pensiuni, unde proprietarii ar putea face chiar economii. Pe lângă transportul în comun, care va fi regândit să deservească noul cartier, un alt avantaj al unificării va fi extinderea ariei de operare a RER Ecologic Service, care va putea nu doar să colecteze gunoiul, ci şi să asigure măturarea şi spălarea străzilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Hm...
... io cre' ca Bihoru' vrea sa joace din toamna gratis pe terenul din Sinmartin...
Postat 11 Iunie 2015, 14:56 de ineuanul
Atac
De ce toata lumea il ataca pe Bolojan spunand ca unificarea cu Sanmartinul sau ori ce alta comuna din jurul orasului ar fi in intersul lui.Oameni buni, ganditi-va ca la urmatoarele alegeri nu se stie daca tot el va fi ales primar; atunci a cui este interesul?nu al cetatenilor?Un oras mai mare atrage investitori si nu numai.Si sa fim sinceri nimic nu se poate face peste noapte,o dezvoltare a orasului se va putea vedea doar peste cativa ani.Alegerea este a fiecaruia daca vrea o dezvoltare sau nu a orasului.
Postat 11 Iunie 2015, 13:35 de delmar
MOTIVE SERIOASE SĂ STAI ACASĂ!!
25 motive sa poti sa decizi daca mergi la VOT 1. Daca esti pensionar si inca crezi aburelile politice si ca vei merge la Baile Felix gratuit dupa ce ti-a taiat accesul in strandurile din Oradea, du-te la vot. 2. Daca esti maghiar si crezi ca dupa ce nu v-a pomenit la primul tur aducandu-si aminte doar la turul 2 din alt motiv decat disperarea du-te la vot. 3. Daca esti ortodox si crezi ca Radio Vocea Evangheliei i-a facut clipuri fara un motiv anume si ca nu au fost promovate persoane in functii din alte confesiuni pe alte criterii decat competenta, du-te la vot. 4. Daca esti sofer si ti se pare normal ca un sens giratoriu sa fie dirijat de politisti sa mai contina si treceri de pietoni, semafoare, tramvaie si nu era mai utila rezolvarea cu pasarele a trecerilor , du-te la vot . 5. Daca ai masina si ti se pare normal sa platesti impozit pe ea , abonament pt parcarea ei in oras si abonament pt parcarea la domiciliu , du-te la vot . 6. Daca iubesti natura si ti se pare normal sa taie copacii, sa omoare cainii poti sa mergi la vot. 7. Daca ti se pare normal ca cineva sa te desconsidere intratat incat sa iti porunceasca ,,VOTEAZA DA’’ , fara sa ai libera decizie , du-te la vot 8. Daca ti se pare normal sa fii expropriat si sa ti se spuna ca ,,daca nu-ti convine da-ma in judecata ca tot pleci cu politia, daca nu de buna voie’’ , atunci voteaza 9. Daca ti se pare normal sa ti se spuna ca acest referendum este unic si irepetabil si totusi se repeta , crezand ca nu se mai poate relua oricand si la initiativa altor alesi in fruntea orasului si a judetului , du-te la vot 10. Daca crezi ca acela care distruge natura, taind arbori va fi interesat de protectia si salvarea florii de Lotus din Felix, du-te si voteaza. 11. Daca crezi si consideri prioritar sa se investeasca in Aquapark , parcuri , dealul Ciuperca in loc sa asfalteze si sa introduca sistem de apa si canalizare pe toate strazile existente din Oradea, du-te la vot . 12. Daca ti se pare normal ca Papa Francisc sa tina in mana un afis electoral in care imaginea lui este alaturata cu o activitate ,,lumeasca’’ si nu o vezi odioasa chiar daca e o gluma, du-te la vot 13. Daca persoane implicate in aceasta campanie iti pot spune,,puturos, lenes, bibol, cu burta plina de mici si bere sau chiar bolnav de dureri in cur si cot ’’ pt ca ai ales doar diferit ca el si nu te simti afectat in libertatea de decizie, du-te la vot. 14. Daca ti se pare normal sa fii obligat sa faci contract cu o firma de deratizare impusa de primarie sub intimidarea cu politia , lucru oprit doar de interventia prefectului, du-te la vot. 15. Daca ti se pare normal ca fostul viceprimar sa ocupe un post la compania de apa fara concurs si sa platesti cea mai scumpa apa din Romania si mai mult decat atat toti directorii din primarie sa fie numiti politic si nu angajati prin concurs dupa competenta, du-te la vot 16. Daca ti se pare normal ca piata de legume en-gros de langa REAL sa se desfiinteze si in acelasi timp sa se ofere unui privat o afacere la cheie fara concurenta, du-te la vot. 17. Daca ti se pare normal ca afisajul in Oradea sa fie facut doar in 50 locuri permise conform HCL si in aceasta campanie sa fie prezente materiale publicitare peste tot inclusiv la cosurile de gunoi , du-te la vot. 18. Daca ti se pare normal ca Oradea sa nu aibe echipa de fotbal si sportul in general sa nu fie sustinut chiar daca se obtin performante , desi vrem sa ne masuram cu Clujul si Timisoara care sustin sportul, du-te la vot. 19. Daca ti se pare normal sa existe Casa de Cultura sau Camin Cultural in majoritatea comunelor si satelor iar in Oradea sa fie desfiintata, du-te la vot. 20. Daca ti se pare normal ca Oradea sa fie indatorata maxim la cota de 30% din venituri pe urmatorii 20 de ani , fara sa pastrezi o mica rezerva pt situatii de urgenta pt a prevenii dezastre , du-te la vot . 21. Daca ti se pare normal ca din vina cuiva sa fi obligat sa platesti 33 mil euro amenda certificatelor verzi de la CET, adica aprox 165 euro / cetatean oradean si fara sa fie luat la rost, du-te la vot. 22. Daca ti se pare normal sa transforme un eveniment cultural 9 Mai -Ziua Europei intr-un concert al referendumului, du-te la vot. 23. Daca ti se pare normal ca de ani de zile primarul sa nu participe la propriile audiente si acum vine in curtile blocurilor sa va convinga cum sa votati, du-te la vot. 24. Daca ti se pare normal sa iti sune cineva cu un tabel in mana la usa sa se prezinte ca e de la primarie si sa te intrebe daca ai fost la vot in 10 mai , daca nu de ce NU? Si daca vei merge in 14 iunie fara sa simti o usoara amenintare facuta de un angajat platit din banii mei la comanda primarului , du-te la vot. 25. Daca esti sigur ca in campania electorala din 2016 un candidat nu este ajutat de votul tau din 14 iunie 2015 , du-te la vot.
Postat 11 Iunie 2015, 12:28 de nikotelekus
RE: MOTIVE SERIOASE SĂ STAI ACASĂ!!
nikotelekus, eşti la un pas de a fi banat! Continui să ne jigneşti, pe cei de la ziar, şi să publici mesaje de propagandă repetat, inclusiv la articole care nu au legătură cu tema. Deci două reguli încălcate. La următorul abuz, ne luăm la la revedere.
Postat 11 Iunie 2015, 13:07 de Moderator
Votati DA la Referendum pentru a legitima construirea unei sosele prin padure care intersecteaza pista de alergari!!!
Ceea ce s-a vehiculat prin presa inainte de referendumul din 10 mai 2015, revine in discutie, respectiv transformarea Padurii Felix in parc. Spre deosebire de campania anterioara cand intentionat nu au fost dezvaluite detalii legate de acest proiect, acum apar tot mai multe detalii care confirma temerile iubitorilor naturii. Padurea Felix ar urma sa fie transformata in parc. Conform declaratiei contradictorii a primarului Bolojan care spunea ca aceasta transformare s-ar face fara taierea vreunui copac, in realitate ar urma sa se amenajeze o parcare in padure, loc de picnic cu tot ceea ce este necesar (interesant pentru ca in Oradea in decurs de 3 ani nu a fost in stare sa amenajeze un amarat loc de picnic) si surprize - surprize, ar urma sa se construiasca o sosea in toata regula care ar trece prin padure si ATENTIE ar intersecta pista de alergari din padure!!! Asta da viziune domnule primar!!! Turistii abia asteapta sa se plimbe pe trotuare asfaltate in padure sa faca slalom printre biciclisti si sa inspire aerul contaminat de tevile de esapament ale autoturismelor care ar urma sa treaca prin padure. Domnilor primari Bolojan si Popus, EU nu va da nici sansa sa puneti in practica un asemenea proiect tampit!
Postat 11 Iunie 2015, 10:40 de Sabau
LUI TSD
decât sa-mi faci observatii neavenite, mai bine profitai si bagai un IMPACT!!!!
Postat 11 Iunie 2015, 01:25 de ADINA
A PUTEA SAU A NU PUTEA
@ADINA: Fii cuminte! Nu mai repeta la nesfarsit! Sau TU POTI?
Postat 11 Iunie 2015, 00:33 de TDS
BOLOJAN ,CEL MAI TARE ORĂDEAN!!!
BOLOJAN ,CEL MAI TARE ORĂDEAN!!!
Postat 10 Iunie 2015, 22:42 de ADINA
Bolovan şi Popuş, doi penali mincinoşi!
(...)
Postat 10 Iunie 2015, 22:40 de nikotelekus
RE: Bolovan şi Popuş, doi penali mincinoşi!
Nikotelekus, nu acceptăm mesaje repetate la nesfârşit. Dacă vrei să faci propagandă, găseşti deschidere la alte site-uri. Dacă vrei să comentezi civilizat, respectă te rog regulile casei.
Le găseşti aici: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/bihoreanul-face-curatenie-de-azi-inainte-pe-site-pot-scrie-doar-comentatorii-autentificati-117643.html
Postat 10 Iunie 2015, 23:20 de Moderator
Interesant...
De ce am impresia ca doar "haterii" citesc si urmaresc aceste stiri legate de referendumul de pe 14? Cauta orice mijloc de atac la adresa primarului, ca insetatul apa in deset, spunea cuneva mai jos ca ceea ce urmareste primarul e investitia in Baile Felix iar in Oradea pauza, investitii s-au facut in Oradea o gramada, practic si nu pe foaie c-an alte municipii, iar cum banii nu cad din cer ecuatia din punctul meu de vedere e simpla, investesti in Felix, creste numarul de turisti, vin bani mai multi la primarie iar asta inseamna investitii in altele, si tot asa...
Postat 10 Iunie 2015, 21:52 de Myky0901
merita gaz metan
Inteleg din articol ca numai cei cu vila si/sau pensiune merita gaz metan.Ei, ce sa-i faci, sunt cei mai buni si mai valorosi, oradenii sa se chinuiasca cu butelia de aragaz, au cel putin garantat un lumbago cronic.Il vor trata in sala de spectacole cu 600 locuri de la Felix.
Postat 10 Iunie 2015, 20:08 de User anonimizat
Baile Felix comparat cu Hajduszoboszlo?
Baile Felix si Baile 1 Mai arata ca in imagini, datorita domunului primar Lucian Popus care a inchis ochii de fiecare data cand a aparut cate o problema, iar in timp, aceasta indiferenta s-a intors impotriva dumnealui si acum, nici daca ar dori sa faca ceva pentru a indrepta lucrurile nu ar mai putea sa faca nimic deoarece probabil in secunda 2 s-ar trezi cu 10 denunturi la DNA. Aceste informatii trebuiau sa faca parte integranta din articol, dar cum articolul este unul comandat gresala este scuzabila. Unirea va genera noi locuri de munca??? Deocamdata doar ideea unirii va desfiinta existenta celor care traiau din comertul desfasurat in bazarul din Felix. Oare doar eu sunt deranjat de faptul ca tocmai cand se doreste desfiintarea bazarului apare din senin un incendiu? Din ce declara stapanul statiunii Felix (domnul Serac) eu deduc faptul ca acel teren apartine SC Turism felix SA si bazarul ar fi trebuit sa fie mistuit de flacari in totalitate pentru a usura treaba celor de la SCT, care vor construi rapid ceva inanite de schimbarea stapanirii! Dupa o posibila unire asfel de demersuri se vor lovi de ziduri inalte si groase ca cele din Cetatea Oradea :). Oare cine va iesi invingator din lupta dintre PMO si SCT? Cei care vor avea de suferit vor fi cei care acum asteapta cisternele cu lapte si miere! In 5 ani se doreste atragerea a peste 1.000.000 de turisti / an? Ar fi chiar minunat! Dar din pacate este imposibil de realizat deoarece in cele doua statiuni, in sezon nu mai exista locuri de cazare sau se doreste ceva de genul Constantei unde gara este invadata de numeroase "tanti cu cheia"? Se va construi un Aqua Park? Domnule primar Bolojan, daca tot comparati Baile Felix cu Hajduszoboszlo, poate dupa referendum veti face o vizita la vecini sa vedeti cum arata un Aqua Park pentru ca cel care este in constructie in Oradea, este tema preferata de glume de prost gust a celor din Hajduszoboszlo :).Decat un Aqua Park ca cel in constructie mai bine faceti doua pasaje supraterane care sa se termine deasupra strandului Felix de unde cei dornici de senzatii tari sa poata sari direct in bazine :)). In aceasta zona a tarii probabil nu s-a auzit de proverbul care spune ca "graba strica treaba".
Postat 10 Iunie 2015, 17:59 de Sabau
Petcu
Eu voi merge la referendum si sunt pentru unificare dar nu am inteles de ce nu s-a asteptat pana la alegerile locale din 2016 pt organizarea noului referendum.Ar fi fost o dezbatere interesanta si am fi putut afla ce viziune are fiecare partid in legatura cu dezvoltarea orasului.
Postat 10 Iunie 2015, 15:14 de Petcu
Oradea Mare
Sa afirmi ca Bolojan nu a facut nimic pentru Oradea nu denota decat frustrare. Omu asta a facut pentru Oradea cat toti primarii la un loc de dupa revolutie.
Postat 10 Iunie 2015, 13:38 de vlad_oradea
Interes financiaro-politico-penal
Mai oameni buni, mai cetateni ai Oradiei ! Cine poate crede ca vreun primar , mai ales unul ca Bolojan este interesat vreo secunda de vreunul dintre noi, de un oarecare Gheorghe, de Maria, de Radu sau de Andreea? Ori de bunastarea noastra? Cat de idiot tre' sa fie ala care crede asa ceva? El este interesat doar de perimetrul administrat de SCT-u'! Ciudat, nu? Povestea-i alta, dragi prieteni! Miza financiara pentru Bolo e uriasa! Si nu va temeti! Nimic din ce a promis pe radiouri ori pe online nu se va infaptui in urmatorul "cincinal"! Si daca, apoi, intr-un tarziu, un alt primar ar face cate ceva, lui Gheorghe nu-i va da patronu' lui 300 de lei in plus la salar, asaaaa... c-a crescut urbea! Mergeti la vot, da' aveti grija ce votati !
Postat 10 Iunie 2015, 12:49 de ovexcluj
In urma cu 25 ani....
In urma cu 25 de ani statiunea FELIX avea renume internationala. Daca "gospodarii" Felixului nu furau totul Felixul devenea si mai renumit . Acum din bani orasului va fi asigurat ca acesti gospodari sa traiasca in continuare bine .Problema este ca dispare apa termala. Felixul mai poate fi renumit ca muzeul unei fost statiuni , sau pune in functie C.E.T.II si gazele de sist extras din zona incalzeste apa pentru ORADEA-FERICITA (Felix=fericit)
Postat 10 Iunie 2015, 11:22 de EmzePerix
gaz pentru pentru unii?
De ce in Felix se poate introduce gaz (daca ne unim) dar in Oradea nu? Sau oradenii nu au dreptul sa faca economie? De ce oradeanul care 'nu intelege' asa zisele binefaceri ale acestei 'uniri' este considerat mediocru, incult, miserupist, neam prost sau mai stiu eu cum, dar este bun de munca pentru cei care vor avea de castigat de pe urma acestui proiect? Ne laudam ca fara Oradea, Felixul nu se dezvolta dar din articol reiese clar ca exista piedici puse de la un nivel mult mai mare, motiv pentru care Felix-ul sta pe loc. Cum o sa treaca Bolo peste ele?
Postat 10 Iunie 2015, 11:02 de User anonimizat
Baile Felix
Incredibil cum unii oameni vor sa ramana in mediocritate si ataca orice proiect al administratiei Bolojan, fie ca este bun sau rau. Dezvoltarea turismului in Baile Felix si 1 Mai nu poate decat sa dezvolte Oradea atat ca nivel de trai cat si ca perspective pentru tinerii din judet/oras. Nu poti sa ai crestere economica fara investitii, fara investitii nu putem avea asteptari ca Baile Felix sa fie atractie turistica iar eu personal as prefera sa ma duc in Baile Felix si nu la unguri la aqua park.
Postat 10 Iunie 2015, 10:50 de vlad_oradea
SISTEMATIZAREA ORAD(I)EI MARI
Mai pun o întrebare! Din punct de vedere al sistematizării Băile Felix și 1 Mai arata înfiorător(opera lui Popuș). În eventualitatea că REFERENDUM-ul trece este clar că aceste probleme trec la Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primărie Oradea. VA ORGANIZA în sfârșit Bolojan concurs pentru ocuparea postului de arhitect șef de către un arhitect de formație? Sau va menține pe CRITERII DE PARTID aceeași persoană(de profesie inginer)care acum ocupă postul de director adjunct al Instituției Arhitectului Șef? Nu de alta dar ceea ce se întâmplă în prezent mi se pare un ABUZ ÎN SERVICIU ceea ce evident ar fi trebuit deja(dar nu-i încă târziu)să fie în atenția Parchetelor competente.
Postat 10 Iunie 2015, 10:38 de TDS
OARE?
Din ceea ce se scrie în articol deduc că Bolojan este interesat DOAR de investiții în Felix! Oradea actuală poate stagna liniștită! Dragostea asta subită pentru județ(până la urmă)mi se pare SUSPECTĂ! Drum paralel? De ce să nu-l facă Consiliul județean? Iar pe drumul paralel să circule autobuzele OTL în care turiștii SĂ SE SUFOCE DE CĂLDURĂ, așa cum se întâmplă în aceste zile în Oradea...mică pentru că OTL-ul probabil a interzis șoferilor să pună în funcțiune aerul condiționat(poate din economii se plătesc ratele leasing-ului pentru autoturismul folosit ILEGAL de către BOLOJAN! Aqua parc? De ce să-l facă Oradea actuală? Lac de agrement? Adică să se dea turiștii în bărci? Cu vâsle, pedale sau motoraș?! Să crească în 5 ani numărul turiștilor de patru ori? Crește capacitatea stațiunii? Cum? În urma fuziunii se vor descoperi noi izvoare termale? Sunt convins că NU! Obține Bolojan vreun avantaj din toate astea? Patrimonial? Sau nepatrimonial(că tot se poartă...)? NU CRED ÎN FUZIUNE, NU CRED ÎN CEEA CE SPUNE BOLOJAN! INTERESELE SUNT ALTELE! Eu personal sar peste REFERENDUM(așa cumam făcut-o și în data de 10 mai). Dacă promotorii fuziunii au convins oameni să participe la Referendum și eu mi-am asumat să conving destulă lume să boicoteze Referendum-ul. Acum, ce va fi, va fi! Eu cred că sunt posibile ambele variante! PS Camera de conturi a județului Bihor este datoare SĂ VERIFICE dacă pentru utilizarea afișelor REFERENDUM-ului în mijloacele de transport în comun(inclusiv afișajul electronic din stații)există UN CONTRACT, ce sumă a fost negociată pentru prestație și dacă ea a fost achitată sau nu!). În caz contrar beneficiarii REFERENDUM-ului(în sensul de organizatori, promotori etc.)sunt susceptibili atât de evaziune fiscală cât și de posibile infracțiuni(de data aceasta pe bune)-PRESTAȚIE...la negru!(deci în mod normal Parchetele competente SUNT OBLIGATE SĂ SE AUTOSESIZEZE!(dacă nu poate se va găsi cineva să o facă)
Postat 10 Iunie 2015, 10:11 de TDS
Alegeţi între ”fuziune” şi ”fusiune” !!! Contează strict pe mintea ta, nicidecum a celor care te manipulează !!!
”Aviz” susţinătorilor referendumului din 14 iunie, de aşa zisă unificare între oraşul Oradea şi comuna Sânmartin! Contează că o administraţie publică locală se depărtează de cetăţean, prin desfiinţarea primăriei unei comune! Contează că datoriile comunei către oraş sunt cât bugetul adunat al tuturor satelor componente pe următorii 3 ani! Contează că oraşul va trebui să investească în următorii patru ani peste 25 milioane Euro în comună, în timp ce în spaţiul actual urban toate investiţiile sunt neterminate sau prost făcute! Contează că, în schimbul unificării, cuplul Popuş&Bolojan urmăreşte să-şi ”şteargă urmele” în ceea ce priveşte nişte ”inginerii imobiliare”! Contează că promisiunile nu vor fi respectate pentru că nu pot fi legal aplicate! Contează ideea de solidaritate între cetăţenii care contribuie la tot ce există, în timp ce câţiva ”potenţiali infractori” din politica locală şi-au pus în cap că doar ”dreptatea” lor e importantă iar a celorlaţi e vorbă în vânt! Contează că, în loc de un oraş mai mare o să avem doar un sat mai mare! La schimb însă cu toate astea, ignoranţa şi amatorismul lor contează mai ales atunci când, în lipsa oricăror argumente serioase, se încearcă strict acoperirea unor ”potlogării”! Pur şi simplu, acum, nu este momentul ”fuziunii prin absorbţie” şi nici nu e procedura potrivită !!! O unificare pe principiul ”fuziunii prin comasare” ar fi o soluţie viabilă, dar după finalizarea tuturor proiectelor din ciclul bugetar european anterior şi cea mai mare parte a ciclului de acum, pe principii corecte şi acceptate, printro largă dezbatere locală, la nivelul întregii comunităţi şi cu participarea reală a celor care chiar înţeleg despre ce e vorba ... având capacitatea de a da o definiţie coerentă ”dezvoltării” şi în contextul în care aceasta trebuie exprimată în favoarea cetăţeanului şi nu împotriva lui !!!
Postat 10 Iunie 2015, 10:02 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON