URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Balanţă în echilibru: "Provocată" de doi membri ai Baroului Bihor, Curtea Constituţională a făcut lumină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a adoptat două decizii, una privind Codul de procedură civilă, cealaltă Codul penal, în baza sesizărilor formulate de doi dintre cei mai cunoscuţi membri ai Baroului Bihor.

Prima aparţine chiar avocatului BIHOREANULUI, Mircea Ursuţa, fiind "inspirată" dintr-un proces intentat publicaţiei.

Magistrat lezat

În 2015, după ce BIHOREANUL l-a criticat pentru că a scos din arestul preventiv şi i-a băgat în arest la domiciliu pe medicii din Comisia de Expertiză de pe lângă Casa de Pensii Bihor, motivând că fuseseră deja "sancţionaţi moral prin mediatizare", judecătorul Antik Levente, de la Curtea de Apel Oradea, a intentat ziarului, la Judecătoria Oradea, un proces civil prin care a pretins daune morale de 100.000 lei.

Mircea Ursuța, avocat OradeaDată fiind calitatea reclamantului, avocatul Mircea Ursuţa (foto) a cerut Judecătoriei să-şi decline competenţa de soluţionare, dar şi să sesizeze CCR asupra neconstituţionalităţii aliniatelor 1 şi 2 din art. 127 al Codului de procedură civilă. "Dacă un judecător are calitatea de reclamant într-o cerere de competenţa instanţei la care îşi desfăşoară activitatea, va sesiza una dintre instanţele judecătoreşti de acelaşi grad aflate în circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa la care îşi desfăşoară activitatea", spune primul aliniat, iar celălalt că dacă "cererea se introduce împotriva unui judecător care activează la instanţa competentă să judece cauza, reclamantul poate sesiza una dintre instanţele de acelaşi grad din circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa care ar fi fost competentă, potrivit legii".

În curtea cui?

În baza acestor prevederi, un judecător nu poate fi judecat la propria instanţă, ca atare cel intentat BIHOREANULUI de magistratul Curţii de Apel putea avea loc la Judecătoria Oradea. Doar că, în anumite condiţii, de pildă dacă Antik ar fi fost judecător la Tribunalul Bihor ori s-ar fi ajuns la judecarea unei contestaţii la o cerere de strămutare a procesului, instanţa care ar fi luat decizia ar fi fost tocmai Curtea la care Antik activează, acesta fiind motivul pentru care Ursuţa a cerut sesizarea CCR.

"Textul este neconstituţional în condiţiile în care permite ca un judecător din raza unei curţi de apel, în principiu de la instanţele superioare, să poată avea calitatea de reclamant la o instituţie din raza aceleiaşi curţi de apel", a motivat avocatul, arătând că se impune ca sintagma "instanţa la care îşi desfăşoară activitatea" să fie declarată neconstituţională dacă prin ea se înţelege strict doar instanţa ce judecă fondul cauzei, nu şi apelul sau recursul.

Nu într-a ta!

În final, procesul Antik vs BIHOREANUL a avut loc la Judecătoria Arad, care a dat câştig de cauză redacţiei, iar ulterior, pentru că magistratul a contestat hotărârea, şi la Tribunalul Arad, care a menţinut definitiv şi irevocabil soluţia.

Între timp, joia trecută, CCR a soluţionat şi sesizarea de neconstituţionalitate, hotărând practic ca pe viitor un magistrat care are calitatea de reclamant să nu poată fi judecat la instanţele de pe raza curţii de apel unde activează. "Este necesar ca justiţia să se realizeze nu numai în fapt, ci să existe şi toate aparenţele din care să reiasă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru ca judecata să se desfăşoare în mod echitabil", a explicat CCR.

Fără dosare prin sertare

Răzvan Doseanu, avocat OradeaCa apărător al unor persoane judecate pentru înşelăciune, în martie 2017 avocatul Răzvan Doseanu (foto) a cerut sesizarea CCR asupra sintagmei "îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză" din al. 1 al art. 155 din Codul penal, conform căruia "cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză", avocatul motivând că ea încalcă dreptul la un proces echitabil.

Concret, Doseanu a arătat că există dosare ţinute în nelucrare cu anii, timp în care anchetatorii se folosesc de acte de procedură formale (de pildă audieri sau "pasarea" dosarului de la un parchet la altul), ceea ce întrerupea curgerea prescripţiei. "Poţi să ai un dosar cu autori necunoscuţi, faci o banală declinare de competenţă şi atunci e îndeplinită condiţia pentru întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale", a explicat avocatul.

La muncă!

CCR i-a dat dreptate tot joia trecută, stabilind că "întreruperea prescripţiei devine eficientă şi îşi produce efectele în manieră completă doar dacă persoana vizată este încunoştiinţată în legătură cu debutul unui nou termen de prescripţie". În caz contrar, "prin efectuarea unor acte procedurale care nu sunt comunicate suspectului sau inculpatului şi care au ca efect întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale, cei vizaţi ar trăi într-o continuă incertitudine, dată de imposibilitatea stabilirii intervalului de timp în care pot fi traşi la răspundere penală pentru faptele comise".

"Nu poţi să te foloseşti de nişte acte ca să te faci că munceşti", a concluzionat avocatul. Aşa că, de acum, procurorii ori vor munci cu adevărat la dosare, ori vor vedea cum făptaşii, necercetaţi cu celeritate, le vor scăpa prin simpla prescriere a faptelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON