URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.

Balanţă în echilibru: "Provocată" de doi membri ai Baroului Bihor, Curtea Constituţională a făcut lumină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a adoptat două decizii, una privind Codul de procedură civilă, cealaltă Codul penal, în baza sesizărilor formulate de doi dintre cei mai cunoscuţi membri ai Baroului Bihor.

Prima aparţine chiar avocatului BIHOREANULUI, Mircea Ursuţa, fiind "inspirată" dintr-un proces intentat publicaţiei.

Magistrat lezat

În 2015, după ce BIHOREANUL l-a criticat pentru că a scos din arestul preventiv şi i-a băgat în arest la domiciliu pe medicii din Comisia de Expertiză de pe lângă Casa de Pensii Bihor, motivând că fuseseră deja "sancţionaţi moral prin mediatizare", judecătorul Antik Levente, de la Curtea de Apel Oradea, a intentat ziarului, la Judecătoria Oradea, un proces civil prin care a pretins daune morale de 100.000 lei.

Mircea Ursuța, avocat OradeaDată fiind calitatea reclamantului, avocatul Mircea Ursuţa (foto) a cerut Judecătoriei să-şi decline competenţa de soluţionare, dar şi să sesizeze CCR asupra neconstituţionalităţii aliniatelor 1 şi 2 din art. 127 al Codului de procedură civilă. "Dacă un judecător are calitatea de reclamant într-o cerere de competenţa instanţei la care îşi desfăşoară activitatea, va sesiza una dintre instanţele judecătoreşti de acelaşi grad aflate în circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa la care îşi desfăşoară activitatea", spune primul aliniat, iar celălalt că dacă "cererea se introduce împotriva unui judecător care activează la instanţa competentă să judece cauza, reclamantul poate sesiza una dintre instanţele de acelaşi grad din circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa care ar fi fost competentă, potrivit legii".

În curtea cui?

În baza acestor prevederi, un judecător nu poate fi judecat la propria instanţă, ca atare cel intentat BIHOREANULUI de magistratul Curţii de Apel putea avea loc la Judecătoria Oradea. Doar că, în anumite condiţii, de pildă dacă Antik ar fi fost judecător la Tribunalul Bihor ori s-ar fi ajuns la judecarea unei contestaţii la o cerere de strămutare a procesului, instanţa care ar fi luat decizia ar fi fost tocmai Curtea la care Antik activează, acesta fiind motivul pentru care Ursuţa a cerut sesizarea CCR.

"Textul este neconstituţional în condiţiile în care permite ca un judecător din raza unei curţi de apel, în principiu de la instanţele superioare, să poată avea calitatea de reclamant la o instituţie din raza aceleiaşi curţi de apel", a motivat avocatul, arătând că se impune ca sintagma "instanţa la care îşi desfăşoară activitatea" să fie declarată neconstituţională dacă prin ea se înţelege strict doar instanţa ce judecă fondul cauzei, nu şi apelul sau recursul.

Nu într-a ta!

În final, procesul Antik vs BIHOREANUL a avut loc la Judecătoria Arad, care a dat câştig de cauză redacţiei, iar ulterior, pentru că magistratul a contestat hotărârea, şi la Tribunalul Arad, care a menţinut definitiv şi irevocabil soluţia.

Între timp, joia trecută, CCR a soluţionat şi sesizarea de neconstituţionalitate, hotărând practic ca pe viitor un magistrat care are calitatea de reclamant să nu poată fi judecat la instanţele de pe raza curţii de apel unde activează. "Este necesar ca justiţia să se realizeze nu numai în fapt, ci să existe şi toate aparenţele din care să reiasă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru ca judecata să se desfăşoare în mod echitabil", a explicat CCR.

Fără dosare prin sertare

Răzvan Doseanu, avocat OradeaCa apărător al unor persoane judecate pentru înşelăciune, în martie 2017 avocatul Răzvan Doseanu (foto) a cerut sesizarea CCR asupra sintagmei "îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză" din al. 1 al art. 155 din Codul penal, conform căruia "cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză", avocatul motivând că ea încalcă dreptul la un proces echitabil.

Concret, Doseanu a arătat că există dosare ţinute în nelucrare cu anii, timp în care anchetatorii se folosesc de acte de procedură formale (de pildă audieri sau "pasarea" dosarului de la un parchet la altul), ceea ce întrerupea curgerea prescripţiei. "Poţi să ai un dosar cu autori necunoscuţi, faci o banală declinare de competenţă şi atunci e îndeplinită condiţia pentru întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale", a explicat avocatul.

La muncă!

CCR i-a dat dreptate tot joia trecută, stabilind că "întreruperea prescripţiei devine eficientă şi îşi produce efectele în manieră completă doar dacă persoana vizată este încunoştiinţată în legătură cu debutul unui nou termen de prescripţie". În caz contrar, "prin efectuarea unor acte procedurale care nu sunt comunicate suspectului sau inculpatului şi care au ca efect întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale, cei vizaţi ar trăi într-o continuă incertitudine, dată de imposibilitatea stabilirii intervalului de timp în care pot fi traşi la răspundere penală pentru faptele comise".

"Nu poţi să te foloseşti de nişte acte ca să te faci că munceşti", a concluzionat avocatul. Aşa că, de acum, procurorii ori vor munci cu adevărat la dosare, ori vor vedea cum făptaşii, necercetaţi cu celeritate, le vor scăpa prin simpla prescriere a faptelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Accident în Tileagd: Un tânăr de 23 de ani a pierdut controlul unui BMW şi a lovit o autoutilitară, iar apoi un cap de pod (FOTO)
 • Omagiu generalului Berthelot: Pe faţada Gării din Oradea a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea consilierului militar al Regelui Ferdinand (FOTO/VIDEO)
 • Accident, pe DN 1: Cântăreţul de muzică populară Cornel Borza a zburat cu maşina peste un gard. „Scula rea nu piere!” (FOTO)
 • Carambol cu patru autoturisme lângă Real. O maşină a fost aruncată pe contrasens (FOTO)
 • Deghizaţi în Superman, Batman, Iron Man şi Spider Man, poliţiştii rutieri din Oradea au dus cadouri copiilor internaţi în Spitalul Municipal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON