URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2016, 11:36

Alegeri cu scandal: Liberalii s-au supărat pe Mircea Mălan fiindcă a renunţat la bătălia pentru Consiliul Judeţean

Alegeri cu scandal: Liberalii s-au supărat pe Mircea Mălan fiindcă a renunţat la bătălia pentru Consiliul Judeţean CIRC POLITIC. Chiar sub nasul jurnaliştilor, consilierii judeţeni - în frunte cu Dorin Corcheş, Dacian Foncea, Grim Andras şi Ana Maria Tiron - aproape s-au bătut marţea trecută pe urna cu voturile destinate alegerii lui Pasztor Sandor la şefia CJ. Dacă un alegător de rând făcea acelaşi lucru într-o secţie de votare, ar fi scăpat oare nepedepsit?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La alegerile pentru Consiliul Judeţean bihorenii au pus PNL pe primul loc, cu 45,54% din totalul voturilor, adică 17 mandate, mai mult decât a avut vreodată orice partid în Bihor, chiar şi decât uriaşul USL în 2012. Pe locurile următoare, PSD a dobândit 9 mandate, UDMR 7, iar ALDE şi-a marcat debutul cu 2 consilieri.

După scrutin, politicienii au întors însă clasamentul cu fundu-n sus: "campionii" au fost scoşi pe tuşă, UDMR primind şefia CJ de la PSD, care s-a mulţumit cu un post de vicepreşedinte. După două tentative zădărnicite de PNL, noua majoritate s-a instalat într-o atmosferă de circ total, propriii reprezentanţi votând la vedere şi savurând instalarea lui Pasztor Sandor ca preşedinte şi a lui Ioan Mang şi Traian Bodea ca "locotenenţi" ai săi. Dezgustat, Mircea Mălan s-a întors la municipiu, amplificând însă supărarea colegilor liberali...

Haos premeditat

Ţigănie fără precedent, marţea trecută, la constituirea noului CJ. Cei 17 aleşi ai PNL, care boicotaseră precedentele convocări după ce au aflat că UDMR a "trădat" parteneriatul încheiat cu ei în 2008 şi prelungit anul trecut până în 2020, s-au prezentat la şedinţă decişi, cum spusese liderul lor, Mircea Mălan, "să lupte până la capăt" pentru a nu-şi înşela electoratul. Ca urmare, Mălan şi-a depus candidatura la funcţia de preşedinte, cu toate că jocurile deja fuseseră făcute în culise de maghiari, pesedişti şi liberal-democraţii, care s-au înţeles să-l susţină pe Pasztor, secondat de Mang şi Bodea.

Reuniunea a început calm, fiecare ales fiind strigat pe nume în ordine alfabetică pentru a depune jurământul la masa unde se aflau prefectul Claudiu Pop, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, şi preşedintele de şedinţă Szabo Ştefan-Gheza, tot individual primindu-şi şi actul şi insigna de consilier. În momentul când s-a trecut la alegerea preşedintelui CJ a izbucnit, însă, scandalul. Cum comisia de validare a fost controlată de UDMR şi PSD prin Grim Andras şi Ana Maria Tiron, PNL având în Dacian Foncea singurul reprezentant, iar Soltănel a permis împărţirea buletinelor de vot la masa consilierilor, nu la cabina de vot, o parte din cei 18 majoritari au început să voteze la vedere.

Vot cu îmbrânceli

Foncea a cerut retragerea tuturor buletinelor şi reluarea procedurii conform legii, dar degeaba: UDMR-istul Szabo a refuzat chiar şi să-i dea cuvântul. Soltănel s-a "scos" zicând că a asigurat condiţiile pentru votul secret, însă acesta depindea "de conştiinţa fiecărui consilier", iar prefectul Pop, deşi "garant al legalităţii", n-a schiţat niciun gest pentru a cere respectarea ei. Ionel Avrigeanu a semnalat că una dintre PSD-iste deja votase "la masă", dar fără succes.

Au urmat scene burleşti: cu buletine gata completate, majoritarii s-au îndreptat spre cabină, unde unii au mimat votarea, în timp ce Foncea, surescitat, încerca să "rechiziţioneze" urna pe care Grim şi Tiron o îmbrăţişaseră în tandem. Învins, liberalul a sfârşit scandând ca pe stadion "PNL! PNL! PNL!" şi bătând obrazul adversarilor: "Aţi trişat! Este cel mai mare furt politic în Bihor după Revoluţie. Să vă fie ruşine! V-aţi prostituat din prima zi!".

Nemaiavând ce face, cei 17 PNL-işti au părăsit sala fără să voteze, explicându-şi apoi gestul prin Mircea Mălan: ştiau că matematic aveau şanse reduse, dar n-au vrut să-şi abandoneze alegătorii şi să devină "părtaşi" la o ilegalitate. "Altminteri, se putea respecta foarte frumos legea. Foarte probabil (n.r. - dacă votul era secret) cei 18 consilieri ai acestei majorităţi încropite ar fi votat la fel şi am fi mers mai departe, conştienţi cu toţii că am fi pornit la drum pe un fundament sănătos", a zis Mălan. Nu fără a sublinia că liderii PSD-UDMR-ALDE "nu cred nici în propriii lor colegi", coalizându-se "doar din interes, să-şi asigure posturile", nu în jurul unui program de dezvoltare a judeţului.

Stăpânii jocului

Între timp, sala CJ a rămas terenul de joacă exclusiv al noii alianţe, care l-a ales şef pe Pasztor şi secunzi pe Mang şi Bodea. "Majoritatea consilierilor, care înseamnă 18, au votat pentru persoana mea. Cred că maniera în care s-a votat a fost conform regulamentului", a declarat Pasztor. Chemând la pace, UDMR-istul s-a arătat dispus să treacă peste ieşirile PNL-iştilor, afirmând că primul său obiectiv va fi să "umple din nou sala", readucându-i la masă.

Mai războinic, Mang a invocat vechile năravuri, zicând că la CJ "buletinele de vot s-au dat totdeauna la masă" şi motivând, hilar, că "sunt 35 de consilieri şi e foarte greu să asiguri deplasarea fiecăruia la masa prezidiului", adică fix ce se întâmplase când au depus jurământul şi şi-au primit insignele. "Îmbulzeala s-a creat de cei din PNL şi de o parte a presei aservită PNL care au încercat chiar să obstrucţioneze dreptul la vot. Se vor depune plângeri penale", a ameninţat PSD-istul, ignorând că nu dreptul la vot fusese "obstrucţionat", ci dimpotrivă, încălcarea secretului votului.

Fără şanse

Deşi în aceeaşi zi copreşedinţii PNL Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea au trimis Prefecturii o adresă prin care îi cereau lui Claudiu Pop să nu acorde avizul de legalitate Hotărârii privind alegerea lui Pasztor, invocând "nerespectarea secretului votului", BIHOREANUL a aflat că liberalii au slabe şanse de izbândă.

Potrivit unor surse, după ce cu o zi înainte condusese personal constituirea Consiliului Local Oradea, prefectul a cedat premeditat UDMR-istului Szabo conducerea reuniunii de constituire a CJ pentru a avea "alibiul" că nu putea interveni pentru respectarea procedurilor legale. Mai mult, se pare că va da avizul de legalitate invocând Regulamentul CJ, deşi acesta nu defineşte secretul votului pentru alegerea preşedintelui din simplul motiv că în trecut el era ales uninominal, prin votul cetăţenilor, nu al consilierilor.

Conştient că zarurile au fost aruncate în momentul când buletinele de vot au fost împărţite la masă, până şi Mălan a abandonat orice tentativă de continuare a "rezistenţei", astfel că demersurile pe care PNL le va face în justiţie au fost încredinţate altui avocat liberal, consilierul judeţean Kiss Janos.

O şedinţă furtunoasă

De altfel, întrucât chiar a doua zi a şi renunţat la calitatea de consilier judeţean, preferând validarea mandatului de consilier municipal, ca prim pas în reluarea funcţiei de viceprimar încredinţate temporar lui Dacian Palladi, dar fără să-şi anunţe colegii de la judeţ, Mălan a devenit principala ţintă a acestora, joia trecută, la şedinţa conducerii PNL Bihor.

"Pe fondul frustrării că am câştigat alegerile mai clar ca oricând, dar am pierdut negocierile, i-am reproşat lui Mălan că şi el ne-a trădat oarecum, părăsind Consiliul Judeţean fără să ne anunţe. Mulţi au aflat din presă. El a zis să luptăm până la capăt, dar până la capăt însemna până în 2020, chiar dacă muream cu ei de gât", a dezvăluit un liberal BIHOREANULUI. Reacţia lui Mălan? "A lăsat ochii în pământ şi ne-a zis că nu poate sta degeaba pe o funcţie unde nu poate face nimic. A căzut psihic", a acuzat PNL-istul. "L-am înţeles, dar nu-i frumos ca noi să luptăm şi comandantul să plece", a completat un altul.

Cert e că, lăsaţi cu buza umflată de propriii "aliaţi" UDMR-işti, care au dovedit că oricând îşi pot uita cuvântul dacă altcineva le oferă mai mult, şi dezamăgiţi chiar de un coleg, liberalii sunt mai supăraţi ca oricând. Aşa că, la fel ca ultimul soldat japonez, anunţă de pe acum că nu vor vota sau vor vota după îndelungi negocieri proiectele noii majorităţi fragile. Dacă aceasta va avea proiecte şi dacă va fi dispusă să le discute cu liberalii, şi ce rezultate vor vedea bihorenii peste 4 ani, asta e deja altă poveste, care abia de-acum începe să se scrie...


PE INVERS
Boicot PSD, tot degeaba

În timp ce la CJ i-au acuzat pe liberali că "nu ştiu să piardă", PSD-iştii au procedat la Beiuş exact la fel, sabotând primele două reuniuni pentru constituirea Consiliului Local, pe 24 şi 27 iunie, numai că au eşuat, "trădători" fiind aici ALDE şi UDMR.

Cum beiuşenii l-au ales primar pe PNL-istul Petru Mlendea, iar Consiliul e format din 7 liberali, 6 PSD-işti, 2 liberal-democraţi, un UDMR-ist şi un reprezentant M10, social-democraţii au încercat să se alieze cu ALDE, UDMR şi cu formaţiunea "băsistei" Monica Macovei pentru a face o majoritate care să-l impună viceprimar pe Cosmin Sigheti. Joia trecută au fost, însă, înfrânţi, acesta obţinând doar cele 6 voturi ale PSD.

În schimb, Ovidiu Dăescu, fost candidat ALDE la Primărie şi intrat în Consiliu de pe poziţia a 17-a, după ce şi-a dat la o parte 15 colegi aflaţi înaintea sa pe listă, a primit cele 7 voturi ale PNL, pe cele 2 ale propriului grup şi pe celelalte 2 ale UDMR şi M10. "Noi am încercat să negociem o majoritate cu ei, dar i-au preferat pe liberali. Inclusiv ALDE, care are înţelegere cu PSD la nivel naţional", a recunoscut fostul candidat PSD la Primăria Beiuş, deputatul Gheorghe Bogdan.

Constituirea CL Beiuş şi alegerea viceprimarului nu s-au făcut cu scandal, votul tuturor aleşilor fiind secret. Ca fapt divers, însă, e de notat că "liberalii" de azi, atât primarul Mlendea, cât şi vicele Dăescu, au fost membri PSD...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
castigand sa pierzi
mare bocet mare in gruparea de interese ,,nu au incredere nici in proprii colegi" urla un lideral in urma cu cateva zile....si mare adevar graii, cine stie stie.....apoi sa mai zica cineva ca nu functia conteaza !!! se zvoneste prin batatura ca galbenul se va schimba in negru o fii oare adevarat>?
Postat 06 Iulie 2016, 10:53 de Ardeleanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON