URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 26 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Numai o minune ar face ca aeroportul din Oradea să fie urnit și să poată face o concurență credibilă celui din Debrețin. Dacă ar exista respect pe lumea asta, primarul din Debrețin ar trebui să dea aeroportului din urbea sa numele Kiss-Pásztor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Primarul Oradiei a stârnit noi reacţii vehemente săptămâna trecută, cu propunerea ca municipalitatea să ofere, la preţuri sub cele ale pieţei, 10-12 locuri de casă unor români dornici să se repatrieze. Cei mai vocali au fost, previzibil, orădenii pur-sânge, cei pentru care locul de baştină e argumentul beton şi pedigriul mai valoros decât sinapsele neuronale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
22 Aprilie 2019, 14:01

Aici sunt banii dvs.! Din bugetul record al Oradiei pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii

Aici sunt banii dvs.! Din bugetul record al Oradiei pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii PRIORITĂŢILE! Angajarea de lucrări de anvergură, precum prelungirea drumului rapid până în Episcopia Bihor, obligă municipalitatea să amâne pentru anul viitor reabilitarea clădirii Primăriei şi a cinematografului Transilvania, dar şi să vândă Piaţa Ioşia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Negocierile au fost dure. Directorii au propus cam 700 de obiective pentru investiţii, în condiţiile în care oraşul abia poate susţine jumătate. Ca să pună capăt discuţiilor, primarul Ilie Bolojan a stabilit criterii clare.

"Înainte de toate vom asigura cofinanţările proiectelor europene, apoi vom finanţa lucrările colaterale impuse de acestea, apoi lucrările deja începute şi, doar dacă rămân bani, vom angaja lucrări noi", a decis edilul.

Cu 49% mai mare!

Bugetul de 1,5 miliarde lei (mai exact 1.535.311.930 lei) aprobat miercurea trecută de Consiliul Local este cu 49% mai mare decât cel din 2018, creşterea fiind generată de finanţările europene (238,6 milioane lei), împrumuturile luate (108,5 milioane lei) şi banii necheltuiţi anul trecut (76,8 milioane lei).

Primarul Ilie BolojanChiar şi aşa, primarul Ilie Bolojan este nemulţumit. "Faţă de 48 milioane euro, cât ar fi trebuit să încasăm din impozitele pe salarii dacă Guvernul nu ar fi intervenit în legislaţie de două ori, anul acesta vom încasa cam 40 milioane euro", protestează Bolojan. Cu 8 milioane mai puţin!

Scumpirea curentului, combustibililor şi manoperei din construcţii au redus şi ele sumele la dispoziţia municipalităţii. "Totuşi, 42% din buget va fi alocat pentru investiţii, ceea ce este un procent foarte bun", spune primarul.

Investiţii la "pachet"

Topul celor mai mari investiţii e deschis de pachetul de lucrări de 50 milioane lei privind prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului, construirea subtraversării Bulevardului Magheru, lărgirea Podului Dacia cu o bandă pe fiecare sens şi reabilitarea Bulevardului Cantemir.

Începute în spatele zonei comerciale de pe malul Peţei, lucrările la linia de tramvai se vor muta după Paşti în Calea Aradului. "La finalul lucrărilor va deveni posibilă legătura dintre cartierul Rogerius şi zona de mall-uri din Nufărul, Universitate şi Cimitir cu ajutorul unui singur mijloc de transport", zice primarul.

Topul marilor investiţii mai cuprinde lucrări pentru reamenajarea Podului Centenarului şi a Pieţei Ferdinand, inclusiv cu străzile Aurel Lazăr şi Libertăţii (39,2 milioane lei), şi achiziţia unui cazan cu apă fierbinte care să înlocuiască vechiul cazan poluator pe gaz (33,6 milioane lei). Ultima investiţie va fi dezbătută săptămâna aceasta de Consiliul Local şi implementată până în toamnă, astfel încât Termoficare să evite amenzile inspectorilor de mediu pentru că foloseşte cazanul moştenit din vechiul CET.

Banii de spital

Printre investiţiile pregătite se mai numără achiziţionarea a 20 de tramvaie noi (27 milioane lei) şi prelungirea drumului expres până la Real II (26,7 milioane lei). "Noul drum, programat să se finalizeze anul acesta, le va permite locuitorilor zonei o conexiune directă la viitoarea autostradă", spune Bolojan.

La împărţirea bugetului, edilul a mai ţinut bani şi pentru extinderea ambulatoriului de la Spitalul Judeţean (18,5 milioane lei), pentru proiectarea viitoarelor tuneluri pe sub Piaţa Gojdu, inclusiv cu parcarea tip park & ride din zonă (18,2 miliane lei) şi pentru reabilitarea termică a spitalelor Municipal (14,4 milioane lei) şi Judeţean (13,8 milioane lei).

Întâi apa!

Proiectele europene impun, însă, şi investiţii colaterale. Direcţia Patrimoniu Imobiliar a Primăriei are de expropriat terenuri pentru construirea centrului de afaceri de pe locul Pieţei Cetate (4,8 milioane lei) şi pentru extinderea liniei de tramvai (3,1 milioane lei).

La rându-i, Compania de Apă Oradea se va ocupa de relocarea reţelelor de apă din Bulevardul Magheru (1,5 milioane lei) şi din alte zone, iar Termoficare va trebui să îşi înlocuiască reţelele din străzile Aurel Lazăr şi Andrei Şaguna (1,1 milioane lei) sau Piaţa Ferdinand (750.000 lei).

CAO şi-a propus lucrări pe reţele de 31 milioane lei. "Vom amenaja o staţie de pompare a apelor pluviale în Calea Bihorului, în pregătirea lucrărilor la drumul rapid, vom reloca reţelele din zona subtraversării Bulevardului Magheru şi vom înlocui conductele din zonele Kogălniceanu, Făgăraşului, Dâmboviţei, Spartacus şi altele", spune directorul Ovidiu Gavra.

Lucrări similare va iniţia şi Termoficare, care şi-a propus, în plus, achiziţionarea unui degazor (7,1 milioane lei) pentru îmbunătăţirea calităţii apei folosite la obţinerea agentului termic. "Degazorul va fi achiziţionat din Fondul de investiţii, întreţinere şi dezvoltare constituit de CET. Acesta va fi concesionat Primăriei în eventualitatea că ar putea fi decontat din fonduri europene", explică directorul Stănel Necula.

Hale şi parcări

La rândul său, OTL pregăteşte construirea de hale în strada Atelierelor (3 milioane lei), iar Administraţia Domeniului Public, care până la sfârşitul anului are de finalizat parcarea subterană din strada Independenţei (35,9 milioane lei), va începe amenajarea a încă două parcări în străzile Braşovului şi Academiei (40,5 milioane lei).

Liviu Andrica, director ADPÎn paralel, ADP pregăteşte demolararea Pieţei mari pentru a pune în loc un centru de afaceri, ca în Rogerius. "În vară, după ce Termoficare şi OTL îşi vor muta punctele termice şi staţiile de transformare a energiei electrice, vom demola vechea hală de lapte. Comercianţii vor fi mutaţi într-un cort care va fi montat pe amplasamentul eliberat", spune directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica (foto).

Goana după bani

Eduard Florea, directorul economic al PMOPentru a putea finanţa toate aceste lucrări programate, municipalitatea va trebui şi să strângă cureaua. După ani de zile în care a forţat reabilitarea de imobile, recuperându-şi ulterior banii de la proprietari, anul acesta Primăria o lasă mai uşor. "Nu putem susţine reabilitarea tuturor imobilelor de pe străzile Vasile Alecsandri, Primăriei, Emilian Mircea Chitul, aşa că vom aborda doar clădirile monument şi cele începute", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

La fel, reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu (41 milioane lei) se va rezuma anul acesta doar la lucrările de proiectare (300.000 lei), reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic, devastat de incendiul de anul trecut, se va limita doar la acoperiş, la fel ca în cazul clădirii Primăriei (10 milioane lei), iar modernizarea cinematografului Transilvania (4,4 milioane lei) va fi lăsată tot pentru anul viitor.

Primărie, vând piaţă!

Oraşul nu doar că reeşalonează lucrări, dar chiar îşi vinde din proprietăţi ca să adune bani. Municipalitatea va scoate la vânzare fosta Piaţă Ioşia şi fosta Policlinică din strada George Enescu, la preţuri de câte 4 milioane lei fiecare, dar şi locuri de casă în cartierele Veteranilor şi Tineretului.

În plus, Primăria mai speră să facă bani din vânzarea unui teren cu destinaţie de parc industrial către societatea Nutrientul şi din vânzarea către investitorii din parcurile industriale orădene a parcelelor de teren pe care şi-au ridicat halele.

"Sperăm să încasăm din vânzarea acestor imobile şi terenuri măcar 12 milioane lei", spune directorul Florea. Potrivit edilului, banii s-ar putea întoarce apoi oraşului prin finanţarea de noi lucrări. Că nevoi sunt destule...


LA CEREREA LOCUITORILOR

Bani pentru proiectele orădenilor

Bugetul strâns şi lentoarea implementării a făcut ca până în prezent doar patru proiecte propuse de orădeni în cele două runde de bugetare participativă (2017 - 2018) să intre în linie dreaptă.

Pe lista proiectelor deja finanţate se numără dotarea şcolii Nicolae Bălcescu cu table inteligente, calculatoare şi videoproiectoare (900.000 lei), construirea unei săli multifuncţionale pentru Liceul Lucian Blaga (1.061.000 lei), amenajarea unei piste de alergare cu tartan în Parcul Salca (975.000 lei) şi modernizarea Pieţei Tineretului din Velenţa.

Municipalitatea a renunţat la reabilitarea Casei de cultură din Podgoria, imobilul fiind considerat prea deteriorat, şi a amânat amenajarea parcului etnografic de la Colegiul Onisifor Ghibu până la lămurirea problemelor de proprietate asupra terenului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Asta de la mine pentru mine!
Cazanul nou de la cet pe taxele si impozitele noastre este si pentru Sinmartin? Haloo!!! Haloo poate raspunde cineva?
Postat 22 Aprilie 2019, 21:04 de scortosul
Intreb pentru un prieten!
Cum, cte-ul mai are nevoie de cazan nou? Dar nu s-a stiut cand s-au cerut fonduri europene? Da ce veghea falimentatorul de cet-uri impreuna cu bolovan? Investitii multe..... OK! Problema este ca marile proiecte europene ajung prea repede in gard si trebuie reparate, reamenajate, reconfigurate, adaugate pe banii din taxe si impozite! In final dupa rereparatii si reareamenejari si rerecomplectarii ajung la preturi foarte mari xcaci sumedenia de rere costa si ne costa si ne costa direct in buzunare. Un manager competent ar trebui sa stie ca etapa de gandire a unuiproiect ca durata de timp trebuie sa fie cel putin, dar cel putin egala cu durata implementarii pentru ca lucrul sa fie bun. Bolovanul inca lucreaza pompieistic.
Postat 22 Aprilie 2019, 16:12 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2706 RON
  • 1 EUR = 4.7216 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON