URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
10 Iunie 2019, 11:29

Adio, domnule primar! Cine a fost Mihai Sturza, fostul edil al Oradiei, decedat de curând

Adio, domnule primar! Cine a fost Mihai Sturza, fostul edil al Oradiei, decedat de curând PREZENT! Cel de-al patrulea şef al administraţiei locale de după 1989 a fost condus pe ultimul drum de foşti colaboratori şi prieteni. „Cam toată lumea care a însemnat ceva în Oradea este aici”, zicea un liberal la ceremonia funerară pentru Mihai Sturza
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toată elita oraşului de la sfârşitul anilor ’90 s-a adunat marţi după-amiază la Cimitirul Municipal, ca să îşi ia rămas bun de la fostul primar liberal Mihai Sturza, stins la 69 de ani din cauza unui infarct.

"Valoarea unui om se vede după câte lume vine să îţi aducă un ultim omagiu ţie şi familiei tale", spunea fostul protopop de Vişeu, Grigore Andreica. Iar dacă aceştia sunt oameni cu greutate, cu atât mai mult...

Toţi "foştii" Oradiei

La slujba de înmormântare oficiată marţea trecută la capela Haşaş au participat, alături de familie, politicieni activi, precum deputatul Ioan Cupşa şi viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, dar şi personalităţi ale vieţii publice locale de la sfârşitul anilor ’90, între care fostul prefect Ionel Ungur, fostul preşedinte PSD al Consiliului Judeţean, Mihai Bar, fostul secretar al Consiliului Local Oradea, Florian Dacin ş.a.

În mulţimea îndurerată au mai putut fi văzuţi fostul viceprimar UDMR Kapy Istvan, alături de care Sturza a condus oraşul, fostul director al Companiei de Apă Oradea, Ioan Ciursaş, şi omul de afaceri Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina.

"M-am temut"

Prezenţa masivă a atâtor "grei" i-a surprins pe apropiaţi. "Sincer, m-am temut că vom fi puţini. Mihai ieşise din viaţa publică, iar lumea uită repede. Mă bucur că m-am înşelat", spunea un colaborator al fostului edil.

Deschis şi popular, niciodată scorţos, Mihai Sturza a avut, de altfel, relaţii bune atât cu colaboratorii, cât şi cu adversarii politici. "Faptul că putea să iasă pe stradă, între oameni, şi în timpul mandatului, şi după, fără să aibă nevoie de protecţia Poliţiei, spune multe despre genul de om care a fost", a comentat părintele Grigore Andreica, fostul protopop al Vişeului, cuscru al fostului primar, în cadrul slujbei de înmormântare.

Un om încercat

Silviu TorjocDe fapt, Mihai Sturza n-a avut duşmani. "Era un prieten bun şi un partener corect", dă mărturie liberalul Silviu Torjoc (foto), unul dintre apropiaţii acestuia. Absolvent al Colegiului Emanuil Gojdu, fostul primar s-a căsătorit încă din timpul studenţiei la Facultatea de Cibernetică din Bucureşti.

Fostă campioană la scrimă, Ana i-a dăruit doi băieţi, pe Sebastian şi Mihai. Femeia a murit însă de tânără, răpusă de o boală necruţătoare. În memoria sa, soţul şi-a denumit firma Confana, prin alăturarea obiectului de activitate - confecţii - cu numele femeii. "A iubit-o foarte mult. O aducea deseori în discuţie: Ana ar fi zis, Ana ar fi făcut...", spune un prieten al familiei.

Sturza s-a recăsătorit la jumătatea anilor ’90, iar curând după aceea i s-a şi născut cel de-al treilea fiu, Alexandru. "Încercările prin care a trecut l-au făcut sensibil la problemele altora. Aproape doi ani şi-a donat salariul de primar elevilor săraci de la Liceul Gojdu", aminteşte Silviu Torjoc.

"Mare păcat"

Liberalul a intrat în alegerile din 1996 împins de partid, în special de fostul deputat Octavian Bot, în numele Convenţiei Democratice, alcătuite din PNŢCD, PNL şi Partidul Social-Democrat al lui Sergiu Cunescu, şi le-a câştigat în faţa primarului în funcţie, Petru Filip, mult mai notoriu, la o distanţă de circa 1.000 de voturi. "Căutam un liberal tipic, care să nu fie angajat la stat, să aibă o afacere de succes şi reputaţia de om corect. Mihai s-a dovedit alegerea potrivită", explică Torjoc.

Mihai Bar, PSD BihorDe altfel, inclusiv adversarii i-au recunoscut aceste calităţi. "În viaţă şi în politică am întâlnit puţini oameni cu care am putut colabora aşa cum am colaborat cu Mihai. A fost omul cu care, dacă ai vorbit un lucru, aşa rămânea. Mare păcat că nu au fost şi alţii la fel de buni ca el", spune fostul preşedinte PSD Bihor, Mihai Bar (foto).

La rândul lor, angajaţii din Primărie şi-l amintesc ca fiind un şef "pâinea lui Dumnezeu", total diferit de actualul primar Ilie Bolojan. Sturza nu era interesat de detalii, delega competenţele către directorii din Primărie, venea la birou după ora 8 şi nu stătea defel cu biciul pe oameni. În schimb, fuma şi bea mult...

Mandat (dez)amăgitor 

Stilul bonom mai mult l-a încurcat pe Sturza. Orădenii au considerat mandatul său atât de dezamăgitor încât la alegerile din 2000, în care s-a înscris tot obligat de PNL, căci ar fi vrut să se retragă, a atras doar 4.362 voturi, clasându-se abia al şaselea din 20 de candidaţi!

Livia BanuColaboratorii apropiaţi au o explicaţie în apărarea lui. "Primarul a fost înaintea vremurilor. Era un om corect într-o vreme când lumea se bătea pe spaţii comerciale şi pe locuinţe. Sturza a înfiinţat Zona Metropolitană Oradea şi a avansat soluţii pentru probleme mari, cum sunt termoficarea şi gestionarea deşeurilor, încă de acum 20 de ani", spune Livia Banu (foto), fostul şef al Direcţiei Relaţii Comunicare din Primărie.

Pe lista realizărilor liberalului se numără reabilitarea clădirii Primăriei, lucrare pe care firma Selina a folosit-o ca una de referinţă pentru a promova în liga mare a constructorilor, înfiinţarea Centrului de Informaţii cu Publicul, de unde orădeanul putea obţine acte şi informaţii fără să apeleze la pile, şi înfrăţirea cu Linköping (Suedia), de unde a preluat sistemul GIS, de evidenţiere a infrastructurii de reţele a oraşului pe hărţi suprapuse.

Oradea "mică"

Emilian Sala, Primăria OradeaDin păcate, marile proiecte ale lui Mihai Sturza au eşuat. "Bugetul oraşului era un sfert faţă de cel de astăzi, nu existau fonduri europene, iar Oradea nu avea acces la împrumuturi", spune fostul director economic al Primăriei, Emilian Sala (foto).

Primul a căzut "Cartierul American", proiectat de o firmă din SUA. Investitorii au renunţat când au văzut că, în plină perioadă de privatizări, marcată de şomaj şi inflaţie, orădenii nu îşi permiteau nici măcar case modeste, de 49.000 dolari, necum vile de 80.000 dolari.

Apoi a eşuat şi achiziţionarea unui incinerator de deşeuri în valoare de 23 milioane dolari, care să transforme mizeria oraşului în energie electrică, rezolvând concomitent şi problema de mediu. Fundaţia Life, apropiată lui Petru Filip, i-a făcut contrareclamă şi a convins politicienii locali că staţia ar produce substanţe nocive pentru sănătatea populaţiei.

"Atenţie, gaze!"

Marele eşec l-a constituit, însă, tărăgănarea proiectului în valoare de 160,5 milioane euro privind înlocuirea CET-ului pe cărbune cu un sistem combinat de gaz şi apă geotermală, prin transformarea punctelor termice în centrale de cartier. Lucrarea, câştigată prin licitaţie internaţională de consorţiul german Gelssenwasser, care asigura inclusiv o finanţare nerambursabilă de 86,9 milioane euro, a fost abandonată de noul primar Filip.

Ulterior, Sturza l-a acuzat că a condiţionat semnarea contractului de plata unui "comision", lucru care i-a făcut pe investitori să se retragă. "Aştept să mă dea în judecată şi o să-l pun faţă în faţă cu nemţii de la care a cerut mită", declara Sturza în ultimul său interviu, acordat BIHOREANULUI în iulie 2010. Petru Filip a negat în surdină acuzaţiile liberalului, dar a evitat să îl cheme în faţa instanţei. După 9 ani, Sturza a mers în faţa judecătorului suprem, ducând cu el toate adevărurile lui...


PRIN EL ÎNSUŞI

Păgubit în afaceri

Primar între anii 1996-2000, liberalul Mihai Sturza a încetat din viaţă sâmbătă, 1 iunie, în timpul unei vizite făcute în Sălaj, din cauza unui infarct. Bărbatul de 69 ani se retrăsese din prim-planul vieţii politice, dar rămăsese membru PNL şi păstra relaţii amicale cu foştii colaboratori.

Puţini ştiu că, după ce a derulat, pe rând, nu mai puţin de 9 afaceri, fostul edil trăia într-un apartament modest din cartierul Rogerius împreună cu fiul său mai mic, Alexandru. Vila cu piscină din centrul oraşului a vândut-o încă în timpul mandatului, când, neglijându-şi afacerile, acestea au intrat în declin. O afacere de comerţ cu lemn la Suceava, de pildă, a închis-o imediat după plecarea din Primărie. Angajaţii furaseră atât de mult încât nu mai putea fi salvată.

De altfel, în ultimele săptămâni de viaţă, Sturza îşi pregătea o revenire în afaceri. "Avea cam 5 hectare de teren la Borod, bine amplasate, cu trei iazuri, şi plănuia să amenajeze aici un sat de vacanţă, cu căsuţe, cu loc de pescuit, sau măcar o altă afacere în agricultură", spune un consultant în afaceri, precizând că fostul edil dorea să lase această afacere nepoţilor. N-a mai apucat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2921 RON
  • 1 EUR = 4.7432 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON