URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2010, 13:01

Teatrul coboară în pub

Teatrul coboară în pub PRIMUL AFIŞ. Cea dintâi piesă care va fi jucată de actorii Artemotion este "Gunoierul", o comedie despre un secret descoperit în nişte tomberoane, din întâmplare, de personajele întruchipate de Sebastian Lupu, Richard Balint şi Mirela Lupu (de la stânga la dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă mulţi tineri nici nu ştiu cum arată scena Teatrului de Stat ori au ajuns la vreun spectacol mânaţi aproape cu forţa de profesori, din toamnă vor putea vedea spectacole jucate într-unul din localurile preferate.

După ce trecutele ediţii ale festivalului de teatru de stradă şi de pub au avut un succes peste aşteptările organizatorilor, o mână de actori s-au inspirat din acest model, plănuind să joace o întreagă primă stagiune în Clubul Escape. Unde, din septembrie, îşi aşteaptă publicul fără să fie deranjaţi că acesta va putea, în timp ce-i urmăreşte, să bea o halbă de bere ori un pahar cu vin.

Premieră

13 sebastian lupu.jpgUn grup de actori consacraţi şi îndrăgiţi ai Teatrului orădean, între care Sebastian Lupu, Richard Balint şi Mirela Lupu, a înfiinţat primăvara trecută Asociaţia Culturală Artemotion cu gândul ca, în afara orelor de program, să lucreze la realizarea unor spectacole mai puţin convenţionale, după modelul companiilor de teatru private din marile oraşe. "Teatrul public are un anume buget şi un anume statut, care nu-i permite să facă experimente. Dar noi putem juca orice piesă ne trece prin cap, cu singura condiţie să aibă succes", spune Sebi (foto), preşedintele Asociaţiei.

Prima reprezentaţie concepută de Artemotion s-a jucat astă-toamnă în localul Teatrului Arcadia pentru Copii şi Tineret, unde actorii au interpretat "Cerere în căsătorie fără Cehov", după un scenariu al clujeanului Cornel Udrea. Au avut priză la public mai mult decât credeau, fapt care i-a încurajat să continue. Şi, fiindcă vor să facă o treabă organizată şi să atragă cât mai mulţi tineri, s-au gândit să facă din teatrul de pub o obişnuinţă.

Aşa s-a născut proiectul primei stagiuni, pe care o vor lansa luna viitoare, cu speranţa că, intrând în mediul preferat al publicului tânăr, îl vor câştiga, îl vor creşte şi îi vor forma gusturile.

Distracţie culturală

Startul stagiunii este programat pentru jumătatea lunii septembrie, în clubul Escape din strada Traian Moşoiu, unde de altfel se va juca tot sezonul, până la primăvară. Spectacolul de deschidere este o comedie spumoasă, după cum asigură protagoniştii Mirela şi Sebastian Lupu, alături de Richard Balint. Partitura "Gunoierului" aparţine lui Mimi Brănescu, al cărei scenariu se derulează şi el într-un loc neconvenţional, un banal spaţiu de depozitare a gunoiului, care ascunde însă mai multe secrete ce se cer descoperite.

După premieră, spectacolele vor continua din două în două săptămâni cu noi piese pe care, deocamdată, actorii vor să le păstreze ca pe nişte surprize. Promit însă că orădenii care vor merge să le vadă vor avea motive să le şi aprecieze. "Vrem să le arătăm celor care nu merg la teatru că teatrul e, de fapt, peste tot, la fel ca viaţa", explică Sebi.

Organizatorii mizează pe un număr mare de spectatori, uzând şi de un mic truc comercial, căci în contul banilor plătiţi pentru bilete oamenii vor putea şi să consume ceea ce poftesc.

Iniţiatorii proiectului afirmă că, deşi sunt salariaţi ai Teatrului de Stat, ceea ce fac ei nu numai că nu va reprezenta o concurenţă neloială instituţiei, de vreme ce spectacolele lor vor începe abia seara la 10, ci va fi chiar un sprijin. "Vrem să le arătăm tinerilor cum e la teatru şi apoi sigur vor merge şi acolo", speră Sebastian Lupu. Pentru că, nu-i aşa, toate drumurile duc la teatru, indiferent unde s-ar afla...


PUB-THEATRE
Scena şi cafeneaua

Spectacolele de teatru jucate în locuri neconvenţionale au prins la publicul orădean încă din 2008, când în cadrul Toamnei Orădene a avut loc prima ediţie a Festivalului de Teatru de Stradă şi de Pub, la care au participat trupe din mai multe oraşe ale ţării.

Reprezentaţiile date în cluburi, baruri şi restaurante, dar şi pe strada Republicii şi în Piaţa Unirii, au fost apreciate de public, care a început să facă şi consumaţie... de artă. Iniţiat de Daniel Vulcu, directorul artistic al Trupei Iosif Vulcan a Teatrului de Stat, festivalul a continuat în 2009 cu 15 spectacole şi promite să revină la toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON