URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
S-au făcut multe investiții în Oradea, dar cred că de departe cea mai importantă este centura care ne va lega de mult dorita Autostradă Transilvania - A3. Guvernul a dat o hotărâre în acest sens, CNAIR are acum toate actele, așa că se poate ocupa de lansarea licitației, iar banii de la UE sunt asigurați. Oare ce ar trebui să mai intervină ca această centură să nu se facă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La grădiniţă, visăm la bulinele colorate - alea negre sunt rele, cele colorate viu sunt bune, semn de apreciere. După ce mai creştem, apar diplomele. Şi primim câte nu putem duce - pentru că am participat la un curs de 3 ore, pentru că am ieşit penultimii la un concurs de atletism, pentru că la o seară de dans n-am călcat pe nimeni pe picioare sau pentru că am terminat facultatea, chiar dacă n-am susţinut licenţa. E o aşa inflaţie de diplome, încât, la 14 ani, dacă nu ai cel puţin 50 de bucăţi pe etajeră te poţi considera pierdut definitiv pe calea ratării.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată pe site-ul Curții Constituţionale a României decizia nr. 250/2019, prin care s-a stabilit că este obligatoriu ca orice schimbare de încadrare juridică într-un proces penal să nu se realizeze direct prin sentința finală, ci înaintea acesteia, pentru a garanta dreptul inculpatului la apărare în raport cu acuzația concretă ce i s-a adus.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
30 Ianuarie 2019, 19:57

Vânătorii de bani: Cine sunt „băieţii deştepţi” care aduc Oradiei sute de milioane de euro de la UE

Vânătorii de bani: Cine sunt „băieţii deştepţi” care aduc Oradiei sute de milioane de euro de la UE EURO-INVESTIŢII. Finanţările europene atrase de DMPFI au făcut posibilă construirea noului CET şi reabilitarea reţelelor de termoficare (150 milioane euro), Aquaparkul Nymphaea (22 milioane euro), Podul Centenarului (3,3 milioane euro) şi multe alte obiective. "Am încercat să depunem proiecte pe toate axele de finanţare posibile", spune primarul Ilie Bolojan
Vânătorii de bani: Cine sunt „băieţii deştepţi” care aduc Oradiei sute de milioane de euro de la UE CASA HÂRŢOAGELOR. Camera pentru depozitarea proiectelor deja scrise de angajaţii DMPFI e plină ochi. Arhivarul Primăriei lucrează în fiecare săptămână câte o zi pentru a lega actele înainte de a fi mutate în arhiva din beci pentru a face loc altoraCASA HÂRŢOAGELOR. Camera pentru depozitarea proiectelor deja scrise de angajaţii DMPFI e plină ochi. Arhivarul Primăriei lucrează în fiecare săptămână câte o zi pentru a lega actele înainte de a fi mutate în arhiva din beci pentru a face loc altora
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia instalat primar în vara lui 2008, Ilie Bolojan a făcut un pariu riscant. În loc să îl dea afară pe directorul Marcel Boloş, proaspăt înscris în PDL, aşa cum avea să facă cu toţi ceilalţi şefi din Primărie, l-a pus la conducerea Direcţiei pentru Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională.

Însărcinat cu atragerea fondurilor UE, Boloş putea să-şi rupă gâtul. N-a făcut-o. "Ca să scrii proiecte, ai două variante. Ori ai o echipă puternică, ori ai consultanţi profesionişti. Noi avem o echipă de 18 oameni, o direcţie, care se ocupă de aceste chestiuni", explică acum primarul performanţa Oradiei de a atrage mai multe fonduri decât metropole precum Cluj sau Bucureşti.

Gata oricând!

Performanţa municipalităţii orădene de a depune pentru ciclul de finanţare 2014-2020 proiecte europene de peste 300 milioane euro, peste Cluj-Napoca (218 milioane euro) sau Capitală (283 milioane euro) a făcut valuri. Primarul Ilie Bolojan explică performanţa prin efortul  angajaţilor DMPFI. "Trebuie să ai proiectele mature din timp. Noi acum ştim pentru următorul exerciţiu bugetar cam ce proiecte vor primi finanţare şi pregătim studiile de fezabilitate pentru 2021, când le vom depune. Trebuie să te apuci de ele cu cel puţin 1-2 ani înainte, ca să le ai".

Lucrul în avans a făcut posibil ca, la fiecare sesiune pentru atragerea de fonduri, Oradea să depună proiecte şi pentru banii necheltuiţi de alte oraşe. Astfel, suma de 35 milioane euro rezervată Oradiei a crescut într-un singur an la peste 300 milioane euro. Adică, 19 milioane euro pe cap de angajat din DMPFI!

Pruncii popii

Marcel Boloș, director ADR NVColegii din Primărie le spuneau ironic "pruncii popii". Majoritatea, cu vârste sub 35 de ani, au fost aduşi în instituţie acum zece ani de fostul director, Marcel Boloş (foto). Profesor la Universitate şi preot misionar, i-a ales de pe băncile facultăţii. "Am adus tineri cu potenţial într-o vreme în care primarul făcea reduceri şi îi flituia pe cei care cereau angajări", povesteşte Boloş, acum directorul ADR Nord-Vest.  

Aşa au ajuns în echipă economiştii Ionuţ Sărac (care, printre altele, a lucrat la proiectul campusului şcolar), Mihaela Neag (pista pentru biciclişti Oradea - Berettyoujfalu), iar Cristian Delcea (Aquaparkul Nymphaea, dotarea spitalelor) aici şi-a cunoscut soţia, pe Lavinia (care a contribuit şi ea la campusul şcolar). Atunci au mai intrat în DMPFI Ioana Popa (drumul expres), Dana Moţoc (pasajele peste DN76 şi DN79), Dumitru Sim (reabilitarea Cetăţii) şi Ionuţ Ciorba (reabilitarea Bisericii cu Lună şi Sf. Nicolae), inginerul Ioan Maghiar (noul CET), dar şi actualul director al DMPFI, Marius Moş.

"Lui Marius, care era jurnalist, i-am spus că decât să alerge după mine cu întrebări, mai bine să vină să lucreze cu noi, să vadă cum îl vor trata confraţii când va greşi", râde Boloş. Ulterior echipa de 18 membri, din care 16 scriu proiecte, i-a inclus şi pe fostul director al Termoficare, Daniel Ţigan (reabilitarea reţelelor), pe studentul Ovidiu Guler (parcul industrial) şi pe alţii...

Cu termen limită

Marius Moș, șef Direcția de proiecte europene Primăria OradeaLa DMPFI munca începe la 8 dimineaţa şi se termină când toate documentele sunt expediate. "Avem termene limită pentru depunerea proiectelor, pentru răspunsurile la cererile de clarificări... Nu te joci. Poţi avea cel mai frumos proiect din lume, dacă n-ai depus actele la timp, ai pierdut banii!", spune Marius Moş (foto).

În birourile de la etajul II al Primăriei atmosfera e relaxată, dar se lucrează contra-cronometru. La depunerea proiectelor finanţate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (18 milioane euro), echipa a pregătit documentele inclusiv noaptea. "Am lucrat de dimineaţa până a doua zi la amiază. Colegii care au mers peste noapte câteva ore la somn s-au întors la prânz, au umplut o dubă cu documente şi le-au dus la Cluj". De altfel, birocraţia excesivă este o constantă a muncii în proiecte. "Asta este. Ţi-o asumi şi mergi înainte", zice Moş. La proiectul pentru parcul industrial Eurobusiness, directorul a iscălit pe maşină, până în Cluj, 12 bibliorafturi cu documente.

Cursa pentru depunerea la timp a proiectelor e acerbă. "Când am depus proiectul pentru aquapark, unde funcţiona principiul primul venit - primul servit, un coleg s-a aşezat la coada din faţa sediului ADR la ora 2 noaptea, ca pe vremea lui Ceauşescu, şi nici măcar n-a fost primul!", povesteşte Moş.

Evidenţă pe caiet

Experienţa precedentului ciclu de finanţare 2008-2013, când Oradea a atras 250 milioane euro, a mai simplificat procedurile birocratice, dar viaţa angajaţilor DMPFI a rămas tot complicată. "Prin introducerea sistemului online My Smis am scăpat de drumurile de Cluj pentru depunerea documentelor, facem un singur exemplar în loc de 4, dar cum termenul limită este ora 24, verificăm totul până în ultimul minut", spune Mihaela Neag.

După doi ani de muncă la un proiect, angajaţii Direcţiei nu îşi permit să piardă finanţarea din cauza depunerii documentelor cu întârziere sau cu greşeli. "La un proiect intervin zeci de probleme, legate de situaţia juridică a terenurilor, pe care le rezolvă Direcţia Patrimoniu, de reţelele edilitare, unde lucrăm cu Direcţia Tehnică, de avizele de la Mediu, Cadastru, Electrica şi altele", spune coordonatorul DMPFI, viceprimarul Mircea Mălan.

Ca să nu piardă şirul, vicele şi-a deschis pentru fiecare proiect un caiet în care notează stadiul acestuia, problemele apărute, termenele de respectat şi orice alt detaliu important. "Lucrăm în zeci de proiecte cu sute de colaboratori de la societăţi ale Primăriei, firme de proiectare şi de construcţii. Oamenii nu sunt întotdeauna aceiaşi. Dacă n-aş nota unde am ajuns, în fiecare şedinţă am lua-o de la capăt", spune Mălan.

La adio...

Volumul mare de muncă, programul prelungit, responsabilitatea privind implementarea proiectelor şi apariţia de noi oportunităţi a făcut ca o parte din membrii Direcţiei să părăsească echipa. Economiştii Ioana Popovici şi Eugen Negruţiu s-au retras în învăţământ şi în producţie, istoricul Ionuţ Ciorba este acum directorul adjunct al Muzeului Cetăţii, iar Dumitru Sim, care a condus timp de un deceniu reabilitarea fortificaţiei, s-a angajat la Consiliul Judeţean.

Cristian Delcea, fost angajat DMPFI OradeaDoar soţii Delcea şi-au deschis propria afacere în domeniul consultanţei pe fondurile europene. "Nu câştigi mai bine în privat, dar măcar îţi faci singur agenda. Programul de la ora 8 până la cât o fi nu îţi lasă loc pentru viaţa de familie, iar eu vreau să-mi văd fetiţele crescând", spune Cristian Delcea (foto). Tânărul a rămas, însă, recunoscător experienţei din Primărie. "Am învăţat foarte mult. Ca să faci un aquapark, sau orice altceva, durează ani de zile, e un calvar instituţional. Fiecare proiect care a ieşit bine îmi pare un miracol". Unul cu atât mai mare cu cât nu e căzut din cer...


DE REFĂCUT!
Proiecte cu defecte

Economişti, ingineri sau filologi, angajaţii DMPFI nu au cum să se priceapă la toate, de la construirea de drumuri la achiziţia de instrumentar medical ori la reabilitarea de blocuri. Deşi se lucrează în echipă, cu sprijinul specialiştilor din Primărie sau al societăţilor subordonate, unele proiecte au căzut examenul calităţii.

Mozaicul turnat în anul 2013 în Pasajul Vulturul Negru a trebuit înlocuit ulterior cu dale de granit; drumul expres, deschis în 2015, a fost finalizat cu porţiunea din spatele Depoului CFR abia anul trecut; Piaţa Unirii, dată în folosinţă acum 3 ani, a fost exclusă ca locaţie de desfăşurare a marilor evenimente ca să nu îi crape dalele; abia finalizată, grădina Ciuperca a fost distrusă în noiembrie 2016 de o alunecare a terenului, aşa că va fi refăcută anul acesta. "După finalizarea lucrărilor se va face evaluarea pagubelor, iar Primăria se va îndrepta împotriva vinovaţilor pentru recuperarea prejudiciului", spune şeful DMPFI, Marius Moş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitari !
Felicitari echipei DMPFI si Primarului care a stiut sa-i puna la treaba ! Cred ca Primarul, cu mijloacele pe care le are la indemana, ar trebui sa impiedice destramarea unui colectiv atat de valoros. Faceti ce trebuie, Domnule Primar, ca sa nu li se merite sa plece in alta parte . Cu astfel de oameni, care deja au demonstrat ce pot, Oradea nu are decat de castigat. In mare parte - in foarte mare parte !-, acesti oameni au dus Oradea pe primul loc in tara la atragerea fondurilor europene ! Succes !
Postat 31 Ianuarie 2019, 09:19 de neica
Felicitări lor
Vrem și centura Inel, și Bolojan ar trebui sa lupte sa ia autostrada de la biharia la frontieră. Bineînțeles trenuri de la Oradea la orașele județului . Se poate Salonta in 20 min. Aleșd 20 min. Beiuș 40 min. Valea lui Mihai 35 min, Marghita 30 min. Trenurile nu stau in statie mai mult de 40 de secunde.
Postat 30 Ianuarie 2019, 23:22 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1795 RON
  • 1 EUR = 4.7233 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON