URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2018, 15:38

Procent mai mic de promovare la Bac, în Bihor. Vezi topul liceelor!

Puţin peste 63% dintre candidaţii care au susţinut examenul de Bacalaureat în Bihor au reuşit să-l şi promoveze, deci să obţină o medie de cel puţin 6, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas.

"Arată realitatea…"

Înainte de soluţionarea contestaţiilor, procentul de promovare în Bihor este de 63,37%, faţă de 69% anul trecut, respectiv 58,07% în 2016. De asemenea, procentul se situează sub media naţională: 67,7%.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean a spus despre rezultate că ele "arată realitatea din acest an". "Nu putem avea aceleaşi rezultate cu fiecare generaţie. Pe viitor ne vom îndrepta atenţia pe şcolile cu un procent de promovare mai mic", a spus Alin Novac Iuhas.

La sesiunea din iunie-iulie în Bihor s-au înscris 4.147 de elevi, din care s-au prezentat 3.795, au fost absenţi 352, iar 7 au fost eliminaţi din examen (6 în timpul susţinerii probelor scrise şi un candidat la susţinerea competenţelor).

Patru zecişti

Dintre cei 3.795 de absolvenţi care au susţinut probele de examen, au promovat 2.405. Potrivit informaţiilor de la IŞJ Bihor, s-au înregistrat 1.383 de candidaţi cu medii mai mici de 5 şi 191 de candidaţi cu medii cuprinse între 5-5.99, deci care nu au obţinut medii de promovare.

Dintre cei 2.405 de candidaţi promovaţi, 544 au avut medii între 6-6.99, 686 de elevi au avut medii între 7-7.99, de asemenea, s-au înregistrat 705 de candidaţi cu medii între 8-8.99, iar 466 au avut media cuprinsă între 9-9.99.

În această sesiune de examen, în judeţul Bihor s-au înregistrat patru medii de 10. Este vorba despre Andrada-Cătălina Căileanu, de la Liceul Teoretic "Constantin Şerban" din Aleşd, Gabriela Roxana Catana, de la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" din Oradea, Răzvan Dan David, de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", şi Ioana-Diana Racolţa-Dudaş, de la Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" din Aleşd.

Şcoli în top

Au existat şi sute de note de 10 în Bihor. La limba şi literatura română, 56 de absolvenţi au reuşit să obţină nota maximă, în timp ce la limba maternă au făcut-o 2 candidaţi. La proba obligatorie a profilului s-au adunat 113 note de 10, dintre care 58 la matematică, respectiv 55 la istorie.

La proba la alegere sunt tot 113 note de 10, cele mai multe dintre acestea fiind la logică, şi anume 35.

În judeţ sunt două unităţi de învăţământ cu procent de promovare de 100%. Este vorba despre Liceul Penticostal Betel, unde au dat examen 52 de absolvenţi, şi Liceul Teoretic Aurel Lazăr, cu 109 candidaţi.

În top sunt şi alte şcoli. La Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, procentul este de 99,49%, cu un singur respins din 196 de candidaţi. La Liceul Teologic Baptist Emanuel procentul este de 98,25%, tot cu un singur candidat respins. Acesta este urmat de Colegiul Naţional Mihai Eminescu, cu un procent de 90,24% din 287 de candidaţi.

"Îi felicităm pe cei care au obţinut medii şi note de 10 şi pe toţi cei care au reuşit să promoveze", a spus şeful IŞJ Bihor.

La coada clasamentului

La polul opus se află mai multe licee tehnologice. Potrivit datelor prezentate de Alin Novac Iuhas, la Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, din 13 candidaţi au picat tot atâţia, procentul de promovare fiind astfel de 0%. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la Liceul Tehnologic Agroindustrial din Borş, unde au fost, însă, doar doi candidaţi.

O "surpriză neplăcută", a spus şeful IŞJ Bihor, este Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea, care are un procent de promovare de doar 16,13%. Rezultate slabe s-au înregistrat şi la Liceul maghiar "Szent Laszlo", unde au promovat doar 25,7% dintre absolvenţi.

Candidaţii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii miercuri până la ora 16. Rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON