URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2019, 15:12

Veniturile din parcări au crescut anul trecut cu 20%: Cel mai scump loc de parcare în Oradea a costat 6.000 lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veniturile din parcări în Oradea s-au majorat anul trecut cu 20%. Concret, la bugetul local au intrat, din aceste taxe, 16,5 milioane lei, faţă de 13,7 milioane lei în 2017 şi doar 9,9 milioane lei în urmă cu doi ani.

Şoferi mai disciplinaţi...

"Majorarea veniturilor din parcări se datorează în primul rând creşterii gradului de conformare al cetăţenilor. Spre exemplu, veniturile din plata taxei de parcare cu telefonul cu crescut cu 60%", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de activitate pe anul 2018, directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Astfel, încasările din plata parcării cu telefonul mobil au crescut de la 2,6 milioane lei în 2016, la 4,5 milioane lei în 2017 şi 5,9 milioane lei anul trecut.

Practic în 2018 au crescut încasările prin majoritatea mijloacelor de plată a parcărilor, de la parcometre (1,6 milioane lei) şi abonamente parcare (3,1 milioane lei), până la tichete pentru parcările supraetajate (338.000 lei).

... amenzi mai mari

În paralel, anul trecut s-au majorat de la 1,7 milioane lei la 2,2 milioane lei încasările din amenzi şi de la 609.000 lei la 700.000 lei cele din taxa de ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor parcate neregulamentar.

În ciuda majorării veniturilor din amenzi, directorul Popa spune că şoferii orădeni sunt tot mai disciplinaţi, iar numărul sancţiunilor nu a crescut. "Creşterea veniturilor din amenzi nu se datorează majorării numărului de sancţiuni aplicate ci cuantumului acestora. În anul 2017 s-a modificat valoarea amenzii, care a crescut cu 56%, de la 45 lei la 70 lei. Trendul numărului de amenzi este în scădere", a spus directorul Popa.

Parcarea de acasă

În scădere au fost anul trecut şi încasările din abonamentele pentru parcare la domiciliu, care s-au diminuat de la 1,2 milioane lei la puţin peste 1 milion de lei.

"Plata abonamentului de parcare la domiciliu se face în fiecare an în luna decembrie pentru anul următor. Cum în data de 28 decembrie Consiliul Local a majorat taxa de la 100 lei la 120 lei, iar bugetul local nu putea face în 2018 încasări de taxe la nivelul din 2019, încasările au fost amânate pentru începutul anului 2019", a explicat pentru BIHOREANUL Lucian Popa.

Majorarea taxei se va reflecta în încasările din acest an în condiţiile în care DPI administrează prin asociaţiile de proprietari 16.000 de locuri de parcare, în creştere cu circa 2.000 de locuri de la an la an.

"Nu toate locurile de parcare amenajate de municipalitate sunt atribuite orădenilor. Acolo unde sunt locuri suficiente, asociaţiile de proprietari nu cer atribuirea lor. Există însă şi situaţii unde numărul de locuri de parcare este mult mai mic decât cel al locatarilor şi, din nou, acestea nu se atribuie", a spus directorul.

Bătaie pe locuri

Cel mai bun exemplu este cel al zonei Flamarion din Rogerius, unde la 6 scări de bloc există doar 30 de locuri de parcare. După două proceduri de atribuire a parcărilor care s-au lăsat cu licitarea locurilor de parcare, iar apoi cu certuri între vecini, municipalitatea a renunţat la atribuirea acestora.

De altfel, la asociaţiile de proprietari unde vecinii nu se înţeleg între ei, parcările disputate sunt atribuite prin licitaţie.

"Cel mai scump loc de parcare din Oradea a fost atribuit anul trecut în zona străzii Sulfinei pentru suma de 6.000 lei. Nu ştiu să spun însă dacă s-a şi plătit această sumă. De multe ori oamenii vin la licitaţie, ridică foarte mult ştacheta, nu plătesc şi procedura se reia", a explicat Popa.

Creşterea veniturilor din parcări, la fel ca şi creşterea încasărilor din chirii de spaţii comerciale, terenuri şi altele, au dus anul trecut la majorarea veniturilor cu 19,75% - de la 32,5 milioane lei în 2017 la 39 milioane lei în 2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON