URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
În aproape trei decenii scurse de când şi-a schimbat prima oară denumirea, PSD a avut câteva figuri iconice. Între ele, după Ion Iliescu, cel "sărac şi cinstit", la loc de seamă a fost mereu Ecaterina Andronescu, cea "săracă şi citită". Universitar, chimistă pe bune, nu ca Leana, rector al Politehnicii din Bucureşti, de două ori preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi de trei ori ministru al Educaţiei (sub Năstase, Boc şi Ponta), Doamna Cati s-a bucurat în partid de o popularitate reală, nu confecţionată.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
26 Martie 2018, 13:44

În trei fracţii! 12.000 de orădeni vor colecta separat deşeurile biodegradabile, în recipiente pe care le vor primi de la RER Vest

Primăria, operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, şi firma care administrează depozitul de deşeuri al municipiului, Eco Bihor, reformează sistemul de colectare a deşeurilor din Oradea.

Mai precis, de la 1 iunie, 126 de asociaţii de proprietari din oraş vor fi incluse într-un program pilot, care presupune colectarea deşeurilor în trei fracţii, nu două, aşa cum se face în prezent în tot oraşul. Aşadar, pe lângă deşeuri menajere şi reciclabile, cei circa 12.000 de orădeni care locuiesc în zona vizată vor aduna separat şi deşeurile biodegradabile, categorie care cuprinde gunoaie precum resturi alimentare, fructe şi legume, coji de ou, zaţ de cafea, şerveţele de hârtie.

3, în loc de două

Viceprimarul Florin Birta a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, că această schimbare este necesară pentru ca Oradea să îşi atingă ţintele anuale de reciclare. Conform Ordonanţei de Urgenţă 196/2005 privind fondul de mediu, în 2018 orădenii ar trebui să reducă cu 45% faţă de anul trecut cantităţile de deşeuri abandonate la Eco Bihor, lucru care se poate întâmpla doar prin reciclare. În 2017, această ţintă a fost de 35%, iar în anul anterior de 25%.

 "Dacă nu atingem ţintele, vom avea un impact financiar negativ asupra cetăţenilor şi oraşului. Acest impact s-a şi văzut anul trecut, când a trebuit să achităm o taxă de 300.000 de lei, iar anul acesta 500.000 lei pentru neatingerea ţintelor respective", a declarat Florin Birta (foto).

Pentru ca Oradea să nu plătească anul viitor o amendă şi mai mare, s-a luat decizia testării unui sistem nou: colectarea în trei fracţii. "Ce înseamnă acest program pilot: includerea a încă unui container în acele ţarcuri pe care le avem în acest moment pentru strângerea deşeurilor, un container maro în care va fi pus tot ceea ce înseamnă biodegradabil. De aceea, acest proiect implică şi alte costuri şi alte responsabilităţi. Fiecare apartament din cele 126 de asociaţii va primi un recipient, în care se va colecta separat fracţia biodegradabile: resturi alimentare crude, fierte, prăjite, afumate, carne, peşte, legume, fructe, zaţ de cafea, prosoape şi şerveţele de hârtie folosite", a spus viceprimarul.

Cele mai grele

Decizia colectării separate a fracţiei biodegradabile s-a luat pentru că aceste deşeuri sunt cele mai grele. Dacă sunt adunate separat, ele vor fi folosite de Eco Bihor la producerea de compost şi, astfel nu vor mai ajunge abandonate în haldă, ceea ce, desigur, va însemna o reducerea a cantităţilor depuse în depozit.

"Potenţialul de deviere porneşte de la compoziţia deşeurilor. În compoziţia fracţiei umede, 50% e biodegradabil", a precizat Pálhegyi Zoltán, director general economic-marketing în cadrul RER Vest. Aşadar, a arătat directorul, în cel mai bun caz, după cele şase luni în care se va implementa proiectul pilot, la cele 126 de asociaţii va scădea la jumătate cantitatea de deşeuri abandonate. Reprezentanţii Primăriei şi ai operatorului de salubritate se vor declara mulţumiţi însă chiar dacă procentul de reciclare va fi mai mic. "Dacă va funcţiona şi vom vedea că am ajuns să deviem 30-35%, cu siguranţă va putea fi un proiect pilot şi pentru ţară", a mai spus Birta.

Un an fără facturi!

În cadrul acestui program pilot, RER Vest va colecta deşeurile biodegradabile zilnic, cu utilaje diferite decât cele care adună fraţia uscată ori fracţia umedă.

Pentru a-i determina pe orădenii vizaţi de program să respecte noua regulă, operatorul de salubritate a pregătit şi un premiu: asociaţia care va colecta cele mai multe deşeuri biodegradabile, păstrând în acelaşi timp calitatea fracţiei uscate, nu va plăti, timp de un an, factura de salubritate. "Este un premiu pentru cei mai conştiincioşi orădeni", a explicat Pálhegyi (foto).

Asociaţia câştigătoare va fi uşor de desemnat pentru că, la cele 126 de asociaţii, RER Vest va cântări toate deşeurile colectate. Societatea se va dota cu un utilaj anume, prevăzut cu cântar, şi va lipi nişte etichete cu cip-uri pe containere şi pubele, astfel că, atunci când va fi ridicat un recipient pentru golire, se va şti automat ce greutate are şi al cărei asociaţii este.

Cântărirea tuturor deşeurilor va oferi Primăriei şi date concrete despre cantităţile de deşeuri produse în aceste zone şi va fi un pas înainte pentru introducerea sistemului "pay as you throw", adică "plăteşti cât arunci", care se doreşte implementat în toată ţara.

RER plăteşte

Cele 126 de asociaţii, care cuprind circa 6.440 de apartamente, sunt răspândite în întreg oraşul, fiind alese în funcţie de un traseu de colectare al RER Vest. Astfel, de la 1 iunie, fiecare ţarc de la aceste asociaţii va avea o pubelă de 240 de litri sau un container de 1,1 mc (în funcţie de dimensiunea ţarcului) de culoare maro, iar toţi locatarii vor primi un coş de gunoi de 10 litri, dar şi pungi de hârtie, în care să adune resturile biodegradabile şi, astfel, să nu fie obligaţi să coboare cu coşul de gunoi la ţarc.

"După sărbători vom avea întâlniri cu fiecare proprietar de apartament, pentru a-i înmâna recipientele şi a le explica oamenilor efectiv despre ce este vorba. Ne dorim ca acest proiect să fie unul de succes", a declarat Florin Birta.

Totodată, patrule mixte ale Poliţiei Locale, alături de reprezentanţii RER Vest şi ai Eco Bihor, vor verifica dacă şi cum respectă orădenii noua regulă. Dacă proiectul pilot va funcţiona, de anul viitor s-ar putea implementa în întreg oraşul. "Cum funcţionează în străinătate colectarea pe cinci fracţii, va trebui să funcţioneze şi la noi în trei fracţii", a spus Birta.

Containerele şi pubelele din ţarcuri vor costa circa 61.000 de lei şi vor fi plătite din sursele proprii ale RER Vest, în timp ce recipienţii pentru apartamente şi cele 579.600 de pungi de hârtie vor costa circa 142.000 de lei, bani pe care RER Vest îi va plăti din fondul pe care l-a înfiinţat în urmă cu un an şi în care virează automat aproape 7% din banii colectaţi prin factura de salubritate.

Toate aceste informaţii sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre, care marţi va fi supus dezbaterii Consiliului Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
deranj
Am o nelămurire?! Cat timp timp țin în apartament fracția biodegradabila? Mai mult de 2-3 ore nu se poate, mai ales vara! Deci vom primi 30-31 pungi? PS: Sper ca D-l Birta nu va suna la fiecare apartament! Dacă asta are de gând să citească bine numele din fiecare bloc! Nu aș vrea să creăm scene penibile! Nu pe tema bio degradabilelor! Atenție, d-le Florin Alin Birta! Va rog să verificați la cine sunați!
Postat 26 Martie 2018, 23:03 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Prima ediţie a Crosului Cetăţii, un succes. Peste 250 de participanţi, cei mai mici dintre ei îmbrăcaţi în supereroi (FOTO/VIDEO)
 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON