URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
26 Martie 2018, 13:44

În trei fracţii! 12.000 de orădeni vor colecta separat deşeurile biodegradabile, în recipiente pe care le vor primi de la RER Vest

Primăria, operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, şi firma care administrează depozitul de deşeuri al municipiului, Eco Bihor, reformează sistemul de colectare a deşeurilor din Oradea.

Mai precis, de la 1 iunie, 126 de asociaţii de proprietari din oraş vor fi incluse într-un program pilot, care presupune colectarea deşeurilor în trei fracţii, nu două, aşa cum se face în prezent în tot oraşul. Aşadar, pe lângă deşeuri menajere şi reciclabile, cei circa 12.000 de orădeni care locuiesc în zona vizată vor aduna separat şi deşeurile biodegradabile, categorie care cuprinde gunoaie precum resturi alimentare, fructe şi legume, coji de ou, zaţ de cafea, şerveţele de hârtie.

3, în loc de două

Viceprimarul Florin Birta a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, că această schimbare este necesară pentru ca Oradea să îşi atingă ţintele anuale de reciclare. Conform Ordonanţei de Urgenţă 196/2005 privind fondul de mediu, în 2018 orădenii ar trebui să reducă cu 45% faţă de anul trecut cantităţile de deşeuri abandonate la Eco Bihor, lucru care se poate întâmpla doar prin reciclare. În 2017, această ţintă a fost de 35%, iar în anul anterior de 25%.

 "Dacă nu atingem ţintele, vom avea un impact financiar negativ asupra cetăţenilor şi oraşului. Acest impact s-a şi văzut anul trecut, când a trebuit să achităm o taxă de 300.000 de lei, iar anul acesta 500.000 lei pentru neatingerea ţintelor respective", a declarat Florin Birta (foto).

Pentru ca Oradea să nu plătească anul viitor o amendă şi mai mare, s-a luat decizia testării unui sistem nou: colectarea în trei fracţii. "Ce înseamnă acest program pilot: includerea a încă unui container în acele ţarcuri pe care le avem în acest moment pentru strângerea deşeurilor, un container maro în care va fi pus tot ceea ce înseamnă biodegradabil. De aceea, acest proiect implică şi alte costuri şi alte responsabilităţi. Fiecare apartament din cele 126 de asociaţii va primi un recipient, în care se va colecta separat fracţia biodegradabile: resturi alimentare crude, fierte, prăjite, afumate, carne, peşte, legume, fructe, zaţ de cafea, prosoape şi şerveţele de hârtie folosite", a spus viceprimarul.

Cele mai grele

Decizia colectării separate a fracţiei biodegradabile s-a luat pentru că aceste deşeuri sunt cele mai grele. Dacă sunt adunate separat, ele vor fi folosite de Eco Bihor la producerea de compost şi, astfel nu vor mai ajunge abandonate în haldă, ceea ce, desigur, va însemna o reducerea a cantităţilor depuse în depozit.

"Potenţialul de deviere porneşte de la compoziţia deşeurilor. În compoziţia fracţiei umede, 50% e biodegradabil", a precizat Pálhegyi Zoltán, director general economic-marketing în cadrul RER Vest. Aşadar, a arătat directorul, în cel mai bun caz, după cele şase luni în care se va implementa proiectul pilot, la cele 126 de asociaţii va scădea la jumătate cantitatea de deşeuri abandonate. Reprezentanţii Primăriei şi ai operatorului de salubritate se vor declara mulţumiţi însă chiar dacă procentul de reciclare va fi mai mic. "Dacă va funcţiona şi vom vedea că am ajuns să deviem 30-35%, cu siguranţă va putea fi un proiect pilot şi pentru ţară", a mai spus Birta.

Un an fără facturi!

În cadrul acestui program pilot, RER Vest va colecta deşeurile biodegradabile zilnic, cu utilaje diferite decât cele care adună fraţia uscată ori fracţia umedă.

Pentru a-i determina pe orădenii vizaţi de program să respecte noua regulă, operatorul de salubritate a pregătit şi un premiu: asociaţia care va colecta cele mai multe deşeuri biodegradabile, păstrând în acelaşi timp calitatea fracţiei uscate, nu va plăti, timp de un an, factura de salubritate. "Este un premiu pentru cei mai conştiincioşi orădeni", a explicat Pálhegyi (foto).

Asociaţia câştigătoare va fi uşor de desemnat pentru că, la cele 126 de asociaţii, RER Vest va cântări toate deşeurile colectate. Societatea se va dota cu un utilaj anume, prevăzut cu cântar, şi va lipi nişte etichete cu cip-uri pe containere şi pubele, astfel că, atunci când va fi ridicat un recipient pentru golire, se va şti automat ce greutate are şi al cărei asociaţii este.

Cântărirea tuturor deşeurilor va oferi Primăriei şi date concrete despre cantităţile de deşeuri produse în aceste zone şi va fi un pas înainte pentru introducerea sistemului "pay as you throw", adică "plăteşti cât arunci", care se doreşte implementat în toată ţara.

RER plăteşte

Cele 126 de asociaţii, care cuprind circa 6.440 de apartamente, sunt răspândite în întreg oraşul, fiind alese în funcţie de un traseu de colectare al RER Vest. Astfel, de la 1 iunie, fiecare ţarc de la aceste asociaţii va avea o pubelă de 240 de litri sau un container de 1,1 mc (în funcţie de dimensiunea ţarcului) de culoare maro, iar toţi locatarii vor primi un coş de gunoi de 10 litri, dar şi pungi de hârtie, în care să adune resturile biodegradabile şi, astfel, să nu fie obligaţi să coboare cu coşul de gunoi la ţarc.

"După sărbători vom avea întâlniri cu fiecare proprietar de apartament, pentru a-i înmâna recipientele şi a le explica oamenilor efectiv despre ce este vorba. Ne dorim ca acest proiect să fie unul de succes", a declarat Florin Birta.

Totodată, patrule mixte ale Poliţiei Locale, alături de reprezentanţii RER Vest şi ai Eco Bihor, vor verifica dacă şi cum respectă orădenii noua regulă. Dacă proiectul pilot va funcţiona, de anul viitor s-ar putea implementa în întreg oraşul. "Cum funcţionează în străinătate colectarea pe cinci fracţii, va trebui să funcţioneze şi la noi în trei fracţii", a spus Birta.

Containerele şi pubelele din ţarcuri vor costa circa 61.000 de lei şi vor fi plătite din sursele proprii ale RER Vest, în timp ce recipienţii pentru apartamente şi cele 579.600 de pungi de hârtie vor costa circa 142.000 de lei, bani pe care RER Vest îi va plăti din fondul pe care l-a înfiinţat în urmă cu un an şi în care virează automat aproape 7% din banii colectaţi prin factura de salubritate.

Toate aceste informaţii sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre, care marţi va fi supus dezbaterii Consiliului Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
deranj
Am o nelămurire?! Cat timp timp țin în apartament fracția biodegradabila? Mai mult de 2-3 ore nu se poate, mai ales vara! Deci vom primi 30-31 pungi? PS: Sper ca D-l Birta nu va suna la fiecare apartament! Dacă asta are de gând să citească bine numele din fiecare bloc! Nu aș vrea să creăm scene penibile! Nu pe tema bio degradabilelor! Atenție, d-le Florin Alin Birta! Va rog să verificați la cine sunați!
Postat 26 Martie 2018, 23:03 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON