URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
26 Martie 2018, 13:44

În trei fracţii! 12.000 de orădeni vor colecta separat deşeurile biodegradabile, în recipiente pe care le vor primi de la RER Vest

Primăria, operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, şi firma care administrează depozitul de deşeuri al municipiului, Eco Bihor, reformează sistemul de colectare a deşeurilor din Oradea.

Mai precis, de la 1 iunie, 126 de asociaţii de proprietari din oraş vor fi incluse într-un program pilot, care presupune colectarea deşeurilor în trei fracţii, nu două, aşa cum se face în prezent în tot oraşul. Aşadar, pe lângă deşeuri menajere şi reciclabile, cei circa 12.000 de orădeni care locuiesc în zona vizată vor aduna separat şi deşeurile biodegradabile, categorie care cuprinde gunoaie precum resturi alimentare, fructe şi legume, coji de ou, zaţ de cafea, şerveţele de hârtie.

3, în loc de două

Viceprimarul Florin Birta a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, că această schimbare este necesară pentru ca Oradea să îşi atingă ţintele anuale de reciclare. Conform Ordonanţei de Urgenţă 196/2005 privind fondul de mediu, în 2018 orădenii ar trebui să reducă cu 45% faţă de anul trecut cantităţile de deşeuri abandonate la Eco Bihor, lucru care se poate întâmpla doar prin reciclare. În 2017, această ţintă a fost de 35%, iar în anul anterior de 25%.

 "Dacă nu atingem ţintele, vom avea un impact financiar negativ asupra cetăţenilor şi oraşului. Acest impact s-a şi văzut anul trecut, când a trebuit să achităm o taxă de 300.000 de lei, iar anul acesta 500.000 lei pentru neatingerea ţintelor respective", a declarat Florin Birta (foto).

Pentru ca Oradea să nu plătească anul viitor o amendă şi mai mare, s-a luat decizia testării unui sistem nou: colectarea în trei fracţii. "Ce înseamnă acest program pilot: includerea a încă unui container în acele ţarcuri pe care le avem în acest moment pentru strângerea deşeurilor, un container maro în care va fi pus tot ceea ce înseamnă biodegradabil. De aceea, acest proiect implică şi alte costuri şi alte responsabilităţi. Fiecare apartament din cele 126 de asociaţii va primi un recipient, în care se va colecta separat fracţia biodegradabile: resturi alimentare crude, fierte, prăjite, afumate, carne, peşte, legume, fructe, zaţ de cafea, prosoape şi şerveţele de hârtie folosite", a spus viceprimarul.

Cele mai grele

Decizia colectării separate a fracţiei biodegradabile s-a luat pentru că aceste deşeuri sunt cele mai grele. Dacă sunt adunate separat, ele vor fi folosite de Eco Bihor la producerea de compost şi, astfel nu vor mai ajunge abandonate în haldă, ceea ce, desigur, va însemna o reducerea a cantităţilor depuse în depozit.

"Potenţialul de deviere porneşte de la compoziţia deşeurilor. În compoziţia fracţiei umede, 50% e biodegradabil", a precizat Pálhegyi Zoltán, director general economic-marketing în cadrul RER Vest. Aşadar, a arătat directorul, în cel mai bun caz, după cele şase luni în care se va implementa proiectul pilot, la cele 126 de asociaţii va scădea la jumătate cantitatea de deşeuri abandonate. Reprezentanţii Primăriei şi ai operatorului de salubritate se vor declara mulţumiţi însă chiar dacă procentul de reciclare va fi mai mic. "Dacă va funcţiona şi vom vedea că am ajuns să deviem 30-35%, cu siguranţă va putea fi un proiect pilot şi pentru ţară", a mai spus Birta.

Un an fără facturi!

În cadrul acestui program pilot, RER Vest va colecta deşeurile biodegradabile zilnic, cu utilaje diferite decât cele care adună fraţia uscată ori fracţia umedă.

Pentru a-i determina pe orădenii vizaţi de program să respecte noua regulă, operatorul de salubritate a pregătit şi un premiu: asociaţia care va colecta cele mai multe deşeuri biodegradabile, păstrând în acelaşi timp calitatea fracţiei uscate, nu va plăti, timp de un an, factura de salubritate. "Este un premiu pentru cei mai conştiincioşi orădeni", a explicat Pálhegyi (foto).

Asociaţia câştigătoare va fi uşor de desemnat pentru că, la cele 126 de asociaţii, RER Vest va cântări toate deşeurile colectate. Societatea se va dota cu un utilaj anume, prevăzut cu cântar, şi va lipi nişte etichete cu cip-uri pe containere şi pubele, astfel că, atunci când va fi ridicat un recipient pentru golire, se va şti automat ce greutate are şi al cărei asociaţii este.

Cântărirea tuturor deşeurilor va oferi Primăriei şi date concrete despre cantităţile de deşeuri produse în aceste zone şi va fi un pas înainte pentru introducerea sistemului "pay as you throw", adică "plăteşti cât arunci", care se doreşte implementat în toată ţara.

RER plăteşte

Cele 126 de asociaţii, care cuprind circa 6.440 de apartamente, sunt răspândite în întreg oraşul, fiind alese în funcţie de un traseu de colectare al RER Vest. Astfel, de la 1 iunie, fiecare ţarc de la aceste asociaţii va avea o pubelă de 240 de litri sau un container de 1,1 mc (în funcţie de dimensiunea ţarcului) de culoare maro, iar toţi locatarii vor primi un coş de gunoi de 10 litri, dar şi pungi de hârtie, în care să adune resturile biodegradabile şi, astfel, să nu fie obligaţi să coboare cu coşul de gunoi la ţarc.

"După sărbători vom avea întâlniri cu fiecare proprietar de apartament, pentru a-i înmâna recipientele şi a le explica oamenilor efectiv despre ce este vorba. Ne dorim ca acest proiect să fie unul de succes", a declarat Florin Birta.

Totodată, patrule mixte ale Poliţiei Locale, alături de reprezentanţii RER Vest şi ai Eco Bihor, vor verifica dacă şi cum respectă orădenii noua regulă. Dacă proiectul pilot va funcţiona, de anul viitor s-ar putea implementa în întreg oraşul. "Cum funcţionează în străinătate colectarea pe cinci fracţii, va trebui să funcţioneze şi la noi în trei fracţii", a spus Birta.

Containerele şi pubelele din ţarcuri vor costa circa 61.000 de lei şi vor fi plătite din sursele proprii ale RER Vest, în timp ce recipienţii pentru apartamente şi cele 579.600 de pungi de hârtie vor costa circa 142.000 de lei, bani pe care RER Vest îi va plăti din fondul pe care l-a înfiinţat în urmă cu un an şi în care virează automat aproape 7% din banii colectaţi prin factura de salubritate.

Toate aceste informaţii sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre, care marţi va fi supus dezbaterii Consiliului Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
deranj
Am o nelămurire?! Cat timp timp țin în apartament fracția biodegradabila? Mai mult de 2-3 ore nu se poate, mai ales vara! Deci vom primi 30-31 pungi? PS: Sper ca D-l Birta nu va suna la fiecare apartament! Dacă asta are de gând să citească bine numele din fiecare bloc! Nu aș vrea să creăm scene penibile! Nu pe tema bio degradabilelor! Atenție, d-le Florin Alin Birta! Va rog să verificați la cine sunați!
Postat 26 Martie 2018, 23:03 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON