URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a lucrat la brandul pentru Oradea, s-au făcut niște studii care să afle de la cetățeni percepția despre instituţiile orașului, despre modul de trai etc. Punctajul pe fiecare domeniu a fost de la 1 la 5, aceasta fiind nota maximă. Deși eșantionul era alcătuit din toate mediile, inclusiv din cel universitar, singurul punct în care Oradea a stat catastrofal, adică de nota 1, a fost Universitatea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Cu mai puține spectacole decât în anii trecuți, mă așteptam să văd mai mulți spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului și voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
22 Decembrie 2017, 11:59

Ducă-se! Primăria Oradea vrea să vadă puşcăria mutată la Cihei

Penitenciarul ar putea să părăsească Oradea. Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, susţinerea de către municipalitate a programului naţional de investiţii care conţine Strategia eliminării penitenciarelor din centrul oraşelor.

"Mutarea acestui obiectiv în afara localităţii s-ar impune, atât din punct de vedere al potenţialului uban al locaţiei actuale, cât şi al succesului programelor de reeducare. Spaţiul limitat al actualului penitenciar nu permite desfăşurarea unor activităţi precum cele care implică prezenţa ONG-urilor şi nici extinderea ulterioară a locaţiei", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Potrivit documentului, construcţia unui penitenciar nou, cu o capacitate mai mare a locurilor de detenţie, ar putea rezolva inclusiv problema suprapopulării instituţiilor de gen, cum ar fi închisoarea din Satu Mare.

Conform Hotărârii de Guvern 818/2009, Penitenciarul Oradea are în administrare 24 hectare de teren în satul Cihei, comuna Sînmartin. Terenul este în proprietatea statului român şi ar putea oferi amplasamentul pentru o nouă puşcărie.

Pe lista de aşteptare...

În ultima şedinţă din an aleşii orădenilor au mai aprobat ordinea de priorităţi de pe lista pentru o locuinţă din fondul de stat întocmită în urma sesiunii de depunere de documente din perioda 1 august - 29 septembrie.

În urma analizării dosarelor, Comisia de analiză a solicitărilor de locuinţe din fond de stat a respins 45 din cele 186 de dosare depuse pe considerentul că nu s-au încadrat în criteriile stabilite prin Hotărârea de Consiliu Local 663 din 2017. Respingerea dosarului a fost contestată de doar doi solicitanţi, din care unul a şi obţinut includerea pe listă.

"Lista de priorităţi reprezintă documentul în baza căruia se face repartizarea efectivă a locuinţelor eliberate în cursul anului şi cuprinde toţi solicitanţii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate menţionate, în ordinea descrescătoare a punctajului primit", se menţionează în document.

UDMR se întoace

Pe de altă parte, Consiliul Local a mai aprobat joi revenirea UDMR Bihor în fostul sediu din pasajul Vulturul Negru, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii monument.

Uniunea va încheia cu reprezentanţii municipalităţii un contract de închiriere cu o valabilitate de trei ani începând din 1 ianuarie 2018 pentru o suprafaţă de circa 600 metri pătraţi situaţi la subsolul, mezaninul şi etajul clădirii.

UDMR Bihor s-a mutat din sediu la declanşarea lucrărilor de reabilitare a pasajului. Pe durata şantierului Uniunea şi-a desfăşurat activitatea în fostul sediu al Serviciului Parcări din Piaţa Independenţei. La jumătatea lunii decembrie, formaţiunea făcut demersuri oficiale pentru revenirea în fostul sediu.

Sală pentru doi

Tot joi, consilierii locali au aprobat încheierea unui contract de administrare a sălii de sport din campusul şcolar atât cu Colegiul Partenie Cosma, pentru elevii care urmează cursurile aici, cât şi cu CSM Oradea, pentru sportivii legitimaţi în club.

Potrivit contractului propus de municipalitate, pentru o valorificare cât mai eficientă, noua sală de sport va fi folosită între orele 8 - 16 de elevii colegiului iar între orele 16 - 22 de sportivi.

Cei doi administratori s-au obligat să nu subînchirieze sala, să îşi împartă cheltuielile de întreţinere şi să se îngrijească de bunurile din imobil.

Cum sala de sport din campusul şcolar a fost construită din fonduri europene, Primăria a obţinut acordul finanţatorului european înainte de a aproba folosirea de ei de către CSM, pentru a preveni aplicarea unor eventuale corecţii financiare.

Sere mai ia un mandat

În ultima şedinţă din acest an Consiliul Local a mai hotărât prelungirea cu încă doi ani a mandatului preşedintelui CSM Oradea, Şerban Sere (foto), ca reprezentant al municipalităţii în Consiliul de Supraveghere al societăţii Distrigaz Vest.

Sere îşi va derula cel de al doilea mandat în perioada 1 ianuarie 2018 . 31 decembrie 2019 şi va fi recompensat pentru prestaţie cu o indemnizaţie lunară de 10.000 lei.

Şerban Sere a preluat această funcţie în iulie 2016 de la fostul preşedinte al CSM Oradea, devenit viceprimar de Oradea, Florin Birta.

Primarul Ilie Bolojan a "argumentat" la acea dată că mandatul de reprezentant al municipalităţii în conducerea Distrigaz îi revine "prin tradiţie" preşedintelui clubului sportiv al oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1899 RON
  • 1 EUR = 4.7228 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON