URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2020, 11:01

"Cei curajoşi înfruntă greutăţile": Primarul Ilie Bolojan, mesaj de mulţumire pentru medicii şi asistentele care se află în "linia întâi" în Oradea (FOTO)

'Cei curajoşi înfruntă greutăţile': Primarul Ilie Bolojan, mesaj de mulţumire pentru medicii şi asistentele care se află în 'linia întâi' în Oradea (FOTO) (foto: Facebook, Ilie Bolojan)
'Cei curajoşi înfruntă greutăţile': Primarul Ilie Bolojan, mesaj de mulţumire pentru medicii şi asistentele care se află în 'linia întâi' în Oradea (FOTO) (foto: Facebook, Ilie Bolojan)
'Cei curajoşi înfruntă greutăţile': Primarul Ilie Bolojan, mesaj de mulţumire pentru medicii şi asistentele care se află în 'linia întâi' în Oradea (FOTO) (foto: Facebook, Ilie Bolojan)
'Cei curajoşi înfruntă greutăţile': Primarul Ilie Bolojan, mesaj de mulţumire pentru medicii şi asistentele care se află în 'linia întâi' în Oradea (FOTO) (foto: Facebook, Ilie Bolojan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei Ilie Bolojan le mulţumeşte tuturor cadrelor medicale care se află în "linia întâi" de luptă cu coronavirusul, mai precis medicilor şi asistentelor care lucrează în Spitalul Municipal din Rogerius, transformat în spital COVID-19.

În contextul în care în alte oraşe ale ţării medici şi asistente şi-au depus în masă demisiile, edilul subliniază că, în ciuda sentimentului de nesiguranţă, "cei curajoşi înfruntă greutăţile".

Pentru a sublinia importanţa muncii acestora, Bolojan îl citează pe Winston Churchill şi spune că "niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult atâtor de puţini". 

"Liniile" de la Municipal

Primarul a făcut aceste remarci printr-un mesaj intitulat "Cei din linia întâi", publicat joi dimineaţa pe pagina sa de Facebook şi însoţit de câteva fotografii cu medici şi asistenţi din Oradea, îmbrăcaţi în costumele de protecţie. 

"Oamenilor de la Spitalul Municipal, care îmbracă în aceste zile combinezoanele de protecţie când tratează pacienţii, le mulţumesc! Ei formează cele 6 linii medicale de apărare a judeţului Bihor, toate cazurile suspecte de coronavirus urmând să fie gestionate de ei în clădirea cu 400 de paturi din Rogerius", a afirmat edilul.

El continuă apoi explicând cum este organizat Spitalul Municipal ca spital-COVID şi cine sunt medicii care coordonează diferitele paliere de intervenţie.

"În prima linie, la parter, sunt oamenii de la UPU, coordonaţi de dr. Hadrian Borcea. Ei preiau şi triază pacienţii. În a doua linie sunt medicii şi asistentele de pe secţia dr. Andrei Csep. Ei preiau cazurile suspecte şi le gestionează până sunt confirmate pozitiv sau negativ. A treia linie, foarte importantă, este echipa ce asigură funcţionarea laboratorului Covid, sub coordonarea dr. Natalia Zaporojan. Ei fac analizele şi comunică pe secţii rezultatul acestora", arată Bolojan.

Circuitul continuă, subliniază edilul, cu a patra linie, formată din medicii şi asistentele de pe secţia condusă de dr. Mirela Indrieş. Preiau cazurile care au fost confirmate cu coronavirus.

"A cincea linie e formată din medicii şi asistentele de pe secţia de pneumologie condusă de dr. Andrada Florian. Cazurile care vor avea probleme de respiraţie severe vor fi preluate pe această secţie. A şasea linie este secţia de terapie intensivă, condusă de dr. Adriana Dobrescu. Echipa de la ATI are la dispoziţie 25 de paturi, cu toate dotările, pentru a-i prelua pe pacienţii în stare gravă", precizează primarul Oradiei, adăugând că "vor fi alături de ei pentru a-i sprijini medici şi asistente de la celelalte secţii ale spitalului". 

Oamenii în combinezoane

Ilie Bolojan a făcut referire la curajul acestor cadre medicale, în contexul în care altele din ţară îşi dau demisia. De asemenea, îi asigură că se fac demersuri pentru continuarea asigurării materialelor de protecţie.

"În faţa necunoscutului e omeneşte să ai un sentiment de nesiguranţă. În faţa acestui virus mulţi suntem îngrijoraţi, dacă nu pentru noi, atunci pentru părinţii şi bunicii noştri. Însă cei curajoşi înfruntă greutăţile. Am încredere în echipele de medici şi asistenţi din spitalele noastre. În aceste zile, oamenii curajoşi în combinezoane sunt în linia întâi. Le sunt recunoscător şi îi asigur că facem tot ce depinde de noi pentru a le asigura dotările necesare: măşti, combinezoane etc", a precizat edilul. 

În fine, Ilie Bolojan a subliniat cât de importantă e munca acestor cadre medicale pentru  toţi cetăţenii judeţului, folosind un citat din Winston Churchill. 

"În combinezoane vor fi cam 300 de medici şi asistenţi. Ei vor trebui să facă faţă "bombardamentului" cu coronavirus care vine peste cei 600.000 de bihoreni. Îmi vin în minte cuvintele lui Winston Churchill, prim-ministrul Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, referindu-se la piloţii militari care au reuşit să oprească puternica flotă aeriană germană în bătălia Angliei: "Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult atâtor de puţini". Dumnezeu să-i aibă în pază!", a încheiat edilul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fiind în concediu ...
... primarul e chiar amabil și responsabil, dacă transmite mulțumiri celor care îi apără lui fundul !?!
Postat 10 Aprilie 2020, 14:08 de CrisDumi
Felicitari
Sa nu uitam si echipa din administratie care coordoneaza bine actiunea in Bihor si aprovizioneaza cu cele necesare. Bihorul nu are mari probleme si datorita organizarii si masurilor luate si respectate de majoritatea. Inclusiv oamenii sunt mai atenti. Totusi nu vad in actiune nume mari precum Universitarii de rang mare cei cu trei norme si peste 20000 de lei/luna. Pot sa dau nume dar prefer sa o faca Bihoreanul care se poate documenta mai corect.
Postat 02 Aprilie 2020, 11:50 de scarbit
In parte da
O parte a personalului merita cu adevarat aprecierea pentru devotament si implicare. O altă parte însă sunt de toată jena atât uman cat si profesional. O mică anchetă poate dovedi asta.
Postat 02 Aprilie 2020, 11:25 de scorilo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON